News here
hirdetés

KULT

Kádár Tamás a Szigetről: Azért kellett dolgoznunk, hogy legalább az orrunk kilógjon a vízből

A két év kihagyás után újrainduló fesztivál főszervezője több mint 100 ezer külföldi látogatóra számít. Arról is kérdeztük, miért nem lesz idén magyar színpad, és nem tartanak-e támadásoktól a jelenlegi közhangulatban a Magic Mirror miatt.
Láng Dávid - szmo.hu
2022. május 06.


Link másolása

hirdetés

Már hivatalos: azután, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt, idén augusztus 10-e és 15-e között újra megrendezik a Sziget Fesztivált.

A beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélgettünk Kádár Tamás főszervezővel, hogyan tudták átvészelni az elmúlt két évet, és milyenek a kilátásaik most.

– Volt olyan forgatókönyv előttetek, hogy ha még sokáig elhúzódik a járvány, akár végleg megszűnhet a Sziget?

– Az a szerencsénk, hogy egy nagy nemzetközi cég hátterével dolgozhatunk, tehát az a szcenárió sosem merült fel, hogy nem lesz többé Sziget.

Hullámvölgyek viszont bőven voltak ebben az időszakban, elég csak azt megnézni, hogy feleannyian vagyunk most a stábban, mint 2019-ben voltunk. Ez teljesen átalakította a munkafolyamatokat is, rengeteg dolgot máshogy kell csinálnunk így, hogy ennyivel kevesebb a főállású dolgozó.

Azt is fontos elmondani, hogy több más európai országgal szemben nálunk a állam által nyújtott támogatás elhanyagolható volt. Ez bőven okozott nehéz pillanatokat számunkra, amit a nyilvános Facebook-posztjaimból is szépen vissza lehet követni. De hála Istennek ezen túlvagyunk, most már gyakorlatilag biztosra mondható, hogy újraindul a szezon, próbáljuk ebből mi is a lehető legtöbben kihozni.

hirdetés

– Hogyan lehetett dolgozni ilyen körülmények között? Mennyire néztek ki máshogy a munkanapjaitok, mint a járvány előtt?

– Morálisan ez borzasztó nehéz és megterhelő volt, hiszen nem valaminek az építésén, létrehozásán kellett dolgoznunk, hanem azért, hogy legalább az orrunk vagy az állunk kilógjon a vízből. Ez teljesen más hozzáállást igényelt, ami mindannyiunkat megviselt, hiszen arra vagyunk szocializálódva, hogy összehozzunk egy felejthetetlen hetet a látogatóinknak. Miután kétszer is meghiúsult, nagyon nehéz volt tartani a lelket a csapatban. Ez a feladat főleg rám hárult, mellette pedig a helyzet gazdasági menedzselése sem volt egyszerű, hitelt kellett felvennünk, és még hosszan sorolhatnám.

– Hogy néz ki az idei költségvetés, vissza kellett vágni a 2019-eshez képest?

– Nem úgy vágtunk vissza, hogy kevesebbet költünk erre vagy arra, inkább az jelent egy alacsonyabb költségszintet, hogy csak 7 helyett csak 6 nappal, vagyis arányosan kevesebb programmal készülünk.

Ez a 6 nap viszont semmivel nem alacsonyabb színvonalú, sőt inkább magasabb. A csökkentés nagy részét ráadásul elvitte az infláció, a forint gyengülése az euróval szemben, illetve a munkaerő drágulása. Tehát összességében sajnos nem kerül kevesebbe a Sziget, mind 2019-ben.

– Az idei program mekkora része teljesen új, és mekkora részét mentettétek át a két elmaradt évből?

– Teljesen új az egész, bár átfedések lehetnek a 2020-ra tervezett program és a mostani között, de azokkal is mindent újratárgyaltunk, akikkel előzőleg már leszerződtünk egyszer. Azokat a szerződéseket egyöntetűen felmondtuk, amikor kiderült, hogy nem tudjuk megtartani a fesztivált, és az idei év előtt újra leültünk mindenkivel.

– Mennyi külföldi látogatóra számítotok? A járvány előtti szint hozható lesz vajon idén?

– Az elővételes jegyeladásokból azt látjuk, hogy hozható lesz, sőt az sincs kizárva, hogy még nő is majd a külföldi bérletesek száma. Nekünk ugyebár ezek a vendégek a legértékesebbek, hiszen ők az egész hetet a városban töltik, és úgy tűnik, hogy azokra a piacokra, ahol korábban erősek voltunk, most is számíthatunk. Abban bízunk, hogy több mint 100 ezer külföldi fog csak a Sziget miatt Budapestre jönni.

– Nem lesz idén dedikált magyar színpad, a hazai fellépők súlya ezzel úgy tűnik, hogy tovább csökken a Szigeten. Mi áll ennek a hátterében?

– Nem csökkent a magyar fellépők súlya, inkább csak újragondoltuk a szerepüket.

Most az történik, hogy minden egyes helyszínünkön lesznek hazai nevek is a Nagyszínpadtól a legkisebb színpadokig, tehát fogalmazhatnék úgy, hogy felszámoljuk a korábban jellemző "gettósítást".

Pont azzal szeretnénk nagyobb hangsúlyt adni a magyar zenének, hogy különleges, értékes és relatíve nagy számú produkciónak biztosítunk fellépési lehetőséget, keresztül-kasul a fesztiválon.

– A látogatók között milyen arányban számítotok magyarokra? A hetijegy már 120 ezer forintba kerül, nem lesz megfizethetetlen nekik?

– A magyarok eddig is inkább napijeggyel jöttek a fesztiválra, 2019-ben úgy néztek ki a belépések, hogy 100 ezer külföldi és 150 ezer magyar fordult meg a Szigeten. Tehát összességében másfélszer annyi volt a magyarok aránya, szeretnénk, ha ez idén is így maradna. Reméljük, hogy van akkora vonzereje a programunknak, ami be tud vonzani legalább ugyanennyi hazai látogatót.

– Idén is lesz Magic Mirror, nem tartotok attól, hogy a jelenlegi közhangulatban újabb támadások célkeresztjébe kerülhet miatta a fesztivál?

– A Magic Mirror már huszadik alkalommal lesz jelen a Szigeten, ami alatt a közhangulat volt ilyen is és olyan is.

Kaptunk hideget-meleget egyaránt, azt se tudnám megítélni, a mostani helyzet jobb-e vagy rosszabb, mint 20 évvel ezelőtt. Én csak azt tudom mondani, hogy bármi is van, mi konzekvensek vagyunk ebben a kérdésben: elítélünk mindenfajta kirekesztést és homofóbiát, kiállunk a számunkra fontos értékek mellett.

– Adott esetben akár nyílt konfrontációt is vállalnátok emiatt a magyar kormánnyal?

– Nem gondolom, hogy ezért bárkinek nyíltan konfrontálódnia kellene velünk. Ha adott egy helyszín, amit 20 éve mindenki szeret és elfogad, szerintem most sem kellene új lapot nyitni ezen a téren.

– A 6 napos struktúrát tartósra tervezitek, vagy előfordulhat, hogy ha anyagilag egyenesbe jöttök, visszatértek a 7 naposhoz?

Az idei év sok szempontból az újrakezdést jelenti, számos dologról most fogjuk megnézni, mennyire működik jól. Ez is az egyik a sorban, de úgy gondolom, hogy ha beválik, a jövőben is maradunk emellett. Ideális esetben sem csökkenteni, sem növelni nem szeretnénk a fesztivál hosszát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Fishing on Orfű 2022: fellépők, programok, jegyvásárlás
A Fishing on Orfű, vagy rövidítve FOO az egyik legszerethetőbb rendezvény a hazai fesztiválok nagy családjában. Az orfűi tó partján rendezett esemény a magyar könnyűzene szerelmeseinek ajánlva ezúttal is rengeteg koncerttel és off programmal várja a látogatókat. Összeszedtük a legfontosabb infókat az ikonikus orfűi fesztivál kapcsán.

Link másolása

hirdetés

Fishing on Orfű 2022

A Fishing on Orfű helyszíne páratlan a Pécs közeli erdőben

Orfű feszivál nélkül? Idén is elképzelhetetlen! 2022-ben június 29. és július 2. rendezik meg a Fishing on Orfű fesztivált, amely évről évre fiatalítja a fellépők sorát.

Idén ennek szellemében fellép például Krúbi, a Carson Coma, az Esti Kornél, a Blahalouisiana, a Csaknekedkislány, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karataev, az Ivan & the Parazol, a Galaxisok és a Ricsárdgír is.

Fishing on Orfű programok, fellépők bővebben

A szervezők idén olyan különleges felállású produkcióknak is teret engednek, mint a Kispál-Bräutigam-Püspöki trió, vagy a zenészházaspár, Németh Juci és G. Szabó Hunor duója.

A legkedveltebb magyar koncertzenekarok közül színpadra áll a 30Y, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band, a Bëlga, a Supernem, a Lóci játszik és a Parno Graszt. Először lép fel a Fishingen a Szűcs, azaz Szűcs Krisztián, a HS7 frontemberének zenekara.

Miczura Mónika, azaz Mitsoura sem járt még Orfűn, továbbá a KFT, a Muzsikás, a Víziszínpadon is játszó Balaton, továbbá a Kontroll Csoport is a Fishing új fellépői között található. A női fellépők sorát Deva, Saya Noé, LAIHO, FlorasFloras, Ajsa Luna, a Flanger Kids, valamint Szalai Anna erősíti.

De idén is lesz hiphop nap az Amondó színpadon, ott lesz többek között HOLI, Beton.Hofi, Kapitány Máté, Lil' Frakk, Mirror Glimpse, 6363 és De:Nash is. Az Amondó további napjai a kisebb underground bandák szabadtéri klubhelyszíneként működik majd, a Nagysátor pedig az eggyel nagyobb és ismertebb produkciók bázisa lesz.

hirdetés
Több kisebb eldugott helyszínnel is vár a Fishing on Orfű 2022- ben

A Nagysátorban az Erik Sumo Band , a Kaukázus, a Lázár tesók, Frenk, az Analog Balaton, a LAZARVS, a Colorstar, a Barabás Lőrinc Quartet vagy Ferenczi György és a Rackajam áll közönség elé.

2022-ben megújul a Fonó Borfalu is: a helyszín népzenei, folk és világzenei produkcióknak ad majd otthont, így a Kaláka, a Muzsikás, a Söndörgő és a Kerekes Band mellett itt lép fel az Aranyakkord, a P.A.S.O. és a Mörk is.

A Fishing on Orfű 2022 részletes programját és a fellépők névsorát színpadok szerint napi bontásban ITT BÖNGÉSZHETED.

Részletes térkép a helyszínekről ITT TALÁLHATÓ.

FOO off programok

Az idei Fishingen szokás szerint számos nem zenei, vagyis off program is várja a látogatókat.

A közönségkedvenc fröccstúrákat idén a Lázár tesók, a Csaknekedkislány és a Pannonia Allstars Ska Orchestra vezetik. Az utóbbi időben már hasonlóan népszerű sörtúrákat pedig Varga Livius, Szűcs Krisztián, valamint Leskovics Gábor és Dióssy Ákos viszi.

Lesz ezen kívül több kávé-, bor, sőt sajtkóstoló program, de a bevállalósabbak a rekeszépítést vagy az extrém barlangtúrát is kipróbálhatják. A játékosabb kedvűeket pedig a zsonglőr játszóház várja.

A kisebbeket már megszokott módon a FOO Gyermekbirodalom várja sárkány és lepkereptetéssel, kreatív kézműves foglalkozásokkal, halhorgászattal, színezőkkel, könyvsarokkal, társas- és kártyajátékokkal. Ugyanitt ringató foglalkozásokat is tartanak.

Ismét kitelepülnek a Fishingre civil szervezetek is, idén többek között a Társadalomklinikával, az Ifjúsági Lelki Elsősegéllyel, a Mensával, illetve a Bázis Addiktológiai Szolgálattal lehet majd találkozni.A FOO azaz Fishing on Orfű fesztivál jellemzője, hogy a hangulat mindig éjszaka hág a tetőfokára.

A Fishing on Orfű 2022 off programjait részletesen ITT TALÁLOD.

Fishing on Orfű jegyek

A fesztiválra első kézből már csak szerdai napijegyek kaphatók 9990 forintért. A többi nap már korábban telt házas lett, sajnos a bérletek is elfogytak.

Aki lemaradt, egyrészt a TicketSwap rendszerében bízhat, ahol hitelesített keretek között, biztonságosan cserélhetnek gazdát a korábban vásárolt belépők.

Bár a cikk írásának pillanatában itt sincs elérhető jegy, érdemes rendszeresen visszanézni, illetve feliratkozni a várólistára, mivel akár az utolsó pillanatban is könnyen meggondolhatja magát valaki.

Léteznek külön erre a célra létrehozott Facebook-csoportok is, például EZ ahol szintén felbukkanhatnak belépők.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a TicketSwappel ellentétben itt a rosszhiszeműek akár csalhatnak is a továbbadott belépőkkel, ezért mindig legyél körültekintő, mielőtt valakitől megveszed a jegyét.

Fishing on Orfű szállás

Ami a szállásokat illeti, Orfű a kemping tekintetében nem szűkölködik: a Panoráma kemping a fesztivál területén található. Más kérdés, hogy a sátorhelyek gyorsan elfogynak, ahogy a belépők is. Éppen azért, mert a szervezők - szándékosan - korlátozzák a látogatók számát, hogy ne legyen a FOO-ból is egy Szigethez hasonlító gigarendezvény, hanem megőrizze bensőséges, otthonos jellegét.

A Fishing on Orfű szállás kínálat tekintetében a fesztivál területén kívül sajnos szűkösnek mondható. Ráadásul ezek sokszor "kihalásos alapon" működnek, a fesztiválozók többsége már az adott évi Fishing végén úgy köszön el a szállásadójától, hogy "jövőre ugyanitt". Mégis lehetnek szerencsés véletlenek és visszamondások, ezekkel kapcsolatban is az alábbi csoportot érdemes nézegetni.

Aki pedig nem ragaszkodik Orfűhöz, hanem beéri a környező településekkel, sokkal nagyobb merítésből válogathat, például a szallas.hu vagy a booking.com oldalakon.

Végül egy kis FOO nosztalgia

Sokan helytelenül úgy írják, hogy Orrfű, pedig a település neve Orfű

Beszámolónk a tavalyi fesztiválról:

Minden fesztiválozónak jó szórakozást és feledhetetlen élményeket kívánunk!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
Stephen King fia és a Sinister rendezője összeálltak! – Ütős A fekete telefon
Stephen King sok félelmetes történetet adott világunknak, de a fia kezdi utolérni, ha nem is mennyiségben, minőségben biztosan. Joe Hill nagyon jó tanítvány.

Link másolása

hirdetés

Nem csak külsőleg hasonlít nagyon édesapjára, rengeteg regényt és képregényt köszönhetünk neki, amelyet meg is filmesítenek. Ezek közül került ki A fekete telefon is, de az ő tollából származik a netflixes, kimondottan szórakoztató A magas fűben, a szintén netflixes Locke & Key vagy a Daniel Radcliffe nevével fémjelzett Szarvak is.

A nagy különbség, hogy A fekete telefon mérföldekkel jobb az előbb említett alkotásoknál.

Mindehhez az is kellett, hogy egy olyan tehetséges rendező nyúljon az alapműhöz, mint Scott Derrickson. Tapasztalt horrorfilm rendező,

ő készítette el nekünk minden idők egyik legalulértékeltebb horrorját, a Sinistert,

vagy a már-már kultfilmnek tekinthető Ördögűzés Emily Rose üdvéért című opuszt, de rendezett már Marvel blockbustert is, ami nem más, mint a Doktor Strange. Miután kiszállt a Doktor Strange 2 rendezői székéből, egy kisebb költségvetésű ijesztgetésre vágyott, így

megírta A fekete telefon forgatókönyvét és még produceri szerepet is vállalt a filmben.

Nos, ennek mi, nézők nagyon örülhetünk.

hirdetés

Filmünk története kőegyszerű: a 70’-es években járunk, egy tipikus amerikai kisvárosban, melynek lakóit egy gyerekrabló, kegyetlen, szadista pszichopata terrorizálja. Főhősünk, Finney is a kiszemelt áldozatok között van, akinek a filmben egy cél lebeg a szeme előtt: megszökni a gyilkos pincéjéből. Főszereplőnk több ismerőse, barátja is áldozattá vált, így

ez Finney személyes felnövés- és bosszútörténete is egyben.

Itt jön a szokásos kinges csavar, a pincében van egy fekete telefon, amin a korábbi áldozatok „felhívják” Finney-t és tanácsokkal látják el, hogyan tudna megmenekülni. Minden apró részlettel közelebb jutunk ahhoz, hogy a puzzle összeálljon a szökésre. Elképesztően hatásos film A fekete telefon, jól átadja a 70’-es évek hangulatát, atmoszféráját –

sokszor olyan, mintha egy valós történeten alapuló dokumentumfilmet néznénk,

köszönhetően a kézikamerás jeleneteknek.

Nagyon félresikerülhetett volna a film, ha nem jó a casting. Rengeteg gyerekszínész játszik a műben, illetve az egész film sorsa a Finney-t játszó Mason Thames vállát nyomta. Szerencsére olyannyira tökéletesen sikerült a szereplőválogatás, hogy nemcsak a főszereplők, de

a mellékszereplők közé is zseniális gyerekszínészeket sikerült kiválasztani,

a személyes kedvencem a Finney testvérét játszó Madeleine McGraw volt. Nem szabad viszont megfeledkezni az alapszabályról, hogy egy horror/thriller annyira emlékezetes, amennyire a főgonosza. Ethan Hawke játszi könnyedséggel és elképesztő kegyetlenséggel alakítja a film fő antagonistáját: a Portyázót.

Hawke félelmetes a Portyázó szerepében,

egyrészt remekül játszottak a maszkjaival – akár dühös, akár vidám volt, mindig más maszk állt rendelkezésére, ez ügyes döntés volt a kosztüm designer részéről. Másrészről pedig vérfagyasztó ezek mögött a maszkok mögött is, egy elemi erőt képvisel, ami nem akar mást, csak hogy elpusztíthasson minél több fiatal fiút.

Nagyon tetszett, hogy az alkotók nem magyarázták túl a gyilkost, még az igazi nevét se tudjuk meg,

csak annyit, hogy az újságok Portyázónak hívják, de kitalálható, miért csinálja ezt az egészet és mi volt az indítéka.

A film korhatára csak 16-os, nincs benne sok vér, cserébe erőszak van bőséggel, de nem öncélúan, korrektek a speciális effektek és az ijesztgetések. Derricksonhoz híven nincs sok jumpscare, ha van, akkor az viszont pont jó pillanatban és mennyiségben.

Alapvetően a pszichológiai nyomás nagy a nézőn és a feszültség van az egekben,

a félelemszint viszonylag alacsony. A kegyetlenkedés a fiatalokkal elég realisztikus egyébként, családon belüli erőszakból is mutat bőséggel a film, ami talán brutálisabb, mint a sorozatgyilkosos szál.

A fekete telefon le sem tagadhatná Stephen King befolyását: tinik terrorizálják egymást az iskolában, verik egymást pépesre, pörög a családon belüli erőszak, alkoholista, egyedülálló, megkeseredett szülők, vagy a „varázsgyerekek", akik tudnak halottakkal beszélni, illetve mások emlékeibe látni. Minden van itt egy jó kis King Bingo-hoz. (Aki nem tudná, a King Bingo egy internetes játék, akkor kell inni egy előre meghatározott italt, amikor a filmben egy Stephen King-klisé van.)

A film hossza sem túlnyújtott, a lezárás is tökéletes,

azt kell mondanom, nekem továbbra is a Sinister az egyik kedvenc horrorfilmem, de A fekete telefon jobb Derricksen és Hill minden eddigi munkájánál. Bátran tudom minden horror- vagy Stephen King-rajongónak ajánlani. Irány a mozi!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Új klip: megjelent Metzker Viki első dala feleségként
A dögös lemezlovas KKevinnel hozta el a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét Plázs címmel.

Link másolása

hirdetés

Épp, hogy kimondta a boldogító igent a Fonogram-díjas DJ/producer/rapper, Metzker Viki második nagy szerelmét a zenét sem hanyagolja és június 24-én elindítja a siófoki Plázson bulisorozatát Metzker Viki & Friends néven. Az apropóból

a dögös lemezlovas KKevinnel közösen pedig elhozta a Balaton idei legzúzósabb klubjelképét „Plázs” címmel.

Festői látképpel, fülig érő, ragyogó mosollyal házasodott meg június 2-án Metzker Viki, aki idén nyáron végre teljes erőbedobással élhet másik szenvedélyének, a zenélésnek:

„A június számomra felhőtlenül boldog pillanatokkal indult és a hátralévő része is legalább ennyire örömtelinek ígérkezik, hiszen rengeteg fellépésem van betervezve, és már nagyon vártam, hogy végre korlátozások nélkül, felszabadultan állhassak a lemezlejátszók mögé” – meséli Viki, aki hiánypótló szerepet tölt be a hazai elektronikus és popzene színterén.

Az előadó slágereit mind a szakma mind a közönség csodál: a „The Rhythm Of The Night” például Fonogram-díjas szerzemény lett, a Curtis-szel közös „Szívemen szárny” pedig platinastátuszt elérő, a több mint négy és fél milliós YouTube-nézettségével Viki egyik legnépszerűbb trackje lett, ahol egyébként Viki nemcsak producerként, hanem rapper/énekesként is lehengerlő, akárcsak a Miss Mooddal közös aranylemezes „21”. Nem mehetünk el a sztár fellépései mellett sem, hiszen DJ-szettjeivel szinte az összes földrészt bejárta már Koreától, Ibizán, Japánon, Ausztrálián át Amerikáig.

Viki nemzetközi színvonalú bangereit pedig maximálisan átélhetjük itthon, ugyanis június 24. péntektől egészen augusztus 19-éig forrósítja az Aranypart legnagyobb szórakozóhelye, a Plázs homokos színpadát több kiemelt fellépővel együtt. Most pénteken a tehetséges KKevin lesz Viki vendége, akivel közösen létrehozták a Plázs idei himnuszát mély zongoraakkordokkal és csontig hatoló beatekkel.

hirdetés

„Nagyon szeretem KKevin munkáit, úgy érzem, jól összeillik az általunk képviselt két stílus. A „Plázs” felvétele során flottul ment minden, egy stúdiózás alatt elkészült, aminek szövegét KKevin írta, én pedig a zenei alapot álmodtam meg” – mondta el Viki, aki azt is elárulta, hogy újdonsült férjével is egy színpadra lép majd az eseménysorozat keretein belül, aki egyben hazánk népszerű formációjának tagja.

A vérpezsdítő dal parádés, vízparti klippel debütál a Balaton partján.

VIDEÓ: Metzker Viktória feat. KKevin – Plázs


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Ez aztán az Újratervezés: új klippel érkezik a Neoton
Egy igazi nyári sláger, amelyhez egy hozzá illően energikus klip is készült – erre pedig az elmúlt 30 évben nem volt példa.

Link másolása

hirdetés

Tavaly év végén jelent meg a Neoton Família Sztárjai új lemeze Újratervezés címmel, erről érkezett az azonos című, igazi nyári sláger, amelyhez egy hozzá illően energikus klip is készült – erre pedig az elmúlt 30 évben nem volt példa.

Hosszú várakozás után új, kirobbanóan vidám nótával jelentkezik a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar együttese, akiknek harmincnál is több magyar nyelvű, és tucatnyi angol albuma jelent meg az idők során.

További érdekesség, hogy 2005 óta ez lett az első új dalokat tartalmazó anyaguk, és az első Neoton név alatt teljes stúdiólemez 1993 óta. A korongon Csepregi Éva, Baracs János és Végvári Ádám mellett, Heatlie Dávid, Lukács László és Lukács Andrea működnek közre.

A három évtized utáni első videoklipet

a Retró Élményközpontban készítették, ami remekül illik a dal hangulatához; a banda igazán elbolondozott a díszleteknek használt retró tárgyak, és a ‘80-as, ‘90-es évek nappalijaiból ismerős pálmafás poszter előtt.

Bár az Újratervezés igazán fülbemászó sláger, nagyon fontos üzenetet hordoz. „A dal optimista hangulatú, amivel azt szeretnénk üzenni, hogy mindig, minden nehézség után újra lehet kezdeni. Hiába történik velünk rossz élmény, az ember mindig képes megújulni” – magyarázza Csepregi Éva, a formáció legendás énekesnője. A dal szövegében megjelenik a természet, a tenger, a szél, amik plasztikusan érzékeltetik a mondanivalójukat. „Adjunk erőt egymásnak. Kapaszkodjunk egymásba. Higgyünk benne hogy túljutunk a nehézségeken!” – teszi hozzá Csepi.

hirdetés
Az Újratervezés érdekessége, hogy azt Éva fia, Heatlie Dávid írta, aki már tizenöt éve a Neoton dobosa, és eredetileg a saját formációjának, a HEATLIE-nek szánta azt.

„A lemez címadó dalát én szereztem, és meg akartam tartani a saját együttesemnek. De a refrén túl magas volt számomra, közben éreztem azt is, hogy ez inkább popos duettként szólna a legjobban. Megmutattam Édesanyámnak, akinek tetszett az ötlet, és viszonylag hamar írt is rá szöveget, amit aztán közösen énekelnek Ádámmal.”

A fiatal és tehetséges zenész – aki többek között a Drágám, add az életed és a Nyerő páros című műsorokból is ismerős lehet – azt is elárulta, hogy mindenképpen igazi modern, popos beütésű, gyors dalt szeretett volna készíteni, ami visszaadja a boldog, vidám hangulatot. Ez pedig maradéktalanul sikerült is, ráadásul Végvári Ádám gitárjátékának köszönhetően igazán mai stílusúvá válik a hangzás. „Pörgős, rockos, mai dal, amit idén már a koncerteken is játszottunk. Azt vettem észre, hogy a közönségnek nagyon bejön, velünk együtt éneklik. Természetesen október 22-én, az Arénában is elő fogjuk adni” – tette hozzá.

És hogy miért pont most érezték az idejét annak, hogy új számokkal rukkoljanak elő? „A Covid miatti helyzet miatt több időnk volt arra, hogy kidolgozzunk olyan dalötleteket, amiket a Neotonnal szereztünk az elmúlt években, Ennek eredménye az a 12 nóta, amelyeket Heatlie Dávid, Csepregi Éva, Végvári Ádám és Baracs Öcsi írtunk” – árulták el.

Az együttes rengeteget utazik, folyamatosan egyik fellépésről a másikra utaznak, ami több olyan helyzetet is szült már, ami először kellemetlennek tűnt, de aztán a rájuk jellemző módon nevetésbe torkollott. „Sokszor halljuk turné közben az új dal címét, amikor egy új városba kell eljutnunk, mert a GPS gyakran megszólal: Újratervezés. Ez nálunk már egy bennfentes vicc.”

VIDEÓ: Neoton Família Sztárjai - Újratervezés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: