Szecessziós süti Gödöllőn
A gödöllői múzeumban szombaton hivatalosan is megnyitották a Szecesszió Évét. A város 2013-as kulturális programjait a múlt századelő egyik uralkodó művészeti irányzata köré szervezi, ennek apropóján kóstolhattuk meg mi is az Ady Endrének és Lédájának ajánlott tortákat és egy könnyű édességet, aminek az utolsó morzsáját is a szecesszió ihlette.
Dömötör Niki cikke, Huszár Boglárka fotóival
Persze nemcsak nassolni jöttünk a múzeumba… A Szecessziós Év köszöntését szerencsés módon összekötötték egy tárlat megnyitásával, melyet Körösfői-Kriesch Aladár, a neves gödöllői szecessziós művész tiszteletére rendeztek. Körösfői százötven éve született, szűkebb pátriájában ma is nagyon büszkék rá. Olyan markáns egyéniség lehetett, aki tehetsége mellett integráló szerepet is betöltött Gödöllő korabeli kulturális életében; az ő révén vált a város a magyar szecesszió bölcsőjévé, és nem mellékesen ő volt a gödöllői művésztelep alapítója, vezetője, összetartója.
A tárlat Körösfői egyik művéről a Jó kormányos címet kapta. Maga az alkotás, egy goblen sajnos nem látható a kiállításon, ugyanis hosszú idő óta nyomát sem találják. Annyit tudnak csak róla, hogy 1907-ben készült, az Iparművészeti Múzeum szokásos karácsonyi vásárán vette meg Ferenc József, aki mint mecénás volt jelen a rendezvényen. A kiállított festmények és tárgyak között egyébként jó néhány magántulajdon is látható, ezeket Körösfői családtagjai, leszármazottai ajánlották fel a tárlat erejéig.
A gödöllői művésztelep sajnos alig vészelte át az első világháborút, Körösfői 1920-as halálával meg is szűnt. A rég elmúlt évek azonban, a rendezvénysorozatnak hála, felidéződnek a március végétől novemberig tartó programokon. Lesz zenés est, táncos est, operett-est, színház-est, szecessziós utazás a könyvtárban, Zsolnay-kiállítás, szecesszió-hangulatú Múzeumok Éjszakája és még sok más, egészen a tél elejéig.
A gödöllői tematikus évek sorában egyébként ez a harmadik. Két éve barokk rendezvénysorozatok várták az érdeklődőket, a tavalyi programok pedig a híres gödöllői hölgyekről szóltak. Megtudtuk azt is, hogy a 2014-es esztendő tematikája az első világháborúhoz fog kapcsolódni (aminek százéves jubileuma közeledik), mégpedig Tormay Cécile egyik művét, A régi ház címűt alapul véve.
De, hogy az édességekről is szó essen végre: örömmel jelentjük, hogy ott voltunk az első alkalommal bemutatott Ady- és Léda-torta kóstolásakor! Szoljár Csaba, a Solier Cukrászda vezetője prezentálta a minden ízében szecessziós és nagyon finom desszerteket, tőle tudhattuk meg azt is, hogyan, milyen ötletek alapján készítették el ezeket a különlegességeket.
Az Ady-torta receptjének megálmodásakor biztosan nem lehetett könnyű dolguk a cukrászoknak, hiszen Ady nem volt az az édesszájú költő. Viszont azt feljegyezték róla, hogy különösen szerette a kapros-túrós lepényt és a puliszkát. A készítők erre támaszkodtak, amikor megalkották a csokoládés-vaníliás piskótára barackos puliszkával (kukuricadara-puding) és baracklekvárral rétegzett kapros-túrós mousse-t.
Léda tortája a zsidó konyha hagyományait és a századelő Párizsának könnyedségét ötvözi. A flódnira hajazó édesség alapja egy csokoládés-mákos piskótatészta, rajta diókrémmel, almaraguval, egy réteg Sacher piskótával és kávéhabbal.
A harmadik ínyencség a szecessziós desszert nevet viselő mangós mousse volt, a belsejében fűszeres csokoládékrémet rejtegetve, ráadásnak pedig egy kis mentazselé is került a tetejére. Mi nagyon szerettük, kóstoljátok meg Ti is!
Ha te is megnéznéd a kiállítás, vagy ennél egy szelet tortát, nyomj egy lájkot!