hirdetés

KULT

Lézerkardmániás, motorral szállított vakcinát és filmbeli csajára cserélte a feleségét – 10 érdekesség Ewan McGregorról

A Moulin Rouge és most a Halston című netflixes sorozat szimpatikus sztárja még ökölharca is kelt egy rendezővel.

Link másolása

hirdetés

Attól függ, milyen filmeket szeretsz és milyen az ízlésed, de előbb-utóbb találkoznod kellett az előző jó pár évtizedben a skót származású Ewan McGregorral. Ha a kilencvenes években beleszerettél Danny Boyle vagány filmjeibe, akkor a Trainspottingot tutira nem hagytad ki, de van, aki a romantikus irányból közelített, és a Moulin Rouge-t nézte meg újra és újra, többek között a színész és Nicole Kidman közti kémia, a remek zenék, és McGregor fantasztikusan tiszta énekhangja miatt.

A visszafogott egójú színész azóta is sallangok nélkül bizonyítja nekünk, hogy bármit megcsinál színészileg. Most épp a Halston című sorozatban bűvöl el minket az egykori divatcézár pontos másaként. Összegyűjtöttünk pár érdekességet vele kapcsolatban. Az egyik máris az, hogy március végén volt kereken 50 éves (ez főleg azért érdekes, mert kábé húsz éve ugyanolyan fiatalnak néz ki).

Így készül egy túladagolás

A Trainspotting egyébként is egy vizuális orgia, de a híres drogtúladagolós jelenet leforgatásához jó nagy adag kreativitásra volt szükség. A lenyűgöző képen McGregor keresztülzuhan a padlón, amit úgy oldottak meg, hogy a színész alatt elrejtettek egy ajtót. A süllyedést a színész alatt őt tartó stábtagok oldották meg, ők engedték fokozatosan lejjebb.

Évekig nem beszélt Danny Boyle-lal, mert az DiCapriót választotta helyette

hirdetés

Minden komoly McGregor-fan jól tudja, hogy a színész a karrierjének felívelését Danny Boyle rendezőnek köszönhette. Nemcsak az 1996-os Trainspottingban játszott főszerepet, hanem a Sekély sírhantban és Az élet sójában is. Így amikor Boyle előkészíteni kezdte negyedik nagyjátékfilmjét, A partot, mindenki úgy gondolta, ennek a főszerepét is McGregor kapja majd, sőt, neki is ajánlotta fel a szerepet - ennek ellenére Leonardo DiCapriót választotta végül a rendező.

Ezek után McGregor jogosan érezte megbántva magát, és egy évtizeden át nem beszélt Boyle-lal. Ami csak azért vicces, mert volt, hogy összefutottak, ez persze minden alkalommal iszonyú kínos volt. Egyszer még egy hosszú repülőutat is végigültek egy gépen - a színész a feleségével volt - és egy szót sem szóltak egymáshoz. Aztán megcsinálták a Trainspotting második részét és ismét jóban vannak.

Szó szerint beutazta a világot

Fiatal kora óta oda van a motorozásért, így nem volt nehéz rávenni, hogy legjobb barátjával, Charley Boormannal egy televíziós műsor kedvéért motorra pattanva annyit utazzanak a világban, mint más híresség még soha előtte. Az első évadban 2004-ben Londonból indulva Európán, Ukrajnán, Kazahsztánon, Mongólián, Oroszországon, Kanadán és az Egyesült Államokon keresztül elmotoroztak egészen New Yorkig. Ami nagyon komoly teljesítmény még tévésorozat nélkül is. Ezután a második évadban, 2007-ben a páros a skóciai John o'Groats-tól a Dél-Afrikai Fokvárosig robogott. Tavaly elkészítették az Apple TV-nek a harmadik utazást is, Dél-Amerikát motorozták át.

Vakcinákat szállított motorral

Tudjuk, hogy a színész körbemotorozta a világot, hogy szórakoztató televíziós műsorokat készítsen, de az már kevésbé ismert róla, hogy McGregor ezt a hobbiját jótékony célokra is használta. Az UNICEF szállítmányaival motorozott együtt, hogy különböző vakcinákat juttassanak el nehezen elérhető helyekre, például Indiában vagy a Kongói Köztársaság távoli területeire. Ebben a kampányban 2012-ben vett részt. A vakcinákat főleg gyerekeknek szállította saját maga, a motorra felerősített dobozokban. Ezt az utazást is megörökítette a BBC egy két részes dokumentumfilmben.

Rendezővel bunyózott közös munka helyett

Egy alkalommal Troy Duffy rendező elhívta egy közös vacsorára egy étterembe McGregort, hogy megvitassák tervezett közös filmjüket, ami az 1999-es Testvérbosszú lett volna, csakhogy a vacsorán jól bepiáltak. Ez még nem lett volna gond, de amikor kiderült, hogy a halálbüntetésről teljesen más véleményen vannak, akkor ezt már egy ökölbunyóval vitatták meg, és komoly verekedés lett a baráti-szakmai találkozóból. Így végül McGregor nem játszott a filmben, helyette Willam Dafoe lett a befutó.

Régi jóbarátja Jude Law

Ritka az, amikor két világhírű színész már a siker előtt szoros barátságban van. Általában később haverkodnak össze a hírességek, a hasonló életvitel és problémák miatt, hiszen a közös életstílus is összehozza őket. De McGregor és Law már egészen fiatalon szoros barátságban voltak, olyannyira, hogy egy albérletben laktak Londonban, sőt, egy emeletes ágyon osztoztak. Alapítottak is együtt 1997-ben egy közös filmes céget.

Fogyott és drogfüggőkkel lógott a Trainspotting előtt

Kétségtelenül ez a mára klasszikusnak számító film adta a legnagyobb lökést a színész karrierjének. Hogy miért néz ki annyira máshogy ebben a szerepben, mint más filmekben? Mert egyrészt komoly fogyókúrát tartott, hogy minél leéltebb legyen - jó sápadt is volt - , így 12 kilót dobott le az amúgy is vékony színész. Diétája: sör helyett bort ivott és csak grillezett kaját evett. A felkészülés során ellátogatott komoly drogfüggőkhöz egy intézetbe, rengeteget beszélgetett velük, hog jobban átélhesse lelkileg a függőség nehézségeit.

Egy Golden Globe-ja van, és egy exneje

Méghozzá a Fargo című sorozat kettős főszerepéért. Egy ikerpárt játszott, méghozzá két meglehetősen megkérdőjelezhető erkölcsi értékrendű férfit. Nyilván nemcsak a kopaszságot és a kövérséget jutalmazta a Hollywood Foreign Press, hanem a cizellált színészi alakítást, pontosabban alakításait. A gálán megköszönte feleségének és filmbeli partnernőjének, Mary Elizabeth Winsteadnek is a támogatásukat, a csavar csak ott volt a sztoriban, hogy utóbbival akkor már összejött, nejével pedig már válófélben voltak...

Most akkor a Star Wars mindent visz?

Karrierjének kezdetén McGregor szívesen hangoztatta, hogy nem véletlenül választ low-budget vagy függetlenfilmeket. Aztán amikor kiválasztották Obi-Wan Kenobi szerepére a Star Wars I. rész - Baljós árnyakba, egy újságíró figyelmeztette erre, ő meg ennyi felelt: "Tudom, mit mondtam, de helló! Ez a Star Wars!" Ráadásul 1999-ben épp a Mátrixról mondott le azért, hogy a Star Warsban szerepeljen. Egyébként imád lézerkardozni, és még George Lucas sem tudta lebeszélni róla, hogy suhintó hangokkal kardozzon a forgatáson.

És még egy lézerkardos sztori

McGregorból és haverjaiból annyira előjött a Star Wars-fan, hogy amikor megtudták, hogy a színész elnyerte a szerepet, egy, a Noel Gallaghernél, az Oasis egyik alapítójánál tartott buliban bele is vágott első lézerkard-csatájába Noellel. Nem tudni, ki nyert. Talán a nézők.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Fotók: megnyílt a 21. ARC kiállítás Budapesten

A tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető bárki számára október 17-ig a Bikás parkban.

Link másolása

hirdetés

Pénteken megnyílt az ÉLETJEL 21. ARC közérzeti kiállítás Budapesten, a Bikás parkban. A tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető bárki számára október 17-ig. A szervezők azt kérik, hogy az aktuális járványügyi helyzetre tekintettel ügyelj a saját és mások egészségére.

Fotósunk már megnézte a kiállítást, íme néhány fotó a kiállított plakátokról:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Klippremier: Zséda újra valami váratlannal rukkolt elő

A Kócos című számhoz különleges hangulatú, egzotikus állatokkal zsúfolt, animációs kisfilm készült.

Link másolása

hirdetés

A „Szívizomláz” albumon lévő „Kócos” című dal videójára nagy eséllyel senki nem számított a Fonogram-díjas énekesnőtől. A klip a fashion kollázs és a Monty Python világát idézi a szemünk elé. A „Kócos” a friss lemez ötödik rádiós szerzeménye, olyan slágerek, mint a „Helló”, vagy az „Életben maradni” után.

Első hallásra egy könnyed, rosézós, csajos estére valónak tűnhet ez a zene, ám újrajátszva mégis képes a lelkünkbe mászni, amely hatásra a videóklip csak ráerősít. A felvétel megidézi azt a pillanatot, amikor az álom és az ébrenlét határán lebegve egy reggel azon töprengünk, vajon süppedjünk-e vissza tudatalattink birodalmába vagy ébredjünk fel, mert temérdek feladat vár ránk.

A különleges hangulatot keltő, egzotikus állatokkal zsúfolt, animációs kisfilm rendezője a népszerű lemezlovas Császár Előd, művésznevén Shane54, aki Alexával közös, huszonöt éves slágerét, a „Tiltott szerelmet” dolgozta fel ezúttal Lotfi Begivel és Nikával együtt. Az általa készített, szintén rajzos technikán alapuló mozgóképpel a zeneszám közel kétmilliós nézettséget generált.

„Az elmúlt évünk, lassan mondhatjuk, hogy éveink tele voltak olyan szürreális történetekkel, amikor legszívesebben azt mondtam volna, hogy „Valaki csípjen meg! Nem álmodom?” És nem álmodtuk; ez a nagyon furcsa, nagyon összezavart világba kerültünk, amelyben akár az is megtörténhet, hogy a kócos reggeleken feltűnjön egy repülő cápa”

– tette hozzá Zséda.

VIDEÓ: Zséda: Kócos

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

„Mocskos egy feladat ez” – kibeszéletlen magyar sorsról forgatott filmet Nagy Dénes

A mozikban a Berlinálén Ezüst Medve-díjat nyert Természetes fény, ami akkor üt igazán, ha úgy ülünk be rá, hogy félretesszük a klasszikus háborús filmekkel kapcsolatos elvárásainkat.

Link másolása

hirdetés

Mocsaras, havas erdei úton katonák vonulnak. Semmibe révedő tekintetek, vállakon lóbált fegyverek és megfeketedett ujjak között szorított cigarettacsonkok villannak fel a téli szürkeségben, majd a sáros egyenruhában menetelő, elcsigázott testeket pásztázó kézikamera megpihen egy arcon. Semetka István alhadnagyén (Szabó Ferenc), akiről anélkül tudjuk, hogy ő lesz a főszereplő, hogy egyetlen szót szólna. És valóban: az ő nézőpontjából látjuk majd az eseményeket, rajta keresztül, vele együtt kell megtalálnunk a fogódzókat a megfoghatatlanban, az értelmet az értelmetlenségben. De ne szaladjunk ennyire előre.

A tábori fotósként is alkalmazott Semetka egyike annak a 90 ezer magyar honvédnak, akiket a második világháború közepe táján abból a célból vezényeltek a németek által megszállt szovjet területekre, hogy kiiktassák az erdőben és a falvakban bujkáló partizánokat. Mocskos egy feladat ez, ilyet nem választ magától az ember, ahogy szülőföldet sem, de a parancs az parancs, és Semetka jó magyar hazafi. Ebben a csúfos történelmi pillanatban pedig az a jó magyar hazafi, aki kiszolgálja a német érdekeket, vagyis tevőlegesen asszisztál egy megveszekedett pszichopata népirtásához és világuralmi törekvéseihez.

A második világháború magyar hadiveszteségeivel kapcsolatban mindenkinek kapásból beugrik a Don-kanyar, de arról a közel százezer honvédről, akiket a németek által elfoglalt szovjet területekre küldtek partizánokra vadászni, egészen a közelmúltig nem illett beszélni.
Azokról a magyar katonákról, akik a mai Ukrajna területén fekvő brjanszki erdőben és környékén felsőbb utasításra, válogatott kegyetlenséggel irtottak ki komplett falvakat asszonyostul, gyerekestül a bárhol megbújni képes ellenség rajtaütéseitől rettegve.

A csendet Závada Pál törte meg Természetes fény című regényével, amit sokan a huszadik század magyar sorstörténetét feldolgozó szépirodalmi művek egyik legjobbikaként tartanak számon. A Závada-kötettel majdnem egyidőben, 2015-ben jelent meg Ungváry Krisztián Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941–1944 című könyve, ami történetírásunkban elsőként számol be hazánk fiainak a szovjet partizánháborúban és az ukrajnai népirtásban vállalt szerepéről töredékes forrásokra, hadinaplókra, visszaemlékezésekre és periratokra támaszkodva.

Nagy Dénes, aki dokumentumfilmek és fesztiválgyőztes kisfilmek (Együtt, Lágy eső) után érkezett meg első nagyjátékfilmjéhez, erre a két hiánypótló munkára támaszkodott a Természetes fény forgatókönyvének megírásakor. A sok évtizedet felölelő Závada-regény egyetlen, de talán legfontosabb momentumát emelte ki, történész szakértőnek pedig magát Ungváryt kérte fel. A rendező egy maroknyi magyar honvéd partizánvadász ténykedésének azt a néhány napját dolgozza fel, amik kezdetben lényegében eseménytelenül telnek, hogy végül egy olyan megrázó fordulatban csúcsosodjanak ki, ami visszavonhatatlanul változtatja meg a főszereplő Semetka hátralévő életét, és kérdőjelez meg számunkra is sok mindent, amit eleink második világháborús részvételével kapcsolatban tudni véltünk.

Bravúros a rendező részéről ennek a feszültséggel teli eseménytelenségnek a bemutatása, az ehhez tökéletesen idomuló, hiteles képi világ megteremtése pedig a két állandó alkotótárs, Dobos Tamás operatőr (Apaföld, Genezis) és Ágh Márton látvány- és jelmeztervező (Drakulics elvtárs, Szelíd teremtés – A Frankenstein terv) munkáját dicséri. De hogy igazán átélhetővé váljon számunkra ez a bravúr, meg kell ismernünk ennek a mozgóképnek a sajátos törvényszerűségeit.

Mert a Természetes fény akkor üt igazán, ha félretesszük a klasszikus háborús filmekkel kapcsolatos dramaturgiai elvárásainkat.
Itt nincs mindentudó elbeszélő, aki vezeti a nézőt, csak egymással átfedésbe soha nem kerülő nézőpontok vannak és egy sor kérdés, amire nem kapunk egyértelmű válaszokat. Ebből a történetből hiányoznak a szó megszokott értelmében vett hősök is, erre pedig nagyon jól ráerősít az az alkotói döntés, hogy csupa itthon ismeretlen vagy amatőr színészt látunk, akik ízes tájszólással beszélnek, már ha beszélnek egyáltalán.
hirdetés

Ebben a filmben nem világos, hogy ki a rossz és ki a jó, ki az üldöző és ki az üldözött. Nem tudni, hogy a vétkes valóban vétkes-e vagy ő maga az áldozat. A falubeliek lehet, hogy nem tudnak semmit, de meglehet, hogy tényleg partizánokat bújtatnak a padláson. Pont ilyen lehetett ez a háború, és éppen ezért remek film a Természetes fény, ami nem megérteni, hanem megérezni segít ezt a földi poklot. Egy posztmodern regény posztmodern feldolgozása, egy jellegzetesen huszadik századi magyar sorstörténet átláthatatlan motivációkkal és néma hősökkel. Egy figyelemreméltó elsőfilm egy európai szintű magyar rendezőtől.

Természetes fény

Magyar-lett-francia-német filmdráma, 103 perc, 2021

Rendező: Nagy Dénes

Író: Závada Pál

Szereplők: Szabó Ferenc, Bajkó László, Franczia Gyula


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Lépj be velünk II. Amenhotep fáraó sírkamrájába a Szépművészeti Múzeumban

Mi már megcsodáltuk a lenyűgöző méretarányos rekonstrukciót és az ókori egyiptomi leleteket. Mutatjuk mi vár rád a Szépmű új időszaki kiállításán!

Link másolása

hirdetés

Mindig is vonzott az ókori Egyiptom izgalmas hitvilága és különleges kultúrája, ezért lelkesen vártam a Szépművészeti Múzeum új időszaki kiállítását, ahol kicsit mindenki az egyiptomi régészek bőrébe bújhat.

A most pénteken nyíló új tárlat II. Amenhotep korát és sírjának szenzációs felfedezését mutatja be. Az eredeti ásatási dokumentáció segítségével átélhettük a szenzációs régészeti felfedezés legizgalmasabb pillanatait, és végül beléphettünk az uralkodó lenyűgöző sírkamrájának életnagyságú, valósághű másába is. Mutatjuk mi vár rád!

A tárlat első termében megismerhettük a fáraó korát és Amenhotep családját. Amenhotep a Kr. e. 15. század utolsó évtizedeiben, nagyjából 3400 évvel ezelőtt uralkodott. Apjának, III. Thotmesz fáraónak óriási hatalom összpontosult a kezében, politikai befolyása és kereskedelmi fennhatósága Núbiától az Eufráteszig terjedt. II. Amenhotep jól kormányozta az örökségül kapott hatalmas birodalmat, és hosszú távon békés időszakot teremtett Egyiptomban.

Amenhotep híres volt jó fizikai kondíciójáról: íjászatban, evezésben, futásban és lovaglásban is kiemelkedő eredményeket ért el, amiről több korabeli szöveg is megemlékezik. Sőt, az uralkodó arra is törekedett, hogy e tulajdonságai ábrázolásában is megjelenjenek. Arcát békésnek, testét erősnek akarta láttatni, amit mi is megfigyelhettünk a róla készült szobrokon.

A kiállítás egyik kiemelkedő darabja Taweret istennő üvegszobrocskájának töredéke. Egyiptomban és a világon is elsőként II. Amenhotep idején csináltak üvegből szobrot. Taweret kis szobrocskája pedig az első isteni képmás lehet, amely ebből az anyagból készült. A hátsó lábain álló vemhes oroszlánfejű, krokodilfogú víziló azért is különleges, mert teljesen egyedülálló, és egyetlen párhuzama sem ismert.

hirdetés

A következő szekcióban megismerhettük Amenhotep uralkodói stratégiáját és barátait. A fáraó ugyanis a magasrangú állami tisztségeket gyerekkori barátainak adta. Így biztosította, hogy hozzá lojális, megbízható emberek segítsék a kormányzásban.

Egy külön terem bemutatja az újbirodalmi előkelőségek életkörülményeit, használati tárgyait is. Láthattunk korabeli ruhákat és "sminkesdobozt" is.

A kiállításon természetesen megismerhettük a királysír felfedezésének történetét is. Amenhotep sírját Victor Loret francia egyiptológus találta meg és tárta fel 1898-ban. Megtalálták az eredeti királyi sírmelléklet több darabját is, például istenszobrokat, feliratos edényeket és amuletteket. A felfedezés azért volt szenzációs, mert

II. Amenhotep volt az első olyan egyiptomi uralkodó, akinek a mumifikált testére a neki szánt sírkamrában és szarkofágban bukkantak rá.

Kr.e. 1000 körül elterjedt ugyanis az a gyakorlat, hogy a királyi múmiákat elmozdították az eredeti Királyok völgyebeli sírjaikból, hogy megmentsék őket a sírrablóktól. A többé-kevésbé kifosztott múmiák állapotát stabilizálták és “királyi rejtekhelyekre” vitték őket.

II. Amenhotep sírkamrájának felfedezésekor az igazán nagy szenzáció az volt, hogy kiderült, az ő sírját is királyi rejteksírként használták.

A sírkamrájához csatlakozó egyik mellékkamrában további kilenc újbirodalmi fáraó múmiájára bukkantak.

A sír felfedezésének története jól rekonstruálható a Loret által készített ásatási naplókból, fotókból és rajzokból, amikből mi is láthattunk egy válogatást a kiállításon. Loret nagyon érzékletesen, élményszerűen írt le mindent. Jegyzeteit olvasva szinte mi is átérezzük, mit élhetett át, amikor belépett a fáraó örök lakhelyére.

A kiállítás szíve természetesen maga a sírkamra rekonstrukció, ahol mi is átélhettük a pillanatot, milyen lehetett először meglátni a fáraó szarkofágját. Mi is felnézhettünk a terem hat hatalmas oszlopára, amelyeken Ozirisz, Anubisz és Hathor alakja köszönti a fáraót a túlvilágon. Hátra fordulva pedig egy a sírkamrából kivezető hosszú lépcsősor képe keltette bennünk azt a hatást, mintha valóban a föld alatt lennénk.

Az egyik "mellékkamrában" egy vetítés mellett Loret lelkes szavait is meghallgathattuk a sír felfedezéséről. A sírkamra falán pedig a korabeli halotti szöveggyűjtemény hatalmas nyitott papirusztekercseit csodálhattuk meg. A színpompás jelenetek a napisten és a túlvilágon újjászülető elhunyt uralkodó utazását elevenítik meg.

Halottak Könyve

A Halottak Könyve mintegy 200 különálló szöveget tartalmaz, többek között istenekhez szóló himnuszokat, imákat, mágikusan védelmező formulákat és a túlvilág ismeretét bizonyító mondatokat. Az egyiptomiak „a napvilágra való kijövetel mondásai” néven is emlegették a gyűjteményt. Ez arra utal, hogy a mágikus szövegek lehetővé tették a halott számára a túlvilágról való szabad kilépést és az oda való szabad visszatérést, ami az újbirodalmi túlvilág-elképzelések egyik központi gondolata volt.

Az utolsó szekciók a kor halottkultuszával foglalkoznak. Itt megcsodálhattuk a temetkezési szertartás kellékeit: a szarkofágokat, amuletteket, halotti könyv részleteket, az elhunytakat bemutató csodaszép sztéléket, a belsőszervek tárolására szolgáló kanópuszedényeket és az usébti szobrocskákat, amik rendeltetésük szerint a túlvilágon dolgoznak az elhunyt előkelőségek helyett.

A tárlat első változatát 2017-ben mutatták be a milánói MUDEC-ben. A budapesti kiállítás a milánóihoz hasonló koncepció mentén, de más műtárgyakkal mutatja be a korszakot. A Patrizia Piacentini, Christian Orsenigo és Liptay Éva által rendezett kiállításon látható leletek széles nemzetközi körből, többek között a londoni British Museumból, és a bécsi Kunsthistorisches Museumból érkeztek.

A kiállításmegnyitón Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem Egyiptológiai Tanszékének vezetője kiemelte, hogy a Szépművészeti Múzeum tárlata az első olyan kiállítás, amely kizárólag II. Amenhotepre és korára fókuszál. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója felidézte, a pandémia miatt az eredetileg 2020 tavaszára tervezett tárlatot el kellett halasztani, de nem adták fel, így minden kölcsönző intézménnyel sikerült megegyezni.

A tárlat letisztult dizájnjával és a szellősen elhelyezett kiállítási tárgyakkal abszolút befogadható. A középpontjában álló sírkamra rekonstrukció valóban figyelemreméltó látványosság, de közel sem a tárlat egyetlen érdekes terme. A sír felfedezését bemutató szekció hiánypótló különlegesség. A többi szekció pedig keretet ad a sírkamrának, és lényegretörően mesélnek a korszak elitjének életéről és haláláról.

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora című tárlatot 2022. január 9-ig nézheted meg. Részletek a Szépművészeti Múzeum honlapján.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: