hirdetés
sziami-napidal-cim.jpg

„A legmerészebb álmaimat is túlszárnyalja, ami történik” – Müller Péter Sziámi a Napidal Sziámival projektről

Láng Dávid - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

– Bíztam benne, hogy valamennyire megmozgatja majd az embereket, de ami történt már eddig is, az a legmerészebb álmaimat is túlszárnyalja. Néhány nappal a csatorna indulása után a YouTube gratulált, amiért a feliratkozók száma elérte az ezret, pedig én úgy gondoltam, hogy ez a maroknyi érdeklődő fóruma lesz. (Külön érdekesség, hogy a facebookos zenészoldalamra „csak” versként kitett Napidal szövegek közt volt olyan, amelyik kis híján harmincezres elérést és hosszas, parázs kommentelést váltott ki – amiben nyilván szerepet játszik a két platform közötti korosztály- és érdeklődésbeli különbség is.)

A lehető legváltozatosabb formában jutnak vissza hozzám a dalok. Volt olyan ember, aki fogta az egyiket, és az első fejébe ötlő dallammal elénekelte, bármiféle hangszerkíséret nélkül. Ehhez még csak zenésznek se kell lenni, elég némi muzikalitás.

A következő szint az volt, amikor a gyökerekhez visszanyúlva fogtak egy gitárt, megszerkesztettek egy akkordkíséretet, és vagy ők maguk felénekelték, vagy az én szövegmondásomat tették alá. Az utóbbin azért mosolyogni szoktam, hiszen nem véletlen, hogy ebben a projektben csak nagyon ritkán énekelek: pont arra vagyok kíváncsi, kiből milyen konkrét dallamot hoz elő az adott szöveg. És teljes zenekari hangszerelésű változatokat is kaptam.

Külön öröm számomra, hogy olyan is akadt, aki nem állt meg egynél, sőt eddig gyakorlatilag mindegyik dalhoz elkészítette a saját verzióját, idővel pedig egy erre épülő külön koncertprogramot is szeretne összerakni.

– Mondasz pár nevet?

– Először is, itt van az egész Baltazár Színház! (Értelmi sérültnek mondott) csodálatos tehetségű színésztársaim egytől egyig bekapcsolódtak a játékba, ami nem szokatlan a számunkra, hiszen másfél évig gyakoroltunk ilyesmit a Baltazár Dalműhelyben. Akkor húsznál több hazai csúcsművészt (előadót és zeneszerzőt) sikerült elhívnunk a munkába és az abból született, gyönyörű emlékként megmaradt koncertre a Müpába.

Van egy anyuka, aki a maga tehetségét szerényen alábecsülve a neve elhallgatását kérte, azzal, hogy ő eddig lényegében csak a gyerekeinek zenélt, de az általa választott dalban talán ő érzett rá legjobban a szöveg és a dallam viszonyára. Nagyon szépen és természetesen énekel, kíváncsian várom a további ötleteit is. (Innentől, persze, a neve mellőzésével szerepel majd.)

A Kollarics család Kiskunhalasról megmutatta számomra a dolog talán legigazibb értelmét, amit odáig csak sejtettem. Az anyuka, Bácsalmási Gabriella egy helyi szociális otthonban dolgozik, ahol már korábban feldolgozták a Szeretni még című AndFriends dalt, amire külön pályázatot hirdettünk három éve.

Az ott lakó nehéz sorsú, gyakran súlyosan sérült emberek bevonásával készítette el a saját verzióját, ami elképesztően izgalmas lett. A verzék közé ugyanis rapbetétként beleszőtték a saját történetüket.

Gabi most először gitárkísérettel énekelte fel a Hullám című dalt a maga dallamával, majd pedig meglepett egy videóval, amin a Csak a csoda szép címre hallgató, januárban született, május elején kitett vázlatra készítette el a maga verzióját – bevonva az egész (tehetséges) családját, köztük a nagyfiút, Kollarits Attilát, a Pi Therapy-ból ismert énekes-gitárost is. Együtt bomba az egész. Persze még csak demó, de már így is komoly örömet okozott. Érdemes kidolgozni.

Schwenk Andrást, Folkmann Ferencet és Fekete Andrást is meg kell említenem, eddig nem ismertem őket, de nagyon ígéretesnek tűnik, amit csinálnak, nagy potenciált látok bennük. De mondhatnék még jó pár másik embert is, akikre legalább ennyire büszke vagyok. Előkerült például Szili Péter a régi Sziámiból, Sziklai Zoltán és a Villanyrendőr zenekar Miskolcról (mindketten figyelemre méltó, szinte kész, hangszerelt, stúdióban felvett demókkal). Vagy éppen Kovács András, Király Gábor, Qnkli (művésznév), Szabó Attila "Duel" (Nulladik Változat), illetve Ökrös Zoltán "Sztojka". Bocsánat azoktól, akik most kimaradtak, de tanúsíthatják, hogy valamennyiükkel tartom a szisztematikus és baráti kapcsolatot. Ezután is így lesz.

Turczi István barátom meghívására tartottam egy előadást a dalszerzésről a Parnasszus Vers-Dal Akadémián, az ottani hallgatók közül is bekapcsolódtak néhányan, és jelentkeztek a Szeretni még dalfeldolgozó pályázat korábbi résztvevői is – akkor még gimnazisták, ma már pályaelhagyók, vagy “profi” zenészek.

– Ismert(ebb) zenészek is küldtek be ötleteket?

– Nagyon sokan vannak az ismert zenészek is, akikkel intenzív, fejlesztő munkába merültünk. Havas Miklóssal (Irie Maffia, Sziámi, stb.) már volt közös sikerdalunk, most egy nagyon izgalmas, nagyon mai kész verziót küldött az általa választott vázlatra, amit első próbálkozás szintjén már fel is énekeltem. Polgár Péterrel és Takáts Eszterrel elkészült a Még a csend is című Napidal karanténklipje – bár ezt még a mai napig sem húztam ki a kalapból, de a szöveg már készen volt a csatorna indulása előtt, és Péter ötvenedik születésnapi koncertjén elénekeltük a dal ősverzióját. Ha kihúzom, azért majd várom rá a bátor feldolgozásokat.

Eszterrel és Péterrel már dolgozunk a következő dalokon, és legnagyobb örömömre választott magának egyet Markó Tamás is, aki szintén átütő számokat szerzett annak idején a Sziáminak (Világegyetemista, Testből Testbe, stb.) Menyhárt Jenőt is a legnagyobb örömmel köszöntöttem, amikor jelezte, hogy dolgozik az Engedjenek be! című számon. Kiss Llaci, aki az URH, az Európa Kiadó és a Sziámi lenyűgözően tehetséges zenésze volt, mostanában szólókarriert épít, Ausztráliában készül új lemezzel, és onnan küldte el a maga dalelképzelését az egyik első számra. Lakatos Gergely, a remek énekes, akivel együtt színészkedtünk az Isten pénze című zenés darabban, jelezte, hogy őbenne is mozog valami a dalok némelyikére. Monostori János kollégánk pedig két elképesztően jó, kidolgozott zenével jelentkezett.

Gryllus Dani (háromszoros hurrá!) azzal hívott fel, hogy a Ha mi ketten című dalt ők tangónak érzik, és legnagyobb ujjongásom mellett a napokban elő is adták élő kertkoncertjükön (megtekinthető a Kaláka Facebookján). Szuper lett – jobb így, mint az én eredeti, magyar népdalos, sorfelezős elképzelésem.

A Hülye dalt, ami egy egyszerű kis kuplénak tűnik, azonban a mondanivalója jóval mélyebb, Szakcsival kezdtük el megcsinálni, de erre is jött még egy csomó izgalmas változat. Jávori Fegya és Darvas Ferenc szintén dolgoznak egy-egy számon, ezek egyzongáros darabok lesznek, hamarosan ének is születik rájuk.

Sebestyén Áronnal (aki a Tesla, a végtelen energia című, Egressy Zoltánnal írt zenés darabunk nagy tehetségű, fiatal zeneszerzője) egy kész refrénnél és egy befejezendő dalnál tartunk. Egyáltalán nem utolsó sorban: a Hullám szövegét Dés László is nagyon megszerette, izgatottan várok tőle egy kidolgozott verzió, bár jelezte, hogy egyelőre lassan halad vele. Igazán remélem, hogy nem adja fel végleg, egészen biztosan érzem, hogy nagyon neki való és egyáltalán nem sürget az idő(!). De ez se tántorítson el másokat, szó sincs konkurálásról: minden verzió jó lehet a maga nemében, és érdekel minket.

– A dalok utóéletét mennyire tervezed nyomon követni? Elmennél például vendégfellépőnek, ha valaki meghív a koncertjére, ahol „napidalos” számokat játszik?

– Abszolút elképzelhető, sőt voltak (például a Villanyrendőr), akik már jelezték, hogy ezt szeretnék. Aki kéri, azt már a munkafolyamat során is segítem. Ha például prozódiai hibát hallok valahol, azt jelezni szoktam, persze nem beleszólok, csak véleményt mondok. Mindenkitől kérek elérhetőséget, és többekkel elbeszélgettem már hosszabban is arról, hogyan tehetnénk még jobbá az adott dalt.

Visszatérve: ha egy késznek mondható verzió nagyon közel áll hozzám, és a szerzője azt kéri, hogy legyen belőle közös felvétel vagy produkció, nyilván nem fogok elzárkózni.

Szeretnék majd minél több beküldést a YouTube-csatornán is közzétenni (lesz erre egy külön alrovat), de csak a végleges változatokat, amivel a másik fél meg én is teljesen elégedettek vagyunk. Ezekből egyelőre még „csak” kb. tizenöt van, de bízom benne, hogy hamarosan meglódul a számuk, hiszen mindet mozgásban tudjuk, és látom biztató fejlődésüket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyertya-gyasz-pixabay.jpg

Meghalt a NOX együttes állandó táncosa, Baraté Péter

A hírt a zenekar énekesnője, Péter Szabó Szilvia jelentette be.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 06.


hirdetés

Gyászol a NOX együttes: meghalt egyik állandó táncosuk.

„Fájó szívvel és megrendülve tudatom Veletek, hogy Drága barátunk és egyben régi kollégám, hosszú évekig állandó táncosom, Baraté Péter (Csüli) tegnap elment!”

- írja Facebook-oldalán Péter Szabó Szilvia, a zenekar énekesnője.

„Csülikém, táncolj tovább az égi színpadon! Köszönöm Neked azt sok évnyi közös munkát, megannyi élményt és a barátságod!”

- búcsúzik társától a művész.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
berczesi-robi.jpg

Négy szám után le kellett állítani Bérczesi Róbert koncertjét

A beszámolók szerint „nem volt koncertképes állapotban”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

A Kultkikötő-programok keretein belül megrendezett koncertre, Badacsonyzomajba a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Róbert legszemélyesebb projektjét, az Én meg az Ének című előadást vitte el - írja a Veol.hu.

A tervek szerint a zenész a BlaBla-, Biorobot- és Hiperkarma-dalok mellett eljátszotta volna a magyar alternatív és popzene egykori nagy slágerei is.

Azonban az egyébként is egyórás késéssel induló koncert négy szám után véget is ért. A dalszerző nem volt koncertképes állapotban, így a koncertet fel kellett függeszteni

- írja a lap.

A szervezők a készpénzzel fizető jegyvásárlóknak a helyszínen visszaadták a jegy árát, és a többieknek is hamarosan megtérítik. A közönség részéről a beszámolók szerint nem volt felháborodás, inkább aggódtak a zenészért.

hirdetés

Egyelőre nem tudni, miért nem tudta folytatni a koncertet Bérczesi, de a zenésznek a 2000-es évek első évtizedében komoly drogproblémái voltak, erről ő maga is beszélt. 2013 óta azonban - miután egyszer kórházba is kellett szállítani - saját bevallása szerint nem fogyaszt tudatmódosító szereket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
reigl-judit.jpg

817 millió forintot fizettek a képeiért, mégis egy padláson dolgozott a most elhunyt Reigl Judit

Híresen szerény életet élt a világhírű művész.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 08.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy pénteken, 97 esztendős korában elhunyt Reigl Judit világhíres Kossuth-díjas festőművész.

Nem akarta sem Lenint, sem Sztálint, sem Rákosit lefesteni, pedig a korszak legelismertebb mestere, Szőnyi István tanítványaként munkát kapott volna bőven az 50-es évek elején - hangzott el róla az RTL Klub Híradójában.

Reigl azonban 1950-ben a zöldhatáron a drótkerítésen átmászva inkább Párizsba emigrált.

Eleinte gyakorlatilag nyomorgott, de festékre valahogyan mindig volt pénze. Az 50-es évek végén viszont már a legnagyobb galériáknak dolgozott Franciaországban, és Németországban. A szürrealizmus egyik legfelkapottabb képviselőjének számított.

hirdetés

Egész életében híresen szerényen élt. Akkor is, amikor már a világ leghíresebb múzeumaiban állították ki képeit. Pedig az elmúlt 12 évben, az élő magyar művészek közül az ő képeiért fizettek a legtöbbet. 817 millió forintot. Ő ennek ellenére egy istállóból átalakított műteremlakásban lakott. Családot nem alapított, élettársa Betty Anderson, szintén festő volt. Ő 2007-ben halt meg, és 3 év múlva, 83 évesen, Reigl Judit is abbahagyta a festést.

Reigl Judit 97 évesen egy idősek otthonában hunyt el, egy Párizs melletti kis faluban.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-1.jpg

83 éves a kis termetű színészóriás – A legjobb sztorik Dustin Hoffmanról

A haverjai máig Hooknak hívják, de ő volt az Esőember és az Aranyoskám klasszikus hőse is. Augusztus 8-án ünnepli születésnapját a világhírű színész.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A nagyapánk lehetne, és mindig ott bujkál egy kis cinkos mosoly a szája sarkában. 167 centi, két Oscarja van, az egyiket az Esőemberért, a másikat a Kramer kontra Kramerért kapta. Összegyűjtöttük a legérdekesebb és legviccesebb anekdotákat Dustin Hoffmannról, aki augusztus 8-án ünnepli 83. születésnapját.

Egy kis tánc

Az Amikor a farok csóválja című film forgatásán Hoffman és filmbeli partnere, Robert de Niro, valamint a rendező, Barry Levinson rögtönzött találkozón ülhetett le Bill Clintonnal. "Miről is szól a film?" - kérdezte Clinton De Nirót, aki Levinsonra nézett, abban a reményben, hogy majd ő megválaszolja a kérdést. Levinson Hoffmanra pillantott, akinek leesett, hogy nincsenek többen. "Egyszerűen csak elkezdtem sztepptáncolni. Még arra sem emlékszem, mit mondtam" - idézte fel Hoffman a jelenetet. A film egyébként egy elnöki szexbotrány leplezési kísérletéről szól...

Nagy barátság

Hoffman 1956 (!) óta ismeri Gene Hackmant, akivel egy filmes suliba jártak Pasadenában. Hackmant kirúgták pár hónap után, majd New Yorkba költözött, hogy ott próbáljon szerencsét. Hoffman nemsokára követte, és együtt is laktak Hackman egy-hálószobás apartmanjában, ahol Hoffman a konyhában aludt a földön.

hirdetés

Eredetileg pár napot ajánlott fel neki a barátja, de Hoffman nem volt hajlandó elmenni, így Hackmannek kellett elvonszolnia lakást nézni. Végül az ügy úgy oldódott meg, hogy Hackman rábeszélte Hoffmant, hogy közös barátjukkal, Robert Duvallal költözzön társbérletbe. Így is lett, Mannhattanben laktak és 80 dollárt fizettek egy hónapra ők ketten.

Rajongás

Hoffman és Hackman még lakótársi időszakukban - és okostelefon hiányában - gyakran felmentek a ház tetejére és doboltak. Hoffman bongózott, Hackman meg kongázott. Ezt tök jó elképzelni. Egyébként azért csinálták, mert hallották, hogy idoljuk, Marlon Brando klubokban zenél. Ők meg a tetőn.

Hook

Robert Duvallal később ismét egy filmsuliban kötöttek ki, ahová bevallásuk szerint a csajok miatt jártak. Fiatalkorukban a színészórák igazi aranybányának bizonyultak a számukra ilyen szempontból.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!