hirdetés

KULT

Eleven kór – Meghasonlott horrorfilm a Fűrész kitalálójától

Madison szörnyű dolgokon esett át élete folyamán, majd történik egy tragédia, ami miatt visszatérnek a gyermekkori rémálmai. Kritika.

Link másolása

hirdetés

Bevallom őszintén, én nem szerettem sosem a James Wan által megálmodott „Démonok között horrorfilmes univerzumot”, túl lassúak voltak a filmek, klisések és egyáltalán nem ijesztőek.

Aztán rendezőnk megmutatta az Aquamanben, hogy tud ő hatásos horrort rendezni.

Az a jelenet, amikor Aquaman a hajón harcol a vízi szörnyekkel kimondottan hatásos volt – ügyes kameramozgás, látványos fény-árnyék kezelés, jó ijesztgetések. Idén Mr. Wan újra a kamerák mögé állt, hogy borzongasson egy kicsit minket.

Az Eleven kór James Wan egyik régen dédelgetett szerelemprojektje,

nem csak rendezte, de ő az egyik írója és producere is a filmnek.

Az első előzetesek alapján pedig nagyon ígéretesnek tűnt a film, én lelkes voltam, egy gyorsabb tempójú, akciódúsabb horrorra számítottam. Viszont a megtekintése után azért nem teljesen felhőtlen a néző öröme.

Kezdjük azzal, ami igazán kiemelkedő a filmben.

hirdetés
James Wan sokkal jobban tud akciófilmet rendezni, mint horrort.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a film akciójelenetei - van benne két nagyobb lélegzetvételű akciószcéna is - nagyon hatásosak. Kellően véresek, pörgősek, követhetőek, jól koreografált minden összecsapás.

A színészeket is jól választották ki, főszereplőnk Madison, akit Annabelle Wallis játszik, ügyesen hozza a zavarodott áldozatot. George Young alakítja a rendőrt, aki segíteni szeretne Madison-nak, szintén korrekt ábrázolása a hős toposznak. Azonban van egy apró probléma: nem tudunk együtt érezni a szereplőkkel,

a forgatókönyv karakteralkotás téren is a klisékre épít.

Az ártatlan áldozat, jó zsaru, családi titkok, teljesen logikátlan viselkedés, minden van, amit egy ilyen típusú horrortól elvárhatunk. Egy nagy húzása van a forgatókönyvnek,

a nagy csavar: ami nem ijesztő vagy elgondolkodtató, inkább zavarba ejtő, gyomorforgató és röhejes.

Arról már nem is beszélve, hogy a mentális betegségben szenvedő embereket milyen színben tünteti fel a mozi. Nem akarok, nem is szeretek ilyeneket kiemelni, de valahol felháborító, hogy a mentális problémákkal rendelkezőknek még mindig milyen dogmákkal kell megküzdeniük Hollywoodban.

Értem mit szeretett volna a rendező elénk tárni, keresztezni szerette volna

David Cronenberg-féle testhorrort, a Démonok között kísértethorrorjaival.

Ez sikerült is, csak sajnos nem úgy, ahogy azt szerette volna. A film egy-egy pillanat erejéig rettentően véres és gyomorforgató, máskor pedig fél megmutatni egy-egy kellemetlen jelenetet. Olyan, mintha a stúdió rászólt volna az alkotókra, hogy ezt talán már nem kellene. Ki tudja, lehet hogy így is volt, de az biztos, hogy míg a film eleje erősen visszafogottabb erőszak terén, addig a végére igazi vérfürdőt láthatunk.

Valószínűleg ezért sem sikerült a készítők kísérlete, mert a két típusú ijesztegetés kioltja egymást. Az egyikhez hosszú snittek kellenek, atmoszféra, feszültség, a másikhoz pedig jó tempó és ügyes effektek. Az előbbi nem igazán működik az Eleven kórban, az utóbbi pedig úgy-ahogy.

Az egész film ritmustalan, kiegyensúlyozatlan, néha nagyon leül, máskor meg 200%-on pörög.

Mintha nem egy filmet néznénk. A zenét is meg kell említeni: próbáltak egy kicsit gótikus horroros zenét ötvözni a 80-es évek szinti hangzásával. Nagyon szürreális, ahogy kiragadja a nézőt egy-egy popzenei betét, de nekem működött, én odavagyok az ilyen kísérletezésért.

Az érdekes ebben, hogy a látványvilágot tekintve is próbáltak egy 80-as évek hangulatot teremteni, a ház, ahol a film jelentős része játszódik tipikus horrorhelyszín a slasher filmekben. A világítással is hasonló a helyzet: többször használnak élénk színeket, ami elüt az amúgy szürke képi világtól. Egy rövid nyitány erejéig visszarepülünk 1993-ba, ami szintén retrohangulatot akar kölcsönözni a filmnek, de a moziban nagyrészt egyértelműen a modern Seattle-t látjuk a vásznon.

A leghihetetlenebb az egész filmben nem a paranormális jelenségek vagy a pszichés problémák elől való menekülés, hanem az, hogy mindenkinek van otthon még működő videomagnója 2021-ben.

Nem viccelek, az Eleven kór című filmben több VHS-felvételt néztem, mint az elmúlt 20 évben összesen.

A kamerát ügyesen forgatta Michael Burgess: látjuk, amit kell, nem látjuk, amit nem szeretnének – ügyes takarások. Volt egy effekt, amit ugyan az előzetesben is ellőttek, de a filmben többször előkerült, amikor főszereplőnk egyik helyszínről egy másikra kerül át, ezt tényleg látványosan sikerült megvalósítani.

Ügyes munka a részéről, látszik, hogy ez már a negyedik horrorfilmje az operatőrnek.

A szörny designja is ötletes, az effektek korunk elvárásainak megfelelnek, ilyen téren nem lehet okunk a panaszra.

Nem tudom eldönteni, tetszett-e igazán az Eleven kór.

Az egyik oldalon ott van az, hogy maga a film rettenetes nagy badarság, ritmustalan, néha túl lassú és unalmas. A másik oldalon pedig az, hogy az összes hibája ellenére szórakoztatott.

Egészen a legvégéig, amiről már többször írtam, hogy inkább zavarba ejtően röhejes, mint ijesztő. Nem tudom tiszta szívvel ajánlani mindenkinek, aki pedig szereti a zsánert, az meg már úgy is megnézte az Eleven kórt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Elárulta Gubás Gabi, miért vállalta Dobrev Klára szerepét az Elk*rtukban

Azt mondta egy, a filmet promózó interjúban, hogy izgalmas kihívás volt, és nála volt a legjobb kezekben a szerep.

Link másolása

hirdetés

Nemrég megjelent egy plakát és egy előzetes az Elk*rtuk című filmről, de természetesen nem állt le a marketingkampány, és most egy interjú került ki a film Facebook-oldalára a Dobrev Klárát alakító Gubás Gabival.

Azt rögtön elmondta, hogy nem volt számára egyszerű döntés a szerep elvállalása, ambivalens érzései voltak egy korábban beszerzett rossz élmény miatt.

"Ha nagyon őszinte szeretnék lenni, akkor azt mondanám, hogy nagyon szívesen kimaradtam volna a filmből a politikai felhang miatt"

– mondta. A rossz élmény pedig nem volt más, mint Mohácsi János 56 06 / őrült lélek vert hadak című darabja, ami után rengeteg gyalázkodó üzenetet kapott, pedig végül visszaadta a szerepet az első terhessége miatt. Aztán mégis elvállalta Gyurcsány feleségének a szerepét. Elmondása szerint azért, mert izgalmas kihívásnak érezte.

"Most, hogy leforgattuk a filmet, arra jutottam, hogy nálam volt Klára szerepe a legjobb kezekben" - nyilatkozta, tehát végül megbékélt a döntéssel, és elmúltak az ambivalens érzések.

hirdetés

A színésznő szerint neki egy szerep megformálásakor mindig az a fontos, hogy milyen közös pont van közte és a karakter között. Dobrev Kláránál ez a közös pont nem volt más, mint a férje melletti kitartás és a maximális lojalitás.

Keith English rendezővel főként az akkori miniszterelnök feleségének emberi arcát szerették volna megmutatni. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsányt ki alakítja, mindössze annyit mondott: a gyerekeinek is azt tanítja, hogy ne spoilerezzenek, tehát ő sem fogja elárulni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Több mint egy év után először jelentkezett Facebook-poszttal Kiss Tibi

A zenész tavaly nyáron vonult el egy hosszabb terápiára, de már „ismerkedik a színpadi léttel”.

Link másolása

hirdetés

Tavaly nyáron terápiára vonult el Kiss Tibi, a Quimby énekese, mert – mint fogalmazott – teljesen kimerült, problémáit pedig először egyedül, segítség nélkül akarta megoldani. Az idén 50 éves zenész ezután sokáig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, egy év után először a Budapest Bár Budapest Parkban tartott koncertjén jelent meg a színpadon.

Most pedig a közösségi médiában is megszólalt az együttes frontembere – Kiss Tibi tavaly június óta először posztolt a Facebookra.

A zenész megköszönte a szeretet és a türelmet, majd azt írta:

Egyelőre kis lépésekben elkezdtem ismerkedni a színpadi léttel. A Budapest Bárral és a Csík zenekarral már szerepeltem. Csodálatos élmény volt újra látni Titeket, együtt rezegni a zenészekkel és veletek a muzsika hullámain. Megkezdtem a próbákat az Aranyakkorddal és a quimbys fiúkkal is elindultak már a beszélgetések a lehetséges jövőről.

Ígérete szerint a konkrétumokkal később jelentkezik. Posztja végén pedig megírta, hol és kikkel lehet vele találkozni a közeljövőben:

hirdetés
  • Szeptember 25. Budapest Bár, Tótfalu (Vajdaság)
  • Október 2. Budapest Bár koncert / Tiszavasvári
  • Október 16. Budapest Bár, Veszprém, Hangvilla.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Berobban a járvány Hollywoodba - Jennifer Aniston a halállal néz szembe a The Morning Show 2.évadában

Vészjósló szilveszteri bulival és eltemetett bűnökkel indít az ütős sorozat. Borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva.

Link másolása

hirdetés

2019-ben találkoztunk először a The Morning Show című sorozat azonos című reggeli műsorával, annak stábjával és kiemelt főhőseivel. Big banggel indult az évad: megtudtuk, hogy Mitch Kessler (Steve Carell) sztárműsorvezető kolléganőket molesztált hosszú időn keresztül, visszaélve pozíciójával. Szemtanúi lehettünk, ahogy egy tévétársaságnál a sok helyezkedés, hatalmi viszály és fúrás közepette kiforrja magát a női igazságérzet, és elindul a #metoo mozgalom. Még halálos áldozata is van, nyilván azok emlékére, akik nem tudtak elég erőt megtartani magukban, aztán a megaláztatás és a maguk iránt érzett bűntudat úgy maga alá gyűrte őket, hogy depresszióba, függőségekbe vagy öngyilkosságba menekültek.

Nagyon amerikai, nagyon hollywoodi volt az első évad lezárása Jennifer Aniston veterán műsorvezető karakterének műsort megszakító, kíméletlenül őszinte beszédével, de mégis működött és igaz volt. 2019-ig pontosan elég idő telt el 2016 óta, azaz a #metoo kezdete óta, hogy friss legyen az emlék mindenkiben, ugyanakkor azt is láttuk már, hogyan változott meg a világ, és talán változik a nők munkahelyi bánásmódjával kapcsolatban milliméterről milliméterre a mai napig.

És épp elég idő telt el azóta, bár olyan friss az élmény, úgy érezhetjük, kb. semennyi, hogy a The Morning Show reagáljon a 2020-as eseményekre. Volt idejük gondolkodni: a pandémia keresztülhúzta a filmipar számításait, s még ma is érezni elhúzódó hatását.

Az viszont biztos, hogy a show alkotóinak a Bill Gates által harmadik világháborúnak nevezett világjárvány megfelelő anyagot adott, amit valamiképp formába kell önteni. Egyelőre az első rész jött ki az Apple TV+ streaming-felületén, de jómagam érdeklődve várom a folytatást, mert sikerült ugyanolyan pörgősen és hitelesen elindulni, mint az előző évadban.

Vajon Alex (Aniston) visszatér a show-ba, miután asztaldöntő akciójával kvázi kirúgatta magát? Hannah, a bántalmazott halott áldozat emléke vajon meddig és miként fog kisérteni, és mit hagy maga után önfeladásának öröksége? Vajon Bradley (Reese Witherspoon), a szakmába belerázódott lázadó, fiatalabb riporter megtalálja a helyét a show-ban, vagy ő lesz az újabb átszervezések áldozata, ahogy gyakorlatilag mindenki bábu ezen a máig álságos munkahelyen? Aniston karakterének bűntudata vajon előhozzák belőle a Kesslerrel kapcsolatos elhallgatott információit és mélyebbre mászik a #metoo mérgező hatásaiban regényében, amit az első részben ír? Ezeket a kérdéseket izgalmasan pendíti meg az első rész, és

hirdetés
remekül kihasználja a 2019-es év váltását arra a 2020-ra, amiről ekkor még nem tudjuk, milyen borzalmak várnak majd az egész bolygóra.

A koronavírus megjelenését és az ezzel kapcsolatos hátborzongató előjeleket azonban már itt belengetik, és épp ennek a hamarosan robbanó világkatasztrófának a küszöbén borsódzhat a hátunk a Times Square szilveszteri ünnepségén tomboló tömeget és a boldogan felvillanó 2020-as dátumokat látva. Fuck - mondja Billy Crudup karaktere a Times Square-en, háttérben diszkréten erre a szóra szimbolikusan eltüsszenti magát egy ember.

A reggeli hírválogatás közben mintegy mellékesen valaki megemlíti - ugye 2019 decemberében vagyunk -, hogy Kínában 27-en megbetegedtek egy rejtélyes vírustól,

majd úgy dönt az egyik szerkesztő, hogy beleteszik a hírekbe azt a cuki kis színest, hogy két gyerek egy nyalókát nyal. Ma már nem nyalnak egyet ketten, mint ahogy nem felesezne egy laposüvegből két kolléga egy műsorfelvételen. Látjuk, mindössze másfél-két év alatt mennyit változott a világ.

Ha ezt az irányt tartja ilyen ízlésesen a sorozat, és hitelesen mutatja meg egy csatorna szemszögéből, hogyan szorul ezeknek az embereknek a nyakán folyamatosan a hurok, mint eddig is - de most már még jobban, akkor megint nem lehet majd felállni a fotelből. Hogyan hat majd rájuk a pandémia, milyen hírközlési-feldolgozási változások lesznek, és mennyire lehet tovább jópofizni egy felszínesebb reggeli műsorban, miközben mindenki a haláltól retteg. Újabb kollektív trauma, pontosabban a #metoo traumafeloldási hullám volt, a pandémia viszont maga a kontrollvesztett közös szenvedés.

Ha emlékszünk a Covid-járvány indulási időszakának pánikhangulatára és sokkoló valóságízére, erre a hullámra, ha bátran felül a The Morning Show, még erősebb is lehet, mint az első évad. Sajnos muníciójuk volt hozzá.

Az első szezon már megpengette, milyen az, amikor egy showműsor arcai az életveszéllyel és a halállal néznek szembe a kemény valóságban. Szomorú, de azóta a valóság fokozta a dramaturgiai téteket: Aniston karakterének most konkrétan az arcába tolja majd a halált. Meglátjuk, mit kezdenek ezzel az alkotók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT

Megszületett a döntés: Zamárdi a Soundra szavazott

Nemrég lezárult Zamárdiban a közvélemény-kutatás arról, hogy a következő három évben megrendezzék-e a településen a Balaton Sound fesztivált.

Link másolása

hirdetés

A konzultációban a helyiek több mint 50%-a vett részt és az eredmény szerint a többség, mintegy 80% arra szavazott, hogy Európa egyik legismertebb fesztiváljának az elkövetkező három évben továbbra is Zamárdi adjon helyet.

A Balaton Sound 2007-óta rajzolta fel Zamárdit a nemzetközi fesztiváltérképre, azóta világsztárok sorát felsorakoztatva, évről-évre egyre népszerűbbé tette a déli-part egyik legszebb települését. Zamárdi „fesztiválja” azóta többször lett Európa legjobb zenei rendezvénye, ezzel a város és a Balaton legnagyobb turisztikai és zenei-kulturális attrakciója.

„Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a fesztiválhoz. Ez visszaigazolás számunkra, hogy egy ilyen kaliberű rendezvény nemcsak a fesztiválozók számára megkerülhetetlen esemény, de a helyiek is büszkék arra, hogy bekerültek a nemzetközi fesztivál „vérkeringésébe”, ezzel a helyi turizmust egy sokkal magasabb szintre emelve”

- mondta Fülöp Zoltán, a Balaton Sound főszervezője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: