hirdetés
sziami-napidal-cim.jpg

„A legmerészebb álmaimat is túlszárnyalja, ami történik” – Müller Péter Sziámi a Napidal Sziámival projektről

Láng Dávid - szmo.hu
2020. május 25.


hirdetés

– Bíztam benne, hogy valamennyire megmozgatja majd az embereket, de ami történt már eddig is, az a legmerészebb álmaimat is túlszárnyalja. Néhány nappal a csatorna indulása után a YouTube gratulált, amiért a feliratkozók száma elérte az ezret, pedig én úgy gondoltam, hogy ez a maroknyi érdeklődő fóruma lesz. (Külön érdekesség, hogy a facebookos zenészoldalamra „csak” versként kitett Napidal szövegek közt volt olyan, amelyik kis híján harmincezres elérést és hosszas, parázs kommentelést váltott ki – amiben nyilván szerepet játszik a két platform közötti korosztály- és érdeklődésbeli különbség is.)

A lehető legváltozatosabb formában jutnak vissza hozzám a dalok. Volt olyan ember, aki fogta az egyiket, és az első fejébe ötlő dallammal elénekelte, bármiféle hangszerkíséret nélkül. Ehhez még csak zenésznek se kell lenni, elég némi muzikalitás.

A következő szint az volt, amikor a gyökerekhez visszanyúlva fogtak egy gitárt, megszerkesztettek egy akkordkíséretet, és vagy ők maguk felénekelték, vagy az én szövegmondásomat tették alá. Az utóbbin azért mosolyogni szoktam, hiszen nem véletlen, hogy ebben a projektben csak nagyon ritkán énekelek: pont arra vagyok kíváncsi, kiből milyen konkrét dallamot hoz elő az adott szöveg. És teljes zenekari hangszerelésű változatokat is kaptam.

Külön öröm számomra, hogy olyan is akadt, aki nem állt meg egynél, sőt eddig gyakorlatilag mindegyik dalhoz elkészítette a saját verzióját, idővel pedig egy erre épülő külön koncertprogramot is szeretne összerakni.

– Mondasz pár nevet?

– Először is, itt van az egész Baltazár Színház! (Értelmi sérültnek mondott) csodálatos tehetségű színésztársaim egytől egyig bekapcsolódtak a játékba, ami nem szokatlan a számunkra, hiszen másfél évig gyakoroltunk ilyesmit a Baltazár Dalműhelyben. Akkor húsznál több hazai csúcsművészt (előadót és zeneszerzőt) sikerült elhívnunk a munkába és az abból született, gyönyörű emlékként megmaradt koncertre a Müpába.

Van egy anyuka, aki a maga tehetségét szerényen alábecsülve a neve elhallgatását kérte, azzal, hogy ő eddig lényegében csak a gyerekeinek zenélt, de az általa választott dalban talán ő érzett rá legjobban a szöveg és a dallam viszonyára. Nagyon szépen és természetesen énekel, kíváncsian várom a további ötleteit is. (Innentől, persze, a neve mellőzésével szerepel majd.)

A Kollarics család Kiskunhalasról megmutatta számomra a dolog talán legigazibb értelmét, amit odáig csak sejtettem. Az anyuka, Bácsalmási Gabriella egy helyi szociális otthonban dolgozik, ahol már korábban feldolgozták a Szeretni még című AndFriends dalt, amire külön pályázatot hirdettünk három éve.

Az ott lakó nehéz sorsú, gyakran súlyosan sérült emberek bevonásával készítette el a saját verzióját, ami elképesztően izgalmas lett. A verzék közé ugyanis rapbetétként beleszőtték a saját történetüket.

Gabi most először gitárkísérettel énekelte fel a Hullám című dalt a maga dallamával, majd pedig meglepett egy videóval, amin a Csak a csoda szép címre hallgató, januárban született, május elején kitett vázlatra készítette el a maga verzióját – bevonva az egész (tehetséges) családját, köztük a nagyfiút, Kollarits Attilát, a Pi Therapy-ból ismert énekes-gitárost is. Együtt bomba az egész. Persze még csak demó, de már így is komoly örömet okozott. Érdemes kidolgozni.

Schwenk Andrást, Folkmann Ferencet és Fekete Andrást is meg kell említenem, eddig nem ismertem őket, de nagyon ígéretesnek tűnik, amit csinálnak, nagy potenciált látok bennük. De mondhatnék még jó pár másik embert is, akikre legalább ennyire büszke vagyok. Előkerült például Szili Péter a régi Sziámiból, Sziklai Zoltán és a Villanyrendőr zenekar Miskolcról (mindketten figyelemre méltó, szinte kész, hangszerelt, stúdióban felvett demókkal). Vagy éppen Kovács András, Király Gábor, Qnkli (művésznév), Szabó Attila "Duel" (Nulladik Változat), illetve Ökrös Zoltán "Sztojka". Bocsánat azoktól, akik most kimaradtak, de tanúsíthatják, hogy valamennyiükkel tartom a szisztematikus és baráti kapcsolatot. Ezután is így lesz.

Turczi István barátom meghívására tartottam egy előadást a dalszerzésről a Parnasszus Vers-Dal Akadémián, az ottani hallgatók közül is bekapcsolódtak néhányan, és jelentkeztek a Szeretni még dalfeldolgozó pályázat korábbi résztvevői is – akkor még gimnazisták, ma már pályaelhagyók, vagy “profi” zenészek.

– Ismert(ebb) zenészek is küldtek be ötleteket?

– Nagyon sokan vannak az ismert zenészek is, akikkel intenzív, fejlesztő munkába merültünk. Havas Miklóssal (Irie Maffia, Sziámi, stb.) már volt közös sikerdalunk, most egy nagyon izgalmas, nagyon mai kész verziót küldött az általa választott vázlatra, amit első próbálkozás szintjén már fel is énekeltem. Polgár Péterrel és Takáts Eszterrel elkészült a Még a csend is című Napidal karanténklipje – bár ezt még a mai napig sem húztam ki a kalapból, de a szöveg már készen volt a csatorna indulása előtt, és Péter ötvenedik születésnapi koncertjén elénekeltük a dal ősverzióját. Ha kihúzom, azért majd várom rá a bátor feldolgozásokat.

Eszterrel és Péterrel már dolgozunk a következő dalokon, és legnagyobb örömömre választott magának egyet Markó Tamás is, aki szintén átütő számokat szerzett annak idején a Sziáminak (Világegyetemista, Testből Testbe, stb.) Menyhárt Jenőt is a legnagyobb örömmel köszöntöttem, amikor jelezte, hogy dolgozik az Engedjenek be! című számon. Kiss Llaci, aki az URH, az Európa Kiadó és a Sziámi lenyűgözően tehetséges zenésze volt, mostanában szólókarriert épít, Ausztráliában készül új lemezzel, és onnan küldte el a maga dalelképzelését az egyik első számra. Lakatos Gergely, a remek énekes, akivel együtt színészkedtünk az Isten pénze című zenés darabban, jelezte, hogy őbenne is mozog valami a dalok némelyikére. Monostori János kollégánk pedig két elképesztően jó, kidolgozott zenével jelentkezett.

Gryllus Dani (háromszoros hurrá!) azzal hívott fel, hogy a Ha mi ketten című dalt ők tangónak érzik, és legnagyobb ujjongásom mellett a napokban elő is adták élő kertkoncertjükön (megtekinthető a Kaláka Facebookján). Szuper lett – jobb így, mint az én eredeti, magyar népdalos, sorfelezős elképzelésem.

A Hülye dalt, ami egy egyszerű kis kuplénak tűnik, azonban a mondanivalója jóval mélyebb, Szakcsival kezdtük el megcsinálni, de erre is jött még egy csomó izgalmas változat. Jávori Fegya és Darvas Ferenc szintén dolgoznak egy-egy számon, ezek egyzongáros darabok lesznek, hamarosan ének is születik rájuk.

Sebestyén Áronnal (aki a Tesla, a végtelen energia című, Egressy Zoltánnal írt zenés darabunk nagy tehetségű, fiatal zeneszerzője) egy kész refrénnél és egy befejezendő dalnál tartunk. Egyáltalán nem utolsó sorban: a Hullám szövegét Dés László is nagyon megszerette, izgatottan várok tőle egy kidolgozott verzió, bár jelezte, hogy egyelőre lassan halad vele. Igazán remélem, hogy nem adja fel végleg, egészen biztosan érzem, hogy nagyon neki való és egyáltalán nem sürget az idő(!). De ez se tántorítson el másokat, szó sincs konkurálásról: minden verzió jó lehet a maga nemében, és érdekel minket.

– A dalok utóéletét mennyire tervezed nyomon követni? Elmennél például vendégfellépőnek, ha valaki meghív a koncertjére, ahol „napidalos” számokat játszik?

– Abszolút elképzelhető, sőt voltak (például a Villanyrendőr), akik már jelezték, hogy ezt szeretnék. Aki kéri, azt már a munkafolyamat során is segítem. Ha például prozódiai hibát hallok valahol, azt jelezni szoktam, persze nem beleszólok, csak véleményt mondok. Mindenkitől kérek elérhetőséget, és többekkel elbeszélgettem már hosszabban is arról, hogyan tehetnénk még jobbá az adott dalt.

Visszatérve: ha egy késznek mondható verzió nagyon közel áll hozzám, és a szerzője azt kéri, hogy legyen belőle közös felvétel vagy produkció, nyilván nem fogok elzárkózni.

Szeretnék majd minél több beküldést a YouTube-csatornán is közzétenni (lesz erre egy külön alrovat), de csak a végleges változatokat, amivel a másik fél meg én is teljesen elégedettek vagyunk. Ezekből egyelőre még „csak” kb. tizenöt van, de bízom benne, hogy hamarosan meglódul a számuk, hiszen mindet mozgásban tudjuk, és látom biztató fejlődésüket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
meghalt-kelly-preston.jpg

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Szervezete feladta a rákkal vívott küzdelmet. 57 éves volt.
Fotó: Youtube/képernyőfotó - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Meghalt Kelly Preston színésznő, John Travolta felesége

Az amerikai színésznő 57 éves volt - közölte szóvivője a People magazinnal.

Kelly Preston a mellrákkal vívott kétéves harc után vasárnap hunyt el.

A színésznő legutóbb férje mellett szerepelt a Gotti című maffiafilmben, ahol a főnök feleségét játszotta.

1962. október 13-án született. 16 éves volt, amikor felfedezte egy divatfotós, így indult a modellkarrierje. Érettségi után Los Angelesbe költözött és színjátszást tanult.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
000001.jpg

Palkovics: lefújhatják azokat a fesztiválokat is, amelyek augusztus 15. után engedélyt kaptak, ha jön a második hullám

Veszélybe kerülhet az augusztus 20-i tűzijáték, és a nyár végi fesztiválok. Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

Palkovics véleménye szerint megvan rá az esély, hogy Magyarországon is nőni fog a fertőzöttek száma, ami maga után vonja azt is, hogy újra be kell iktatni a korábbi korlátozásokat és óvintézkedéseket.

Ha a helyzet súlyosbodna, az egyet jelentene azzal, hogy továbbra sem tarthatnák meg az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, illetve azokat is lefújhatnák, amelyek augusztus 15-től engedélyt kaptak.

Egyelőre úgy tűnik, az augusztus 20-i tűzijátékot meg lehet tartani, azonban a legtöbb nagyhírű nyári fesztivált nem. Az már biztos, hogy elmarad a turisták tömegét vonzó Sziget, a Volt, és a Balaton Sound is.

A kisebb fesztiválok még megkísérelték áttenni augusztus utolsó két hétvégéjére az eseményeiket, így tett például az EFOTT, a Strand, a B. My Lake, a Fishing On Orfű, a Kolorádót, és a Szegedi Ifjúsági Napok is.

Az újabb korlátozás nemcsak a fesztiváloknak ártana, hanem az összes budapesti szórakozóhelyet megviselné. Ez alól nem kivétel a Budapest Park sem, amely a tömeges jegyvisszaváltástok miatt a tavaszi koncertek egy részét nyárra tette át. Az újabb korlátozások okozta pénzkiesés természetesen a zenészeken kívül érintené a szervezőket, a háttérmunkásokat, a pultosokat és mindenkit, aki közreműködik a nagyszabású rendezvények lebonyolításában.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-3.jpg

Megrázó és vérlázító a szexuális ragadozó Epsteinről szóló doksisorozat

Megnéztük a Hatalom és Perverzió: a Jeffrey Epstein-sztorit és hányingerünk lett tőle. Egy ragadozó pszichopata portréja.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Mármint nem a netflixes doksisorozattól, hanem attól az embertől, akit vizsgál Lisa Bryant szériája. Igényességében és stílusában, valamint alaposságában is kissé emlékeztet a Madeleine McCann eltűnésével foglalkozó szintén netflixes szériára, ráadásul a téma is rokon.

Epstein manhattani "Nagy Gatsby", igazi aranyifjú volt már fiatal korától, akiről, aki követte az ügyét, tudni lehet, hogy feltételezett öngyilkosságot követett el zárkájában, miután 2019 nyarán letartóztatták. Hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, amikor a Metropolitan börtönben az őrök aludtak és a kamerák ki voltak kapcsolva, máig kérdés. Hogy egészen pontosan mennyi áldozata volt, szintén.

A dokumentumfilm mindennek a kérdőjelnek próbált meg úgy utánamenni, hogy akár kap rá pontos választ, akár nem a rendező, a sztori elmesélése közben kirajzolódnak egy pszichopata körvonalai, egy olyan emberi lényé, aki

más emberi lényeknél annyival többnek képzelte magát, hogy tárgynak nézte őket, kiskorúként is szexuális célokra használta s adta-vette a lányokat, mintha használt Barbie-babák lennének.

A Leaving Neverland után meglepetést már nem okoz egy szexuális bűnöző áldozatának kamera előtti összeomlása, de ugyanolyan megrendítő. Kibontakozik előttünk egy hálózat kiépülése, a lányok manipulálása és a floridai gazdagok világának összezártsága, valamint a hatalmi pozíciókban lévők, illetve a média vezető alakjainak feltételezett összejátszása, ami a négy rész alatt tökéletesen kiábrándíthat minket a világból. Az egyetlen optimista mozzanat, hogy úgy tűnik, az igazság kiderül, akkor is, ha akármennyi hatalom és pénz áll mögötte.

hirdetés

De jó tudni, hogy van ilyen, jó tudni, hogy készülnek ilyen dokumentumfilmek. Nem a hatásvadászatra, hanem az információk összegyűjtésére és a sztori lehető legpontosabb felgöngyölítésére. A leghatásosabbak azok a jelenetek, amikor összerakjuk, hogy

xy áldozat már a kilencvenes években (!) jelezte a rendőrségnek és az FBI-nak, hogy egy szexuális ragadozó mit tett vele és a húgával, de valahogy semmi nem akart beindulni nyomozás címén.

És minden nagy igazságérzéssel bíró néző számára megelégedést hoz a hatalmas hálózatot működtető Epstein leleplezése, elfogása és bíróság elé állítása.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
carrie_fisher_harrison_ford_starwars.jpg

23 év után újra A birodalom visszavág vezeti a mozis bevételi listát

Akár félmillió dollárt is termelhet a második Star Wars-film vasárnap estig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 12.


hirdetés

Legutóbb 1997 februárjában vezette a mozis bevételi listákat A birodalom visszavág, amikor az eredeti film digitális felújított változatát mutatták be a mozik - írja a Variety.

Mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra sincsenek mozipremierek, ezért korábbi sikerfilmeket adnak a már nyitva tartó mozik. Néhány hete a Jurassic Park, most pedig a második Star Wars-film állt a bevételi lista csúcsán.

A birodalom visszavág 175 ezer dolláros (közel 56 millió forint) bevétellel kezdte a hétvégét, becslések szerint vasárnap estig 4-500 ezer dollárt is termelhet az eredetileg 40 éve bemutatott film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!