KULT

Aki hibázik, az „halott” – megnéztük az Árulók első adását, a krimi-realitybe boldogan jött minden celeb

Az RTL brit mintára készült műsora megmutatta, mennyire megváltozott a celebség, és hogy Árpa Attila milyen jó műsorvezető. Kritika.

Link másolása

A CIKK SPOILEREKET TARTALMAZ

Árulók – gyilkosság a kastélyban címmel megérkezett Magyarországra a De Verraders című reality műsor. Az izgalmas, fordulatos vetélkedő amolyan Agatha Christie-be oltott Among Us. Érdekesen ötvözi a klasszikus detektívregények világát a modern pszichothrillerek idegtépő feszültségével. A formátum egészen friss, hiszen 2021-ben volt az ősbemutató a RTL4 csatornán.

A játéknak van olyan változata, ahol csak civilek játszanak, van ahol a fele celeb. Az RTL azonban azt a verziót választotta, ahol minden versenyző celeb. Ennek oka Herman Pierre drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgató szerint rendkívül prózai: a magyar nézőknek az jön be, ha hírességeket láthatnak.

A készítők igyekeztek összeszedni a krimik kötelező díszletelemeit: nosztalgiavonat, Tudor-stílusú kastély, elegáns várúr. Az utóbbi maga a műsorvezető, Árpa Attila, akit castingon válogattak ki a műsor készítői. Herman Pierre és Nyári Gábor, az RTL szenior kreatív producere is bevallotta, Árpát csak amolyan gesztusként hívták be (aki valaha mindkettőjüknek főnöke volt), valójában egyikük sem tartotta alkalmasnak a feladatra. De a próbafelvételek végére belátták, hogy ő az igazi. Állítólag nagy neveket utasított maga mögé, de érthető okokból nem árulták el, kiket.

Az Árulók ráébresztett, mennyire leértékelődött a celebség. Valaha a tévés személyiségeket, fontosabb színészeket mindenki ismerte.

De ma már a hírességek sem ismerik egymást.

Az egy dolog, hogy én nem tudtam eddig, ki az a Varga Ferenc taktikai tréner. Ő nem tudta hova tenni Nagy Zsoltot. Vásáry André és Horváth Éva Nyáry Luca íróra csodálkoztak rá. André meg is kérdezte: ez a műsor akkor félig civil? Merem remélni, hogy Luca apukáját azért ők is megismernék.

Na és akkor az internetes influenszerekről még nem is beszéltünk, ami megint egy teljesen másik kör, saját rajongókkal. Meg lehet figyelni, ahogy a csatornák próbálják ezt a kört is integrálni a műsorokba, egyelőre több-kevesebb sikerrel.

Összesen 22 játékos kezdte meg a műsort. A műsor sajtóeseményén rákérdeztem, hogy milyen szempontok alapján válogatták össze őket. Pierre elmondta, általános tévedés, hogy az ilyen műsorokban bizonyos előre meghatározott karaktereket keresnek. Valójában egyszerűen elkezdtek felkérni hírességeket, hogy egyáltalán legyen valaki, aztán amikor már volt 10-12 résztvevő, akkor a maradéknál már közrejátszottak egyéb szempontok is. Állítólag Sváby Andrást volt a legkönnyebb meggyőzni, mivel gyerekkorában sokat játszott hasonló játékot.

Amúgy nem volt túl nehéz dolguk. Két olyan műsora volt az utóbbi egy évben az RTL-nek, ahova boldogan jött minden híresség: az Árulók és a Sztárbox.

Elég hamar megkezdődött a „vérengzés”. Amikor a szereplők megérkeztek a nádasladányi kastélyba, Árpa Attila a parkba invitálta őket egy kis játékra. Egy tisztáson táblák álltak mindenféle állításokkal. Például „Engem nem lehet kiismerni”. „Nem bírom, ha más irányít”. „Bánt, ha csalódást okozok másoknak.” Minden játékosnak be kellett állnia a rá legjellemzőbb állítás alá.

Nyáry Luca a „Szerintem én leszek az első, aki elhagyja a játékot” táblát választotta – vesztére. Árpa Attila közölte vele, hogy azonnal távoznia kell.

Megjegyzem, Lucának csak el kellett volna olvasnia a Traitor wikipedia cikkét a játék előtt, akkor pontosan tudta volna, mi vár rá.

A „hirtelen halál” megtette hatását. A játékosok arcán őszinte döbbenet ült. Az addig uralkodó jókedv egycsapásra elillant. Megértették, hogy ebben a játékban nem vacakolnak. Aki hibázik, az „halott”.

Érdekesség: az eredeti brit verzióban az így távozott játékos később visszatérhetett a játékba egy csavarnak köszönhetően. Direkt rákérdeztem, de a műsor készítői azt bizonygatták, itt nem fog visszatérni senki, aki egyszer kiesett.

A játék menete amúgy egyszerű. A játékosok közül az elején Árpa Attila kiválasztott három árulót. Persze úgy, hogy senki ne tudja, kik azok. Az árulók minden este összegyűlnek, és kiválasztják, kit gyilkolnak meg. Az áldozatnak másnap reggel el kell hagynia a kastélyt.

A potenciális áldozatok eközben nyomoznak, próbálják leleplezni a bűnösöket. Minden este szavaznak, és hazaküldenek valakit, akit gyilkosnak vélnek. Amennyiben az árulók közül kiesik valaki, meghívhatnak valakit a játékostársak közül árulónak, aki vagy elfogadja, vagy nem.

Ha viszont egy gyilkos egyedül marad, akkor kötelező választani maga mellé valakit, mégpedig úgy, hogy megzsarolja: vagy átáll, vagy meghal. Amennyiben a játék végén sikerül leleplezni az összes gyilkost, az életben lévő ártatlanok nyerik a fődíjat. Ha azonban akár egyetlen gyilkos is kihúzza legvégig, övé a nyeremény.

Mint a sorozat sajtóeseményén megtudtuk, az első gyilkosokat a műsor készítői választották ki. De mint Nyári Gáborék elmondták, ezt leszámítva egyáltalán nem avatkoztak bele mesterségesen a játék menetébe.

A stábtagoknak nem is lehetett semmiféle kapcsolata a játékosokkal.

Egyedül a pszichológusok beszélhettek velük, akik folyamatosan felügyelték a mentális állapotukat.

Két gyilkolás és kiszavazás között a résztvevők mindenféle játékokban vesznek részt, ahol a cél minél több pénzt gyűjteni, ezzel növelve a nyereményalapot, amit a végén valaki megnyerhet.

Az első három áruló Görög Zita, Krajnyák Luca és Nagy Zsolt lett, akik az éj leple alatt összegyűlve eldöntötték, kivel végeznek elsőként… De hogy hogyan döntöttek, azt természetesen csak a következő részből tudjuk meg.

Az Árulók igazán szórakoztató formátum. Árpa Attila szemmel láthatóan élvezi a cinikus, kíméletlen várúr szerepét, és remekül áll neki a sétapálca, ami eleinte csak kelléknek indult, de a lábsérülése után szüksége is lett rá. Engem ugyan nem ragadott annyira magával a krimi része, nem izgultam szét magam rajta. Inkább csak egy szórakoztató játék. Annak viszont kiváló.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Nagy Ervin: Nem fogom befogni, azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom
A színésznek most is markáns véleménye van politikai, közéleti kérdésekről. Andy Vajnát már nagyon pozitív szereplőnek látja, de Rákay Philipről még mindig nagyon lesújtó a véleménye.

Link másolása

Interjút adott ez RTL-nek Nagy Ervin, akinek nemrégiben jelent meg A király, a gróf és a tanár című életrajzi könyve. A beszélgetésben számos közéleti témát is érintettek a színésszel, aki egyértelműen a kormánnyal szemben pozícionálja magát, számos ellenzéki tüntetésen is felszólalt.

A Király című sorozat sztárja mesélt Andy Vajnával való „kellemesen rossz” viszonyáról. Kettejük kapcsolata azzal kezdődött, hogy a színész felállt egy szerepből, ami miatt gellert kapott a kapcsolatuk. Ettől függetlenül Nagy Ervin úgy gondolja: „pláne úgy, hogy látom, milyen űrt hagyott maga után, pláne úgy, hogy látom, mi jött utána, ma már áldásosnak látom azt a lobbitevékenységet, amit a magyar filmért kifejtett. A halála után ennél csak rosszabb lett a helyzet.”

Beszélt arról is, hogy Thuróczy Szabolccsal való kapcsolatában nem okozott törést, hogy politikai nyomásra, nem ő, hanem Thuróczy játszotta el a Szia, életem című film főszerepét, bár egy ideig zrikálta ezzel kollégáját. „Van bennem azért egy nagy adag idealizmus, megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha mellém állna a szakma és senki nem vállalná a szerepet. Nagyon ritkán, de volt már rá példa, hogy ez a szakma kiállt valakiért. De ami ennél is fontosabb, hogy nagyon szeretem Szabolcsot, baromi jó színésznek tartom, és tudtam, hogy A Királyban nagyon jó kettőst fogunk alkotni mint Jimmy és a menedzsere” – mondta erről.

Elmondta azt is, hogy édesapjával épp a minap veszett össze a politika miatt. Szerinte ugyanis nem kellene ilyen hangosan szidnia a rendszert,

„az én érvem pedig az, hogy egy demokráciában miért ne tehetném. Ilyeneken szoktunk veszekedni. Mondtam neki, hogy vagy tíz éven át szóltam kulturáltan, de jól hallhatóan, de van egy pont, amikor elég”

– mondta el a színész.

Szerinte először Pintér Béla A bajnok című előadása miatt kezdte ki a hatalom. „Egyértelmű politikai támadás volt az a Katona József Színház ellen. Mert mit hirdet a hatalom? Hát azt, hogy elöl csillog-villog minden, tiszta udvar, rendes ház, megy a magánélet szentségesítése, miközben mennyi ereszcsatorna van ebben az országban” – fejtette ki erről véleményét Nagy Ervin.

A politika kapcsán szóba kerül a közte és Rákay Philip között lezajlott nyári posztháború is. Erről Nagy azt mondja: „Semmit nem bántam meg belőle. Amikor udvaroncok és mindenféle megmondóemberek szereptévesztésből személyes támadást intéznek ellenem, akkor lépni kell. [...]

Vannak, akik úgy érzik, mindent megengedhetnek maguknak, mert Orbán Viktor engedélyét tudhatják a zsebükben és becsmérelhetik például a tanárokat. Nekem kutya kötelességem ilyenkor visszaszólni, hogy ne már.”

A színész hozzátette: „Biztos sokan azt hiszik, hogy a Balatont bámulom könnyes szemmel, mert Árpa Attila a Sztárboxban szájba vert, de csalódást kell okoznom, nem így van.

Nem fogom befogni a számat. Ez nem győzelem vagy vereség kérdése. Azért szólalok meg, mert a szakadék széle felé tart a magyar kultúra, a magyar közoktatás, a magyar társadalom. Én ilyen mintákat kaptam a tanáraimtól, szóval nem fogom befogni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Meghalt Andresz Kati
Színházi szerepei mellett több mint 1600 alkalommal szinkronizált. Susan Sarandon állandó magyarhangja volt.

Link másolása

Elhunyt Andresz Kati magyar színésznő, szinkronszínésznő – adta hírül a Szinházonline.

A színművész 1955-ben született, Budapesten. 1978-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, még ugyanebben az évben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja lett. 1981–1984 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1984–1986 között pedig a győri Kisfaludy Színház színésze volt. 1986–1987 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1987-ben a Jurta Színház alkalmazottja volt. 1988 óta szabadfoglalkozású.

„Mindannyian, akik a Mozit, TV-t folyamatosan nyomon követik, tudják, régebben méltán világhírű volt a magyar szinkron… manapság, a piacgazdaság korában már más idők járnak, de azért e nehezebb körülmények közepette is van még presztízse a “szakmának”!

Kati színpadi szerepei, irodalmi estjei mellett, [...] évtizedek óta egyik ikonja a magyar szinkronnak (kölcsönözte különleges orgánumát már többek közt Romy Schneidernek, Susan Sarandonnak, és például a közkedvelt Szulejmán sorozatban a mindenki által tisztelt AfifeAsszony hangja is volt… Általa a török színésznő csodásan szólalt meg magyarul), de eddig semmilyen elismerésben nem részesült, ám Ő nem panaszkodott, csendben, szerényen tette a dolgát, és vitte családját is a hátán”

– írta a róla a BorArtRoom blog.

Andresz Kati 68 éves volt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt a Groovehouse „láthatatlan” harmadik tagja
Farkas Gábriel felelt a zenekar egyedi hangzásáért.

Link másolása

Meghalt Farkas Gábriel, akit a népszerű Groovehouse együttes harmadik, „láthatatlan” tagjaként is emlegettek. A halálhírt Kis Judy, az együttes énekesnője jelentette be.

„Aki ismeri a munkásságunkat tudja, hogy sok-sok éven át volt egy "láthatatlan" 3. tagunk, aki a háttérben jellegzetessé tette a Groovehouse dalok hangszerelését”

– írta róla Judy. Hozzátette: „Felfoghatatlan hogy nincs többé, és hogy eltűnik a zenei piacról az az igazi "Faris" hangszerelés. Hálásak vagyunk azért hogy részese volt az életünknek.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Lánya és kollégái búcsúznak Andresz Katitól
A 68 évesen elhunyt Andresz Katit amellett, hogy színésznőként is emlékezetes pályát hagyott maga mögött, azok is megismerhették, akik csak utánozhatatlan orgánumát hallhatták, hiszen, ahogy egy kollégája fogalmazott: ő volt a „szinkron királynője”.

Link másolása

Hunyadkürti Éva, Andresz Kati lánya feketére változtatta profilképét Facebook oldalán és egy régi közös képpel búcsúzott édesanyjától.

Sass Elizabeth az alábbi bejegyzéssel búcsúzott:

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk Andresz Kati 2023. 12. 06-án felköltözött az égbe. Örökké szeretünk”

Kollégái közül Csondor Kata azt írta, nem tudja felfogni, hogy Andresz Kati,

„ma a másik világba utazott hirtelen.”

Korlátozott ideig olvasható Insta-történetében Járai Kíra így fogalmazott:

Akárhányszor együtt dolgoztunk, csodálva hallgattalak. Pótolhatatlan vagy, a szinkron királynője. És örülök, hogy ezt még életedben elmondtam Neked.

Sinkovits-Vitay András pedig az alábbi gondolatokat írta oldalára:

Talán még olvasod, vagy érzed, mi már csak így beszélgetünk.... Pedig születésnapomon, Névnapodon megbeszéltük, hogy együtt játszunk, sűrűbben találkozunk....Te már hazatértél... Gyönyörű repülésed legyen a Teremtő Szívébe, a Mennyei Társulattal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: