KULT
A Rovatból

Állítólag ilyenek voltak a 80-as évek – Naiv mese a Nyugati nyaralás

Felszínes hibrid, nem groteszk korrajz, de abszurd sem. Megnéztük hitelesség-szempontból is a sikerfilmet.

Link másolása

Hihetetlen, hogy már a 80-as évekről is lehet „nosztalgiafilmet” csinálni. Bizonyára sokan vannak, akik vágyakozva gondolnak vissza a rendszerváltás előtti évtizedre, ha a Nyugati nyaralás tavaly szeptemberi bemutatójával a 2022-es évek legnagyobb kasszasikere lehetett a mozikban. Tiszeker Dániel és csapata ezzel duplázott, mert előző évben is az ő filmjük, a Nagykarácsony vitte el a prímet. A nézettségre való tekintettel a Netflix a májusra tervezett bemutatót előre hozta február elejére, és a streamingplatformon pillanatok alatt listavezető lett. Valamiért biztosan nagyon megy ez a film – gondoltuk, mielőtt megnéztük.

A Nagykarácsony kedves, kiszámítható romantikus komédia, filmtörténeti jelentőségűnek ugyan nem mondható, de hát a hasonló témájú amerikai alkotások 99% százalékáról sem mondható el ugyanez. A Nyugati nyaralás viszont más műfaj. Krimivígjátéknak hirdetik, egy túlságosan is konkrét történelmi időbe és környezetbe ágyazva.

Ezt mindjárt a film elején megkapjuk: a tévében megy a Linda-sorozat, a vakáción a Mézga-család, a Zenebutik, Soltész Rezső a sztár, de később megtudjuk, hogy a fiatalok már Európa Kiadót hallgatnak (Megalázó, durva szerelem).

Terjed a maszek világ, miközben a hidegháború újabb csúcsra ér: a szovjet blokk, válaszul az 1980-as moszkvai olimpia amerikai bojkottjára, „szovjet és szocialista-ellenes provokációkra és a rossz közbiztonságra” hivatkozva távol marad a Los Angeles-i ötkarikás játékoktól. (Akkoriban a Magyar Távirati Iroda külpolitikai főszerkesztőségének voltam munkatársa és naponta szembesültem azzal, hogy a szovjet TASZSZ hírügynökség vezére milyen nyomást gyakorol magyar kollégájára ebben a témában…).

És az is tény, hogy a nyugat-németek valósággal megszállták a Balatont: egyrészt a „dajcsmarkkal” még munkanélküli segélyen lévő NSZK állampolgár is császár lehetett a „magyar tengeren”, másrészt pedig itt találkozhattak az NDK-ba rekedt rokonaikkal, barátaikkal. (Öt évre vagyunk a „páneurópai pikniktől” és a berlini fal leomlásától, amelynek akkor még előszelét sem lehetett érezni…). És ennek szellemében szól a német diszkó (Da-da-da) meg az alternatív sláger a 99 Luftballons is, ha még emlékszünk egy Nena nevű énekesnőre.

Bár a filmet már sokan látták, és a Netflixen is várhatóan sokan meg fogják nézni, nem fogok minden „poént” lelőni, de azért arról ejtenék néhány szót, hogy az adott korban bizonyos dolgok hogyan működtek, illetve hogyan nem Magyarországon. Kár, hogy az alkotók nem vették a fáradtságot egy kis utánajárásnak.

Pedig egy jó krimi-vígjátéknak ugyanolyan logikával kell működnie, mint egy valódi kriminek, csak épp nem kell komolyan venni. Lásd még Az ember, aki túl keveset tudott című filmet, vagy említhetném akár a Pogány Madonnát is. Itt már az alapszituációban megbukik az egész.

Főhősünknek jól menő autósműhelye van, Veszprém megye összes fejesének szerelője, aki egész családjával, feleségével, gimnazista lányával és kiskamasz sakkzseni fiával akar nyugati körútra menni. Négy útlevélkérelmet adnak be, de az indulás előtti napon, amikor megkapják a várva várt passzust, csak három érkezik meg, a fiúé nem. Apa persze azonnal rohan a legfőbb muftihoz, aki fiával sakkozik, és az apán keresztül üzenik meg egymásnak a lépéseket. Ő sem tehet semmit, vagy úgy tesz, mintha. Aztán úgy tűnik, szerencséje lesz, mert egy Bundesbe szakadt hazánkfia éppen az ő műhelyében hagyja a kocsiját – az útlevelével és egy üzenettel együtt. Máris kész a terv: ők lesznek a nyugatnémet család a füredi elit szállóban.

Namármost: az biztos, hogy az apa „bizalmi állásban” van, tehát illetékes elvtársak minden tudnak róla és családjáról. Tehát vagy kap mindenki útlevelet, mert megbíznak bennük, és feltételezik, hogy egy ilyen zsíros bizniszt nem fog itthagyni (ismertem egészen közelről olyan vállalkozást a 80-as években, amelynek egykori tulajdonosa már évek óta nem dolgozik, és még mindig abból él). A gyakorlatban ennek volt kisebb esélye, vagy eleve el sem fogadták a négy útlevélkérelmet.

A másik variáció: mivel a szervek attól tartanak, hogy – akár véletlenül is – a szerelő bizalmas információk birtokába juthatott, senki sehova. Az is nehezen elképzelhető, hogy az NSZK útlevéllel és nulla német tudásával szerencsétlenkedő apa ne szúrt volna szemet a szállodában, amelynek természetesen megvoltak a titkosszolgálati emberei, és azonnal jelentették volna a felettes szerveknek, és lekapcsolták volna, mielőtt a család újabb bonyodalmakba keveredett volna.

Az pedig végképp hihetetlen, hogy a megyei atyaúristen egyben a kémelhárítás vezetője legyen, ez már az alapvető konspirációs szabályoknak is ellentmondott volna
. Arról nem is szólva, hogy a bárjelenetben szereplő dizőzről az alkémfőnök aligha árulná el az újdonsült beszervezettnek, hogy a hölgy már 20 éve az ő emberük ezredesi rendfokozatban. És bár a szolgálat tagjait, a rafinált főnököt leszámítva, rendkívül ostobának mutatja be a film, a sok viszontagságon átesett család aligha úszná meg a végkifejletet. Mi több, az Anna-bálra sem lehetett már akkor sem az utolsó pillanatban, az „utcáról” beesni…

Így aztán egy felszínes, itt-ott valóban vicces helyzetekkel tarkított hibridet kapunk, amelyből sem groteszk korrajz, sem pedig igazi abszurd nem sül ki. Erről a színészek tehetnek a legkevésbé: Mészáros Máté nagyon jól adja a családja boldog vakációjáért mindent vállaló balekot, Pokorny Lia érzéki szépasszony, egyszerre férje imádója és megszomorítója, hitelesek a gyerekek, Szőke Abigél és Tóth Mátyás, Szervét Tibor pedig lassan Major Tamás-i szintre emeli intrikus figuráit, erős kontrasztban az embereivel, akik legfeljebb egy Bud Spencer-Terence Hill filmben mennének el „rosszfiúknak”.

Így ha a 80-as évekre vágyom, inkább megnézem a Mézga családot, amely kénytelen bejárni a világot, miután meghívta őket Ausztráliába a nemzetközi szélhámos Hufnágel Szteve (áldassék a neve…)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
Sztárban sztár: „Az összes szinglinek elmegy a kedve az élettől, ha ezt a számot hallja”
A zsűri változatlanul nem meri értékén pontozni a produkciókat, lényegében minden a közönségen múlik. Kritika.

Link másolása

Ezúttal Miley Cyrus Flowersét énekelték a versenyzők, ki tudja, miért. A szerkesztők ma is csavartak a szabályokon. Új elem a párbaj, erre még nem volt példa a műsor hazai történetében. A versenyzők párba rendeződve ugyanazt az előadót jelenítik meg, és a zsűritagok 1-1 pontot adhatnak annak, aki szerintük jobb volt.

Öltözködés terén most Lékay-Kiss Ramónáról kell szót ejteni, akinek a bal válláról valaki letépte a ruhát, de a stylistoknak megtetszett és úgy hagyták.

Valkusz Milán érkezett a színpadra mint Redfoo az LMFAO elektro-hop duóból. (Ha hozzám hasonlóan nem tudod, mi az az elektro-hop, ne aggódj, nem nekünk való.) Milán felvezető kisfilmjében felvillantottak részleteket a Valmar duó kezdeteiről, amikor még (úgy nevezett) slágerekre tátogtak.

Talán mindenki jobban jár, ha Milán ma is marad a tátogásnál. Az LMFAO dalai nem hiszem, hogy a nehezen énekelhető klasszikusok sorát gazdagítanák, csak hát Redfoo végig őrült tempóban táncol. Milánnak elég hamar fogyni kezdett a levegője, és ez hallatszott az éneklésén is.

Ennek ellenére a zsűri állva tapsolt neki. Kivéve Tóth Andit, nem hiába mondom már egy ideje, hogy ő a legjobb zsűritag. Jó, a buli és a kinézet tényleg rendben volt, de ennyi.

Ehhez képest Kökény Attila teljesen elájult, szerinte ez a Sztárban sztár. Kis intermezzo történt: még a produkció alatt a rendőrnőnek öltözött táncosnő egy noteszt és egy bilincset tett le Marics Peti elé a pultra. Peti pedig összebilincselte magát Kökény Attilával. Tilla kicsit megijedt, mert mint kiderült, nincs hozzá kulcs.

Attila szerencsére így is le tudta szedni a bilincset, mondván, és idézem:

„Ebben van rutinom, te hülye”, ami azért felvet kérdéseket, de inkább ne firtassuk.

Milánnak a gyengébb produkció ellenére nem volt oka panaszra, még a „szigorú” Tóth Andi is 9 pontot adott neki, a többiek pedig 10-esekkel szórták meg.

Véleményem szerint Sipos Tomi most volt a legjobb a műsorban. Barry White, a „szerelem rozmárja” nagyon karakteres, ennek ellenére nem könnyű hitelesen utánozni. Tominak sikerült. Ment is az 50 pont, amivel egyetlen probléma, hogy Tomi nem csak 1 ponttal volt jobb Milánnál. Jobb zsűri az első fellépőt középre lövi be ponttal, és hozzá képest ad többet vagy kevesebbet a többieknek.

Ebben a műsorban végül is adekvát azt énekelni, hogy „Még nem veszíthetek”. Schoblocher Barbara szerint Jimmy megénekelte azt a fájdalmat, amit sokan éreztek, de nem tudtak kifejezni. Amiben lehet valami, annyival egészíteném ki, hogy

belőlem ezt a fájdalmat maga Jimmy váltja ki.

8 oktáv ide, tehetség oda, Zámbó Jimmy az az előadó, akivel engem vallatni lehet.

Barbara tökéletesen átélte a figurát, és az éneklés is nagyon közelített. Hogy mégsem volt tökéletes, az abból látszik, hogy nem akartam hozzávágni valami nagy és kemény tárgyat a tévéhez. De azért így is 50 pontot ért.

Gubik Petra az egyik favoritom a műsorban. Nagyon kíváncsi voltam, mit tud kezdeni Beyoncéval és a Single Ladiesszel. Ebbe a dalba jó pár éve Nika bicskája beletört, mert a sok ugrálásban elfogyott a szufla. Petra derekasan végigtolta, bár voltak részletek, ahol nem kellett énekelnie, ami azért könnyebbség. Egész jól megoldotta, de azért legyünk őszinték, nem volt Beyonce.

Feltétlenül meg kell örökítenem az utókor számára Marics "Coelho" Péter bölcsességét:

„Az összes szinglinek elmegy a kedve az élettől, ha ezt a számot hallja, mert megjön a kedve a nőkhöz.”

Köszönjük, Péter.

Az biztos, hogy láttunk Petrától ennél jobbat, és kicsit furcsállom amikor a zsűri arra hivatkozva ad magas pontot, hogy nehéz volt a feladat. Tudom, tudom, ez csak egy show, nem kell komolyan venni. De azért legalább Tóth „Szigorú” Andi adhatott volna 9-nél alacsonyabbat.

Trap kapitány produkciója alatt néha az volt az érzésem, visszacsúszik Rátonyi Róbertbe. Nem mondom, hogy Soltész Rezső búskomorságáról lenne híres, de azért sosem vigyorgott így. Igaz, ha valakit esetleg túlságosan lázba hozott a szexiskedő Gubik Petra, most garantáltan elmúlt.

Sajnos élemedett korom okán én még láttam a tévében azt a Táncdalfesztivált, ahol először énekelte el a bongyorhajú énekes ezt a dalt, és a produkció tökéletesen visszahozta azt a retro érzést, ami akkor persze még nem is volt retro.

Soltész Rezsőre amúgy kicsit haragszom azért, amit az Allways Look on the Bright Side of Life című örökbecsűvel művelt, de Molnár Tibitől nem sajnálom az 50 pontot.

Oláh Ibolya eddig nagyon menetelt, de Lady Gaga kicsit a gagáján akadt. Persze, szeretnék én ilyen szinten előadni bármit, de ő maga tette nagyon magasra a lécet, és azt most szerintem nem ugrotta meg. Nem igazán jött meg Lady Gaga hangja. A zsűri is így érezte, mert rekordalacsony, 42 pontot adtak Ibinek.

A mókának persze közel sem volt vége ezzel, hiszen jött még három párbaj. Gubik Petra és Schoblocher Barbara Christina Aguileraként énekelték a Candymant. Ami nem a legszerencsésebb párbajdal, nehéz követni, hogy épp ki énekel.

Látszik, hogy rövid idő volt felkészülni, a koreográfia sokszor nem volt szinkronban a két hölgynél.

Összességében Petrát kicsit merevnek éreztem, Barbara volt az, aki együtt élt a dallal, szőröstől-bőröstől belebújt. Jogosan nyerte 4:1-re a párbajt.

Trap kapitány és Valkusz Milán Scooter medleyt kaptak. No ez megint nem igazán az én műfajom, de nekem Tibor alakítása jobban bejött. A zsűri fordítva látta, Milán 4 pontot kapott, Trap kapitány egyet.

Oláh Ibolya és Sipos Tamás a Holligans frontemberét, Csipát kapta. Mindkettejüknek testhezálló feladat volt, mégis, Ibi valamivel jobban hozta a zsigeri rock 'n' rollt. Ibi szemmel láthatóan ki is adta minden energiáját, meglehetősen enerváltan fogadta a zsűri dicséretét, és hogy 4:1 arányban megnyerte a párbajt.

Olyan történt, mint még soha, Schoblocher Barbara nyerte az adást úgy, hogy korábban többször került a kiesőzóna közelébe.

Valkusz Milán és Oláh Ibi simán továbbjutott, a zsűri 3:2 arányban megmentette Gubik Petrát – amit innen is köszönök nekik –, a nézők pedig Molnár Tibit marasztalták. Így kizárásos alapon Sipos Tomi számára ért véget a verseny.

Még egy csavar maradt a végégre, kiderült, hogy az elődöntőben is két feladatot kapnak a játékosok, és az egyiket maguk választhatják ki. Az biztos, hogy lesz Måneskin és Wolf Kati. A részletekért íme:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Itt megnézheted a teljes Azahriah Aréna koncertet
A fiatal zenész óriási bulit csinált március 10-én, a fellépést most feltöltötte a YouTube-ra.

Link másolása

Megtöltötte a Papp László Sportarénában március 10-én, koncertje hatalmas sikert aratott.

Több híresség is ott volt a nézők között, például Nádai Anikó vagy Szabó András Csuti, de a tömeg zöme inkább fiatalokból állt, akik természetesen kívülről fújták a 21 éves énekes dalait. Azahriah-nak sokszor csak élveznie kellett a hangulatot,

a közönsége ugyanis egy emberként énekelte a legnagyobb slágereit.

Az énekes most a teljes koncertet feltöltötte a YouTube-csatornájára, így már bárki végignézheti a fellépést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Kitalálod, hol van a legújabb Kolodko-szobor?
Elkészült az eddigi legrejtélyesebb kisfilm is az új alkotáshoz.

Link másolása

Megszokhattuk már, hogy ha Kolodko Mihály új miniszoborral jelentkezik Budapest (vagy akár más városok) közterein, általában rövid videót is feltölt a készítésről.

A kárpátaljai művész csak annyit írt videójához, hogy "füles" – a kis kezdőbetűből már lehetett sejteni, hogy itt nem Micimackó csacsibarátjáról lesz szó, és hamar meg is látjuk Kolodko fejhallgatóját is.

A művész ezután lemezekről hallgat világhírű magyar klasszikusokat, például Seress Rezső Szomorú vasárnapjának egy külföldi feldolgozását, Liszt Ferenc Magyar rapszódiák egyik tételét vagy épp a Tavaszi szél kezdetű népdalt Freddie Mercury előadásában.

Mindeközben készül a fejhallgató, amit Kolodko a videó végén el is helyez végsőnek tűnő helyén. A felvételt látva talán kitalálható, hol lelhetünk rá a legújabb szoborra...


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a 60 éves Quentin Tarantinóról
Korunk egyik meghatározó alkotója, a 90-es és 2000-es évek óta megkerülhetetlen rendező. Hatalmas hatása volt Hollywoodra, rengeteg alkotót inspirált, és megváltoztatta magát az iparágat is.

Link másolása

Elég bátor volt használni a „B-filmek” eszköztárát, régi műfaji filmekből merített, és összeboronálta őket hihetetlen gazdag fantáziájával. Boldog születésnapot neki! Március 27-én tölti be a hatvanat.

1. Már fiatalon is a moziért élt!

Fiatalkorában még a koráról is hazudott, hogy egy pornómoziban dolgozhasson jegyszedőként Torrence-ben. A hely neve Pussycat Theatre volt.

2. Első munkája az álomgyárban egy kisköltségvetésű fitness-video volt

Egyik első hollywoodi munkája Dolph Lundgren: Maximum Potential című edzésvideójában volt, ő volt az egyik produkciós asszisztens. Ekkor találkozott Roger Avaryvel, akivel aztán közösen írták meg a Kutyaszorítóban című film történetét, és együtt nyertek Oscar-díjat a Ponyvaregény forgatókönyvéért.

3. Egyik jó barátja, Robert Rodriguez segített neki a Kill Billnél

A Kill Bill volt az első filmje, ahol a filmzenét nem a filmhez szerezték, hanem össze kellett állítani. Ebben nagy segítség volt számára egyik jó barátja Robert Rodriguez. A szűk költségvetés miatt mindössze jelképes egy dollárért vállalta, hogy segít, cserébe Tarantino ingyen rendezett egy jelenetet Rodriguez Sin City – A bűn városa című filmjében.

4. Samuel L. nélkül soha!

Tarantino egyik kedvenc színésze Samuel L. Jackson. Miután az első mozifilmjében nem talált neki szerepet, a Ponyvaregényben Jules szerepét direkt neki írta, majd személyesen hívta fel, hogy felajánlja neki a szerepet.

5. Zoë Bell, a legjobb kaszkadőr, akivel valaha dolgozott

Zoë Bell új-zélandi kaszkadőr, a Kill Bill első része óta, tehát 2004 óta minden Tarantino-produkcióban dolgozott, sőt némelyikben nagyobb szerepet is kapott: ő volt a Halálbiztos szőke szépsége, aki a film végén a fehér kocsin „lovagol”.

6. Hollywood többször próbálta befűzni

Rengeteg film kapcsán felmerül a neve, amikor egy franchise-t vérfrissíteni akarnak. Majdnem ő rendezte a Casino Royale-t, de szó volt egy Star Trek-filmről is, miután a legutolsó 2016-os Justin Lin-mű nem hozta az elvárt nézőszámot, sőt, az első Vasember kapcsán is emlegették a nevét.

7. A #meetoo-botrány őt is érintette

Őt is érintette a #metoo botrány, egy nem várt vonalon. Mivel sokat dolgozott a Weinstein Companyval, így várható volt, hogy valami szög ki fog bújni a zsákból. Nem várt esemény hatására tűnt fel a neve: 2003-ban a Kill Bill forgatásán Tarantino ragaszkodott, hogy Uma Thurman vezessen egy autós jelenetben. Thurman egy kanyart rosszul vett be, és egy fának csapódott, és súlyosan megsérült. Ezt a balesetet a Weinstein Company eltusolta, Thurman nem is haragszik a rendezőre, tudja, hogy baleset volt, de az eltussolás ténye számára megbocsáthatatlan maradt, és azóta sem szerepelt Tarantino-filmben.

8. A Django elszabadul eredetileg Leo nélkül forgott volna

Tarantino a Django elszabadul forgatókönyvét átírta, hogy Leonardo DiCaprio szerepelhessen benne. Miután DiCaprio elolvasta a forgatókönyvet és imádta, könyörgött Tarantinónak Calvin Candie szerepéért, de mivel túl fiatal volt karakterhez, át kellett írni a teljes forgatókönyvet. Azóta is gyümölcsöző szakmai kapcsolat van köztük, elég a Volt egyszer egy… Hollywoodra gondolni.

9. Szívesen rendez apróságokat is, nemcsak mozifilmet

Több sorozatban is rendezett külön részeket, 2005-ben a Helyszínelők évadfinálé dupla epizódját neki köszönhetjük, de már 1995-ben is elvállalt egy Vészhelyzet-részt, aminek az elején egy hihetetlenül hatásos, vágás nélküli jelenettel kezdett.

10. Egy utolsó tangó

Állítása szerint a következő filmje lesz az utolsó. Most, hogy betöltötte a 60. életévét, szeretne visszavonulni a rendezéstől. Úgy gondolom, hogy nem kell félnünk, hogy nem találkozunk többet a nevével Hollywoodban, mert termékeny író és producer is, és nem gondolom, hogy ezektől is visszavonulna, de a rendezéssel járó feladatokkal és stresszel ebben a korban bizony úgy gondolja, hogy fel kell hagyni.

Reméljük, még sokáig találkozunk a nevével és a tarantinói stílusnak egyelőre nem kell búcsút inteni. Egy biztos, hogy akik a Tarantino-filmeken nőttek fel, azok másként látják a határt a hollywoodi blockbusterek és a művészfilmek mezején. Egy filmes bálvány, aki még reméljük sokáig velünk lesz!

Források: Vanity Fair, Wikipedia, Sreenrant, Movieweb.com, Eightieskids.com, Britannica.com

Link másolása
KÖVESS MINKET: