KULT
A Rovatból

Fekete-Kovács Kornél: A dzsesszt nem lehet háttérzeneként hallgatni

Másodjára lesz önálló színpada Kapolcson a Modern Art Orchestrának. Ennek apropóján beszélgettünk az együttes vezetőjével.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. június 08.Fekete-Kovács Kornél a hazai dzsesszélet egyik legelismertebb képviselője. Zenekara, a Modern Art Orchestra megalakulása óta fő céljának tekinti, hogy ezt az alapvetően rétegműfajt (pláne a kortárs változatát) minél több emberrel megismertesse és megszerettesse. Arról beszélgettünk, kikből áll manapság a dzsesszkoncertek közönsége és mennyire tud autentikus lenni a műfaj itthon az amerikai gyökerekhez képest. Emellett szóba került a Művészetek Völgye is, ahol a MAO színpadán tíz napon át jobbnál jobb programokkal várják majd a közönséget.

– Már a '80-as évek végétől is dzsesszel foglalkoztál. Mennyire volt erős akkor ez a műfaj Magyarországon? Honnan tudtál meríteni?

– Amit manapság magyar kortárs dzsessznek nevezünk, az nyilván teljesen más volt 30 évvel ezelőtt, viszont maga a műfaj egyértelműen létezett már akkor is. A gyökerei itthon az '50-es évekre nyúlnak vissza, bár akkoriban még egyértelműen tiltottnak számított.

Ezért úgy játszották a nagy amerikai örökzöldeket, hogy magyar címeket adtak nekik. A '60-as évekre viszont már szabaddá vált a művelése, a Kádár-korszak végére pedig igazi pezsgő dzsesszélet alakult ki itthon. Sajnos az akkori nagyok közül már nagyon sokan nincsenek köztünk, de Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula például a mai napig aktívak.

kornel1
Névjegy

Fekete-Kovács Kornél 1970-ben született. Baján nőtt fel, hatéves korában kezdett hegedülni, de sehogy sem tudta megszeretni. Tízévesen végül a trombita mellett kötött ki, emellett még gitáron és zongorán is játszik.

A dzsessz kicsivel később jött az életébe: először a Bartók Konziba jelentkezett, de ott azt mondták neki, 3-4 évvel korábban kellett volna jönnie, hogy esélye legyen profi komolyzenésszé válni. Mentő ötletként javasolták neki a Zeneakadémia dzsessz tanszakát, így fordult ebbe az irányba.

A Modern Art Orchestrát (MAO) 2005-ben alapította, mára az ország egyik legelismertebb dzsessz-zenekarává váltak, sőt már Amerikában is turnéztak. Nagyjából fél éve 3FEKteD nevű triójával is aktív, aminek rajta kívül Dés András és Fenyvesi Márton a tagjai. Megszokott hangszereik mellett itt az elektronika is komoly szerepet kap. Kvintettjével pedig az Operaház felkérésére értelmezi át Purcell Tündérkirálynő című darabjának zenéjét. A fentiek mellett négy éve Hobo zenekarának, a Hobo és Bandájának is tagja.

kornel3

– Mennyire tud itthon autentikus lenni a dzsessz az amerikai gyökerekhez képest?

– Annak idején már az is óriási dolognak számított, hogy a Szabad Európa Rádióban két zavart adás között el lehetett kapni Willis Conover Amerika hangja című műsorát, benne például az Oscar Peterson Trio-t. Nem nagyon voltak lemezek, koncertekre főleg nem lehetett eljutni, így nyilván az jelentette a perspektívát, hogy ki tudja legszínvonalasabban lemásolni, amit a rádióban hallott.

Ahogy aztán a kultúrpolitika egyre megengedőbb lett, ez a dolog is elkezdett kinyílni. Egyre több együttes jutott ki külföldi fesztiválokra, ahol

"
érzésem szerint már eleve a magyarságuk miatt kuriózumként tekintettek rájuk – mondván "nahát, a vasfüggönyön túl is játsszák ezt a zenét..."

A rendszerváltás után viszont ez már nem volt annyira érdekes, így előbb-utóbb mindenképp újítani kellett. A '90-as évek közepére el is ért oda a fejlődési folyamat, hogy a klasszikus sztenderdek újraértelmezése helyett egyre többen kezdtek saját szerzeményeket írni.

Új zenekarok jöttek létre önálló repertoárral, amelyek a vezetőjük koncepciója alapján működtek. Az első ilyen talán Dresch Misi együttese volt. Ő nem állt be a sorba, persze sztenderdeket is tartott repertoáron, de kezdettől a magyar népzenével keverte, teljesen egyedi stílust alkotva. Egyre többen kezdték követni a példáját, a Trio Midnight-tól az Oláh Kálmán Sextetten át Balázs Elemér együtteséig.kornel4kornel6

– Kikből áll manapság a dzsesszkoncertek közönsége?

– Mindig is volt egy olyan réteg, aki szerette magát intellektuális zenehallgatóként emlegetni. Nos, ennek a körnek a tagjai a '80-as években százból nyolcvanan dzsesszkoncertre jártak, a maradék húsz pedig az underground zenekarokért rajongott. Onnantól kezdve viszont, hogy az alternatív zenekarok a rendszerváltást követően sokkal nagyobb nyilvánossághoz jutottak, gyakorlatilag megfordult a 80:20-as arány – és ez még egy optimista becslés.

Persze az is hozzátartozik a kérdéshez, hogy

"
ahhoz, hogy az ember dzsesszt hallgasson, nem elég csak simán beülni egy koncertre. Erre edzeni kell, másképp nem tudod befogadni.

És háttérzeneként sem lehet berakni, legalábbis én úgy gondolom, hogy maximális koncentrációt igényel. Szerencsére maga a műfaj annyira sokrétű, hogy mindenki megtalálhatja azt a szegmensét, ami megfelel az aktuális igényszintjének, ízlésének és zenehallgatói tapasztalatának.kornel2

– Alkatilag lehet eltérés abban, hogy ki képes improvizálni és ki nem, vagy csak gyakorlás kérdése?

– Szerintem minden gyerek improvizál, már akkor is, mikor az anyanyelvét tanulja. Hiszen megtanulja az alapvető kifejezéseket a környezetétől, utána viszont nem körzővel-vonalzóval rakja össze a mondatokat, inkább próbálja minél egyszerűbben és kézzelfoghatóbban megfogalmazni, ami a fejében van. Ez is egyfajta improvizáció, ami nagyon hasonlít a zenében megszokottra.

Szóval az én véleményem az, hogy alapvetően mindenki képes rá, csak nagyon kevesen merik alkalmazni.

"
Ha egy klasszikus zenésznek azt mondom, hogy "tessék, játsszál ide valamit kotta nélkül", az esetek nagy részében lefagy. Pedig alapvetően nem idegen a klasszikus zenétől sem az improvizáció, csak éppen korfüggő a dolog.

Úgy veszem észre, hogy mostanában mintha ismét kezdenének ebbe az irányba nyitni a kortárs szerzők.

– A MAO tagjainak többsége máshol is aktívan zenél. Hogy tudjátok összehangolni a részvételt, mi a prioritási sorrend?

– Van egy elég szigorú működési rendszer, ami az összes tag számára kötelező. Szerencsére a mostani felállás esetében még gondolkodni sem kellett soha szankciókon, mindenki annyira alapvetésnek veszi. A lényeg, hogy negyedéves viszonylatban az összes MAO-hoz kapcsolódó esemény 75 százalékán jelen kell lenni. Azt pedig mindenki maga dönti el, a maradék 25 százaléknak mekkora részéről hiányzik, ennyi rugalmasság van a dologban.

Persze emiatt jó néhány beugróra is szükség van, mivel szemben mondjuk egy énekkarral, ahol a 3-4 szólamra akár több tucatnyi énekes is juthat, nálunk minden egyes tag önálló szólammal rendelkezik. Bár a MAO létszáma hivatalosan 19 fő, a valóságban inkább a harminchoz közelít azokkal a művészekkel egyutt, akik helyettesként rendszeres résztvevői a fellépéseinknek.

Bob Mintzer és a Modern Art Orchestra:

– Hobo zenekarába hogy tudtál integrálódni, mennyiben volt neked más jellegű kihívás?

– Nagyon más volt, de azt gondolom, hogy a dzsesszmuzsikusság nem csak abban merül ki, milyen hangokat játszik az ember. Legalább annyira fontos az is, mennyire nyitott másfajta műfajok felé. Ha innen nézem, egyáltalán nem volt nehéz. Az viszont bonyolította némileg a dolgot, hogy Hobo egy fontos részlet említése nélkül hívott meg a zenekarába: az, hogy milyen hangszereken játsszak, csak később derült ki.

"
Én ugyebár elsősorban trombitás vagyok, de már az első próbán szóba került, hogy "de jó lenne, ha ebben a számban kicsit zongoráznék", a következőn meg ugyanez gitárral. Úgyhogy ezeket a hangszereket is élesítenem kellett hosszú idő után.

A másik nehézség az volt, hogy az első két évben lényegében a teljes Hobo-életművet meg kellett tanulnom, ami azért nem kis mennyiség.

– Szerzőként is aktív vagy nála?

– Igen, abszolút. Két évvel ezelőtt engem kért fel, hogy írjak zenét az Ady-versekből összeállított előadói estjéhez, ami lemezen is megjelent. Ennek teljes egészében én vagyok a szerzője, és ugyanúgy a Hobo és Bandája játssza a dalokat. Tavaly pedig szintén közös produkcióként jelent meg a Requiem a Bluesért című lemez, amelyen Póka Egon szerzeményei mellett az enyéim is helyet kaptak.

Hobo és Bandája koncert a Műegyetem előtt 2014. október 23-án:

– Milyen a viszonyod a Művészetek Völgyéhez? Mikor jártál először?

– Nagyon régen, talán 1993-ban vagy '94-ben. Azóta majdnem minden évben ott voltam, hol ilyen, hol olyan formációkkal. A tavalyi év viszont talán minden addiginál jelentősebb volt, hiszen a MAO első alkalommal kapott saját színpadot. Az igazat megvallva engem eléggé ki is fárasztott, hiszen a Hobo és Bandájával is mindennap felléptünk, így tulajdonképpen semmi szabadidőm nem volt a tíz nap alatt. Valószínűleg én voltam legtöbbet színpadon a Völgy összes fellépője közül: reggel elkezdtem a gyerekelőadásokkal és éjszaka fejeztem be a Hobo-koncertekkel.

– Idén is hasonló lesz?

– Nem, most kicsit könnyebb a helyzetem, mivel Hobo ezúttal az előadói estekre helyezi a hangsúlyt és csak egyetlen zenekaros fellépése lesz, július 29-én a Vadászat dalaival. Ilyen módon több figyelmet tudok majd fordítani a MAO koncertjeire, és a szabadidőmből is telik majd arra, hogy másokat meghallgathassak.

Az 3FEKteD trió egyik fellépésének részlete:

– Mit emelnél ki a színpad programjából?

– A Modern Art Orchestra alapelve kezdettől fogva az, hogy a kortárs magyar zenét minél több emberhez eljuttassa. Azt gondolom, hogy

"
Kapolcs és a Művészetek Völgye egy olyan kis ékszerdoboz, ahol ez a koncepció talán legjobban érvényesülni tud. Itt nem kell kompromisszumokat kötnünk, azt és úgy játszhatjuk, ahogy elképzeljük.

A kortárs szó az utóbbi években sajnos kapott egy pejoratív felhangot, nagyjából a "hallgathatatlan" szinonimájává vált. Pedig mindössze arról van szó, hogy ezek a szerzők itt élnek köztünk és sok esetben saját maguktól éreznek inspriációt arra, hogy mondjuk nekünk komponáljanak.

Ilyen szerzői estekből idén is lesz jó néhány, László Attila, Ávéd János, Oláh Szabolcs és Cseke Gábor mellett az én műveimből is. Válogatott repertoárral készülök, igyekszem olyan darabokat összeállítani, amelyek kifejezetten illenek a Völgy erdővel és természettel átitatott környezetének. Nagyon várom ezen kívül azt az estét, amikor Miles Davis és Gil Evans közös műveit adja elő a zenekar. Itt Dinyés Dániel fog dirigálni és én leszek a szólista. De lesz olyan estünk is, ahol a klasszikus zene és a dzsessz közös halmazát próbáljuk bemutatni egy remek operaénekes, Kolonits Klára segítségével. És külön öröm számomra, hogy idén Kapolcson is debütálhat Dés Andrással és Fenyvesi Mártonnal közös trióm, az 3FEKteD.

Részletes programért KATT IDE, és a helyszínnél válaszd ki a MAO udvart.

Ha tetszett az interjú, kattints a megosztásra:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Dobos Ildikó
A Jászai Mari-díjas színművész 82 éves volt. A Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti.


82 éves korában meghalt Dobos Ildikó Jászai Mari-díjas színművész. Halálhírét a Veszprémi Petőfi Színház tudatta csütörtökön a Facebook-oldalán.

„A Veszprémi Petőfi Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy Dobos Ildikó, Színházunk Örökös Tagja, Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség következtében 82 éves korában elhunyt. Dobos Ildikó művésznőt a Veszprémi Petőfi Színház saját halottjának tekinti, búcsúztatásáról később intézkedünk.

Drága Ildikó! Köszönjük, hogy tehetségeddel megajándékoztad a veszprémi közönséget! Isten nyugosztaljon!”

- írták a bejegyzésben.

Dobos Ildikó 1942-ben született Szatmárnémetiben. 1960-1964 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt. 1964-1970 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1970-1991 között a Veszprémi Petőfi Színház, 1991-1992 között ismét a Miskolci Nemzeti Színház, 1992-1993 között a Szegedi Nemzeti Színház majd 1993-1995 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt.

Később vendégként szerepelt a Vígszínházban, Győrben és Tatabányán is. 1999-2010 között a debreceni Csokonai Színházban szerepelt, majd 2016-ban ismét a veszprémi Petőfi Színházban lépett közönség elé.

1992-ben súlyos agyi műtéten esett át, amelynek következtében újra kellett tanulnia járni, írni, beszélni. Három hónap múlva azonban már újra játszott.

Első férje az osztálytársa, Gonda György színművész volt, két közös gyerekük született. Második férjével, Szőnyi G. Sándor filmrendezővel annak haláláig éltek együtt.

Dobos 2021-ben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának örökös tagja lett.

Színházi szerepei mellett több filmben is feltűnt: szerepelt a Talán egy másik életben című drámában, a Lajos király válik című játékfilmben, a Tutajosok című alkotásban. Emmellett sorozatokban is láthatta őt a közönség, például a Família Kft.-ben vagy éppen az Öregberényben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Ennyire ocsmány dolgokat ritkán látunk ilyen szépen komponálva vásznon – Kivérző szerelem-kritika
Elsőre a Tiszta románc és a Született gyilkosok ugrott be a film megnézése után. Ez a két cím pedig igencsak dicséret a Kivérző szerelem alkotóinak. Lássuk, hogy sikerült Kristen Stewart leszbikus bosszúfilmje.
B.M.; Fotók: imdb.com - szmo.hu
2024. július 19.Aki nem ismerné, az amerikai A24 az egyik legbátrabb/legegyedibb független stúdió Amerikában a Neon mellett. Nem igazán hasonlítható egy nagy céghez sem, próbálnak eltérni a megszokottól, és minőségi filmgyártásban gondolkodni. Nem átlagos filmjeik vannak: nem egyértelműen közönségfilmek, ugyanakkor próbálkoznak populárisabb darabokat is gyártani.

Nemrég azt nyilatkozták, hogy ebből a típusú filmkészítésből nem lehet megélni, ezért nagyobb független blockbustereket fognak gyártani.

Első ilyen próbálkozásuk az Alex Garland nevével fémjelzett Polgárháború volt, ami 50 millió dollárba került, plusz marketingköltség. Sokat nem kerestek vele, nem volt akkora siker, mint számítottak rá. Ezután valószínűleg visszatérnek egy időre a kisebb filmekhez.

Rögtön tisztázni szeretném, hogy ez a film sem lett kasszasiker. Ugyan hozzánk most érkezett meg, de az USA-ban már márciusban premierre került, így láthatjuk, hogy Kivérző szerelem bevételei sem robbantották szét a mozipénztárakat.

Pedig vannak itt ismertebb színészek: Kristen Stewart, Ed Harris, Dave Franko, Jenna Melone, egy erős forgatókönyv és atmoszféra.

A ’80-as, ’90-es évek retró életérzésére Rose Glass rendező egészen másképpen ült fel, mint a konkurencia szokott mostanában. Nem dicsőítette túl az időszakot, ez nem egy Stranger Things, ahol mindenki nosztalgikusan tekint vissza mindenre. Itt mindenki mocskos, izzadt, a frizurák szörnyűek és sokan direkt undort keltenek. Kristen Stwart egy szép nő, ami persze szubjektív kijelentés, de itt olyan arcát láthatjuk, amit nem igazán volt még ideje megmutatni a nézőknek. Az ismeretlenebb Katy O’Brian pedig viszi széles, kigyúrt hátán az egész filmet.

A történet nem indul bonyolultan: Lou (Kristen Stewart) egy edzőtermet üzemeltet, itt találkozik Jackie-vel (Katy O’Brian), akivel rögtön egymásba szeretnek – egy igazi vad románc, két lelkileg sérült ember között. Lou apja Lou Sr. (Ed Harris) egy kegyetlen bűnöző, akivel a lány régóta teljesen meg akarja szakítani a kapcsolatot, és eddig csak azért nem tette, mert Lou testvére, Beth (Jenna Malone) hozzáment egy erőszakos férfihoz, JJ-hez (Dave Franco), és fél tőle, hogy ha elhagyja a várost, akkor valami rossz dolog fog bekövetkezni.

A fő konfliktus is ebből indul: megtörténik a szörnyűség, amire reagálva a karakterek csak rossz döntéseket hoznak, így probléma problémát szül, és az egész egy pszichedelikus katarzisban végződik.

Vér, kegyetlenség, erőszak, szex, szerelem, zsarolás – minden van a filmben, amit el tudunk képzelni. Nagyon érdekes mű a Kivérző szerelem, a magyar cím pedig különösen adekvát.

A különleges képi világa miatt egyszerre nem jó nézni a filmet és mégis bámulatba ejtően szép. A képek, amiket látunk undorítóak és szörnyűségek, de ilyen szépen ennyire ronda dolgokat nem láttam még vásznon. A fülledt szexualitás és erotika épp úgy jelen van, mint az erőszak és kegyetlenségek. De még a díszletek és a kosztümök is direkt undort keltőek, mindenki rettenetesen néz ki, ez a ’80-as évek vége, 90’-es évek kinézete nem tesz jót senkinek. A karakterek hajviselete borzalmas – Ed Harrist sose láttuk még ilyen gyomorforgató szerepben, de Dave Francónak se áll jól a bajusz-Bundesliga-séró kombó – hát még a főszereplő hölgyek hajkölteményei.

Fontos kiemelni, ugyan nem mutatnak mindent, de erősen 18+-os a film: nem pornó, de épít a szexualitásra és a grafikus erőszakra.

Nem kezeli a nézőket félkegyelműnek, nem rágja az ember szájába a dolgokat, megmutatnak sok kellemetlen képet, amire szükség is van, hogy a sokk kicsit felébressze az átlagnézőt. Ugyanis a film nem túl hosszú játékideje is kicsit talán sok. Nem azt mondom, hogy unalmas, de lassú víz partot mos típusú film, aminek nem biztos, hogy mindenki örülni fog.

Alapból már annak örülhetünk, hogy egy egyedi ötlet moziba kerül. Ez nem folytatás, bejáratott franchise, ez egy különleges film. Érezni rajta a szerzői kézjegyet, Rose Glass nem csak rendezte, de Weronika Tofilska mellett még a forgatókönyvet is jegyzi. Jó zene és erős képi világ jellemzi. A mocsok, izzadság, feszültség és fülledt erotika csöpög a vászonról. A testhorror kifejezés talán erős lehet a filmre, mert inkább egy kegyetlen thriller, de vannak pillanatok, amikor a sokkoló erőszak szinte kiüti a nézőt.

Igazi szerzői A24 film: aki ismeri a cég korábbi produkcióit, tudja, mire gondolok.

Be tudja húzni az átlagnézőket is, ám valami olyat kapnak tőle, amire nem számítottak. Ha nem csak úgy tekintünk a filmre, mint bosszúfilm, akkor felfedezhetünk ügyes szimbolikát, sőt kimondottan humoros dolgokat is. Lou például állandóan a nikotinfüggőségről és drogokról hallgat kazettákat és rádiócsatornát, miközben folyamatosan ezekkel a szerekkel él. Krtisten Stewart és Katy O’Brian kettőse nagyon jó, mindketten jól elő tudják hozni az őrült viselkedést. Katy O’Briant legtöbben talán A Mandalóriból ismerhetik, de a legújabb Twisters-ben is játszik, nagy jövőt jósolok neki, nagyon tehetséges és különleges arcú színésznő.

Nem állítom, hogy mindenkinek tudom ajánlani a Kivérző szerelmet. Ez egy izzadt, mocskos, erőszakos, mindent elpusztító szerelem története, amely nem biztos, hogy az összes néző igényeit ki fogja elégíteni.

Ebben a meleg, kellemetlen időben talán a legjobb, amit tehetünk, hogy behúzódunk egy filmre a mozitermek hideg sötétjébe. Akkor pedig már lehet próbálkozni valami nem megszokottal, és a Kivérző szerelem éppen ilyen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Tarján Zsófi először mesélt Gesztivel kapcsolatos múltjáról, ehhez egy közös dal kellett
A tanulságos történetű Csak te kellesz könnyed reggea-s stílusával, bájos lírájával és a Rapülők egykori sztárja által megfűszerezett iróniájával teszi igazi nyári csemegévé a dalt.


Erre a nyárra már „csak egy igazi szabadság himnusz kellett”, mely most végre Csak te kellesz címmel megérkezett. A 1AM producerpárosnak védjegye, hogy a legkülönfélébb sztárokat hozzák egy ernyő – most éppen egy napernyő - alá, ezúttal az ikonikus hangú, Kohánszky Roy vezette Roy Galerit; az élő legendát, Geszti Pétert és a Honeybeast énekesnőjét, Tarján Zsófit hallhatjuk új közösükben. Utóbbi két előadó számára fordulatos egymásra találás ez a projekt, hiszen Geszti annak idején Tarján Zsófit zsűrizte az X-Faktorban. Az újdonsághoz készült egy fantáziadús, kissé meghökkentő animáció is tökéletesen ábrázolva a dal hangulatát.

„A 1AM missziója alapvetően az együttműködés, szóval jött az ötlet, hogy miért is ne épp az összetartozásról és egymás elfogadásáról szülessen egy dal? Nagyon izgalmasnak találjuk, hogy egy dalon belül különböző zenei világok és egyéniségek tudnak összekapcsolódni, a közös nyelv pedig a zene. Mindig nehéz egy ilyen csapatot összehozni, mert mindenki nagyon elfoglalt, de egy jó ötlet miatt általában találnak időt a megvalósításhoz. A „Csak te kellesz”-nél egy kész lavina indult el azzal, hogy Royt felhívtam”

– mesélte Bartalos Jenő, a sikeres dalszerző és dalszövegíró, aki szerzőtársával Vékony Zolival alkotják a 1AM-et. Rengeteg hazai hírességnek készítettek toplistás szerzeményt. A duó először Roy-t találta meg, aki vadonatúj, egyedi hangzású formációjával, a Roy Galerivel örömmel szállt be a produkcióba.

„A szám demóját amikor először meghallgattam, a dallamossága, a szövegvilága rögtön meggyőzött arról, hogy ezt el szeretném énekelni. Mindenképpen duettben képzeltük el a felvételt, így jutott eszembe Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője, akinek mind a hangszíne, mind a zenei munkássága közel áll hozzám. Felhívtam Zsófit, aki meghallgatva a demót rögtön igent mondott” – folytatta Roy a kiadvány születésének háttértörténetét.

Ekkor még hazánk egyik legsikeresebb női frontembere mit sem sejtett arról, hogy egykori X-Faktor mentora, Geszti Péter egy rap verze erejéig is be fog szállni a dalba. Annak idején Péter nagy hatással volt az előadóra, melyről Tarján Zsófi először most nyilatkozott személyesen:

„Péterrel való együttműködés egy nagyon hálás feladat volt számomra. Pontosan azt az utat mutatja meg, amit az X-Faktor óta bejártam, és aminek eredményeként most együtt dolgozhattunk. Az ő akkori értékelése is szerepet játszott abban, hogy kiestem a versenyből, de jogos volt minden észrevétele. Még nagyon a pályám elején jártam, rengeteg technika és rutin hiányzott az ezköztáramból, és őszintén szólva a színpadi jelenlétem is hagyott némi kívánnivalót maga után. Péter a kemény kritikákat is olyan vicces köntösbe tudja csomagolni, hogy nem csak nem bántott meg vele, de magam is jót szórakoztam rajta, ugyanakkor abszolút pozitívan befolyásolta a szakmai fejlődésem”

– mondta el Zsófi.

„Bartalos Jenőt, mint szerzőt, Kozma Orsin keresztül ismertem meg két éve, amikor felkértek, hogy írjak a Világgá mennék veled című zenéjükbe rapbetétet. Később megkeresett és küldött további demókat, ebből született a Péterfy Borival közös dalunk, és ekkor hallottam a Csak te kellesz-t is már Zsófi és Roy énekhangjával.

Megismerkedésünk Roy-jal ugyan a történelem homályába burkolózik, de nagyon szeretem az ő reszelős, whiskey-s hangját. Zsófinál ez épp ellenkezőleg, emlékszem mindenre a kezdetekkel kapcsolatban. Mikor megjelent az X-Faktorban 2014-ben, kicsit idézőjelben nekimentem, azt mondtam, hogy nem igazán neki való ez a műsor, mert szerintem nagyon tehetséges csaj, de neki más utat kellene keresnie. Sokkal egyedibb és érdekesebb, mint amire a X-Faktor nézői szavazni szoktak. Annak örülök, hogy ez később bebizonyosodott, Zsófi befutott és egy nagyon jó zenekar énekesnője lett” – árulta el a nagymúltú szövegíró-előadóművész Geszti Péter, akinek jelenleg is futó műsorában, az Adom a napodban került elő a téma nemrég, Hernádi Judittal való beszélgetése során.

A tanulságos történetű Csak te kellesz könnyed reggea-s stílusával, bájos lírájával és a Rapülők egykori sztárja által megfűszerezett iróniájával teszi fel vastagon a kedvenc nyári fagyink i-jére a pontot.

VIDEÓ: Roy Galeri x Geszti x 1AM feat. Tarján Zsófi - Csak te kellesz


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Adele egy időre abbahagyja a zenélést, mással szeretne foglalkozni
Az énekesnőnek novemberig van szerződése Las Vegasban, de egész nyáron Münchenben lép fel. Ezek után nagyobb szünetet tervez.


A müncheni koncertje előtt jelentette be Adele, hogy szünetet tart a zenélésben, írja a The Guardian. A német ZDF televíziónak nyilatkozva az énekesnő elmondta:

„Eléggé ki vagyok merülve attól, hogy minden hétvégén színpadon állok Las Vegasban. Jelenleg nincsenek terveim új zenékkel kapcsolatban. Egy hosszabb szünetet szeretnék most, és úgy érzem, egy ideig más kreatív dolgokkal akarok foglalkozni.”

Adele 2022 novembere óta adja a Weekends With Adele (Hétvégék Adele-lel) című koncertjeit a Las Vegas-i Caesars Palace-ban. A sorozatot november 23-án fejezi be. Az énekesnő a nyarat Münchenben tölti, ahol öt héten át heti két koncertet ad egy erre a célra épített stadionban. A müncheni rezidencia promótere, Marek Lieberberg elmondta, hogy a jegyek 95 százalékát már eladták.

A koncert helyszíne különleges: 400 000 négyzetméteren fekszik, és egy 13 000 férőhelyes Adele World (Adele világa) nevű éttermet is magában foglal, angol stílusú pubbal kiegészítve. A színpad látványvilágát soha nem látott méretű, 220 méter hosszú és 30 méter magas vetítővászon teszi teljessé.

Adele elmondta, hogy az európai rajongók csendesebbek, udvariasabbak, míg az amerikaiak hangosabbak. A Las Vegas-i koncerteket a közönség és a kritikusok is elismeréssel fogadták, különösen a rajongókkal folytatott őszinte, empatikus interakciói miatt.

A müncheni bulik előtt az énekesnő már megérkezett Németországba, és feltűnt a foci-Eb döntőjén is.

Adele legutóbbi albuma, a 30, 2021 novemberében jelent meg, és hatalmas sikert aratott mind az Egyesült Királyságban, mind az Egyesült Államokban. Az Easy on Me című kislemeze szintén az első helyig jutott mindkét ország toplistáján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk