KULT

Két magyar film is bekerült a cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába

Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúció című új filmje pedig a Cannes-i bemutató elnevezésű válogatásba került be.

Link másolása

Két magyar rendező filmje is meghívást kapott a 74. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjába:

Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúció című új filmje pedig a seregszemle idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premiere (Cannes-i bemutató) elnevezésű válogatásba került be

- jelentette be csütörtökön Thierry Frémaux, a világ legjelentősebb filmes szemléjének művészeti igazgatója párizsi sajtótájékoztatóján.

Enyedi Ildikó legújabb filmje Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének legújabb filmje 23 alkotással, többi között Paul Verhoeven, Wes Anderson, Nanni Moretti, Jacques Audiard, Kirill Szerebrennyikov filmjeivel versenyezhet a fődíjért.

A film férfi főszereplője Gijs Naber holland színész, aki Störr kapitányt, feleségét, Lizzyt pedig a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i fesztiválon Arany Pálmát nyert Adéle élete című filmből ismert francia világsztár, Léa Seydoux alakítja.

Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig - Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás - Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babylon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint Az Ezeregyéjszaka éjszaka meséire emlékeztető dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

"Nagy boldogság volt ezek után a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most a filmmel - egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi kiváló szinkronrendezővel közösen készítünk, old school műgonddal és szeretettel. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta" - idézte Enyedi Ildikót a közlemény.

Mécs Mónika vezető producer azt hangsúlyozta, hogy "a hosszúra nyúlt munkafolyamatok során a sok nehézség mellett rengeteg öröm is érte a produkciót. Az egyik ilyen öröm a cannes-i fesztiválmeghívás. Felemelő érzés, hogy Füst Milán méltán híres regényét megfilmesíthettük és végre nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be és vihetjük jó hírét az európai szereplő gárda és a filmben közreműködő szakemberek jóvoltából".

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg-M&M Film jegyezte Enyedi Ildikó előző filmjét, a Testről és lélekről című alkotást is.

A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a francia Pyramide. A feleségem története a tervek szerint 2021 őszén kerül a magyar mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

A fesztivál idén létrehozott egy új, versenyen kívüli szekciót Cannes-i bemutató elnevezéssel, ahol a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak ad helyet. Ide kapott meghívást az Evolúció, Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje, amellyel a rendező hetedik alkalommal szerepel a hivatalos programban.

A forgatókönyvet a rendező Wéber Katával közösen jegyzi, a film egyfajta széljegyzet az ezt megelőző Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb filmjét 2021 tavaszán 13 forgatási nap alatt készítette. A történet örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék - Éva, Léna és Jónás - kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni - írta közleményében a Magyar Filmintézet.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőre a francia Yorick Le Saux, vágója Jancsó Dávid, a látványtervező Varga Judit "Csuti", zeneszerzője pedig Dascha Dauenhauer.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF-ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával. A tervek szerint a filmet Magyarországon ősszel mutatják be.

A 74. cannes-i fesztivál július 6-án kezdőik, az Arany Pálmát és a többi díjat a július 17-i zárógálán adja át a Spike Lee amerikai rendező által vezetett zsűri.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Nagy Ervin: Nem fogom befogni, azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom
A színésznek most is markáns véleménye van politikai, közéleti kérdésekről. Andy Vajnát már nagyon pozitív szereplőnek látja, de Rákay Philipről még mindig nagyon lesújtó a véleménye.

Link másolása

Interjút adott ez RTL-nek Nagy Ervin, akinek nemrégiben jelent meg A király, a gróf és a tanár című életrajzi könyve. A beszélgetésben számos közéleti témát is érintettek a színésszel, aki egyértelműen a kormánnyal szemben pozícionálja magát, számos ellenzéki tüntetésen is felszólalt.

A Király című sorozat sztárja mesélt Andy Vajnával való „kellemesen rossz” viszonyáról. Kettejük kapcsolata azzal kezdődött, hogy a színész felállt egy szerepből, ami miatt gellert kapott a kapcsolatuk. Ettől függetlenül Nagy Ervin úgy gondolja: „pláne úgy, hogy látom, milyen űrt hagyott maga után, pláne úgy, hogy látom, mi jött utána, ma már áldásosnak látom azt a lobbitevékenységet, amit a magyar filmért kifejtett. A halála után ennél csak rosszabb lett a helyzet.”

Beszélt arról is, hogy Thuróczy Szabolccsal való kapcsolatában nem okozott törést, hogy politikai nyomásra, nem ő, hanem Thuróczy játszotta el a Szia, életem című film főszerepét, bár egy ideig zrikálta ezzel kollégáját. „Van bennem azért egy nagy adag idealizmus, megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha mellém állna a szakma és senki nem vállalná a szerepet. Nagyon ritkán, de volt már rá példa, hogy ez a szakma kiállt valakiért. De ami ennél is fontosabb, hogy nagyon szeretem Szabolcsot, baromi jó színésznek tartom, és tudtam, hogy A Királyban nagyon jó kettőst fogunk alkotni mint Jimmy és a menedzsere” – mondta erről.

Elmondta azt is, hogy édesapjával épp a minap veszett össze a politika miatt. Szerinte ugyanis nem kellene ilyen hangosan szidnia a rendszert,

„az én érvem pedig az, hogy egy demokráciában miért ne tehetném. Ilyeneken szoktunk veszekedni. Mondtam neki, hogy vagy tíz éven át szóltam kulturáltan, de jól hallhatóan, de van egy pont, amikor elég”

– mondta el a színész.

Szerinte először Pintér Béla A bajnok című előadása miatt kezdte ki a hatalom. „Egyértelmű politikai támadás volt az a Katona József Színház ellen. Mert mit hirdet a hatalom? Hát azt, hogy elöl csillog-villog minden, tiszta udvar, rendes ház, megy a magánélet szentségesítése, miközben mennyi ereszcsatorna van ebben az országban” – fejtette ki erről véleményét Nagy Ervin.

A politika kapcsán szóba kerül a közte és Rákay Philip között lezajlott nyári posztháború is. Erről Nagy azt mondja: „Semmit nem bántam meg belőle. Amikor udvaroncok és mindenféle megmondóemberek szereptévesztésből személyes támadást intéznek ellenem, akkor lépni kell. [...]

Vannak, akik úgy érzik, mindent megengedhetnek maguknak, mert Orbán Viktor engedélyét tudhatják a zsebükben és becsmérelhetik például a tanárokat. Nekem kutya kötelességem ilyenkor visszaszólni, hogy ne már.”

A színész hozzátette: „Biztos sokan azt hiszik, hogy a Balatont bámulom könnyes szemmel, mert Árpa Attila a Sztárboxban szájba vert, de csalódást kell okoznom, nem így van.

Nem fogom befogni a számat. Ez nem győzelem vagy vereség kérdése. Azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom. Én ilyen mintákat kaptam a tanáraimtól, szóval nem fogom befogni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
„Egy nő annyit ér, amennyit költenek rá?!” – A Város Királynői erénye, hogy sikeres, saját jogukon meggazdagodott hölgyeket is bemutat
A Város Királynői más hasonló valóságshowkhoz hasonlóan azt sugallja, hogy a gazdagok mind sekélyesek. Ami lehet, hogy szórakoztató, de egyáltalán nem veszélytelen.

Link másolása

A felmelegített franchise-ok idejét éljük. A TV2 a Dancing With the Starsszal hódít, ami korábban az RTL-en ment Szombat Esti Láz címmel. AZ RTL cserébe elővette a Voice-t, amit korábban épp a TV2-n láthattunk (ott is megbukott), és leporolta a Sztárboxot, ami saját műsora volt még a 2000-es években.

Most pedig A Város Királynői címmel megérkezett ugyancsak az RTL-re az a Real Housewives, amit Feleségek Luxuskivitelben címen követhettünk pár éven át a Viasat3-on.

A koncepció nem túl bonyolult, lényegében hasonló, mint a TV2-s Kőgazdag fiatalok esetében:

a felső tízezerbe tartozó gazdag hölgyek mindennapjait követi a kamera, akik a pénzszórásukkal, az első világbeli problémáikkal és igen, butaságaikkal hergelik a tévénézőket, akik valamiért ezt imádják.

(Amúgy ugyanerre épült a Győzike Show is, és hiába Grecsó Krisztián írta, csodát ő sem tudott tenni.)

Egyébként a butaság kérdésénél azért megállnék egy pillanatra. Mert amíg a Kőgazdag fiatalokban az volt az ember benyomása, hogy szándékosan próbálták összeszedni a legnagyobb surmókat, A Város Királynői mezőnye azért árnyaltabb. Sikerült valamivel színvonalasabb szereplőgárdát összeszedni.

Ráadásul minden főszereplő nő, és ahogy öregszem egyre inkább úgy gondolom, hogy – Esterházyt kiforgatva – a nők bizonyos szint alatt is bizonyos szint fölött vannak.

De lássuk a szereplőket. Itt van először is a két Paulina, anya és lánya. Az idősebb a két hölgy közül (Pálfiné Kalmár Paulina) férjével együtt milliárdos mezőgazdasági vállalkozást épített fel, a fiuk Andorrában focizik és úgy beszélgetnek arról, hogy venni kéne egy magánrepülőt, mint amikor mi azt taglaljuk, mit hozzunk a piacról.

Lánya, Kalmár Paulina – aki világ életében gazdaságban élt – elég érdekes foglalkozást űz. Édesanyjával nyitottak egy vakarószalont. Ez pontosan az, aminek hangzik: a kuncsaftokat hosszú körmökkel cirógatják, vakargatják, és ez nekik – állítólag – jó.

Apró Anna üzletasszonyt már ismerhetjük a Cápák között 1. évadából. Anna korábban modell volt, majd édesapja halála után vette át édesanyjával az egészségügyi vállalkozást, emellett kockázati tőkebefektetéssel foglalkozik.

Czeglédi Laurát láthattuk a Sztárbox szombati elődöntőjében, ahol arról beszélt, hogy jövőre szívesen ringbe szállna az egyik sorozatbeli szereplőtársával. Korábban modellkedett, jelenleg lakberendező. Férje ingatlanbefektető.

Solomon Zsuzsa tanácsdóként dolgozik, kanadai férjével pedig nyitott házasságban élnek. Zsuzsa Magyarországon szingliként „tengődik”, a férje viszont Kanadában, ahol van egy élettársa, aki a látottak alapján szintén elfogadja ezt a status quo-t.

Ifj. Paulina barátnője, Széchenyi Violetta vállalkozó, cégvezetőként az üzletben sikeres, és végre a párkapcsolatban is révbe érni látszik. Az első rész alapján ő a műsor egyik kavarógépe. Az egyik fő konfliktus ugyanis az, hogy ifj. Paulinát elhagyta a vőlegénye, és Violetta pont a kútba esett esküvő napjára szervezte a születésnapi buliját. Ó, Irgalom atyja, ne hagyj el!

Az utolsó hölgy, Micheller Mónika régebben szintén modellkedett, bejárta a világot, görög párja több szórakozóhely tulajdonosa, és azt vallja, egy nő annyit ér, amennyit költenek rá.

A műsor pozitívuma, hogy több olyan hölgyet is felvonultat, aki saját jogán sikeres és gazdag, tehát nincs kiszolgáltatva sem férjnek, sem szülőknek, de azt hiszem, ez minden.

Az ehhez hasonló műsorok a hiúságok máglyája típusú sztereotípiát táplálja, hogy a gazdag emberek mind sekélyesek, ami nyilván nem igaz. Magam is ismerek olyat, aki vagyona alapján simán elférne egy ilyen műsorban, de eszébe sem jutna elfogadni hasonló felkérést. És hát a kevésbé szerencsés sorsúak között is bőven akadnak tufák. Az arcunkba tolt rongyrázás viszont helyenként már kifejezetten kínos. Amikor például Laura – aki egyébként az eddigiek alapján a szimpatikusabbak közé tartozik – az ékszerüzletben megvesz egy másfélmilliós gyűrűt, és nevetve közli az eladóval, hogy „Laci is örülni fog, amiért keveset költöttem”, bevallom, felszisszentem.

Természetesen butaság lenne bárkitől irigyelni a sikert és a vagyont.

Nyilván van, aki keményen megdolgozott érte és akad, akinek az ölébe hullott – bár az ölbe hullott vagyont megtartani sem feltétlenül könnyű. De az efféle valóságshow-knak megvan az a veszélye, hogy a nézők jelentős része azt hiszi, itt tényleg a valóságot látja, nem pedig egy részben valós helyzetekre és szereplőkre épülő, de nagyon is megírt szappanoperát.

Link másolása
KÖVESS MINKET: