hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Elvették Galla Miklóstól a Karinthy-gyűrűt, mert „a tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”

Pontosan nem lehet tudni, mi áll a döntés hátterében. A humorista értetlenül áll a történtek előtt, félreértésre is gyanakszik.
hirdetés

Galla Miklóst ez év februárjában értesítette az MTVA, hogy idén ő kapja a kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristáknak odaítélt elismerést, a Karinthy-gyűrűt - írja az Index. Ezzel egyszersmind lehetősége volt mérlegelnie, hogy elfogadja-e ez elismerést, amire ő boldogan mondott igent.

Szerdán azonban érkezett egy e-mail szintén az MTVA-tól Dobos Menyhért, az elismerést alapító Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója aláírásával, miszerint visszavonják tőle a díjat.

A döntés szerint: „Ezúton értesítem, hogy a szakmai kuratórium döntése értelmében 2021. évben nem Ön részesül a Karinthy-gyűrű-díjban, mivel közelmúltbéli tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével.”

Galla válaszában kifejtette, hogy értetlenül áll a döntés mögött, hiszen szerinte semmilyen okot nem adott a döntésre. Az Indexnek elmondta, harminchat év fáradhatatlan munkája, egy egész életmű áll mögötte, ráadásul nemrég adott portréinterjút a szintén az MTVA-hoz tartozó M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorának, ezen a héten hétfőn pedig még ő konferálta a rádiókabarét.

Galla az Indexnek elmondta, MTVA-beli informátora arról tájékoztatta, valójában arról van szó, hogy politikai berkekben az az álhír terjed, miszerint csatlakozott Karácsony Gergely mozgalmához.

Teljes fikció! Semmilyen kommunikáció nem zajlott a mozgalom és köztem. De ez lehet a döntés hátterében. A politika ártatlan áldozatává váltam

- mondta el a döbbent humorista.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

„Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem” – írta Kőhalmi Zoltán a közmédia vezetőjének Galla Miklós Karinthy-gyűrűje ügyében

A humorista Dobos Menyhértnek írt levelében azt írja: nem szeretne ő is „méltatlanná válni” a díjra, mint ahogy Galla esetében indokoltak.
hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy visszavonták Galla Miklós Karinthy-gyűrűjét. A humoristát februárban terjesztették fel a műfajában legmagasabb szintűnek számító kitüntetésre, ám nemrégiben azt írták neki, „tevékenysége nem egyeztethető össze a közmédia értékrendjével”, így nem részesülhet benne. Arról azóta sincs biztos információ, mi az a tevékenység, amivel Galla méltatlanná vált a díjra.

A Facebookon többen szót emeltek az eljárás ellen, többek között Kőhalmi Zoltán népszerű humorista, stand up-komikus, író is, aki levelet is írt Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatójának. Az e-mail tartalmát közösségi oldalán is megosztotta. Többek között azt írja:

A mai napon értesültem róla, hogy a díjazottak "tevékenységének" a "közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével" kell összeegyeztethetőnek lenni. Amikor az elismerést kaptam, valamiért elfelejtettek minderről tájékoztatni, én pedig nagyon meg voltam illetődve, ezért nem kérdeztem rá. Sőt, bevallom: tudatlan fejjel azt hittem, elég lesz a szakmai alázat, a maximalizmus, a szüleimtől kapott értékrendem és elődeim, példaképeim iránymutatása.

A humorista a továbbiakban tanácsot is kér a közmédiás vezetőtől: „Kérném, küldje el írásban, mit tehetek, és mit nem, illetve szívesen vennék egy általános iránymutatást, ha esetleg váratlan helyzetbe kerülnék, és önálló gondolatokat kellene megfogalmaznom. Javaslom továbbá az összes eddigi díjazott értékrendjének, szellemiségének átvilágítását, nehogy megbújjon közöttük egy érdemtelen.”

Beszél arról is, hogy 2010-ben a rádió vezetése kidobta a rádiókabaré egyedülálló archívumát.

hirdetés
Szó szerint a folyosóra dobálták a szalagokat, kizárólag a közmédia, valamint a Karinthy-gyűrű-díj értékrendjével, szellemiségével összeegyeztethető módon

- írja Kőhalmi Zoltán, aki levelét úgy írja alá: „pillanatnyilag Karinthy-gyűrűs humorista”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Tom Hiddleston lubickol a szerepben – elindult a Loki: Egy szép új világ

A WandaVison és a Falcon and the Winter Soldier után a Disney+ -on bemutatták a harmadik Marvel univerzumban játszódó sorozatot is.
hirdetés

Megpróbálok spoilermentesen véleményt írni a sorozatnyitányról, de nem tudom garantálni. Nos, kezdjük az elején: Az első epizód ott kezdődik, ahol Loki története a Végjátékban véget ért. A Bosszúállók világmegmentésre szolgáló időutazása miatt, a 2012-es idősíkban lévő főhősünk megszökik egy portálon keresztül (rá jellemző módon) a Tesseractal együtt – így megváltoztatja az éppen aktuális idősíkot. Egy kietlen bolygón találja magát, ahol

foglyul ejti őt az Idővariációs Hatóság (Time Variance Authority, röviden TVA) és elviszik a központjukba,

ahol a „Szent Idősík” megsértése végett el akarják ítélni. Azzal, hogy Loki megszökött a sorsa elől, egy új, a TVA által nem elfogadott idősíkot hozott létre, így vissza kell juttatni a múlt megfelelő pillanatába Lokinkat. Ám ekkor kerül képbe Owen Wilson által megformált Mobius, aki megpróbálja jó útra téríteni főhősünket, mivel a csínytevés istenének segítségére van szüksége. Legalábbis helyesebb irányba terelni, mint amin jelenleg van; hisz jól ismerjük, Loki tipikus antihős, és egyértelműen a Thor filmek legjobb karaktere volt, szerencsére ez marad is így.

Ennyit árulok csak el a történetről, hogy van benne minden, ami egy klasszikus Marvel filmbe kell, csavar, humoros beszólások, jó karakterek, szép látványvilág.

Főhősünk egyébként nem az a Loki, aki a Végtelen háborúban meghalt, ő a New York-i csatában súlyos vereséget szenvedett, arrogáns, pökhendi Loki.

Tom Hiddleston lubickol a szerepben, érezni, hogy nagyon kedveli a karaktert, vicces és kellően szarkasztikus. Owen Wilson jól hozza a csavarosan gondolkodó, ámde munkájából adódóan kissé belefáradt ügynököt, akit azért nem kell félteni, mert ha kell, van olyan pimasz és intelligens, mint címszereplőnk.

Nagyon jó a kémia a színészek között,

a mellékszereplők is kiválóak. Kiemelném Gugu Mbatha-Raw-t és Wunmi Mosakut – kisebb szerepük van, de úgy érzem a későbbiekben még fogunk velük találkozni.

hirdetés

Ami mellett nem lehet elmenni, hogy mennyire jól néz ki a sorozat. A látványvilág, a fényképezés, a díszletek, a design, minden különleges. Érezni a megkopott ’60-as évek atmoszférája mellett egy kis Terry Gilliam-hatást,

kissé abszurd, szürrealista környezetet.

Nagyon eltér attól, amit eddig Marvel-világnak neveztünk, de ez nagyon jól áll a sorozatnak. Az operatőr pedig (Autumn Durald) zseniális munkát végzett, sok beállítás mozivászonért kiált, nagyon szépen képekkel. Ahogyan az előzetesekből is láthattuk, több idősíkban/világban zajlik a cselekmény, így lesz még lehetősége elkápráztatni minket.

Ámde itt az első negatívum, amit néhányan fel fognak róni a sorozatnak: nem igazán akciódús. Aki látta a Falcon and the Winter Soldier-t, az tudja, hogy egy Marvel akciósorozat is tud lassabb lenni.

Nos, a Loki első része nagyon koncentrál a címszereplő pszichéjére.

Miért csinálja, amit csinál, mit szeretne elérni, mik a céljai? Az epizód közepén konkrétan olyan érzést kelt, mintha Loki a pszichológusával beszélgetne.

Persze azt írtam, hogy sokaknak, akik akciósorozatot vártak, ez negatívum lesz, de én úgy gondolom, ez inkább egy személyes történet, megváltás főhősünknek, ami működik.

Nem éreztem az 50 perces játékidőt.

Zeneileg nem volt semmi különleges a sorozat első epizódjában, biztos a későbbiekben lesz valami maradandó téma, hiszen a többi Marvel-sorozatban is volt egy-egy dúdolható dallam, de jelenleg az első epizód alapján a zene csak kiszolgálja a cselekményt, semmi kiemelkedő.

Én nem ismertem a TVA képregénybeli történetét, de még így is lekötött, nem volt túl bonyolult.

Tiszta szívvel tudom ajánlani minden Marvel rajongónak,

akik pedig eddig nem követték ezeket a filmeket, azoknak ez egy remek időpont beszállni, hiszen valami teljesen új ösvényre tévedt a történet. Látszik, hogy ez egy új idősík akar lenni a Marvel univerzumában. Az első résznek természetesen cliffhangerrel van vége, ami felvezet egy nagyobb rejtélyt, melyet majd főszereplőinknek kell megoldani és egy macska-egér játék látszik körvonalazódni a jövőben. Vagy a múltban? Ki tudja…

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Amikor először elkezded megérezni egy szerelem végét – ez ihlette aZorka új számát

Lackfi Dorottya tavaly debütált projektjének második dala a Hullámzik, erős hangulatú klip is készült hozzá. Premier!
hirdetés

„Nagyjából 10 hónappal ezelőtt jelent meg aZorka nevű projektem első dala, a Pont elég. Már évek óta írtam ezeket a dalokat és azóta is folyamatosan születnek. Az általam írt szövegek és énekdallamok zenész barátaim segítségével kapnak végleges hangszerelést” – meséli Lackfi Dorottya, aki korábban Sinha Róbert gitárművésszel is tartott akusztikus, zenés-verses esteket. Ezeken sokszor édesapja, Lackfi János is közreműködött.

Most debütáló új dala, a Hullámzik egy keserédes nyári hangulatot szeretne átadni, amikor az ember először elkezdi megérezni egy szerelem/kapcsolat végét.

"Konkrétan egy ilyen élmény során kezdtem el írni a dalt, amikor egyszerűen képtelen voltam elaludni a gondolataimtól" – teszi hozzá. Iványi Máté és Kasó Máté (Fiúk zenekar) segítettek végleges formába önteni, illetve Gerendás Dani és Puskás Dani producerelték, keverték.

A klipről pedig ezt érdemes tudni:

Hatalmas koncepciókkal mentünk le Balatonszemesre forgatni, de az első este során felvett képek, ahogyan a kamerába éneklem a dalt, annyira erősek lettek, hogy mindannyian egyetértettünk abban, hogy ezt nem fogjuk megvágni. Pont azt a személyességet teszi hozzá, amire szükség volt. Nagyon élveztem magát a munkafolyamatot, egy bulivá alakult az egész. Szombathy András és Kőrösi László nagyon profi munkát végeztek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Viszkok Fruzsi könyvet írt a rendrakásról - elolvastuk

Egy hasznos kézikönyv, ami segíthet úrrá lenni, a körülöttünk és bennünk uralkodó koszon.
hirdetés

Ha szeretitek Viszkok Fruzsit, akkor már biztosan hallottátok a hírt, hogy írt egy könyvet. De ha nem követitek őt, akkor lehet, hogy szkeptikus sóhajtások közepette legyintetek egyet: Már megint egy influenszer, aki kierőltet magából valami terméket!?

Én sem tudtam, hogy mit gondoljak, míg közelebbről meg nem vizsgáltam a művet, de az utálkozókat már most most el kell hogy keserítenem: Ez egy izgalmas téma, hasznos feldolgozása!

Viszkok Fruzsi több mint 10 éve foglalkozik online tartalomgyártással. 2010-ben indította el blogját, amit 3 évvel később YouTube-csatornára váltott. Közgazdászként végzett, mára Magyarország egyik legnépszerűbb nőknek szóló videóblogját vezeti, életmóddal kapcsolatos tanácsait több százezren követik. Kedvelt témái: utazás, könyvek, kreatív megoldások, hatékony időbeosztás és rendszerezés. Számos szakmai és közönségdíj nyertese. Saját tervezésű határidőnaplója és élettervezői évről évre hatalmas sikert aratnak. A Púdermentes Podcast egyik készítője.

Én nem követem rendszeresen Fruzsit, de kéthavonta belefutok 1-1 videójába, és az elmúlt években sokat változott a tartalom nála. Régen főként szépségápolással és divattal kapcsolatos csatornának lehetett nevezni az övét, de mostanában egyre több főzős, olvasós, és takarítós vagy rendezkedős videó jelent meg nála. És ez abszolút nem egyfajta trend hatására alakult így.

Bár Fruzsi kevés dolgot oszt meg a követőivel a magánéletéről, a személyisége egy az egyben átjön.

hirdetés
Ő szó szerint egy rendes lány. Az a lány, aki jó tanuló volt, aki tudja, hogy mit illik, és mit nem, aki rendet tart maga körül, és ezt a rendszerezett életet mutatja kifelé is. Nem szégyelli, hogy következetes és alapos, hanem sokkal inkább büszke rá, és másokat is lelkesen motivál.

Ha bármi másról írt volna könyvet, az sem lett volna feltétlenül meglepő, de a rendszerezés annyira az ő asztala, hogy látatlanban érdekelni kezdett a tartalom.

"Üdv rendezett életed első napján!" - köszön be Fruzsi, és arra tesz ígéretet, hogy segít a fizikai környezetünket, és a fejünkben uralkodó káoszt is rendbe tenni.

A könyv hasznos fejezetekre van bontva, így akár ugorhatunk azonnal a menütervezésre, vagy a hosszú távú céljaink meghatározására, de nem érdemes! Az egész könyv remekül van felépítve, és érdemes az elejétől a végéig haladni vele. Először szelektálásra invitál minket, és ha kész vagyunk az első lépéssel, csak akkor haladhatunk tovább a takarítás és rendfenntartás irányába, míg végül a fix napi rutinhoz, és a kiegyensúlyozott élethez is eljutunk, eljuthatunk.

Nem csak Fruzsi saját tapasztalati és gondolatai jelennek meg benne, hanem előszeretettel hivatkozik más szakértők munkáira is, mint például Marie Kondora. Jól érthető és jól olvasható, és konkrétumokat sem fél említeni benne.

Listába rendezett útmutatásokat olvashatunk akár azzal kapcsolatban, hogy miket dobjunk ki a felesleges holmijaink közül, vagy hogy hogyan pakoljunk el a hűtőnkben, és miként osszuk fel feladatok alapján egy napunkat.

Én leültem, és kíváncsiságból egy délután alatt végigolvastam az egészet, de a gyakorlatban ezt szerintem nem így érdemes csinálni.

Hiszen ez egy használati utasítás, a rendszerezett életvitel megteremtéséhez és beüzemeléséhez.

Olvasni, majd gyakorolni is kell a leírtakat. Miután végigvettünk egy részt belőle, neki is kell állni a szelektálásnak, mert ha a rumli tetején ülve olvassuk tovább, akkor nem érezzük a hatását, és nem motivál minket a további változásra.

Hasznos ez a könyv? Segít ez a könyv? Kinek való, kinek jó?

Azzal vitatkoznék, amit Fruzsi is többször említ a könyvében, hogy mindenkinek szüksége van ilyen rendszerre, és hogy mindenki így hozhatja elő a legjobb formáját. Vannak azok az emberek, akik a saját káoszukban tudnak a legnagyobbat alkotni, és jól is érzik így magukat. De megkockáztatom, hogy a többségnek azért jól jönne az, ha ellesne pár trükköt ebből a könyvből.

Akkor vedd kezedbe, ha érzel nyitottságot a téma iránt. Ha azt érzed, hogy a rendszer, amiben élsz és alkotsz, nem működik jól. Ha az otthonod nem szolgálja a feltöltődésedet, ha a munkád közben sokszor érzed azt, hogy összevissza haladsz, és nem vagy elég hatékony. Akkor vedd a kezedbe, ha neki is állsz a rendszerezésnek!

Én Fruzsihoz hasonlóan egyéni vállalkozó vagyok, és saját magam felelek a munkámért, ráadásul otthonról dolgozom. Magamnak kell kialakítanom a rendszeremet, mert csak én vonhatom igazán felelősségre saját magamat. Nekem igazán hasznos egy ilyen összefoglaló mű, ha éppen elvesznék a káoszban, és nem tudnám, hogy mivel kezdjek, hogyan szedjem rendbe magam.

És hasznos lehet ez egy olyan fiatalnak is, aki már saját háztartást vezet, de még nem elég hatékonyan, vagy hasznos lehet valaki olyannak, aki a kiégés szélén áll, és az elejétől építené fel újra magát.

Ha meghallgatnátok Fruzsi gondolatait is a könyvével kapcsolatban, holnap lesz a könyvbemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

"A Tedd rendbe az életed című könyvben – és a könyvbemutató beszélgetésen – megtudhatod, hogyan tehetsz rendet az otthonodban, a teendőidben és a gondolataidban egyaránt. Viszkok Fruzsi hasznos tanácsokkal, személyes történetekkel és bevált tippekkel segít céljaid elérésében, a felesleges stressztől megszabadulva pedig azt az életet élheted, amire mindig is vágytál.

Viszkok Fruzsival új könyvéről, a tudatosságról és a harmóniáról Szabados Ágnes beszélget."

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: