KULT

A legkisebb fiú, aki meghódította Hollywoodot: John Travolta 69 éves

Összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert tényt a népszerű színészről.

Link másolása

Február 18-án ünnepli születésnapját John Travolta. Az idén 69 éves sztár még mindig tud meglepetést okozni. Nemrég egy reklámfilmben tűnt fel, amelyben a Dokik sitcomból ismert Zach Braff és Donald Fasion oldalán parodizálták ki a Grease egyik leghíresebb betétdalát.

Hamar eldőlt, milyen pályára megy

Travoltának öt testvére van, ő a legfiatalabb gyerek a családban. Édesanyja, Helen ír, édesapja, Salvatore olasz származású. Fiatalon kiderült a tehetsége, 16 évesen otthagyta az iskolát, hogy New Yorkba költözzön, ahol kisebb reklámokban szerepelt. Kisebb hollywoodi kitérő után – ahol tévésorozatokban kapott kisebb szerepeket – 18 évesen beválogatták a Broadwayen a Grease-be.

Horrorfilmekben kezdte a pályafutását

A fiatal John Travoltáról általában az ugrik be, ahogy hátrazselézett hajjal táncol és énekel. Pedig pályafutása elején jóval ijesztőbb filmekben szerepelt. Az ördög esője (The Devil’s Rain) című filmben még viszonylag kis szerepe volt. Egy sátánista szekta egyik tagját játszotta.

Első jelentősebb moziszerepét pedig a Brian de Palma által rendezett, Stephen King regényéből készült 1976-os Carrie-ben játszotta, mint Billy Nolan, az egyik negatív hős.

Richar Gere és Tom Hanks is sokat köszönhet neki

Travolta karrierje során négy olyan szerepet is visszautasított, amelyben végül Gere arathatott sikert. Ezek a Mennyei napok, az Amerikai dzsigoló, a Garni-zóna és a Chicago.

Tom Hanks a Csobbanás, az Apollo 13 és a Forrest Gump főszerepét köszönheti neki.

További fontos szerepek, amiket elutasított: Melvin Udall a Lesz ez még így se! című vígjátékban (Jack Nicholson örülhetett) és Lester Burnham az Amerikai szépségben – ezért a szerepért Kevin Spacey végül Oscar-díjat kapott, akárcsak az előbbiért Nicholson. Sőt, állítólag a Jézus Krisztus Szupersztár főszerepére is őt kérték fel először.

Természetesen olyan is volt, amikor Travolta járt jól. Azért kaphatta meg a Ponyvaregényben Vincent Vega szerepét, mert az eredetileg kiszemelt Michael Madsen nem ért rá.

Nem is jöhetett volna jobbkor a szerep, mivel a karrierje épp hullámvölgyben volt, a Tarantino filmben nyújtott alakításával azonban egészen új oldalát láthattuk, és komolyabb, drámai szerepek egész sorát kapta utána.

A testvérei is színészek

Joey, Ellen, Ann, Sam és Margaret Travolta ugyancsak sikeres színészek. Bár egyikük sem lett akkora sztár, mint John, rendszeresen láthatjuk őket kisebb-nagyobb filmes és tévés szerepekben. Híres fivérük több filmjében is feltűntek.

Édesanyja, Helen Travolta is színésznő és táncosnő volt, aki egy kisebb szereben feltűnt a Szombat esti láz című filmben fia oldalán.

A Youtube-on találtam egy kis összeállítást az egész családról:

Tragédiák a magánéletben

1976-ban, a The Boy in the Plastic Bubble (A fiú a műanyag buborékban) című tévéfilm forgatásán szeretett bele a nála 18 évvel idősebb Diana Hylandbe. Kapcsolatuk sajnos nem lehetett hosszú, Hyland 1977-ben Travolta karjaiban halt meg, mellrákban.

Évtizedekkel később, 2020-ban Travolta felesége, Kelly Preston is mellrákban vesztette életét 59 évesen.

Prestonnal a Zűrös páros forgatásán ismerkedtek meg, három gyermekük született. A színésznő nálunk talán az Ikrek című filmből a legismertebb, melyben Arnold Swarchenegger oldalán játszott, de láthattuk például a Joey című Jóbarátok-spinoffban vagy a Maroon 5 She will be Loved című videoklipjében.

További érdekesség, hogy férjéhez hasonlóan ő is szerepelt egy Stephen King-filmben, a Christine-ben.

Sajnos a házaspár 2009-ben elveszítette legidősebb gyermekét. Az autizmussal diagnosztizált Jeff Travolta 16 évesen halt meg. A család a Bahamákon nyaralt, ahol a fiú beütötte a fejét a kádba, és rohamot kapott.

Képzett pilóta

Travolta 15 évesen kezdett repülésleckéket venni, 22 éves korában szerzett pilótaengedélyt. Összesen 11 repülőtípus vezetésére van engedélye.

2007-ben Németországból tartott New Yorkba saját Boeing 707-esén, amikor kényszerleszállásra kényszerült műszaki meghibásodás miatt. A sztár nem esett kétségbe, mivel épp Írország fölött járt, letette a gépet a Nyugat-Írországban található Shannon reptéren.

Amikor nővé változott

Travolta különösen a 90-es évektől kezdve számtalanszor bebizonyította, hogy nemcsak jó pasi és remek énekes/táncos, de színészként is megállja a helyét.

Az egyik legemlékezetesebb átalakulása kétségtelenül a Hajlakk című filmben látható, amikor nőnek kellett öltöznie.

Travolta és a szcientológia

Első filmje, Az ördög esője forgatása alatt csatlakozott a szcientológusokhoz Joan Prather színésznő hatására.

Travolta egyszer azt mondta, a szektának köszönheti, hogy nem jutott hasonló tragikus sorsra, mint Elvis Presley vagy Marilyn Monroe.

Érdekesség, hogy ha lehet hinni a pletykáknak, a szcientológia-világ szinten legismertebb két arca, John Travolta és Tom Cruise finoman szólva nem kedvelik egymást.

Travolta és Preston hatására csatlakozott a szektához Kirstie Alley színésznő is, aki a Nicsak, ki beszél sorozatban játszotta Travolta partnerét.

Diana hercegnő felkérte táncolni

1985-ben Diana hercegnő megkérte Travoltát, hogy legyen a táncpartnere egy bálon a Fehér Házban.

Travolta később így beszélt erről:

„Volt valami bájosan kislányos benne, úgy éreztem, hogy visszarepítettem őt a gyerekkorába, amikor alighanem nézte a Grease-t, és egy pillanatra én voltam számára a mesebeli herceg.”

Travolta kedvenc rendezője

John Travolta olyan neves rendezőkkel dolgozhatott pályafutása során, mint Brian De Palma, Oliver Stone, Quentin Tarantino.

Mégis, amikor megkérdezték egy interjúban, melyik rendezővel szeretett leginkább dolgozni, nagy meglepetésre Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere nevét mondta.

A zenészből rendezővé avanzsált Dursttal a 2019-es The Fanatic című filmben dolgoztak együtt, és Travolta szerint soha egy rendezővel sem élvezte ennyire a munkát. A filmben egy fanatikus rajongót, Moose-t játssza, aki kedvenc filmsztárja életére tör. Travolta állítása szerint Moose volt a pályafutása kedvenc karaktere.

Reklámok

Mint a beveztőben már említettük, nemrég egy a Super Bowlhoz készült T-Mobil reklámban tűnt fel az idősödő sztár.

Travolta azonban nem először jelent meg reklámban. Néhány évvel ezelőtt Télapóként szerepelt a Capital One hirdetésében Ponyvaregényes játszótársa, Samuel L. Jackson társaságában, ugyancsak a Super Bowl alkalmából.

Travolta kedvenc dala a Grease-ből

Amikor megkérdezték Travoltát, melyik a kedvenc dala a legendás musicalből, azt felelte, a You're the One That I Want", mivel ez volt az egyetlen dal a filmben, amit ténylegesen duettként énekeltek Olivia Newton-Johnnal, ráadásul ez új dal volt, amit kifejezetten a filmhez komponáltak, a színpadi változatban még nem szerepelt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Kórházba került Jordán Tamás
A Nemzet Színésze mindenkit megnyugtatott: a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hamarosan újra színpadra is áll.

Link másolása

Kórházi kezelésre szorul Jordán Tamás. A Nemzet Színésze azonban a Blikknek azt mondta, hogy már sokkal jobban van, és hamarosan újra színpadra áll.

Jordán eddig szinte minden nemzet színésze választáson részt vett. A Blikk szerint ezért is volt feltűnő, hogy nem volt ott május 3-án a Nemzeti Színházban, amikor a testület Kulka Jánosnak szavazta meg a címet.

„Kórházba kerültem egy kisebb beavatkozás miatt, amiről bővebben nem szeretnék beszélni. Annyit viszont mindenki megnyugtatására elárulhatok, hogy nem baleset ért, a probléma gyógyítható és szerencsére nem is súlyos. Hála Istennek, már sokkal jobban vagyok. Ha minden jól megy, vasárnap már otthon lehetek, hamarosan pedig újra színpadra állhatok”

- mondta a lapnak Jordán Tamás. Mint kiderült, a színésznek már egy április végi előadását is le kellett mondania.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
„Úgy látom magam, mint a Titanic zenekara” – Pályaelhagyó és maradó tanárok mesélték el történeteiket egy rendhagyó színdarabban
A Stereo Akt alkotócsoport darabjában összesen 11 volt vagy jelenlegi pedagógus szólalt meg, a végén pedig a közönség bevonásával ötleteltek arról, hogyan lehetne jobbá tenni az oktatást.

Link másolása

„2023. november 30. óta nem vagyok többé tanár, legalábbis a jog szerint. De a mai napig teljesen idegennek hat ez a félmondat: pont annyira képtelenül hangzik, mintha azt mondanám, nem vagyok többé anya, vagy nem vagyok többé ember.”

„2019 februárjában mondtam fel. Másnap elköszöntem édesanyámtól, akinél addig laktam, mert a keresetem egészét elvitte volna egy albérlet plusz az étkezés ára.

Budapestre költöztem, elmentem egy személyes interjúra, ahol elém tettek egy szerződést a tanári fizetésem háromszorosáért. Még olvasgattam a papírokat, amikor felhívott egy másik hely, és amikor elmondtam, hol vagyok, a korábbi bérem négyszeresét ajánlották.”

„Alapvetően minden rendben. Aztán egyszer csak meglátod a Facebookon, hogy a szintén felmondott magyartanár ismerősöd és szépséges Szabó Magda-verset posztol, és hirtelen kiesik a laptop a kezedből. Nem kellene neki folyamatosan versek és gyerekek között lennie? És az hogy lehet, hogy a legbölcsebb, legkorrektebb töritanár szoftvertesztelést tanul?”

A kőbányai Wesley János Általános Iskola egyik tantermében ezúttal felnőttek ülnek – némán, komor arccal hallgatják a hangszóróból visszhangzó mondatokat.

A Stereo Akt csapata a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében vitte (rendhagyó) színpadra a Miután felmondtam / Miután maradtam című darabot, amely pályaelhagyó, illetve minden nehézség ellenére is kitartó tanárok történeteit mutatja be.

Alapja a Miután felmondtam blog, amelyet 2023 év elején alapított két érintett pedagógus, Sikoparija Lujza és Kovács Éva. Céljuk az volt, hogy a nagyközönség számára is bemutassák a személyes sorsokat és drámákat, amelyek egy-egy ilyen döntés mögött húzódnak.

„Eleinte a blog írásaiból indultunk ki, de hamar rájöttünk, hogy szükség van az érem másik oldalára is: azoknak a pedagógusoknak a történeteire, akik a pályán maradtak, és minden kritikusságukkal együtt belülről folytatják az ellenállást”

– meséli Boross Martin rendező, művészeti vezető, akin kívül egy dramaturg és két drámainstruktor vett még részt a koncepció kidolgozásában.

A cél Boross szerint az volt, hogy a megszólalók az ország különböző pontjairól, a közoktatás különböző szakaszaiból, mozaikként kiadjanak egy rendszerszintű problémát. A blog szerkesztői is elküldték a saját kedvenceiket, ezekből választottak ki hatot. A maradók pedig ismerősi körből vagy ajánlás útján kerültek ki, illetve olyan is akadt, aki korábban már megszólalt a témában, és egy interjújának köszönhetően kérték fel.

Boross Martin

Sikoparija Lujza

A közönséget az előadás elején két részre osztották, az egyik csapat a pályaelhagyók, a másik pedig a maradók történeteit hallgatta meg először. A helyszín és az előadásmód is szimbolikus volt: a pályaelhagyóknak csak a hangját lehetett hallani, míg a maradók – egy kivétellel, aki épp táborozott az osztályával – személyesen is ott voltak. Ők viszont egy már nem használt, elhagyatott és lepusztult iskolaépületben beszéltek pár száz méterrel arrébb a motivációikról és belső vívódásaikról.

„A nulladik szülőin el fogom mondani a leendő osztályom szüleinek, hogy 3+2 éves szerződést kötök az osztállyal, 10. évfolyam végén felmondási opcióval. Ha a harmadik év végén úgy állnak a dolgok, hogy nem tudom többé a szakmai hitelemet és a nevemet adni ahhoz, ami az iskolában zajlik, ki fogok lépni a rendszerből”

– szögezte le az elsőként kiálló Horváth András, a kőbányai Szent László Gimnázium matematika-fizika szakos tanára. Hozzátette: nagyon nem szeretné, de elkerülhetetlennek látja, hogy ez előbb-utóbb meg fog történni.

Horváth András

Szilágyi Kitty

Egy soproni egyházi iskola tanára, Keresztény Dorka a rendszeren belüli lázadás taktikáját választotta. „A fénymásolási limitemet arra használom az iskolában, hogy a könyvekből véletlenül kifelejtett múveket pótoljam. Belülről bomlasztom a rendszert: József Attilával, kortárs irodalommal, színházzal” – fogalmazott, hozzátéve: „Mi van velünk, akik maradtunk? Összekapaszkodtunk, mert világossá vált számunkra, hogy magunkon kivül másra nem számíthatunk.”

Varga Sándor az Eötvös József Gimnáziumból azzal kezdte, több mint 30 éve tanító mestertanárként a pályája csúcsán van, a polgári engedetlenségi akcióba inkább a fiatalabb kollégáival vállalt szolidaritás miatt szállt be.

„A státusztörvényt végig sem olvastam, nem érdekelt különösebben, én csak tanítani akartam. Természetesen nekem is el kellett számolnom a lelkiismeretemmel, például a diákjaim és a gyermekeim előtt. Azt mondtam nekik, hogy úgy látom magam, mint a Titanic zenekara: addig játszom, ameddig hagynak.”

Szilágyi Kitty óvodapedagógus, civil aktivista pedig szinte a sírás határán mesélte: eleinte abban bízott, hogy képes lesz a rendszer hiányosságait kiküszöbölni, és megadni mindent a gyerekeknek, amire szükségük van. Aztán elvették tőlük a lehetőséget, hogy dönthessenek arról, ki léphet iskolába, és olyanok kezébe adták, akik még csak nem is találkoztak a gyerekekekkel.

„Sikerült az intézményvezetői államvizsgám, másnap pedig Novák Katalin aláírta a státusztörvényt. És akkor tudtam, hogy intézményvezető már nem leszek.”

A történetmesélő részhez szerettek volna hozzátenni még valamit a végére, hogy a nézők is aktív alkotóivá váljanak az élmények, illetve ne szomorú, frusztrált hangulatban távozzanak, hanem legyen egy konstruktív része is az estének.

A két részre osztott közönség ezért egy harmadik helyszínen újraegyesült, ahol kisebb csoportokba rendeződtek, majd egy-egy padot körbeülve próbálták megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Mi garantálhatja, hogy jó tanárok dolgozzanak az iskolában?
  • Mit szeretnénk, hogy egy diák megtapasztaljon az iskolában?
  • Mit jelent a társadalom számára az oktatás? (Jelenlegi/ideális állapot)

A keretet ehhez egy elképzelt iskolai évzáró külsőségei biztosították, élen egy teljesen fogalmatlan “tankerületi vezető” – valójában a darab egyetlen színész szereplője – videós bejelentkezésével, aki beszédében zseniálisan hozta azt a közhelyparádét, ami (sajnos) gyakorlatilag bármelyik valódi ünnepségen elhangozhatott volna.

Az előadást egyelőre a most lezajlott két alkalomra tervezték, de mivel mindkét este hetekkel hamarabb telt házas lett, nem kizárt, hogy ősszel újabb előadásokra is sor kerül majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba, az Operettszínház színművésze
A színművész Shakespeare-, Molière-, Schiller-főszerepek mellett modern klasszikusokat is alakított.

Link másolása

Hosszan tartó betegség után 59 évesen elhunyt Jantyik Csaba színművész, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja – közölte Facebook-oldalán az Operettszínház.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy tegnap éjszaka hosszan tartó betegség után 59 éves korában elhunyt Jantyik Csaba színművész, társulatunk tagja”

– írták.

Jantyik Csaba 1964. július 30-án született Békésen. Szentesen a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett irodalmi-drámai szakon 1982-ben, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakára, Horvai István–Kapás Dezső osztályába. Diplomáját 1987-ben vette át – írja a Fidelio. Számos nívódíj mellett kitüntették a Debrecen Kultúrájáért díjjal.

2001-ben az Operettszínházhoz szerződött, ahol A muzsika hangja című világhírű musicalben Von Trapp kapitányt alakította először a budapesti közönség előtt. Fontosabb szerepei az intézményben: Kánkán (Aristide), West Side Story (Schrank), Mária főhadnagy (Kossuth Lajos), Lili bárónő (Malomszeghy báró), Menyasszonytánc (Rabbi), Abigél (Torma Gedeon), Szentivánéji álom (Theseus), Viktória (Webster), Rebecca (Julyan ezredes), János vitéz (A francia király), Hegedűs a háztetőn (Kocsmáros), Jekyll és Hyde (Apa, Lord Savage).

Jantyik Csabát a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Meghalt Dabney Coleman, az Aranyoskám és a Gengszterkorzó sztárja
A színészt utoljára a Yellowstone című sorozatban láthattuk. 92 éves volt.

Link másolása

92 éves korában pénteken Dabney Coleman, a Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színész. Halálhírét lánya, Quincy Coleman jelentette be – írja az MTI.

Coleman karrierje 1952-ben indult, és azóta több mint száz filmben szerepelt. Olyan klasszikusokban láthattuk, mint a Pokoli torony (1974), a Kilenctől ötig (1980), Az aranytó (1981), Aranyoskám (1982), Háborús játékok (1983) és a Gengszterkorzó (2010).

A színész a legjobb férfi főszerepért 1988-ban Golden Globe-díjat kapott a The Slap Maxwell Story című filmben nyújtott alakításáért, egy évvel korábban pedig Emmy-díjat nyert a Sworn to Silence című tévéfilmben nyújtott teljesítményéért.

Coleman gyakran alakított cinikus, szarkasztikus karaktereket. Ezt a képességét kamatoztatta olyan filmekben, mint az Aranyoskám és a Kilenctől ötig, ahol emlékezetes negatív figurákat formált meg.

Dabney Coleman hangját több animációs filmben és sorozatban is hallhattuk. Színészi karrierje előtt az Egyesült Államok hadseregében szolgált. A hadseregben töltött idő segített neki fegyelmet és kitartást tanulni, ami később a színészi karrierjében is hasznosnak bizonyult.

Coleman utoljára Yellowstone című tévésorozatban tűnt fel, amelyben egy rész erejéig a főhős John Dutton apját játszotta.


Link másolása
KÖVESS MINKET: