News here

KULT

TOP 10: Ezeket a filmeket szerettük a legjobban 2021-ben

Steven Spielberg zenés kísérlete, Anthony Hopkins Oscar-díjas alakítása, véres-vicces szuperhősök, piás dánok, világvége, siket és koreai családok, valamint egy magyar egymásra találás – mind, mind a legjobb 10 között… szerintünk.
Szöllőskei Gábor - szmo.hu
2021. december 28.


Link másolása

Hamarosan vége az évnek, így összeállítunk egy listát azokból a filmekből, amiket mi a legjobban szerettünk 2021-ben.

10. Külön falka

Kis Hajni első egész estés filmjével rögtön levette a lábáról a kritikusokat, a szakmát és a közönséget egyaránt. A kidobóként dolgozó, zűrös életű Tibi és annak 12 éves kislánya, Niki útjai egészen elképesztő intenzitással és számos emlékezetes jelenetben futnak össze, megolvasztva a legkeményebb szíveket is. A szeretet erejét ritkán prezentálják ilyen szépen. Az év legjobb magyar filmje.

9. The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag

Ha elegetek van már az egy kaptafára készülő és manapság mindent elárasztó szuperhősfilmekből, akkor Az öngyilkos osztag idei változata nektek készült. A galaxis őrzőin edződött James Gunn ugyanis e röpke kitérő erejéig átigazolt a Marveltől a DC-hez, és rögtön összehozta az egyik legvadabb, legviccesebb, legbrutálisabb és legszórakoztatóbb menetet, ami nem ismer kegyelmet, illetve tocsog a vérben, az elképesztő vizuális effektekben és persze a fekete humorban.

8. West Side Story

Steven Spielberg olyasmibe vágta a fejszéjét, amibe korábban soha: egy musicalbe. A 75 éves mesterről pedig nagy meglepetésre kiderült, hogy ehhez is ért. De még mennyire! Leonard Bernstein és Stephen Sondheim 1957-ben bemutatott zenés darabjából kanyarított új látványos, színpompás és megható verziót, ami sokak szerint (beleértve minket is) jobb lett még a kultikus, 10 Oscar-díjat magáénak tudó 1961-es feldolgozásnál is. Az ötvenes évekbe ágyazott sztori ráadásul még mindig meglepően aktuális.

7. A nomádok földje

Chloé Zhao filmje nem véletlenül érdemelte ki a legjobb film Oscar-díját 2021-ben, hiszen a mindig csodálatos Frances McDormand által alakított Fern Amerikát átszelő külső és a gyásza feldolgozásán igyekvő belső utazása igazi meditatív élmény, amelyből a nézők is erőt meríthetnek. A fent említetteken kívül pedig A nomádok földjét Ludovico Einaudi zenéi és Joshua James Richards képei is felejthetetlenné teszik.

6. CODA

Adva vagyon egy siket anya, egy siket apa, egy siket fiú és egy csodaszépen éneklő, halló leány. Utóbbinak tehát fel van adva a lecke, hogy az álmait kergesse, vagy a családját támogassa. A francia A Bélier család amerikai remake-je kétségtelenül az év legszívmelengetőbb filmje, ami után egy kicsit szebbnek látjuk majd az életet és jobb helynek a világot. A CODA egy csoda, de szigorúan csak papírzsepi közelében ajánlott!

5. Minari – A családom története

Egy koreai család Amerikában – ennyivel nagyjából össze is lehet foglalni a Minari sztoriját, mert itt nem a fordulatokról és a cselekménycsavarokról van szó, hanem a hétköznapokról, a boldogulásról, magáról az életről. Lee Isaac Chung filmje pedig csodaszép és kivételesen emberi képsorok közepette mutatja be ezt az öt embert (apa, anya, gyerekek, nagyi), akiket egy pillanat alatt a szívünkbe zárunk, és akiket még sok-sok órán át szívesen néznénk. A legjobb női mellékszereplő Oscar-díja pedig nem is landolhatott volna idén jobb helyen, mint a lökött, de csupaszív nagymama szerepében tündöklő Youn Yuh-Jungnál.

4. tick, tick… Boom!

Úgy tűnik, 2021 a musicalek éve, hiszen a kiváló In the Heights – New York peremén, a Cannes-ban is díjazott Annette-en, valamint Spielberg csodás West Side Storyján kívül a Netflix is ringbe szállt e téren a tick, tick… Boom!-mal, amely a Rent című musical szerzőjét, a fiatalon elhunyt Jonathan Larsont tette meg főhősének. Andrew Garfield pedig Oscart érdemlő alakítással mutatja be e minden porcikájában tehetséges művész magánéleti és szakmai küzdelmeit. Lin-Manuel Miranda rendezőnek sikerült összehoznia egy instant klasszikus musicalt, mi pedig rendkívül hálásak vagyunk érte.

3. Ne nézz fel!

Az év legfontosabb filmjeként hivatkoztunk Adam McKay új projektjére, a Ne nézz fel!-re, és nem véletlenül. Ennél görbébb legalábbis nem igazán lehetne az a tükör, amit a komédiáiról elhíresült Oscar-díjas író-rendező elénk tár egy világvégével fenyegető üstökös metaforájával. Ez a film az arcunkba vágja, hogy jelenleg mi a gond a társadalommal, az emberekkel, a politikával, a médiával, a világgal. Talán egy kicsit el is szégyelljük magunkat utána. A sztárparádé (DiCaprio, Lawrence, Streep, Rylance, Hill, Blanchett, Chalamet stb.), az ütős alakítások és a humor azért segítenek átevickélni e letaglózó szatíra bosszantó pillanatain.

2. Az apa

Florian Zeller első filmje több szempontból különleges: 1. Anthony Hopkins megkapta érte a második Oscar-díját, nem mellesleg élete legjobb alakítását láthatjuk benne, 2. Eddig soha nem látott és megrázó, már-már pszichokrimibe illő élményt nyújt azzal, hogy megmutatja, mit érzékel a világból egy demenciában szenvedő idős ember. 3. Egyetlen lakásban játszódik, mégis csak kapkodjuk a fejünket, nem győzzük csodálni a folyton változó díszlet részletgazdagságát. 4. Ezt a filmet sosem felejtjük el (lásd: első 3 pont).

1. Még egy kört mindenkinek

Thomas Vinterberg (Születésnap, A vadászat, A kommuna) 2021-ben elnyerte többek között a legjobb nemzetközi játékfilm Oscar-díját a Még egy kört mindenkinekért, amelyben megmutat négy középiskolai tanárt, akik a szesz teljesítmény- és boldogságnövelő hatását vizsgálják azzal, hogy egész nap egy bizonyos szinten tartják az alkoholszintjüket. Sosem készült még ennyire bátor film a piálásról, ami a mindenütt szajkózott negatívumok mellett a másik oldalt is elénk tárja. A Még egy kört mindenkinek egyszerre vicces, megható, megrázó, költői és mindenekfelett őszinte. Mads Mikkelsen táncát a fináléban pedig sosem feledjük.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
Meghalt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél sztárja
A színésznő hosszabb ideje küzdött titokban a rákkal, gyerekei osztották meg a hírt a közösségi médiában.

Link másolása

Kirstie Alley a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb sztárja volt, nálunk főként a Nicsak, ki beszél filmekkel vált népszerűvé, de szerepelt olyan filmekben, mint a Kettőn áll a vásár, a Kitúr-lak, az Agyament Harry, és ő alakította Rebecca, a pultos szerepét az ikonikus Cheers sorozatban.

A színésznő, aki rákkal küzdött, hosszú távollét után áprilisban a Maszkos énekes amerikai változatában lépett fel, szeptemberben pedig friss videót is posztolt magáról, így sokakat ért váratlanul a halálhíre.

True és Lillie, a két gyereke osztották meg a közösségi médiában a hírt:

"A barátainknak, a világ minden pontján... Szomorúan tudatjuk veletek, hogy a csodálatos, erős és szerető édesanyánk meghalt a rákkal való küzdelme során, amelyet nemrég fedeztek fel nála.

Közeli családja mellette volt, ő pedig nagy erővel küzdött. Ikonikus volt a képernyőn, de ennél még lenyűgözőbb anya és nagymama volt. Hálásak vagyunk az orvosoknak és nővéreknek a Moffitt Cancer Centerben a gondoskodásukért." - írták a búcsúposztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Láncokon rángatják Tóth Gabit legújabb klipjében, miközben acélkönnyeket sír
Az énekes egy ismert népdal egy sorát gondolta újra.

Link másolása

Mozgalmas éveken van túl Tóth Gabi, amelyekben voltak magasságok (családalapítás, sikeres koncertek és műsorok) és mélységek (közösségi médiás támadások, kifakadások) egyaránt. Állítása szerint ezekből minden ihletet merített legújabb, SzívbeEmelő című dalához készült videóklipjében.

Az énekesnő legújabb produkcióját a közönség először a Sztárban Sztár leszek! vasárnapi adásában hallhatta, akkor egy speciális, látványos táncos produkcióval egybekötve. Majd nem sokkal később, még aznap éjjel felkerült a YouTube-ra is a szám, immár egy izgalmas látványvilágú, fekete-fehér klippel.

„Drága emberek, végre megoszthatom veletek az új dalomat! Rengeteg munka van benne, de imádtam minden percét! Kiadtam magamból mindazt, ami az elmúlt két évben történt velem, rosszat, jót egyaránt”

– írta instagramos ajánlójában Gabi.

A klip maga nem kevés erős képpel operál: Tóth Gabi furcsa, leginkább acélra emlékeztető könnyekkel sír, miközben komoly erők rángatják láncon. De a klip egy pontján olyan jelmezt is kapott, ami némileg emlékeztet Szulák Andrea kancellárnő-ruhájára a 90-es évek emblematikus ifjúsági sorozatából, az Űrgammákból.

Gabi azonban a Xénia-láz helyett a hidegen fújó szelekről énekel, amivel megidézi, egyszersmind át is gondolja az ismert népdal híres sorát.

A teljes képért azonban érdemes végignézni az egész klipet.

Tóth Gabi – SzívbeEmelő


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Pénztelenül, zacskós levesen élt, mára történelmet írt a popzenében, és a Spotify listáját vezeti
Kim Petras élete olyan, mint egy Grimm-mese: tele nehézségekkel, fordulatokkal, de egyelőre teljes happy enddel.

Link másolása

Történelmet írt két előadó a popzenében idén: Sam Smith és Kim Petras lett az első nem bináris és transznemű szólóelőadó, akik a Billboard Hot 100-as slágerlistájának élére kerültek. Bár Petras szinte minden lehetséges alkalommal hangsúlyozza: szeretné, ha nem neme, hanem tehetsége és zenéje miatt figyelnének rá.

Kim Petras 1992. augusztus 27-én született Kölnben, és egész kicsi gyerekkora óta rosszul érezte magát abban a testben, amibe született. Szüleinek már gyerekként beszélt erről, ők pedig biztosították arról, hogy ha később is így érez, támogatni fogják a nemváltásban. Érzései nem változtak, azonban egyre rosszabbul érezte magát, sőt öngyilkos gondolatai is voltak, ezért szülei pszichológusokhoz jártak vele. Sok különféle visszajelzést kapott, volt olyan "szakember" is, aki szerint a gyerek egyszerűen őrült, megoldásként pedig azt javasolta, vágják kopaszra a haját, és úgy járassák iskolába. „Megcsináltuk, kopaszon mentem iskolába, és ugyanúgy azt mondtam, hogy remek, lány vagyok” – emlékezett vissza később.

Miután három különböző pszichológus is arról beszélt, hogy Kim (akkor még Tim) esetében jó volna minél hamarabb megkezdeni a nemátalakító folyamatot, 13 évesen megkezdték hormonterápiáját, amivel akkoriban egy német dokumentumfilmben is szerepelt.

Így amikor 16 évesen, 2009-ben átesett a beavatkozáson, a világ legfiatalabb transzszexuális személyeként lett ismert.

Ugyanakkor a mai napig úgy véli, hormonkezelését elrontották, és ezzel nevetségessé tették szülőhazájában.

Élete azonban innentől kezdve meseszerű fordulatot vett, tele nehézségekkel, akadályokkal, de végső soron az áhított hírnév felé haladva. Kim ugyanis eldöntötte, hogy dobva korábbi mérnöki álmait, énekes-dalszerző akar lenni. Erre a következtetésre akkor jutott, amikor megnézett egy dokumentumfilmet a svéd dalszerzőről, Max Martinról – külön szép a történetben, hogy a későbbiekben ők ketten együtt dolgozhattak.

Németországgal azonban többször is meggyűlt a baja. Ott egyfelől túl poposnak és túl "amerikainak" tartották dalait, másrészt a német nyelvet nem tartotta elég megfelelőnek érzései kifejezésére. Nem segített az sem, hogy hazájában szinte kizárólag a "transzi" fiatalként ismerték, nem pedig tehetsége miatt ismerték el. 19 éves korában így Los Angelesbe repült, de akkor még kapcsolatok nélkül, meglehetősen kevés pénzzel. Kezdetben háromhavonta haza kellett repülnie, mert nem volt megfelelő vízuma.

A fordulat három évvel később következett be, amikor – hitvallása szerint folyamatos, kitartó munka után – egyik számát felénekelte a népszerű énekesnő, Fergie. 2014-ben kiadói szerződést köthetett a Big Machine zenei kiadócsoporttal, ami lehetővé tette, hogy megkapja a vízumát, és végre legálisan tartózkodhatott Amerikában.

Pénzét azonban hamar elköltötte, házat bérelt magának, ahol azonban legtöbbször csak zacskós levesen élt.

Ennek ellenére dalait 2021-ben függetlenként adta ki, amit a következőkkel magyarázott: „Azért vagyok független, mert a nagy kiadók, akikhez elmentem, csak a nememről tudtak beszélni. Voltak, akik azt mondták, titkoljam, és olyanok is, akik azt, hogy használjam. Én pedig igazából egyiket sem akartam. Csak azt akartam, hogy a zeném önmagáért beszélhessen.”

Később dalai elkészítésében sokáig együtt dolgozott Dr. Luke producerrel, amiért számos kritikát is kapott, a zenei szakembert ugyanis a szakmában többen zaklatással vádolták. Bár Kim sokáig nyíltan védte kollégáját, az utóbbi időben Dr. Luke már nem működik közre dalaiban.

Így legújabb, Sam Smith-szel közös Unholy című slágerében sem, ami üstökösként robbant be a zenei piacra idén. A dal a Spotifyon már a megjelenését követő első 24 órában 10 milliós streamelést ért el, manapság pedig már közel 500 milliónál jár. A magát nem binárisnak definiáló Sam Smith hetedik Grammy-jelölését söpörte be vele, míg Petras az elsőnek örülhetett.

2021-ben ő volt az első transznemű előadó, aki fellépett az MTV EMA díjátadó estjén, ráadásul épp Budapesten, ahol nem sokkal azelőtt fogadták el a gyerekvédelmi álca mögé rejtett homofób törvénycsomagot. Kim Petras akkor azt mondta az Indexnek:

„Én egész gyerekkoromban arra vártam, hogy legyen egy transznemű popsztár, akire felnézhetek, és azt látni, hogy megpróbálnak minket kitiltani a tévékből, eléggé kiábrándító. Remélem, hogy ez a jövőben változni fog. Mindenesetre nagyon izgatott vagyok, már várom, hogy ott lehessek, és kiálljak értük, mindenképpen megpróbálom ezt belevinni az előadásomba. Hangja szeretnék lenni azoknak, akik úgy érzik, hogy nem fogadják el őket, hiszen én is sokáig ezt éreztem. Úgy gondolom, felelősséggel tartozom a közösségért.”

Sam Smith feat. Kim Petras – Unholy

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szombathy Gyula: „Akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt”
A színész először legyőzte a rákot, volt egy súlyos szívműtétje, majd sztrókot kapott.

Link másolása

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula a Blikknek számolt be jelenlegi állapotáról. A 77 éves színésznek először a rákkal kellett megküzdenie, majd megműtötték a szívét, és sztrókot is kapott.

„Most már óvatosan hiszek benne, hogy megint tudok élni. Persze lassan, megfontoltan. Mert akinek újra kellett tanulni beszélni és járni, az már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. Amikor 2017-ben legyőztem a rákot és tünetmentessé nyilvánítottak, úgy gondoltam, túl vagyok a nehezén. Hogy onnantól kezdve jöhet majd a derűs öregkor. Jól éreztem magam, ám mégis meggyőztek, vizsgáltassam meg a szívemet is. Nem volt semmi tünetem, ám az eredmény sokkolt: két ér teljesen elzáródott. Azt mondta az orvos, ha most nem jövök ide, bármikor meghalhattam volna. Elkerülhetetlenné vált a műtét, s amikor már újra fellélegezhettem volna a sikeres beavatkozást követően – sztrókot kaptam”

– mondta a lapnak a színművész.

A sztrók után egy hónapot töltött kórházban, azóta rehabilitációra szorul. Sokáig járt logopédushoz, most pedig azon dolgozik, hogy újra megtanuljon járni.

„A bal oldalam és a lelkem sérült bele az életben maradásért folytatott harcba. De várom a karácsonyt az én csodálatos feleségem mellett, aki folyamatosan vigyáz rám. Már csak miatta sem adhatom fel” – mondta a Blikknek.

A színész több mint öt évtizedes karrierje során játszott többek között a Vígszínházban, a Radnóti Miklós Színházban és a Thália Színházban is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: