Kulturális kalandok: öt lenyűgöző kiállítás a Néprajzi Múzeumban!
2024. október 11-én megnyitotta kapuit a Néprajzi Múzeum és egy minden eddiginél nagyobb gyűjteményi állandó kiállítással várja az érdeklődőket.
Röviden így összegezhetjük a Néprajzi Múzeum minden eddiginél több tárgyat bemutató gyűjteményi állandó kiállítását. A lenyűgöző látvány- és élményvilágot teremtő tárlat az intézmény több mint 150 éve gyarapodó gyűjteményéből építkezik, hogy egyedülálló történteken keresztül gondolkodjon és gondolkoztasson a múzeum tárgyai által őrzött tudásról.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményi kiállítása / Mohai Balázs, Liget Budapest
A nagyszabású gyűjteményi kiállítás mellett további négy kiállítással készült a múzeum idén őszre. Október 15-én nyílt a SZÉKELYEK – Örökség-mintázatok c. időszaki kiállítás, mely egyedülálló pillanat volt a hazai múzeumok történetében: egyetlen válogatásban, Budapesten találkozhat a Székelyföld különböző településein helyben megőrzött tárgyak sokasága. 700 négyzetméteren több mint 300 tárgy rajzol képet 77 történeten keresztül Zabolától Gyergyószentmiklósig, Sepsiszentgyörgytől Székelykeresztúrig egy régió kultúrájáról, rétegzetten, többszólamúan és sok aspektusból. A kiállítás bővelkedik a kiállítóterekben ritkán látható, hatalmas tárgyakban.
Mind arról mesélnek: kik is igazából a székelyek, hogyan látják magukat, mi mit tudunk róluk.

A Néprajzi Múzeum Székelyek – Örökség-mintázatok c. időszaki tárlata / Incze László, Néprajzi Múzeum
Milyen szerepet tölt be a főzés és étkezés Kína népének múltjában és jelenében? Hogyan formálta a gasztronómia a mindennapokat, hagyományokat, gondolkodást, de akár a politikát is? Mekkora jelentőséggel bír az étkezés kultúrája Kínában? Ezen kérdésekre is választ kaphatunk az október 16-án megnyílt Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei c. időszaki tárlat által a Néprajzi Múezumban.
Célja, hogy ismertesse a közönséget a kínai étkezési szokások évezredeket átívelő hagyományaival, azok mélységével, varázsával és sokszínűségével, továbbá betekintést nyújtson egy kultúrába, ahol az ételek és italok elkészítése nemcsak az alapvető szükségletek kielégítésére szolgált, hanem számos más, többek között spirituális jelentéssel is bírt.

A Néprajzi Múzeum Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei c. időszaki kiállítása / Garai Edit, Néprajzi Múzeum
A sor itt nem áll meg! November 15-étől már látogatható a Korgó valóság c., szintén nemzetközi kiállítás, mely az éhség összetett és sokoldalú kérdéskörét ismerteti.
Humanitárius erőfeszítések, a globális kezdeményezések, népkonyhák, személyes és közösségi akciók a sorvezetői a kiállításnak, ami azt is taglalja, miként válhat az éhség politikai eszközzé, és vizsgálja az éhség és a test kapcsolatának kérdéskörét, az étkezési zavarokat, különösen a testábrázolás és megítélés tükrében.
Végül, de nem utolsó sorban, december 13-án bemutatkozik a Herman Ottó kiállítás, amely a kivételes polihisztor emlékének állít méltó emléket.
A Néprajzi Múzeumban őrzött tárgyakon, fotókon, rajzokon és iratokon keresztül a tudós életét, tevékenységének sokszínűségét és az általa elért eredmények jelentőségét ismerhetjük meg, az Országgyűlési Múzeumnak köszönhetően pedig bepillantást nyerhetünk képviselői törekvéseibe, a korszak politikai csatáiba. A humort sem nélkülöző időszaki tárlat egy különleges kutató és gondolkodó portréját rajzolja meg, aki bár azt vallotta magáról: „se diplomám, se semmim”, mégis igazi tudósként, kutatóként, polihisztorként élte életét.