MÚLT
A Rovatból

Így mentette meg a pattogatott kukorica a mozikat

Pedig először ki volt tiltva a mozikból, tilos volt árusítani - végül mégis ennek a csemegének köszönhették a túlélésüket.


A pattogatott kukoricát már Krisztus előtt 3600-ban is fogyasztották, legalábbis egy Új Mexikói kutatás szerint. Egy antropológus és egy botanikus ásatás közben egy barlangban pattogatni való kukorica magjaira bukkantak, amelyek állítólag olyan jól konzerválódtak, hogy még ennyi idő elteltével is kipattogtak. Ugyan az eredete nem teljesen tisztázott, az biztos, hogy a növény Közép- és Dél-Amerikában történt háziasításával terjedt el a kukorica-pattogtatás receptje.

A XVI. században aztán a kukorica elterjedt az egész világon, nálunk eredetileg tengerinek hívták, a tengeri búza rövidítéséből. Érdekes, hogy Erdélyben a mai napig törökbúzaként emlegetik, míg maguk a törökök misir-nek hívják, ami egyiptomit jelent.

800px-Popcorn_-_Studio_-_2011

Pattogtatni való kukorica, kipattogás előtt - Wikipédia

Mr. Bean a pattogatott kukoricából is képes viccet csinálni:

A feljegyzések alapján 1820-ban már Észak-Amerika partjainál, a bálnavadászok és tengerészek kedvelt eledele volt. Érthető is, hiszen a pattogatott kukorica egyik jó tulajdonsága, hogy teljes kiőrlésű gabonaféle, ezért teljes értékű szénhidrát is egyben, mely ugyan alacsony kalóriatartalmú, de B-vitaminokban, vasban és rostanyagokban gazdag, ami az emésztést segíti elő. A szénhidráttartalma miatt viszont energialöketet és a jóllakottság érzetét adja. Emellett csökkenti a szív-, cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Persze nem mindegy, hogy milyen pattogatott kukoricát esztek: a legjobb és legegészségesebb, ha ti magatok pattogtatjátok ki és ízesítitek otthon, így garantáltan nem kerül hozzá plusz adalékanyag.

Mi történik a kukoricával, amikor kipattog?

A magok sütés közben hangos, pattogó hangok közepette térfogatuk többszörösére növekszenek. A szem akkor pattan, ha a magon belül elérjük a 177 C fokot.

Az erős hevítés hatására elpárolog a víz a szem belsejében, és a gőz nagy nyomást hoz létre. A külső réteg egy bizonyos nyomásig nem reped szét. Ha a belső nyomás meghaladja ezt az értéket, a mag pattogó hangot hallatva szétrobban. Ekkor a keményítőtartalmú belső rész kiterjed (a keményítőszemcsék megduzzadnak) – és készen áll az ehető, puhán dudorodó pattogatott kukorica.

Nem minden kukoricfajtából lesz "popcorn". Csak akkor pattog jól a kukorica, ha a szem héja erős és a belseje jól vezeti a hőt, illetve ha nedvességtartalma 11 és 14 százalék között van. A jobb fajtákat légmentesen csomagolják, mert nedvességtartalmukat már beállították a kívánt szintre.

Slowmotion_popcorn

Forrás: Wikipédia

Ha a mag száraz, nem nő a belsejében akkorára a nyomás, hogy szétpattantsa a héjat. Ha túl nedves, a nyomás azelőtt repeszti szét, hogy a keményítő megfőne: a héj megpuhul és idő előtt felhasad.

Akkor sem járunk sikerrel, ha a kukoricát lassan, kis tűzön pattogtatjuk a gyors, erős hevítés helyett. A kukorica a gyors nyomásnövekedés hatására "pattan ki", mert a szemnek nincs ideje az alkalmazkodásra. Lassú melegítéskor a szem megpuhul, ezért kisebb nyomás hatására is szétreped, és a maradék víz túl korán szabadul ki.

Forrás: chemonet.hu

popcorn-218765_1280

Forrás: pixabay.com

kocsi

Az első pattogtató gép - Forrás: Wikipédia

De térjünk vissza a pattogatott kukorica történetéhez: 1893-ban Chicagóban Charles Cretors bemutatta az első pattogtató gépet, mely eredetileg mogyorósütő-kocsi volt. Ez a különleges eszköz vaj és zsír hozzáadásával készítette el a kukoricacsemegét. Később a technika továbbfejlesztésével megjelentek az elektromos pattogtatók, melyeknek köszönhetően villámgyorsan elterjedt Amerika szerte a sós ropogtatnivaló. Ezután Amerikában pár év alatt meghonosodott a popcorn kifejezés, mely a popped corn névből ered, tükörfordítása a magyar pattogatott kukorica.

A XX. század elején Amerikában már szinte minden rendezvényen árulták a popcornt, a mozikat kivéve. Ez még a némafilmek időszaka volt, és a mozik inkább a színházak előkelő világához szerettek volna hasonlítani. Több okból sem árusíthatták a pattogatott kukoricát: egyrészt nem akarták, hogy a kukorica rágcsálásától legyen hangos a terem, másrészt az erős, átható illatát sem akarták bevinni a termekbe. 1927-től, a hangosfilmek elterjedésétől azonban teljes mértékben megváltozott a mozizás élménye. Ekkor már nem csak az olvasni tudóké voltak a mozitermek, egyre népszerűbb lett ez a szórakozás a kevésbé tehetősek körében is.

Columbia_City_Cinema_main_hall

Fotó: Wikipédia

1929-1933 között a nagy világválság idejében a mozik sorsa is nehezen ment. Többet bezártak közülük, az utcán viszont megjelentek a pattogatott kukorica árusok. Az embereknek ennyi luxus volt még az életükben, amit megengedhettek maguknak, így gyakran a kabátjuk belsejébe rejtve csempészték be a kukoricát a nézőtérre.

A legális pattogatott kukorica vásárlást a mozikban Kemmons Wilsonnak köszönhetjük. Ő kezdett először kukoricát árusítani egy mozi előtt, persze mindezt már engedéllyel. A hatalmas bevételére először egy kis mozi figyelt fel, így ők engedték be először hivatalosan a kukoricát a termekbe, immár a mozi belsejében árusítva. A mai napig igaz azonban, amit már ekkoriban észrevettek a mozik tulajdonosai: a kukorica árából több bevételük származik, mint amit az eladott jegyek után színtiszta haszonként könyvelhetnek el. Így tehát végső soron a pattogatott kukorica mentette meg a mozikat, ennek a finom csemegének köszönhetjük, hogy beülhetünk még a közös filmezés élményére a mozikba.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


MÚLT
A Rovatból
Sört főzni a bor hazájában? 130 éve kezdődött Sopron sörös forradalma
Sopronban 130 éve indult a sörgyártás – ott, ahol addig a bor uralkodott. A város idén nyáron különleges programokkal és egy vadonatúj szűretlen lagerrel ünnepli a jubileumot.


„Fogd meg a söröm!” – gondolhatta mai szófordulattal élve Lenck Gyula fűszer-nagykereskedő, amikor úgy döntött, kihívások ide, nehezített pálya oda, sörgyárat épít a kékfrankos hazájában.

Kevesen hittek 130 évvel ezelőtt a Soproni Sörgyár sikerében, hiszen olyan vidéken tűzte zászlajára a sörfőzés meghonosítását, ahol már a római kor óta szőlőt termesztettek.

Mára azonban bebizonyosodott: a sör is jól érzi magát a hűség városában, olyannyira, hogy Sopron 2025 nyarán Sörfővárosként kínál izgalmas programokat a sörkultúrára nyitott érdeklődőknek.

A kezdet nehéz volt, egyebek között azért is, mert sem a soproni bortermelők, sem a kisiparosok nem fogadták kitörő örömmel a sörgyár megalapítását – előbbiek a konkurencia miatt, utóbbiak pedig azért, mert ellenséget láttak a gyáriparban. Az Első Soproni Serfőző és Malátagyár a városi tanács döntése értelmében csak úgy nyithatott meg 1895-ben, ha a korábban vegyi üzemként funkcionáló létesítmény saját kútvizet használ a termeléshez és kiépíti a maga csatornarendszerét is. Lenck Gyula azonban makacsul hitt abban, hogy a sörfőzésnek van jövője, és 1896. április 1-jén már büszkén hordták körbe a városban a főzde első termékeit. Így a honfoglalás ezredik évfordulóján a sörfőzés nagyipari méreteket kezdett ölteni az ország nyugati felében is.

Egyik kihívásból a másikba

Az első évben már 18 ezer hektoliter sört főztek a mesterek, a szortiment pedig meglepően széles volt, közel tízféle termékből állt. Ám az osztrák konkurencia miatt ennek ellenére is nagyon nehezen tudták nyereséggel működtetni az üzemet, az első világháború kitörése pedig csak még tovább rontott az amúgy sem fényes helyzeten. A világégés után virágozni kezdett az üzlet, a negyvenes évek elején 44 ezer hektoliter jelentette az addigi csúcstermelést. A második világháborús front közeledésével azonban le kellett állítani a gyárat. Mivel a sörgyári munkások jelentős része elmenekült, fogságba esett vagy elhunyt a harcokban, a gyár újraindítása nem volt könnyű feladat: a szakmai háttértudás hiánya, az alapanyag-beszerzés és az energiaellátás hiányosságai miatt 1946-ban mindössze 3132 hektoliter sör készült Sopronban.

 

Gut, Besser

Az ötvenes évek újabb nagy fordulatot hoztak: a gyár 1949-ben állami tulajdonba került, hamarosan pedig új főzőház és egyéb fejlesztések támogatták a fellendülést. Az évtized végére már 130 ezer hektoliter volt az éves termelés. A Magyar Országos Söripari Vállalat égisze alatt működő sörfőzdében egyre több folyamatot automatizáltak, ennek köszönhetően pedig a 70-es és 80-as években már komoly nemzetközi márkákat is képesek voltak kiszolgálni: ekkoriban került először Sopronban a palackokba a napjainkban is a Soproni Sörgyár portfoliójában szereplő Gösser és Steffl.

A rendszerváltást követően a vállalat újra magánkézbe került, 2003-ban pedig a világ egyik legnagyobb söripari konszernje, a napjainkban immár több mint 300 márkát forgalmazó és közel 200 országban jelen levő HEINEKEN vásárolta meg.

 

Sopron, a Sörfőváros

Az elmúlt 130 évben Sopronban felbecsülhetetlen értékű tudás és szakmai tradíció halmozódott fel, amely mindenkor nyitott és innovatív szemlélettel párosult. A sörkultúra mára a város identitásának szerves részévé vált. A Soproni Sörgyárral olyan érték született, amelyre nemcsak a soproniak, de minden magyar büszke lehet: a Soproni klasszikus sörei, sörkülönlegességei és alkoholmentes termékei ott vannak életünk fontos pillanataiban, legyen az egy munka utáni beszélgetés a barátokkal, a kedvenc csapatunk döntő mérkőzése vagy egy fontos családi ünnep.

A jubileum alkalmából egész nyáron számos izgalmas program várja a sörkedvelőket: a „Sopron, a Sörfőváros” program keretében ingyenes gyárlátogatásokon ismerhetik meg az érdeklődők a sörgyár kulisszatitkait, vagy akár városi sörsétákon is elmélyedhetnek a sörfogyasztás kultúrájában és a 130 éves sörfőzde és a hűség városa közös történetében.

És persze nem lenne teljes az ünnep egy valódi meglepetés nélkül... A 130 éves születésnapra egy új termék is megjelent a boltok polcain: a limitált kiadású, komlós-citrusos karakterjegyeket hordozó Szűretlen Lager kategóriájában a sörgyár első szűretlen lager söre. Az ünnepet pedig a fogyasztásához kapcsolódó rituálé teszi még különlegesebbé: a tökéletes élményhez a dobozt felbontás előtt javasolt egyszer megfordítani, palackos termék választása esetén pedig, miután korsóba töltöttük a sör kétharmadát, óvatosan körbe kell forgatni az üveg alján maradt folyadékot, majd kiönteni a pohárba. Érdemes kipróbálni ezt az apró szertartást, amely az élesztő aktiválásával kínál izgalmas ízélményt.

Töltsük együtt!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
MÚLT
A Rovatból
A nő, aki elsőként fedezte fel, miből áll az univerzum és a csillagok, de hazájában még diplomát sem kaphatott
Cecilia Payne volt az első hölgy a világon, akinek sikerült megszereznie a csillagászati PhD- fokozatot, sőt, a Harvard professzori címét is. Mindezt abban az időben, amikor Nagy-Britanniában a nők még diplomát sem kaphattak.


Eléggé igazságtalan, hogy a legtöbb találmányhoz automatikusan hozzákapcsoljuk a feltalálóját is, akikkel tele vannak a tankönyvek is, míg mások neve a feledés homályába vész. Pedig igazán nem lehet azt mondani, hogy mellékes információ, amire a brit származású amerikai csillagász, Cecilia Payne (1900-1979) rájött: hogy az univerzum legelterjedtebb eleme a hidrogén.

Eleinte még a saját édesanyja sem támogatta az egyetemi tanulmányait, mert nevetségesnek gondolta, hogy nőként tudományos pályát válasszon. Pedig Cecilia a középiskola után elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre, ami nem volt kis dolog – akkoriban sem. Ott fizikát és kémiát tanult, majd miután elmélyült beszélgetést folytatott egyik professzorával, Arthur Eddington asztrofizikussal az egyetem obszervatóriumának nyílt napján, a csillagászat került érdeklődése középpontjába. Eddington, látva a lány tehetségét, rábízta az obszervatórium könyvtárának gondozását.

Nem meglepő módon Ceciliát még az egyetem alatt a Királyi Csillagászati Társaság tagjává választották, de Cambridge-ben 1948-ig érvényben volt az a rendelkezés, hogy nők ugyan járhatnak az egyetemre, de diplomát nem kaphatnak. Tehát a női hallgatók arról nem is álmodhattak, hogy kutatók lesznek, legfeljebb pedagógusnak állhattak.

Eddington professzor azonban bemutatta őt az Angliába látogató Harlow Shapley amerikai csillagásznak, aki – diploma hiánya ide vagy oda – felajánlott neki egy ösztöndíjat a Harvard Egyetemre, a Radcliffe College-ba a PhD dolgozatának elkészítésére. Cecilia nem csupán élt a lehetőséggel és Amerikába költözött, hanem mindössze két év alatt meg is szerezte a doktori fokozatot. Ezzel ő lett a világtörténelem első nője, aki a Harvardon valaha ledoktorált, méghozzá 25 évesen.

Ebben a dolgozatában mutatta be fő tudományos eredményét: spektroszkópiai módszerrel kimutatta, hogy a Nap tömegének döntő többsége hidrogén. De még jópár alapvető módszertani, illetve tudományos problémát oldott meg benne, sőt a változó csillagok kutatását máig az ő elméletére alapozzák. Óriási megdöbbenést keltett azzal, hogy leírta: a csillagok anyaga nem a Földéhez hasonló, hanem zömmel hidrogénből és héliumból állnak.

A Princetoni Egyetem professzora, akivel a dolgozatot lektoráltatták, az eredményt „nyilvánvaló képtelenségnek” minősítette – de később nyilvánosan belátta a tévedését, miután saját maga is elvégezte más módszerrel az erre irányuló kutatásait, teljesen hasonló eredménnyel. Otto Struve csillagász azonban kapásból így jellemezte a PhD disszertációját:

„A legbriliánsabb tézis, amit valaha írtak a csillagászat területén.”

A sikeres védés után állást kínáltak neki a Harvard Egyetemen, de itt is beleütközött a nemi diszkrimináció könyörtelen üvegplafonjába: nőként csak „technikai asszisztens” besorolást kaphatott, férfi kollégáinál jóval alacsonyabb fizetéssel, miközben az elvárások ugyanazok voltak felé is. Ettől függetlenül kiharcolta magának szakmai munkájával a professzori kinevezést, amelyre 56 éves koráig kellett várnia. Azonban azt a rekordot senki nem vehette el tőle, hogy ezzel ő lett az első professzornő a Harvard történetében. Továbbá később kinevezték a csillagászati tanszék élére is, ezzel pedig ő lett a Harvard Egyetem első női tanszékvezetője is.

Cecilia érthető módon szakmán belül választott magának férjet: 34 évesen hozzáment az orosz származású amerikai csillagászhoz, Sergei Illarionovich Gaposhkinhoz. Közösen is sokat kutattak, főleg a Tejútrendszert és a Magellán-felhők változó csillagait, méghozzá komoly eredményekkel.

A természettudományi szakma immár vitathatatlanul ítélte meg az érdemeit: 43 évesen elnyerte az akadémiai tagságot, 76 évesen pedig kiérdemelte a Henry Norris Russell-díjat, azaz az Amerikai Csillagászati Társaság nagydíját. Köszönőbeszédében ezt mondta:

„A fiatal tudós jutalma az az érzelmi izgalom, hogy ő lehet az első a világtörténelemben, aki látott vagy megértett valamit.”

1979-ben rákban hunyt el, de nem sokkal előbb még megírta az önéletrajzát. A hír hallatán azonban nem robbant fel a gyászjelentés-rovat az újságokban, sőt a tudományos munkássága előtti tisztelgés később kimerült egy egyetemi emléktáblában és egy róla elnevezett díjban. Úgyhogy most legalább a saját elménkbe véssük fel mélyen Cecilia Payne nevét, aki felfedezte, miből vannak a csillagok és miből épül fel a Nap.

(Források: 1, 2, 3)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

MÚLT
A Rovatból
Jeanne Calment hihetetlen története: 100 évesen még biciklizett, 114 évesen filmezett, 122 évesen halt meg
A francia Jeanne Louise Calment döntötte meg a leghosszabb igazolt emberi élettartam rekordját. 85 évesen kezdett el vívni, 117 évesen szokott le a dohányzásról, és amikor a 120. születésnapján megkérdezték tőle, milyen jövőre számít, azt felelte: „egy nagyon rövidre”.


Ha bármikor kiejtenéd a szádon, hogy „az én koromban ezt már nem kéne”, gondolj az Arles-ban 1875-ben született Jeanne Louise Calmentre, aki fittyet hányt az efféle sztereotípiákra, és úgy alapvetően az élet törvényeire is, hiszen 122 évet és 164 napot élni nem éppen szokványos. 100 évesen még simán biciklizett, 114 évesen szerepelt az életéről szóló filmben, és 115 évesen rászánta magát egy csípőműtétre is, sőt, a cigiről is majdnem egy évszázad után szokott le – igaz, nem a tüdejével volt gond, hanem csak azért döntött így, mert a megromlott látásával utált tüzet kérni másoktól.

Madame Calment izgalmas korban született Franciaországban, hiszen az Eiffel-tornyot 14 éves korában építették fel, és ezidőtájt találkozott – a nagybátyja boltjában festéket vásárló – Vincent van Gogh-gal, aki a megítélése szerint „koszos, rosszul öltözött és ellenszenves volt”.

A munkahelyi stressz nem rövidített az életén, hiszen 21 éves korában hozzáment másod-unokatestvéréhez (dédnagybátyja unokájához), a dúsgazdag üzlettulajdonos Fernand Calment-hoz, és sosem dolgozott egyetlen percet sem. Helyette leginkább teniszezett, kerékpározott, úszott, görkorcsolyázott, zongorázott és operába járt. Életfilozófiája az volt, hogy amin nem tudsz változtatni, azon ne stresszelj, és soha nem használt szempillaspirált, mert gyakran nevetett sírásig. Híres volt hatalmas életkedvéről, valamint nagy étvágyáról, különösen az édességek iránt.

Jeanne végig megőrizte éles szellemi képességeit, de közben tragikus dolgokat kellett megélnie: hosszú élete során a saját lánya, sőt, unokája is elhunyt. Pedig közeli hozzátartozói is rendkívül hosszú ideig éltek: idősebbik bátyja, François 97, édesapja 93, édesanyja pedig 86 évig.

Amikor Jeanne 90 éves lett, örökös híján leszerződött az akkor 47 éves, André-François Raffray nevű ügyvéddel, aki szerződésben vállalta, hogy havi 2500 frankot fizet az idős hölgynek azzal a feltétellel, hogy a halála után ő örökli a lakást. Raffray azonban a legrosszabb rémálmában sem gondolta, hogy végül nem csak 30 évig fizeti Jeanne-nak az ígért havidíjat, hanem a hölgy még túl is éli őt.
Miután az ügyvéd 77 éves korában meghalt, annak özvegye köteles volt tovább fizetni Calmentnek élete végéig a törvény értelmében.

Jeanne olyan legendás idézeteket hagyott az utókorra, mint például hogy „fiatalnak lenni lelkiállapot, nem a testtől függ. Valójában még mindig fiatal vagyok, csak az elmúlt 70 évben nem néztem ki olyan jól.” Vagy hogy „a mi jó Istenünk elfelejtett engem”. Az egyik interjúja végén az újságíró azt mondta: „Asszonyom, remélem, valamikor jövőre újra találkozunk”. Erre Jeanne azt válaszolta: „Miért ne? Annyira azért nem vagy öreg, még mindig itt leszel!”

Források: 1,2,3


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

MÚLT
A Rovatból
Új részletek derültek ki a Titanic kapitányáról – annak is híre ment, hogy túlélte a katasztrófát
Egy friss könyv szembemegy a régóta terjedő pletykákkal Smith kapitánnyal kapcsolatban. Feltárult a Titanic első emberének igazi sorsa.


Egy új könyv teljesen más képet fest a Titanic tragédiájának egyik legismertebb szereplőjéről, Edward John Smith kapitányról, mint amit a róla terjesztett szóbeszédek, cikkek, dokumentumfilmek vagy a sok esetben pontos mozifilm alapján sejtettünk.

Dan E. Parkes író A Titanic öröksége: A kapitány, a lánya és a kém című – magyar nyelven egyelőre kiadatlan – könyvében azt állítja, hogy Smith nem lőtte főbe magát, ahogy azt sok pletyka sugallta, és nem is a hajóhídon ölte meg a vezetőfülkébe betörő jeges ár, ahogyan azt James Cameron 1997-es sikerfilmjében láthattuk.

A könyv több korabeli pletykát is cáfol, például azt, hogy a kapitány ittasan vezette a hajót, figyelmen kívül hagyta a jéghegyekre vonatkozó figyelmeztetéseket, vagy felelőtlenül siettette az utazást.

Parkes megemlíti a kötetben, hogy a Titanic elsüllyedése után három hónappal egy Baltimore-i férfi azt híresztelte, hogy Smith életben van és Maryland államban bujkál. Később a Life magazin írta meg, hogy egy ohiói hajléktalan férfi Smith kapitánynak vallotta magát. E történetek egyike sem nyert bizonyítást, és lássuk be, nem is valószínű, hogy bármelyik igaz lenne.

Forrás: Wikipedia

A könyv az Unilad szerint felidézi a tragédia utáni újságcikkeket is, amelyek a kapitány öngyilkosságáról számoltak be. A Los Angeles Express 1912. április 18-án például azt írta: „E.J. Smith kapitány főbe lőtte magát”, míg a Daily Mirror egy nappal később hasonló címmel adott ki szenzációnak szánt írást; azt írták, „Smith kapitány főbe lőtte magát a hídon.” Parkes viszont hangsúlyozza, hogy a szemtanúk ugyan hallottak lövéseket, de ezeket azóta sem sikerült a tiszthez kötni.

A könyv inkább a túlélők beszámolóira alapoz: egyikük, a tragédia idején 27 éves Robert Williams Daniel például azt vallotta, látta a kapitányt a hídon, amikor a hajó süllyedni kezdett, és szerinte „hősként halt meg.”

Frederick Hoyt, egy gazdag utas arról számolt be, hogy visszatért a fedélzetre, ahol találkozott Smith-szel, és megosztottak egy italt, mielőtt ő maga a vízbe ugrott.

Isaac Maynard, egy 31 éves szakács azt mondta, látta, „ahogy a kapitányt a hídon elragadja a víz”. Valószínűleg ezt a vallomást vette alapul Cameron is a film forgatókönyvénél, ám nem teljes egészében, mert a férfi később még úszni látta Smith-t, és biztos volt benne, hogy őt, mert felismerte az egyenruháját és a sapkáját. Ezt a verziót más túlélő is megerősítette, valószínűleg az a személy, aki utoljára látta élve.

Egy tutajhoz kapaszkodó férfi próbálta kimenteni a kapitányt: kezet nyújtott neki, de az nem hagyta, csak azt kiáltotta: „Vigyázzatok magatokra, fiúk”. A szemtanú hozzátette: nem tudja, ezután mi lett vele, mert többé nem került a szeme elé, és úgy gondolta, a vízbe fulladt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: