KULT

Drámák, válások, sikerek – ez történt 17 év alatt a Jóbarátok szereplőivel

Kronológia Aniston megasztárságától Schwimmer szakmai elismertségén át Matthew Perry komoly kríziseiig, a csütörtökön érkező reunion alkalmából.

Link másolása

Május 27-én érkezik az HBO GO-ra a Jóbarátok: újra együtt, azaz a várva várt Friends: The Reunion, ráadásul a világpremierrel egy időben. Nem árulunk zsákbamacskát, ha kijelentjük, hogy az év egyik legnagyobb rajongótábort megmozgató médiaeseménye ez, ezért mi is elnosztalgiáztunk egyet, illetve végignéztük, mi lett a kedvenc sitcomunk főszereplőivel a tizedik, utolsó évad óta. Délelőtt már elérhető lesz az HBO GO-n a az egyszeri, vadonatúj epizód, amiről mi is írni fogunk.

Jennifer Aniston

Nem kérdés, hogy a hat szereplő közül kinek a karrierje alakult a legjobban 2004 óta. Jennifer Aniston mint szépségikon és mint színésznő is az A-lista csúcsára dolgozta magát. Cikkek ezrei szólnak szépség- és wellness-rutinjáról, edzési programjáról és frizurájáról (ami a Friends óta állandó fodrásza szerint túl szőke, de Jennifert ez nem érdekli). Már a sorozat idején is ő volt az, akit tehetsége és kisugárzása miatt felfedezett a filmszakma, a széria lezárulta után pedig számos nagy stúdiófilmben szerepelt. Mivel zseniális komika, nyilván kedvenc műfaja továbbra is a vígjáték maradt. Egy alkalommal úgy fogalmazott, ő olyan filmekben szeret játszani, amelyekben jól érzi magát, és a komédia ilyen.

Azért tett egy szép kirándulást a dráma műfajába is: a 2014-es Boldogság bármi áronban smink nélkül, lepukkanva játszott, karaktere pedig súlyos depresszióval küzdött egy nagy trauma után. Jól sikerült vígjátékai közé tartozik a Sejtcserés támadás, a Förtelmes főnökök és a Családi üzelmek. Aztán 2019-ben elindult az Apple TV+-on a The Morning Show című, Reese Witherspoonnal közös sorozata, amivel nagy sikert értek el, ráadásul az egyik legfontosabb munka a #metoo témájában, amellett, hogy remek sorozat. A magánélete kevésbé szerencsésen alakult, Brad Pittől való 2005-ös válása után Vince Vaughn-nal is zátonyra futott a kapcolata, majd Justin Theroux színésztől vált el el 2017-ben. Intelligensen kezeli a magányával és a gyermektelenségével kapcsolatos sajtóérdeklődést, kutyái vannak és állítása szerint boldog.

Courteney Cox

Aniston legjobb barátnője a Jóbarátok óta, a Brad Pittől való válását is nála pihente ki az összezuhant Jennifer. Cox maga sem volt túl szerencsés a magánéletben, kislánya apjától, David Arquette-től 2013-ban elvált, majd Johnny McDaid zenésszel jött össze 2013-ban, és vele él azóta is, kisebb zökkenőkkel. Karrierje nem hasonlítható Anistonéhoz, évekig játszott a Született szinglik című sorozatban, ami 2015-ben véget ért. Nem volt kiugró szerepe, és a Sikoly-filmek után nem vetette meg a lábát a mozifilmekben sem, viszont őrült harcot vívott az öregedéssel. Rengeteg kozmetikai beavatkozás után nagyjából leállt, és Bear Grylls-szel forgatott dokuszéria egyik részében beszélt őszintén a nyomásról, ami alatt élt és a szépséggel kapcsolatos feszültségeiről.

Lisa Kudrow

A három színésznő közül a legsallangmentesebb Kudrow, aki bevallása szerint hatalmas óriásnak érezte magát a lányokkal szemben a sorozat forgatásakor anno. Kudrow humora vitathatatlan, mint komikai és drámai képességei is, így játszott mozifilmben is (Könnyű nőcske, Rossz szomszédság, A lány a vonaton), illetve több sikeres sorozatban is: a Web-terápiában - ennek a kreátora is volt - , az Unbreakable Kimmy Schmidtben és nemrég az Űrhadosztályban, illetve a Netflix igényes sorozatában, a Feel Goodban. Kudrow ugyanazt a kiegyensúlyozott képet mutatja magáról, mint anno, 1995 óta van férjnél, párjával egy gyermeket nevelnek.

Matthew Perry

A Jóbarátok alkotói gárdája szerint Perry volt a csapat legélesebb eszű és humorú tagja, aki a színészek közül egyedül ült le rendszeresen az írókkal, és az ötleteit is állandóan használták, nem beszélve zseniális improvizációs képességeiről. Perry azonban súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött, állítása szerint a harmadik és hatodik évad között nem sok mindenre emlékszik. Elvonókra járt, hízott, fogyott, de közben zseniálisan nevettetett élő közönség előtt a Jóbarátokban évről évre.

Bár a rajongók most aggódnak érte, nem tudni, épp hogy áll az absztinenciával, Perry a magánéletben megtalálta a boldogságot: megházasodott, feleségül vette a nála fiatalabb Molly Hurwitzt. Ő a legfiatalabb a csapatból, 51 éves, Cox pedig 56. Perry ígéretes hollywoodi karrierje is függősége miatt bicsaklott meg, pedig a Bérgyilkos a szomszédom-filmekkel jó úton járt a gigasztárság felé.

David Schwimmer

Schwimmer eddigi életének nyilván a legnagyobb sikere a Jóbarátok, ezt nagy valószínűséggel ő sem fogja soha tudni felülmúlni. Ha nem is lett A-kategóriás filmsztár belőle, mint Anistonból, de sikerült az iparban dolgoznia azóta is. Ő annyiban különbözik a többiektől, hogy rendezői karriert is épít a színészivel párhuzamosan, melyben szintén gyakran akad tennivalója, emellett olykor producerkedik is. Már a Jóbarátokban is rendezett összesen 10 részt, majd három tévéfilmet, a Joey című sorozatban pedig két részt dirigált. Rendezőileg legnagyobb sikerét a 2007-es Fuss, dagi, fuss című Simon Pegg-filmmel érte el eddig, ami kisebb anyagi sikert is hozott a mozikban.

Az utóbbi időkben újra a színészetre került nagyobb hangsúly: több sorozatban is nagyobb szerepet kapott. Az egyik kiemelkedő az American Crime Story-beli drámai alakítása volt, de jelenleg is van futó sorozata, az Intelligence című komédiaszéria az amerikai Peacock streaming szolgáltatónál, aminek júniusban jön a második évadja. Schwimmernek újra fut színészként a szekér, és nem csak komikusként tartják számon, hanem bármilyen alakításra felkérik. Magánélete sajnos neki sem sült el a legjobban, ugyanis összeházasodott Zoë Buckman brit fotóművésszel és íróval, akivel egy közös gyermekük van, ma már mégis külön élnek. Schwimmer kapcsolatairól néha beszámol a bulvársajtó, például állítólag randizott Natalie Imbrugliával és Rochelle Ovittal is.

Matt LeBlanc

Matt LeBlancnak volt a legnehezebb dolga, miután a Joey sorozat is véget ért, hiszen ez a karakter annyira rá épült, hogy nem tud tőle megszabadulni máig sem. Mert Joey maga volt LeBlanc, a saját gesztusait és humorát építette bele a szerepbe, amit rá is írtak. Mivel nem egy nagy átalakulóművész, így nem is sikerült kitörnie ebből, de úgy tűnik, mára elfogadta. A Jóbarátok után szerencsés volt, mert az alkotókkal mehetett tovább, nem kellett gondolkodnia a jövőjéről, már forgatták is a csak rá épülő sitcomot, a Joey-t, ami már szerényebb siker volt a Jóbarátoknál, két évad után el is kaszálták. LeBlanc végérvényesen Joey-vá változott a nézők szemében. Ezután megfenekleni tűnt a karrierje egy ideig. Majd épp a Jóbarátok alkotóitól jött ismét az új felkérés 2010-ben: a Sikersorozatban saját magát játszotta, Matt Le Blancot, a híres sorozatszínészt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Videó: Ilyen rossz állapotban van Ozzy Osbourne, ezért marad el a turnéja
A többek közt Parkinson-kórban is szenvedő énekes alig tud már járni, és képtelen színpadra állni többé. Online még talán hallhatjuk énekelni, de a budapesti koncert is elmarad májusban.

Link másolása

Ozzy Osbourne megtörten bejelentette, hogy sajnos fizikailag képtelen teljesíteni a már meghirdetett Európa-turnéját. Instagram oldalán posztolta: "Ez a valaha volt legnehezebb dolog, amit közölnöm kell veletek, drága rajongóim..."

A négy évvel ezelőtt történt quad-balesete és gerinc-sérülése miatt számos műtéten átesett teste már nem bírja a terhelést, nem tud utazni, fellépni pedig pláne nem lenne ereje.

A Black Sabbath frontembere 2020-ban hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson-kórban szenved. Négy éve diagnosztizálták nála a betegséget, amikor egy szerencsétlen otthoni elesés miatt ugyancsak kórházba került. A rocklegenda akkor az amerikai televíziókban azt nyilatkozta: Minden végtagja fáj, remeg, zsibbad. Érthető tehát, hogy képtelen színpadon állva énekelni.

"Szintén hálás vagyok amiatt, ahogy mindannyian türelmesen ragaszkodtatok a megvett jegyekhez, de jó lelkiismerettel mostanra rájöttem, hogy fizikailag nem vagyok képes megcsinálni a közelgő európai és brit turnémat – írta Osbourne.

A videót a rocksztárról a Daily Mail hozta nyilvánosságra:

A Santa Monica-i sajtótájékoztató után láthatóan rossz állapotban, bottal bicegve kapták lencsevégre Ozzyt, aki igazi rocksztárhoz méltóan mégy egy peace-jelet mutatott a helyszínen várakozó rajongóinak.

"Sohasem gondoltam volna, hogy a turnéknak így lesz vége. A csapatom most azon dolgozik, hogyan léphetnék fel anélkül, hogy városról városra, országról országra utaznék"

- írta Ozzy.

A tavalyról idén májusra halasztott budapesti Aréna-koncert is része lett volna a Judas Priest-tel közös turnéjának, így ez is elmarad.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
D. Nagy Lajos: „Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit”
Szerinte Feró sok szöveget írt, amik valóban jók is voltak. Ő azonban inkább szerzőtársként tekint rá.

Link másolása

Túlzás, hogy Feró írta a Bikini legnagyobb slágereit - mondta a Blikknek D. Nagy Lajos, a Bikini énekese. A zenekar az alapítás 40. évfordulóját ünnepli az Arénában májusban, a zenész ebből az alkalomból adott egy hosszú interjút a lapnak.

D. Nagy a beszélgetésben felidézte a kezdetetek is. Mint mondta, a Bikini válságban volt, amikor Németh Alajos, Lojzi megkereste őt.

„Én akkor jöttem vissza Angliából, és semmi kilátásom nem volt arra, hogy bandám legyen, így boldogan mondtam igent” - emlékezett vissza D. Nagy. Az énekesnek azonban volt egy feltétele is: a régi dalokat nem akarta énekelni, azt akarta, hogy a nulláról kezdjék.

Arra a felvetésre, miszerint Nagy Feró azt állítja, hogy a Bikini legnagyobb slágereit neki köszönhetjük, D. Nagy azt mondta: ő nem így emlékszik.

„Sok szöveget írt, jók is voltak. A Mielőtt elmegyek dallamát Lojzi írta, a szövegét én, ám amikor bementünk a stúdióba, Ferónak volt egy ötlete, beleírt a refrénbe, a szövegbe és a zenébe, amitől kétségtelenül jobb lett a dal, való igaz. Szóval szerzőtárs volt, de hogy ő írta volna, az enyhe túlzás. De mindegy is, régen volt, az idő megszépíti a dolgokat.”

D. Nagy azt is hozzátette, hogy mikor készült a lemez, akkor öt-hat dallal megkeresték a lemezgyárat, hogy szeretnék kiadni az albumot. A Hungaroton lemezkiadó egykori zenei szerkesztője pedig azt javasolta, hogy amolyan tanácsadóként vegyen benne részt Trunkos András és Nagy Feró, de „a dalok többségébe nem szóltak bele”.

D. Nagy azt is elmondta, hogy a májusi születésnapi bulira nem hívtak vissza senkit, „mindig az aktuális zenekar ünnepli az évfordulót”.

„Ahogy most létezünk, jó ahogy van, mondtam is nekik, hogy innen már nem lehet kilépni”

- tette hozzá.

A zenészt a családjáról is kérdezték, és elárulta: júliusban megszületett Daniella lánya első gyermeke, így nagypapa lett.

„Van egy kisfiú unokám, aki csodálatos. Megyek, amikor tudok, de a sok jelenlevő vírus miatt óvatosabbak vagyunk. Naponta kapom azonban a képeket.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Dave Bautista a legjobb benne, és ezzel el is mondtunk mindent a filmről – Kopogás a kunyhóban
Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez az M. Night Shyamalan-film, de a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Kritika.
B. M.; képek forrása: imDb.com és YouTube - szmo.hu
2023. február 03.


Link másolása

Sajnos mindenkit el kell keserítenem, csak egy középszerű film lett a végredmény. M. Night Shyamalan rendező régóta keresi önmagát, de a Jelek óta nem igazán volt jó filmje. A Széttörvét James McAvoy és Anya Taylor-Joy vitte a hátán, A látogatás és az Idő pedig annyira röhejesen rosszra sikeredett, hogy túlléptek önmagukon és átestek a már szórakoztató kategóriába.

Igazából a Kopogás a kunyhóban is majdnem annyira jó lett, mint a Széttörve,

köszönhetően a színészeknek, de a forgatókönyv gyengeségei miatt majdnem olyan szórakoztató, mint az Idő, de egyik lécet sem sikerült végül megugrania, így maradt a középszerűség.

A történet röviden: egy homoszexuális pár, Eric és Andrew (Jonathan Groff és Ben Aldridge) nyolcéves kislányukkal egy elszigetelt kis erdei kabinban nyaralnak, de kikapcsolódásukat megszakítja négy idegen, akik megkötözik őket és

azt követelik tőlük, hogy önként áldozzanak fel maguk közül valakit. Erre szerintük azért van szükség, mert csak így kerülhető el az apokalipszis.

A négy idegen nem ölheti meg a család egy tagját sem, de a feszültség és a tét egyre nagyobb és az idő fogytán van. Eléggé in medias res kezdődik, ahogy rögtön megjelennek a „rosszak”, de shyamalanosan tele van pakolva a film unalmas flashbackekkel, amikre nem tudom, hogy tényleg szükség volt-e, mert nagyon megtörik a lendületet és a feszültséget. A nagy kérdések: vajon tényleg igazat mondanak az idegenek? Valóban közel van a világvége?

A kopogás a kunyhóban egy számomra ismeretlen Paul Tremblay-könyvadaptáció, M. Night ebből írt forgatókönyvet, de a film története annyira mély, mintha egy kocsmai beszélgetésből írták volna. Ott szoktak ilyen abszurd dolgokkal viccelni egymással, hogy "Te mit csinálnál inkább: egy évig milliárdosként élnél, de közben tudod, hogy meghalsz az év végén, vagy száz évig szegénységben?", és társai. Valószínűleg a könyvben ennél mélyebb témákról is szó volt, de azokat nem sikerült adaptálni. Sok mindent érint Shyamalan forgatókönyve,

csak semmiben sem mélyül el igazán, nem ad hozzá semmi pluszt ezekhez a gondolatokhoz.

Például szóba került a rasszizmus, szexizmus, homofóbia, de nem fejti ki rendesen egyiket sem, mindent csak érintőlegesen. Bár mondhatnám, hogy cserébe a megvalósítás különleges és egyedi, de nagyon nem az. A képi világ és a set design annyira erős, mint egy hármasra értékelt egyetemi vizsgafilm. Mivel egyetlen helyszínen, az erdőben forgatták egy kunyhóban mikro büdzséből, így esélyes az anyagi siker, a stúdió nem kockáztatott nagyot vele. Nem tudni mekkora lehetett a költségvetés, de a nagyja biztosan a színészekre mehetett el.

Dave Bautista kiváló befektetésnek bizonyult, hihetetlenül jó a szerepében, széles vállán cipeli az egész filmet. Az ő karaktere érdekes, játéka komplex és végre nem csak egy vicces hústorony. A probléma, hogy még sem lehet neki drukkolni, mert hiába kiemelkedő a karaktere, a motivációja és a karaktere miatt egyértelműen ő az antagonista. A másik három idegent Abby Quinn, Rupert Grint és Nikki Amuka-Bird alakítja, ők is kiválóan hozzák a szerepeiket.

Mindenkinek van valami Shyamalanos szeszélye, ami definiálja a karakterét.

De sajnos semmi mélység nincs bennük, mégis tisztességesen eljátsszák őket. Az igazi gond az, hogy a másik oldalnak se nagyon lehet drukkolni, Ben Aldridge és Jonathan Groff kettőse szerethető, a homoszexuális pár, de papírvékonyak a karaktereik. Csupán annyit tudunk meg róluk, hogy nagyon szeretik egymást és a

kislányukat. A kilencéves Kristen Cui nagyon ügyes a kis Wen szerepében, ő talán az egyetlen szerethető szereplő, ami nem véletlen, hiszen ő szimbolizálja az ártatlanságot és az emberiség jövőjét.

Ami mellett viszont nem tudok elmenni, hogy vizuálisan mennyire rossz élmény nézni a filmet. Szinte már rondának is lehetne nevezni a kamerakezelést. Értem, hogy koncepció lehetett, de nagyon zavaróak a folyamatos szuperközelik, gyakorlatilag a színészek arcában van a kamera. Ez egy Dave Bautistánál ez különösen vicces, mert szegénynek amúgy sincs kis feje, de amikor premier plánban az egész vásznat betölti, még groteszkebb lesz a látvány.

A fókusz gyakran el van csúszva, gondolom művészi döntésből, de nézőként kifejezetten zavaró.

Zack Snyder használta hasonlóan a kamerát a Holtak serege forgatásán, én már ott se szerettem ezt a technikát. Szerencsére viszont a színészek kárpótolnak a pocsék moziélményért. Sajnálatos módon még thrillernek is kevés ez a film, mert alig van benne feszültség.

A főszereplőket nem lehet bántani, a brutális, erőszakosabb jelenetek a kamera látóterén kívül történnek, a CGI sokszor zavaróan gyenge, eléggé „tescogazdaságos” világvégét látunk. Nem vicceltem, amikor azt mondtam, hogy kisköltségvetésűnek hat az egész.

Nem moziba való lenne, a streaming szolgáltatók műsorán találkozunk hasonló művekkel.

Az igazság az, hogy talán csak Dave Bautista játéka miatt érdemes megnézni a Kopogás a kunyhóban-t, vagy ha esetleg felcsigáz valakit M. Night Shyamalan neve, hogy ebből az abszurd felvetésből mit fog kihozni. Minden úgy történik, ahogy azt a néző várja, semmi meglepetés, semmi adrenalin. Ugyan van a filmnek egyfajta bája, de nem biztos, hogy megér egy mozijegyet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Szünetre vonul az X-Faktor, jön a The Voice az RTL-re!
Lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban. A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak, a zsűri például háttal ül a versenyzőknek.

Link másolása

72 országot már meghódított, hamarosan pedig az RTL képernyőjére érkezik a The Voice - hangzott el az RTL Fókusz című műsorában. A világ egyik legsikeresebb tehetségkutató műsora az idén szünetre vonuló X-Faktort váltja.

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója mindenkit megnyugtatott: lesz még X-Faktor, csak nem 2023-ban.

A The Voice-nak nagyon különleges szabályai vannak: a zsűritagok háttal ülnek, nem látják, hogy ki énekel, ezért első körben a hangjukkal kell meggyőzniük a zsűrit a versenyzőknek. Itt tehát a hang a legnagyobb fegyver.

2015-ben egyébként Király Viktor vett részt a The Voice adásában, szép sikert is aratott.

Egy kommentelő ezt írta:

"Azt ugye vágod hogy egy világsztár kb 10mp-n belül megynomta azt a gombot, és állva tapsolt neked?! Ez nagyon nagy megtiszteltetés!"

Link másolása
KÖVESS MINKET: