KULT
A Rovatból

Premier: itt a testvérek által alapított Totoro duó első lemeze

Kollarics Anna és Attila két és fél éve zenélnek együtt, bemutatkozó albumukra 8 dalt rögzítettek, de máris a folytatáson gondolkodnak.
Fotó: Csapó Vera - szmo.hu
2022. március 25.


Link másolása

"Akvárium" címmel jelent meg az akusztikus, szövegközpontú dalokat játszó Totoro zenekar első lemeze, amelyet először a Szeretlek Magyarországon lehet meghallgatni. A testvérek az alábbiakat mesélték az albumról, illetve a munkafolyamatról.

Kollarics Anna (dalszerző, szövegíró, énekes):

Sokat gondolkoztunk az album felépítésén. Végül az első nyolc számunk került rá, és ezt így érzem tökéletesnek. Ez a nyolc szám alkot egy ciklust, a saját életünknek egy szakaszát. Az azóta született számok előtt hosszabb kihagyás volt a dalszerzésben, egy ideig csak az addigiakat játszottuk. Így ezek együtt ülepedtek le és értek össze. Összetartoznak, és ez így van rendjén.

Hangulatában nem feltétlen a változatosság volt a cél. Sőt nem is hiszem, hogy volt kimondott cél. Körülbelül egy év hangulata és anyaga hallható.

A számsorrend is egy év leforgásaként épül fel. Érdekes volt gondolkozni, összerakni. Egymás mellett a számok teljesen másként hatnak. Furcsa érzés lezárni egy ilyen szép „évet", és egy egészként látni azt.

Kollarics Attila (dalszerző, gitáros, énekes):

Annyira nem vagyunk profi stúdiózók, de a legfőbb cél az volt, hogy minél életszerűbbek legyenek a felvételek, minél inkább egyben játsszuk fel, ahogy élőben is tesszük.

A mi egyszerű zenénknél az élő energia és az előadásmód különösen is nagy hangsúlyt kap, ezért is nagy kihívás ezt a felvételeken is reprodukálni. Szerencsére a legjobb szakmai segítség és háttér állt rendelkezésünkre Kirschner Péter stúdiójában, ahol a teljes albumot felvettük. A borító Anna munkája.

Nekem ez egy fontos életesemény, hogy fizikailag is megjelenik a lemezünk. Egy mindenkori álom volt, ami viszont ezzel nem ér véget. Ugyanakkor most egy kicsit új vizekre evezünk, hiszen az a terv, hogy a következő CD-n egy kibővült zenekari formáció lesz már hallható.

A teljes lemez itt meghallgatható:

Spotify link ITT. A budapesti lemezbemutató koncert április 9-én lesz az Úri Muriban, a Facebook-esemény ITT található.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
A Sztárbox miatt újabb vizsgálatot indít a médiahatóság az RTL ellen
A Médiatanács szerint Kabát Péter kiütése„ a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta”.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. december 08.


Link másolása

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a médiatanács: közleményük szerint a műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét - közölte az NMHH, hozzátéve, hogy a földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen.

A hatóság szerint

a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatta,

ezért a médiatanács vizsgálni fogja a műsorszám korhatárbesorolósát és a sugárzási időpontot.

Ez már a második hasonló eset a Sztárboxal kapcsolatban, ugyanis a műsor november 5-i epizódja miatt is indult már vizsgálat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: