hirdetés

KULT

Mozinyitás: Dűne, Fekete özvegy, Top Gun: Maverick - 2021 legjobban várt filmjei

Lehet moziba menni, mi pedig összegyűjtöttük, mit várunk a legjobban.
hirdetés

A teljesség igénye nélkül íme, ezeket a filmeket nem érdemes kihagyni idén moziban:

Május 20 . - A nomádok földje

Az Oscar-verseny nagy győztese végre nagyvásznon is megcsodálható. Egy érzékeny film Frances McDormand főszereplésével a mai Amerika másik oldaláról.

Május 27.  - Éden

A magyar filmek is jönnek vissza újra a mozikba, kicsit még a bemutatók időpontjai bizonytalanok. Ez Kocsis Ágnes harmadik nagyjátékfilmje. A film egy olyan nőről szól, aki furcsa allergiái miatt teljes elszigeteltségben kénytelen élni, ám egy napon érkezik hozzá egy pszichiáter, hogy megpróbálja kideríteni, mi okozza a problémákat.

Május 27. - Spirál: Fűrész hagyatéka

Igen, ismét folytatódik a Fűrész-sorozat, pedig már azt hittük, ez a nap sosem jön el, mert minden muníciót kiszippantottak már az ötletből. Mégis itt van egy új film, ennek az új verziónak viszont Chris Rock az egyik főszereplője, ötletadója és a producere is egyben, mellette pedig Samuel L. Jackson is szerepel a filmben. Ez azért elég érdekesen hangzik.

Június 3. - The Conjuring 3.

Első osztályú ijesztgetésben lehetett részünk a sorozat első két darabjában, világsiker is volt mindkét film,  így nem hiába várjuk a folytatást, végre rághatjuk a körmünket a moziban. A trailere alapján ígéretes szórakozás lesz. Úgy tűnik, a való életben is létezett szelleműző házaspárnak volt még pár sztorija, ami megfilmesítésre kívánkozott.

hirdetés
Június 10. - Hang nélkül 2.

A nagyszerű Emily Bluntot még egyszer rendezte a férje, John Krasinki, aki ezúttal, ha lehet, még nagyobb kihívás elé állította színész nejét és annak filmbeli karakterét. A Hang nélkül első része is nagyot durrant: akkor egy házban rettegett a család, hogy meg ne pisszenjenek, különben nekik annyi, most egy anya menekül újszülött gyermekével és a többiekkel a vad külvilágban.

Július 8. - Fekete özvegy

A szaporodó női szuperhősök világának egyik legjobban várt figurája lesz a Fekete özvegy, akinek ezúttal külön filmet szenteltek az alkotók. Scarlett Johansson, azaz Natasha Romanoff, egy biztos, hogy egyvalamit nem fog csinálni ebben a filmben, és ha tévedek, fizetek egy kört mindenkinek: NEM fog egy fotelban ülve kötögetni.

Augusztus 12. - Free Guy

Ryan Reynolds jól bevált Deadpoolként, most jól beválik majd - banki alkalmazottnak. Na de nem akármilyennek: Shawn Levy (Éjszaka a múzeumban-filmek, Stranger Things) filmjében egy átlagembert  játszik, aki felfedezi, hogy valójában egy háttérjátékos egy nyílt világú videójátékban, melyben ő maga akar a saját története főhőse lenni végre. Így bele is nyúl a sztoriba. Naná, hogy megint Reynolds akarja majd megmenteni a világot, és mi el hisszük majd neki.

Szeptember 16. -  Dűne

Az idei év egyik legjobban várt filmjében Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) szürreális sors vár. Az időpont a távoli jövő, a rendszer: bolygóközi királyságok kora. Az univerzumnak egyetlen ember hozhat békét, a tét számára pedig nemcsak ez, hanem a szerelem is. Ha jó lesz a Dűne, akkor olyan univerzális történet lesz, ami már - bocs a béna szójátékért, de ez van -  az univerzumba helyezi az emberi értékek küzdelmét, és a béke ultimate üzenetét. És gyerekek, ezt a filmet nálunk, Magyarországon is forgatták!

Október 7. - Nincs idő meghalni

Ez a film lett talán a járvány legnagyobb áldozata, hiszen a bemutatóját a legtöbbször tették át új időpontra. Ha más nem, ez biztosan bevonzza majd a nézőket a moziba, hiszen az új James Bond tényleg egy nagy esemény, amit főként vásznon jó látni.

November 11. - Szellemirtók

Ez a Szellemirtók folytatása, csak épp az eredeti szereplők nélkül. A trailer alapján ígéretesnek tűnik, bár egészen más műfajú a film, mint a régiek, komolyabb világa van és gyerekek a főszereplők. Jó moziélményt ígér.

November 18. - Top Gun: Maverick

Tom Cruise egy motoron. Tom Cruise Ray Ben napszemüvegben. Tom Cruise hősszerelmesként. Tom Cruise légi akcióban. Tom Cruise csodásan fényképezett, naplementés képeken. Számos ikonikus momentumot fel tudnék sorolni, miért várjuk ennyire több mint 30 (!) év után a kultuszmozi folytatását.

December 23. - King's Man - a kezdetek

Az aktuális decemberi blockbusterre talán szintén sokan elmennek majd, hiszen a King's Man-francise-ban minden megvan, ami egy jó kis téli mozis szórakozáshoz kell: szimpi karakterek, vicces dialógusok, frappáns-humoros akcióhelyzetek  - és Ralph Fiennes.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Elvették Galla Miklóstól a Karinthy-gyűrűt, mert „a tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”

Pontosan nem lehet tudni, mi áll a döntés hátterében. A humorista értetlenül áll a történtek előtt, félreértésre is gyanakszik.
hirdetés

Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt - írja az Index. Ezzel egyszersmind lehetősége volt mérlegelnie, hogy elfogadja-e ez elismerést, amire ő boldogan mondott igent.

Szerdán azonban érkezett egy e-mail szintén az MTVA-tól Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával, miszerint visszavonják tőle a díjat.

A döntés szerint: „Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla válaszában kifejtette, hogy értetlenül áll a döntés mögött, hiszen szerinte semmilyen okot nem adott a döntésre. Az Indexnek elmondta, harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén az MTVA-hoz tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a rádiókabarét.

Galla az Indexnek elmondta, MTVA-beli informátora arról tájékoztatta, valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam

- mondta el a döbbent humorista.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

A bejáratnál játszott egy dalt a Junkies egy családnak, akiknek nem volt védettségi igazolványuk, így nem mehettek be

Volt jegyük a koncertre, de nem engedték be őket, a zenekar tagjai ezért kimentek hozzájuk a kapuba.
hirdetés

Hajdúszoboszlón, a Rock Caféban adott koncertet a Junkies szombaton. Az eseményre viszont egy család nem mehetett be, ugyanis nem volt védettségi igazolványuk, így nem engedték be őket. Végül úgy döntöttek, megveszik a jegyet, majd megálltak a bejáratnál autóval és onnan hallgatták a zenekart.

A szervező a koncert közben szólt a zenekarnak a történtekről.

A Junkies tagjai pedig kimentek a kapuba hozzájuk, és játszottak nekik egy dalt.

Szekeres András, a Junkies énekese a Szeretlek Magyarországnak azt mondta, a család tudta, hogy nem mehet be, de támogatni és hallgatni szerették volna őket.

"Gondoltuk, kapjanak valamit a pénzükért"

– fogalmazott a zenész, aki azt is hozzátette, ők és a környezetük már be vannak oltva.

Korábban nagy vitát váltott ki, hogy sok helyre csak védettségi igazolvánnyal lehet bemenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

„Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem” – írta Kőhalmi Zoltán a közmédia vezetőjének Galla Miklós Karinthy-gyűrűje ügyében

A humorista Dobos Menyhértnek írt levelében azt írja: nem szeretne ő is „méltatlanná válni” a díjra, mint ahogy Galla esetében indokoltak.
hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy visszavonták Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. A humoristát februárban terjesztették fel a műfajában legmagasabb szintűnek számító kitüntetésre, ám nemrégiben azt írták neki, „tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”, így nem részesülhet benne. Arról azóta sincs biztos információ, mi az a tevékenység, amivel Galla méltatlanná vált a díjra.

A Facebookon többen szót emeltek az eljárás ellen, többek között Kőhalmi Zoltán népszerű humorista, stand up-komikus, író is, aki levelet is írt Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának. Az e-mail tartalmát közösségi oldalán is megosztotta. Többek között azt írja:

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak "tevékenységének" a "közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével" kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

A humorista a továbbiakban tanácsot is kér a közmédiás vezetőtől: „Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom. Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen.”

Beszél arról is, hogy 2010-ben a rádió vezetése kidobta a rádiókabaré egyedülálló archívumát.

hirdetés
Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon

- írja Kőhalmi Zoltán, aki levelét úgy írja alá: „pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Egy igazán dühös ember: Guy Ritchie megmutatja, hogyan is kell bosszúfilmet készíteni

Az Egy igazán dühös ember a 2004-es A pénzszállító című francia film „amerikai” remake-je Guy Ritchie rendezésében, sőt a film forgatókönyvébe is besegített. Sajnos az eredetit nem láttam, de Ritchie legújabb keménykedése igazán ütős lett.
B.M. - szmo.hu
2021. június 13.

hirdetés

A sztorit nehéz összefoglalni, köszönhetően a rendező történetvezetési módszereinek, ugyanis nemcsak az időben ugrál a film, de többször megmutatja az eseményeket különböző szemszögekből.

A film főkonfliktusa egy félresikerült pénzszállítóautó rablás,

melyből nem sokat látunk az első jelenetekben, de azt halljuk, hogy több áldozattal is járt. Ezt követően megjelenik a vásznon Jason Statham és a nála megszokott mogorva arckifejezéssel elvállal egy pénzszállítói munkát. Megismerjük a fontosabb karaktereket, történik egy-két izgalmasabb akciójelenet, majd elkezdünk ugrálni az időben, előre-hátra, így megtudjuk mi is történt pontosan a rablás alatt.

A rablók szemszögéből is, és az áldozatok szemszögéből is megismerjük az eseményeket.

Érdekes koncepció – már-már sorozatra hajazó hatása van: a „cold open” jellegű nyitány, a film fejezetekre van bontva, ezek a fejezeteknek külön címük van. Ennek ellenére mégis egy koherens egészet alkot, ahogy bemutatják több szemszögből is a cselekményt, mindennek lesz egy ok-okozati kapcsolata, ügyes húzás, büszkék lehetnek az alkotók.

Itt kérem nincsen egyértelműen rossz ember, vagy jó, itt mindenki nagyon kemény és pénzéhes, de alapvetően mindenkinek megvan a maga motivációja, mit miért csinál. Jason Statham H nevű karaktere egy kicsit kivétel, mert ő nagyon kemény és igazán dühös, de erre neki is megvan rá az oka.

Statham csuklóból hozza a faarcú terminátort, aki bármit megtesz a bosszúért,

nem ez lesz a legjobb vagy legkülönlegesebb szerepe, de működik. Viszont ki kell emelni, ez nem egyszerű akciófilm, ez egy fordított heist movie-ba oltott bosszúfilm. Ha a ’70-es-’80-as években forgatták volna, a főszerepet egyértelműen Charles Bronson kapta volna. A többi színész is hozza a kötelezőt, főleg sorozat- vagy karakterszínészeket talált a rendező, van itt Holt McCallany, Josh Hartnett, Jeffrey Donovan, Scott Eastwood, Andy Garcia, s mindenki iszonyatosan komoly és kő kemény.

hirdetés

Szórakoztató, de egyben idegőrlő volt a mozifilm. Élvezettel néztem, de közben mégis volt egy konstans suspense. Sötét, nyomasztó és eléggé depresszív. Főleg a rossz emberekkel történtek a rossz dolgok, de azért akadt jó pár ártatlan áldozat is. Az akciójeleneteket arányosan osztották el, a játékidőt ügyesen töltötték ki, okosan adagolták a nézőknek az adrenalint és a feszültséget.

A film igazi iparosmunka, kicsit lassabb, mint az előzetes mutatja, de végig leköti a közönség figyelmét.

A zene egy pillanatra sem engedett el, egy nyomasztó főtéma kíséri végig az egész filmet. Amikor az a bizonyos ütem elindult, egy picit mindenki kiemelkedett a moziszékből. Gyakorlatilag elmondható a film képlete: látunk valamit, suspense, akciójelent, megtudjuk egyik oldalról mi történt, feszültség nő, akciójelenet, megtudjuk másik oldalról, hogy pontosan miért is történt az úgy, még több suspense, akciójelenet, egészen a stáblistáig egy hullámvasúton ül a néző.

Vizuálisan is elmondható, hogy tipikus Guy Ritchie mozival van dolgunk, ugyan kevesebb a gyors vágás, de a rá jellemző stílusban, ritmusban megy a véres cselekmény. A kamerakezelés mesteri, Alan Stewart már harmadszor dolgozik a rendezővel nagyjátékfilmen. Látszik, hogy jól megértik egymást.

Nagyon ügyesek a kitakarások, a nézőpontok, igazi akciófilmbe való kamerakezelés

– nem a szokásos kézikamerát rángatós akciójelenetek vannak, itt kérem mindent látunk, ami kell. Egyébként ez a partneri viszony annyira jól működik a rendezővel, hogy már az operatőr alá is írt a következő Guy Ritchie mozira.

Maga az akció is működik,

nem kiemelkedő, de például az Úriembereknél több van benne. Bár az egy gangszterfilm volt, nem egy bosszúfilm, úgyhogy az összehasonlítás csupán az alkotók oldaláról jogos.

Mind Ritchie, mind Statham repertoárjába teljesen beleillik a film. Nem kiemelkedő, de nagyon szórakoztató darab, még úgy is, hogy közben

azért erőteljesen nyomasztó. Ne várjon senki egy újabb Blöfföt, Úriembereket vagy Sherlock Holmes-t, ez egy más zsánerű akció, de mint ahogy ismerjük rendezőnk filmográfiáját, ez a sokszínűség igazán nem meglepő.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: