News here
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Egyszer nézhető sorozat a Maradj mellettem, mégis tövig rágjuk a körmünket alatta

A Netflix jelenlegi number one sorozata sokszereplős, szövevényes thriller, korrekt csavarral a végén.

Link másolása

hirdetés

Letarolta a Netflixet a Harlan Coban regénye alapján készült nyolcrészes minisorozat, ami a tartalommegosztó toplistájának élére küzdötte fel magát.

Nem, ez sajnos nem azért van így, mert az Eddie Izzard és James Nesbitt neve által fémjelzett alkotás a Squid Game vagy a (szintén brit gyártású) Black Mirror színvonalát súrolná.

Sokkal inkább azért, mert az otthon gyógyulgató, karanténban rekedt, ünnepek után töltekező embertársaink egy csavaros thriller után áhítoznak. A Maradj mellettem (Stay close) pedig hézagmentesen fedi le ezt az igényt.

Az angol kisvárosban játszódó detektívtörténet már csak azért is a kanapéra szögezi az embert, mert elég egy gyors pisiszünet, hogy lemaradjunk valamilyen fordulatról.

Néha egyetlen bevágott képkocka árulja el, hogy az adott hősünk valami felettébb gyanúsat rejteget, márpedig ebben a városban szinte mindenkinek szárad valami a lelkén.

Hamar kiderül, a sok szereplőt mozgató sorozatban olyan szoros és szövevényes kapcsolati háló feszül a karakterek közt, hogy a néző csak kapkodja a fejét: már a második epizódnál elveszti a fonalat.

hirdetés

A szálak mindenesetre a Vipers nevű éjszakai klubban futnak össze, ahol a karnevál idején rejtélyes módon két fiatal srácnak is nyoma vész. Egyikük holtteste hamarosan elő is kerül a közeli erdőből.

Hogy miként kapcsolódik ehhez főszereplőnk, a Vipersben egykor rúdtáncosként dolgozó Cassie (Cush Jumbo), ekkor még nem tudhatjuk. Arra azonban hamar fény derül: a ma már Megan néven, családanyaként élő nő azután kezdett új életet, hogy pszichopata pasiját, Stewart Greent 17 éve valaki megölte. Ugyanitt, az erdőszélen, és ugyanekkor, a karnevál alatt.

Cassie (mármint Megan) azonban egy nap különös üzenetet talál a lábtörlőjén: mint kiderül, egykori kolléganője, Lorraine (Sarah Parish) a feladó. Aki most azt állítja, Stewart Green mégis életben van.

A családja biztonságáért rettegő anyuka így saját szakállára kezd nyomozni. Ehhez kénytelen előásni a múltja egyes szereplőit, így például a zugügyvédként dolgozó, heroinfüggő Harry Suttont, akit Eddy Izzard alakít zseniálisan.

A láthatáron feltűnik Cassie egykori jegyese és nagy szerelme, a paparazzifotós Ray Levine (Richard Armitage) is. A férfi sosem tette túl magán a lány hirtelen eltűnésén, és - mint mindenki a sorozatban - tudni szeretné, mégis mi az isten zajlik a Vipers körül.

Közben persze akcióba lendül a helyi rendőrség is: a folyton egymást froclizó Broome (James Nesbitt) és Erin (Jo Joyner) meglehetősen összeszokott nyomozópáros, hiszen egyúttal exek is.

Broome maga is a Vipers egykori törzsvendége, fel is eleveníti régi románcát Lorraine-nel. A nő azonban rossz hírrel szolgál neki: a kapcsolatuk napjai meg vannak számlálva.

Ember legyen a talpán, aki ennyi szerteágazó szálat képes csokorba gyűjteni (és távolról sem említettük mindet). A legegyszerűbb talán, ha felvázolunk egy mind mapet arról, ki-kivel-hogyan kapcsolódik, és mivel húzta ki a gyufát a másiknál a múltban.

Itt szeretném kiemelni a sorozat abszolút fénypontját, a szintén saját módszerükkel nyomozó Barbie-t és Kent (a valódi nevüket nem ismerjük meg, de még ennyit is csak a stáblistából). Ahogyan ez a két tükörneuron-hiányos biodroid összejött, már az is imádnivaló jelenet.

A két csini fiatal épp úgy fest, mint ha a Grease-ből szalajtották volna őket, hullaeltüntetés közben neki is állnak táncolni. Modorra behízelgőbbek, mint a Bibliával házaló Jehova tanúi. Émelyítően cukik, pedánsak, és igazi tőrőlmetszett pszichopata vérgenyók. Ha ők ketten felbukkannak, már nagyjából tudni lehet, hogy az adott karakternek befellegzett.

Ők nem csak Bonnie és Clyde, de Jessie és James is a Pokémonból, illetve a Macskafogó patkányaira is azonnal asszociáltam (szegény angolok ezt nem értenék). Mindenesetre igazi gyöngyszemek a sorozat univerzumában.

De hogy kicsit bántsuk is: a Maradj mellettem helyenként követhetetlen, másutt didaktikus. Ráadásul felbukkannak benne igazi papírmasé figurák is, akik nélkül csak gazdagabb lett volna a cselekmény.

A végén korrekt csavart kapunk, és az odáig vezető úton sem fogunk unatkozni. Megáll ugyanakkor a klisé, hogy senkit nem érdemes nagyon megszeretnünk, mivel az igazán szívbe kéredzkedő karaktereket fogjuk viszonylag hamar leleplezni vagy elveszíteni.

Egyszóval: jót főztek a britek, de nem egy sunday roast. Inkább fish and chips a sarki árustól, amit elropogtatunk éjjel, a klubból hazafelé menet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
Eddig 6228-an nézték meg az 560 milliós állami támogatással készült Hosszú Katinka-filmet
A filmet 52 moziban lehetett megnézni és a nyitóhétvégén 10 millió 592 ezer forint volt a bevétele.

Link másolása

hirdetés

Május 12-15. közötti 6228 néző váltott jegyet a Katinka című életrajzi dokumentumfilmre – írja a Forbes a forgalmazó Intercom közlése alapján.

A Katinka című filmhez a Nemzeti Filmintézet 560 millió forintos támogatását adott. A filmet 52 moziban lehetett megnézni és a nyitóhétvégén 10 millió 592 ezer forint volt a bevétele.

A lap hozzáteszi, hogy ez messze elmarad a szintén állami támogatásból készült hazai sikerfilmek eredményeitől: a Pesti balhét 6760-an, a Toxikomát 15.067-en, a Nagykarácsonyt pedig 20.118-an látták a nyitóhétvégén.

A dokumentumfilmek között a Katinka igen magas támogatást kapott. A 24.hu 2020-ban azt írta: „kilenc év alatt összesen nem adtak annyi támogatást dokumentumfilmekre, mint a Katinkának egyedül”.

Forrás: RTL.hu

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KULT
A lebombázott Ukrajnában forgatták az Eurovízió győztes dalának a klipjét
Romokban álló városokban adják elő a győztes dalt, ami sokak szerint „Ukrajna anyjának” szól.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, az ukrán Kalush Orchestra nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét szombat este.

A zenekar azóta közzétette "Stefania" című dalhoz készült hivatalos videót is, amelyet Buha, Irpiny, Borodjanka és Hosztomel városaiban forgatták.

Videó: A dal hivatalos klipje

„Eredetileg ezt a dalt édesanyámnak címeztem, de amikor kitört a háború, a dal új jelentéseket kapott. Bár egy szó sincs benne a háborúról, sokan elkezdtek Ukrajna anyjára asszociálni” – írta az énekes, hozzátéve, hogy „a 'Stefánia' most a háborúnk himnusza, de szeretném, ha a győzelmünk himnusza lenne”.

A videoklipet egy nap alatt már több mint 5,5 millióan nézték meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés
A csúcson kell abbahagyni - Az Ozark lezárása maximumra járatja az adrenalint
Jókor zárták le, pont ennyi volt benne. Julia Garner pedig megint a mennybe megy. Kritika.

Link másolása

hirdetés

Ez az a széria, ami pontosan ott ér véget, amikor már az önismétlő évadok következtek volna. Így viszont méltósággal búcsúzhatott a Netflix saját "breaking bad"-je. Az évadok egyre erősebbek voltak, így ezúttal nincs hiányérzetünk. Persze a lezárásról lehet vitákat indítani, bevallom, én magam nem ilyenre számítottam, de így is kerek az egész. Ha persze leírnám, szerintem "na, ki halna meg" a végén, ami a hasonló drámai súlyú szériáknál akár kérdés is lehet, még lelőhetnék - stílusosan - egy lehetséges megfejtést azoknak, akik még nem látták, úgyhogy csak annyit árulok el, hogy meglepődtem, és én egy kicsit jobban megcsavartam volna - de azért sikerült meglepnie a finálénak.

Ahogy mostanában több sorozattal is eljátszották az alkotók, az Ozark záró évadát is két részre bontva mutatták be egymástól függetlenül, mintha külön szezonok lennének. Az utolsó hét részt április 29-én tették egy csomagban elérhetővé a platformon.

A lezárásban több veszteségre számítottam, talán a nagy előd miatt (Breaking Bad), vagy a sorozat által lefektetett szigorú szabályok miatt.

Egyszerűen az előzmények logikájából kiindulva több halált tippeltem a végére, persze, amennyi volt, nézőként és rajongóként az is kellően fájdalmas élmény lett. Bevallom, én magam is azt játszottam, amit sokan: végig változtattam a tippjeimet. Az a, b, c, d, ... x verzióim közól egyik sem nyert. És ez jellemzi a lezárást: meglepő és előre nem kitalálható fordulatok jellemzik az utolsó részeket, egyre erősebb suspense-szel.

Talán ebben tér el a legjobban a korábbi évadoktól a lezáró hét rész, hogy gyorsabb a fordulatok tempója, ettől nagyobb a feszültség és a kiszámíthatatlanságot is feljebb tekerték Jason Batemnanék. Ez lett a legfeszültebb évad és így tényleg mondhatjuk, hogy a csúcson zárták le, elegánsan.

Talán pont ezek miatt éreztem úgy, hogy egyben ezek a lezáró részek valahogy leváltak a teljes sorozatról és egy külön miniszériaként működtek a nagy egészben, mert más szabályok mentén zajlott. Olyan volt, mintha az Elrabolva hirtelen átváltott volna a Crank - Felpörgetvébe.

hirdetés
A lezárásnak semmiféle társadalmi vonatkozású igazságtétele nincs: ridegen bánik a nézővel és durván arcul csap. És van egy tragikus vetülete, amit nehéz feldolgozni.

SPOILER KÖVETKEZIK:

Talán ez fájdalmasabb, mintha egy az egyben lemészárolták volna az egész gárdát, akinek a néző drukkol. De amint a Keresztapa sem foglal állást és ítélkezik, hanem emberként ábrázolja a maffia legsötétebb alakjait is - az Ozark is szimplán elmeséli egy maffiózóvá vált család történetét. És érdekes módon a legempatikusabban épp egy mellékszereplővel, Ruth-tal bánik az írói gárda.

A Netflixnek azért fájdalmas lehet a búcsú egy jól befutott minőségi sorozatától, főleg mivel egyre kevesebb ilyen erősen kidolgozott saját szériája van. Ez inkább az HBO színvonalát jellemzi. A streamingplatform egyre jobban higítja saját gyártású tartalmait, mivel egyre többet gyártanak és ez sajnos a minőség rovására ra is megy. Az Ozark magasan kiemelkedett a mezőnyből. Reméljük minél előbb kapunk a Netflixtől újabb ilyen minőségű sorozatokat.

Még egy fontos aspektus: amellett, hogy Jason Bateman és az általa képviselt fekete humor végig maga mellé állítja a nézőt, a sorozat végére legfontosabb figurája a Julia Garner alakította Ruth lett. Ez egyrészt a színésznő elképesztő átváltozásának és érzékeny játékának, másfelől az egyre sokszínűbbre írt figurájának köszönhető. A végére azt éreztem, régen nem láttam ennyire izgalmas női karaktert a képernyőn. Már vártam, mikor káromkodja el üvöltve magát egy-egy jelenetben - és talán ezek a pillanatok fognak a legjobban hiányozni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KULT
Orosz hekkerek próbálták befolyásolni az Eurovíziós Dalfesztivált szavazását
Az olasz hatóságok azonban blokkolták a támadást.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg szombaton az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét Torinóban. Az ukrán formáció a zsűri szavazatai után 192 ponttal még a negyedik helyen állt, a közönségszavazáson azonban taroltak az ukránok, így végül 631 ponttal megelőzték a briteket és a spanyolokat.

A BBC hétfőn arról írt az olasz rendőrség közlése alapján, hogy a szavazást oroszbarát hekkerek próbálták megzavarni.

A Killnet hackercsoport az első elődöntőt – amelyben Ukrajna szerepelt –, valamint a szombati nagydöntőt célozta meg,

az olasz hatóságok kiberbiztonsági részlege azonban blokkolta a támadásokat.

"A szavazás és az előadások közben különböző DDOS jellegű támadásokat indítottak, amelyek a hálózati infrastruktúrákat célozták" - közölte az olasz rendőrség.

Eközben az Eurovízió szervezői is bejelentették, hogy hat ország - Azerbajdzsán, Grúzia, Montenegró, Lengyelország, Románia és San Marino - zsűrijei között is "szabálytalan szavazási mintákat" találtak, ezért ezeket a szavazatokat törölték. Az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) közleményében azt írta, hogy rendkívül komolyan veszik a szavazás manipulálására irányuló gyanús kísérleteket, és a hivatalos szavazási utasításokkal összhangban az EBU-nak joga ven ezeket a szavazatokat eltávolítani, függetlenül attól, hogy ezek befolyásolnák-e a végeredményt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: