hirdetés

KULT

Sötét fantasy egy gyönyörű világról – megnéztük A Zöld lovagot

A film alapját egy 14. századi verses lovagregény adja, amely Arthur király mítosza köré épült. David Lowery filmje ezt a klasszikus történetet veszi alapul, az eredeti történethez szinte teljesen hű marad.

Link másolása

hirdetés

Látszólag tényleg csak apróságokban tér el Lowery az eredetitől, például nem újévkor, hanem karácsonykor játszódik az esemény, illetve a karakterek többségét nem nevezik meg.

A történet elején van egy rövid leírás, mely elmeséli, hogy a Király karakter valójában Arthur, a felesége Guinevere, de sosem neveznek néven senkit.

Egyébként logikus, a művészi megközelítést félretéve: minek nevezné néven valaki a királyt, ha ő A király, vagy a kardját miért nevezné akárki Excaluburnak, az a király kardja.

Hangulatosan, ámde nagyon lassan indul a film.

Egy élő, lélegző, misztikummal teli világ egyik történetét ragadja ki a rendező,

gyönyörű képekkel, remek színészekkel, csodálatos világítással. Nem lehet eléggé dicsérni Andrew Droz Palermo operatőrt, aki a film képi világáért felelt. Minden apró jelenetnek, képnek, mozzanatnak jelentése van, ugyanúgy, ahogy Lowery változtatásainak a történetben.

Apró spoiler, ami a film első 10 percében történik:

Történetünk főszereplője Gawain még nem lovag, még csak saját kardja sincs, nem találja a helyét a világban. Ekkor jön a Zöld lovag kihívása: ki az, aki kiáll ellene és megpróbálja Őt megsebezni, azzal a feltétellel, hogy amilyen sebet ejtenek rajta, azt egy év múlva visszakapja. Gawain hezitál ugyan, de lefejezi a Zöld lovagot, ezzel hatalmas hírnevet szerezve. A lovag ezután feláll, megfogja a fejét és ellovagol. Gawain tudja, hogy egy év múlva becsülete kötelezi, hogy elmenjen a Zöld kápolnához és váltsa be ígéretét.

hirdetés
Spoiler vége.

Ezt a kalandot örökíti meg Lowrey: hogyan válik a zöldfülű, heves természetű Gawainból egy becsületes, igaz ember lovagi cím nélkül.

Nagy kár, hogy hazánkban nem jelent meg ez a film nagyvásznon. A látványvilága nem klasszikusan lélegzetelállító, de nagyon különleges.

Érdekesek a kameraállások, a színekkel való játékra lehetne építeni egy szakdolgozatot, a megvilágítás csodálatos, elképesztően ügyesen játszanak a fényekkel.

Az elején úgy gondoltam, hogy az egész filmet természetes fénynél vették fel, de ha megfigyeljük, látszik, hogy gyönyörűen megkomponált, tudatos fényképezést és fénykezelést látunk.

Maga a történet lassú, de sosem unalmas. Mindig van valami érdekes a vásznon, amire érdemes figyelni, sok a hosszan tartott jelenet, sokszor történik valami elgondolkodtató, egy-egy pillanat alatt.

A vágás nagyon ügyes és megfelelően feszes tempót ad a filmnek. Jól sikerült a szereplők kiválasztása is, akik tökéletesen hozzák a klasszikus angol karaktereket.

Gawain szerepében Dev Patel szerethető, hihető, hiteles hős.

A Királyt játszó Sean Harris méltóságteljes a beteges vezető szerepében. Alicia Vikander dupla szerepet játszik a történetben – mindkettőt ügyesen hozza az Oscar díjas színésznő. Ralph Ineson is erős a félelmetes Zöld lovagként, tiszteletet parancsoló hangjával és ijesztő maszkjával.

Külön ki kell emelni a zenét. Daniel Hart egy közel mesterművet tett le az asztalra.

Külön entitásként van jelen a zene a filmben és mégis szerves egységet képez vele.

Amikor egy-egy motívum megszólal, megáll az emberben az ütő. A horror-hangulat megteremtésében elképesztően sokat köszönhet a film a zeneszerzőnek és a fényképésznek. Nagyon régen hallottam ennyire hatásos score-t, ami egyszerre volt ennyire gyönyörű és hátborzongató.

A mese, amit Lowery elmesél nekünk, szép és taszító egyszerre, igaz és mégis gyűlölettel teli. Csodálatos, ahogy azzal játszik az író, hogy Gawain vajon jó ember, vagy rossz - esetleg csak a hatalom tenné azzá?

Spoiler:

A klasszikus történetet a film legvégével forgatja teljesen ki a rendezőnk. Egy olyan csavar van a film végén, amelyre nem számítottam és nagyon jót tett, jelentőségteljesé vált rengeteg korábban elejtett apró szimbólum.

Spoiler vége.

Miért sötét fantasy A Zöld lovag?

Nagyon komor és nyomasztó a film hangulata, sokszor átcsap horrorba, ugyanakkor tele van fantasy-elemekkel: egy küldetés, amire egy kalandor vállalkozik, tele kihívásokkal: óriásokkal, útonállókkal, szörnnyel.

Hatásos és szórakoztató film lett A Zöld lovag, ahol az út sokkal fontosabb, mint az úti cél elérése. Mindenkinek csak ajánlani tudom Lowery filmjét, aki kicsit is vágyik egy különleges filmélményre, egy olyan feszes tempójú kalandra, ami a film nézése után is velünk marad. Ez az a típusú film, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat: órákon át lehetne beszélni csak a szimbolikájáról, vagy a fényképezéséről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Elárulta Gubás Gabi, miért vállalta Dobrev Klára szerepét az Elk*rtukban

Azt mondta egy, a filmet promózó interjúban, hogy izgalmas kihívás volt, és nála volt a legjobb kezekben a szerep.

Link másolása

hirdetés

Nemrég megjelent egy plakát és egy előzetes az Elk*rtuk című filmről, de természetesen nem állt le a marketingkampány, és most egy interjú került ki a film Facebook-oldalára a Dobrev Klárát alakító Gubás Gabival.

Azt rögtön elmondta, hogy nem volt számára egyszerű döntés a szerep elvállalása, ambivalens érzései voltak egy korábban beszerzett rossz élmény miatt.

"Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy nagyon szívesen kimaradtam volna a filmből a politikai felhang miatt"

– mondta. A rossz élmény pedig nem volt más, mint Mohácsi János 56 06 / őrült lélek vert hadak című darabja, ami után rengeteg gyalázkodó üzenetet kapott, pedig végül visszaadta a szerepet az első terhessége miatt. Aztán mégis elvállalta Gyurcsány feleségének a szerepét. Elmondása szerint azért, mert izgalmas kihívásnak érezte.

"Most, hogy leforgattuk a filmet, arra jutottam, hogy nálam volt Klára szerepe a legjobb kezekben" - nyilatkozta, tehát végül megbékélt a döntéssel, és elmúltak az ambivalens érzések.

hirdetés

A színésznő szerint neki egy szerep megformálásakor mindig az a fontos, hogy milyen közös pont van közte és a karakter között. Dobrev Kláránál ez a közös pont nem volt más, mint a férje melletti kitartás és a maximális lojalitás.

Keith English rendezővel főként az akkori miniszterelnök feleségének emberi arcát szerették volna megmutatni. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsányt ki alakítja, mindössze annyit mondott: a gyerekeinek is azt tanítja, hogy ne spoilerezzenek, tehát ő sem fogja elárulni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Több mint egy év után először jelentkezett Facebook-poszttal Kiss Tibi

A zenész tavaly nyáron vonult el egy hosszabb terápiára, de már „ismerkedik a színpadi léttel”.

Link másolása

hirdetés

Tavaly nyáron terápiára vonult el Kiss Tibi, a Quimby énekese, mert – mint fogalmazott – teljesen kimerült, problémáit pedig először egyedül, segítség nélkül akarta megoldani. Az idén 50 éves zenész ezután sokáig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, egy év után először a Budapest Bár Budapest Parkban tartott koncertjén jelent meg a színpadon.

Most pedig a közösségi médiában is megszólalt az együttes frontembere – Kiss Tibi tavaly június óta először posztolt a Facebookra.

A zenész megköszönte a szeretet és a türelmet, majd azt írta:

Egyelőre kis lépésekben elkezdtem ismerkedni a színpadi léttel. A Budapest Bárral és a Csík zenekarral már szerepeltem. Csodálatos élmény volt újra látni Titeket, együtt rezegni a zenészekkel és veletek a muzsika hullámain. Megkezdtem a próbákat az Aranyakkorddal és a quimbys fiúkkal is elindultak már a beszélgetések a lehetséges jövőről.

Ígérete szerint a konkrétumokkal később jelentkezik. Posztja végén pedig megírta, hol és kikkel lehet vele találkozni a közeljövőben:

hirdetés
  • Szeptember 25. Budapest Bár, Tótfalu (Vajdaság)
  • Október 2. Budapest Bár koncert / Tiszavasvári
  • Október 16. Budapest Bár, Veszprém, Hangvilla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Berobban a járvány Hollywoodba - Jennifer Aniston a halállal néz szembe a The Morning Show 2.évadában

Vészjósló szilveszteri bulival és eltemetett bűnökkel indít az ütős sorozat. Borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva.

Link másolása

hirdetés

2019-ben találkoztunk először a The Morning Show című sorozat azonos című reggeli műsorával, annak stábjával és kiemelt főhőseivel. Big banggel indult az évad: megtudtuk, hogy Mitch Kessler (Steve Carell) sztárműsorvezető kolléganőket molesztált hosszú időn keresztül, visszaélve pozíciójával. Szemtanúi lehettünk, ahogy egy tévétársaságnál a sok helyezkedés, hatalmi viszály és fúrás közepette kiforrja magát a női igazságérzet, és elindul a #metoo mozgalom. Még halálos áldozata is van, nyilván azok emlékére, akik nem tudtak elég erőt megtartani magukban, aztán a megaláztatás és a maguk iránt érzett bűntudat úgy maga alá gyűrte őket, hogy depresszióba, függőségekbe vagy öngyilkosságba menekültek.

Nagyon amerikai, nagyon hollywoodi volt az első évad lezárása Jennifer Aniston veterán műsorvezető karakterének műsort megszakító, kíméletlenül őszinte beszédével, de mégis működött és igaz volt. 2019-ig pontosan elég idő telt el 2016 óta, azaz a #metoo kezdete óta, hogy friss legyen az emlék mindenkiben, ugyanakkor azt is láttuk már, hogyan változott meg a világ, és talán változik a nők munkahelyi bánásmódjával kapcsolatban milliméterről milliméterre a mai napig.

És épp elég idő telt el azóta, bár olyan friss az élmény, úgy érezhetjük, kb. semennyi, hogy a The Morning Show reagáljon a 2020-as eseményekre. Volt idejük gondolkodni: a pandémia keresztülhúzta a filmipar számításait, s még ma is érezni elhúzódó hatását.

Az viszont biztos, hogy a show alkotóinak a Bill Gates által harmadik világháborúnak nevezett világjárvány megfelelő anyagot adott, amit valamiképp formába kell önteni. Egyelőre az első rész jött ki az Apple TV+ streaming-felületén, de jómagam érdeklődve várom a folytatást, mert sikerült ugyanolyan pörgősen és hitelesen elindulni, mint az előző évadban.

Vajon Alex (Aniston) visszatér a show-ba, miután asztaldöntő akciójával kvázi kirúgatta magát? Hannah, a bántalmazott halott áldozat emléke vajon meddig és miként fog kisérteni, és mit hagy maga után önfeladásának öröksége? Vajon Bradley (Reese Witherspoon), a szakmába belerázódott lázadó, fiatalabb riporter megtalálja a helyét a show-ban, vagy ő lesz az újabb átszervezések áldozata, ahogy gyakorlatilag mindenki bábu ezen a máig álságos munkahelyen? Aniston karakterének bűntudata vajon előhozzák belőle a Kesslerrel kapcsolatos elhallgatott információit és mélyebbre mászik a #metoo mérgező hatásaiban regényében, amit az első részben ír? Ezeket a kérdéseket izgalmasan pendíti meg az első rész, és

hirdetés
remekül kihasználja a 2019-es év váltását arra a 2020-ra, amiről ekkor még nem tudjuk, milyen borzalmak várnak majd az egész bolygóra.

A koronavírus megjelenését és az ezzel kapcsolatos hátborzongató előjeleket azonban már itt belengetik, és épp ennek a hamarosan robbanó világkatasztrófának a küszöbén borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva. Fuck - mondja Billy Crudup karaktere a Times Square-en, háttérben diszkréten erre a szóra szimbolikusan eltüsszenti magát egy ember.

A reggeli hírválogatás közben mintegy mellékesen valaki megemlíti - ugye 2019 decemberében vagyunk -, hogy Kínában 27-en megbetegedtek egy rejtélyes vírustól,

majd úgy dönt az egyik szerkesztő, hogy beleteszik a hírekbe azt a cuki kis színest, hogy két gyerek egy nyalókát nyal. Ma már nem nyalnak egyet ketten, mint ahogy nem felesezne egy laposüvegből két kolléga egy műsorfelvételen. Látjuk, mindössze másfél-két év alatt mennyit változott a világ.

Ha ezt az irányt tartja ilyen ízlésesen a sorozat, és hitelesen mutatja meg egy csatorna szemszögéből, hogyan szorul ezeknek az embereknek a nyakán folyamatosan a hurok, mint eddig is - de most már még jobban, akkor megint nem lehet majd felállni a fotelből. Hogyan hat majd rájuk a pandémia, milyen hírközlési-feldolgozási változások lesznek, és mennyire lehet tovább jópofizni egy felszínesebb reggeli műsorban, miközben mindenki a haláltól retteg. Újabb kollektív trauma, pontosabban a #metoo traumafeloldási hullám volt, a pandémia viszont maga a kontrollvesztett közös szenvedés.

Ha emlékszünk a Covid-járvány indulási időszakának pánikhangulatára és sokkoló valóságízére, erre a hullámra, ha bátran felül a The Morning Show, még erősebb is lehet, mint az első évad. Sajnos muníciójuk volt hozzá.

Az első szezon már megpengette, milyen az, amikor egy showműsor arcai az életveszéllyel és a halállal néznek szembe a kemény valóságban. Szomorú, de azóta a valóság fokozta a dramaturgiai téteket: Aniston karakterének most konkrétan az arcába tolja majd a halált. Meglátjuk, mit kezdenek ezzel az alkotók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Megszületett a döntés: Zamárdi a Soundra szavazott

Nemrég lezárult Zamárdiban a közvélemény-kutatás arról, hogy a következő három évben megrendezzék-e a településen a Balaton Sound fesztivált.

Link másolása

hirdetés

A konzultációban a helyiek több mint 50%-a vett részt és az eredmény szerint a többség, mintegy 80% arra szavazott, hogy Európa egyik legismertebb fesztiváljának az elkövetkező három évben továbbra is Zamárdi adjon helyet.

A Balaton Sound 2007-óta rajzolta fel Zamárdit a nemzetközi fesztiváltérképre, azóta világsztárok sorát felsorakoztatva, évről-évre egyre népszerűbbé tette a déli-part egyik legszebb települését. Zamárdi „fesztiválja” azóta többször lett Európa legjobb zenei rendezvénye, ezzel a város és a Balaton legnagyobb turisztikai és zenei-kulturális attrakciója.

„Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a fesztiválhoz. Ez visszaigazolás számunkra, hogy egy ilyen kaliberű rendezvény nemcsak a fesztiválozók számára megkerülhetetlen esemény, de a helyiek is büszkék arra, hogy bekerültek a nemzetközi fesztivál „vérkeringésébe”, ezzel a helyi turizmust egy sokkal magasabb szintre emelve”

- mondta Fülöp Zoltán, a Balaton Sound főszervezője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: