Így mentette meg a pattogatott kukorica a mozikat
A pattogatott kukoricát már Krisztus előtt 3600-ban is fogyasztották, legalábbis egy Új Mexikói kutatás szerint. Egy antropológus és egy botanikus ásatás közben egy barlangban pattogatni való kukorica magjaira bukkantak, amelyek állítólag olyan jól konzerválódtak, hogy még ennyi idő elteltével is kipattogtak. Ugyan az eredete nem teljesen tisztázott, az biztos, hogy a növény Közép- és Dél-Amerikában történt háziasításával terjedt el a kukorica-pattogtatás receptje.
A XVI. században aztán a kukorica elterjedt az egész világon, nálunk eredetileg tengerinek hívták, a tengeri búza rövidítéséből. Érdekes, hogy Erdélyben a mai napig törökbúzaként emlegetik, míg maguk a törökök misir-nek hívják, ami egyiptomit jelent.
Pattogtatni való kukorica, kipattogás előtt - Wikipédia
Mr. Bean a pattogatott kukoricából is képes viccet csinálni:
A feljegyzések alapján 1820-ban már Észak-Amerika partjainál, a bálnavadászok és tengerészek kedvelt eledele volt. Érthető is, hiszen a pattogatott kukorica egyik jó tulajdonsága, hogy teljes kiőrlésű gabonaféle, ezért teljes értékű szénhidrát is egyben, mely ugyan alacsony kalóriatartalmú, de B-vitaminokban, vasban és rostanyagokban gazdag, ami az emésztést segíti elő. A szénhidráttartalma miatt viszont energialöketet és a jóllakottság érzetét adja. Emellett csökkenti a szív-, cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Persze nem mindegy, hogy milyen pattogatott kukoricát esztek: a legjobb és legegészségesebb, ha ti magatok pattogtatjátok ki és ízesítitek otthon, így garantáltan nem kerül hozzá plusz adalékanyag.
A magok sütés közben hangos, pattogó hangok közepette térfogatuk többszörösére növekszenek. A szem akkor pattan, ha a magon belül elérjük a 177 C fokot.
Az erős hevítés hatására elpárolog a víz a szem belsejében, és a gőz nagy nyomást hoz létre. A külső réteg egy bizonyos nyomásig nem reped szét. Ha a belső nyomás meghaladja ezt az értéket, a mag pattogó hangot hallatva szétrobban. Ekkor a keményítőtartalmú belső rész kiterjed (a keményítőszemcsék megduzzadnak) és készen áll az ehető, puhán dudorodó pattogatott kukorica.
Nem minden kukoricfajtából lesz "popcorn". Csak akkor pattog jól a kukorica, ha a szem héja erős és a belseje jól vezeti a hőt, illetve ha nedvességtartalma 11 és 14 százalék között van. A jobb fajtákat légmentesen csomagolják, mert nedvességtartalmukat már beállították a kívánt szintre.
Forrás: Wikipédia
Ha a mag száraz, nem nő a belsejében akkorára a nyomás, hogy szétpattantsa a héjat. Ha túl nedves, a nyomás azelőtt repeszti szét, hogy a keményítő megfőne: a héj megpuhul és idő előtt felhasad.
Akkor sem járunk sikerrel, ha a kukoricát lassan, kis tűzön pattogtatjuk a gyors, erős hevítés helyett. A kukorica a gyors nyomásnövekedés hatására "pattan ki", mert a szemnek nincs ideje az alkalmazkodásra. Lassú melegítéskor a szem megpuhul, ezért kisebb nyomás hatására is szétreped, és a maradék víz túl korán szabadul ki.
Forrás: chemonet.hu
Forrás: pixabay.com
Az első pattogtató gép - Forrás: Wikipédia
De térjünk vissza a pattogatott kukorica történetéhez: 1893-ban Chicagóban Charles Cretors bemutatta az első pattogtató gépet, mely eredetileg mogyorósütő-kocsi volt. Ez a különleges eszköz vaj és zsír hozzáadásával készítette el a kukoricacsemegét. Később a technika továbbfejlesztésével megjelentek az elektromos pattogtatók, melyeknek köszönhetően villámgyorsan elterjedt Amerika szerte a sós ropogtatnivaló. Ezután Amerikában pár év alatt meghonosodott a popcorn kifejezés, mely a popped corn névből ered, tükörfordítása a magyar pattogatott kukorica.
A XX. század elején Amerikában már szinte minden rendezvényen árulták a popcornt, a mozikat kivéve. Ez még a némafilmek időszaka volt, és a mozik inkább a színházak előkelő világához szerettek volna hasonlítani. Több okból sem árusíthatták a pattogatott kukoricát: egyrészt nem akarták, hogy a kukorica rágcsálásától legyen hangos a terem, másrészt az erős, átható illatát sem akarták bevinni a termekbe. 1927-től, a hangosfilmek elterjedésétől azonban teljes mértékben megváltozott a mozizás élménye. Ekkor már nem csak az olvasni tudóké voltak a mozitermek, egyre népszerűbb lett ez a szórakozás a kevésbé tehetősek körében is.
Fotó: Wikipédia
1929-1933 között a nagy világválság idejében a mozik sorsa is nehezen ment. Többet bezártak közülük, az utcán viszont megjelentek a pattogatott kukorica árusok. Az embereknek ennyi luxus volt még az életükben, amit megengedhettek maguknak, így gyakran a kabátjuk belsejébe rejtve csempészték be a kukoricát a nézőtérre.
A legális pattogatott kukorica vásárlást a mozikban Kemmons Wilsonnak köszönhetjük. Ő kezdett először kukoricát árusítani egy mozi előtt, persze mindezt már engedéllyel. A hatalmas bevételére először egy kis mozi figyelt fel, így ők engedték be először hivatalosan a kukoricát a termekbe, immár a mozi belsejében árusítva. A mai napig igaz azonban, amit már ekkoriban észrevettek a mozik tulajdonosai: a kukorica árából több bevételük származik, mint amit az eladott jegyek után színtiszta haszonként könyvelhetnek el. Így tehát végső soron a pattogatott kukorica mentette meg a mozikat, ennek a finom csemegének köszönhetjük, hogy beülhetünk még a közös filmezés élményére a mozikba.
Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!