hirdetés

KÖZÖSSÉG

Zacher Gábor és a Momentán a színház erejével segítenek kimászni a gödörből

Rengeteg fiatal nyúl mindenféle laborokban készült dizájnerdroghoz. A prevenciónak pedig fel kell nőni ehhez a valósághoz. Felvilágosítás új utakon, személyes élményekre szabva.

Link másolása

hirdetés

Letért a hagyományos drogprevenciós előadások útjáról Zacher Gábor.

A Momentán Társulattal és néhány, a témában érintett civil szervezettel együtt inkább új, hasznos technikákat adnak a pedagógusok és a diákok kezébe.

Az IMPRO kreatív töltőállomáson indították útjára azt a programsorozatot, mely alatt a színészek olyan, pár perces,

rögtönzött jeleneteket játszanak el, melyek az első drogélményhez, annak előzményeihez és következményeihez kapcsolód(hat)nak.

Közönségtől függetlenül az előadások típusa teljesen megegyezik, mind a nézők, mind Zacher Gábor adhatnak szituációötleteket a színészek kezébe. Ilyen lehet például a füvező diákokra rányitó tanár esete; az értesített szülő reakciója a tanárok és saját gyermeke felé; a hétfő reggel egy reklámügynökségnél; és a „kemény vagy, megcsinálod!” típusú helyzetek.

hirdetés
IMG_8565 (2)k

Bódy Gergő műsorvezető megjegyezte, hogy a szereplők nem Orákulumként vannak jelen a rendezvényen, csupán egy közös brainstorming segítőiként, melyben Zacher Gábor adja a szakmai hátteret, ők pedig az eszközt, melyet a jelenlevők használhatnak majd.

A Függő játszmák projekttel már nem csupán a megelőzés a cél, a problémák gyökeréig próbálnak ásni, feltúrni a családi hátteret az okok után kutatva.

„Csodát nem várok, nem arról szól ez a történet. Arra lennék kíváncsi, hogy mi történik akkor, amikor apa épp a BL-döntőt nézi, a 86. percben, Cristiano Ronaldo elindul a szélen és bemutatja a biciklis cselt. Pont ebben a pillanatban azonban a 12 éves kislánya odalép hozzá, mert mutatni akar neki valamit, amit a neten talált.”IMG_8533 (2)k

A színészek egyből színpadra viszik a szakértő által körvonalazott jelenetet. A toxikológus szerint rengetegszer a színházi játékhoz hasonlóan zajlik a történet. A gyerek, ha nem figyelnek rá, valószínű elvonul a szobájába, és később, mikor kérdezik, mit szeretett volna, azt fogja mondani, hogy már nem érdekes.

Fél óra múlva már nem lehet ezeket a hiányosságokat visszahívni. A kislány még kétszer talán megpróbál kapcsolatot teremteni a szülővel, utána már az online világban, vagy a barátaitól tájékozódik.

"
A gyerek olyan, mint a hasmenés, vagy a halál, ha menni kell, akkor nincs mese, menni kell.

Zacher Gábor hangsúlyozta azt is, hogy ha évek múlva esetleg megtörténik a baj, akkor sem dől össze a világ, de tudnunk kell megfelelően kezelni a szituációt. Pofon és ordibálás helyett például fel lehet tenni a gyermeknek ezeket a kérdéseket: Mit ad neked ez a szer, amit máshogy nem kapsz meg az életedben? vagy Mi az, amiben ettől másképp látod a világot?.IMG_8584 (2)k

A közönség egy adott ponton teljesen különböző karakterű diákokat faragott a színészekből (művész, vallásos, eminens, vagány). Boldoghy Borbála játszotta az osztályfőnököt, ő így nyilatkozott a szereplés után:

"
Kontrollálhatatlan, itt bármi kijöhet és megtörténhet. Nem tudom, hogy lehet ezt bírni. Pedagógusként erős tudás, magabiztosság, eszközök kellenének a kezembe, mert nem vagyok pszichológus. Nehéz feladat volt, de jól éreztem magam.

„A színészek játéka jól visszaadta azokat a nagy kommunikációs hiányosságokat, amelyek az egész történetet jellemzik – mondja Zacher Gábor. Kisegítve a hallgatóságot és a színészeket, hozzátette, hogy meg szokta kérdezni időnként a szülőktől, ismerik-e a gyermeküket? Itt nem a TAJ számra vagy a bizonyítványra gondol, hanem arra, hogy mi érdekli ezt a gyereket, milyen zenét hallgat konkrétan.

„Általában azt a választ kapom, hogy borzasztó az ízlése. De mindig felteszem a kérdést nekik: Nem gondolják, hogy a szöveg visszaadja a gyerek lelkivilágát, aki lehet épp összeveszett a csajával/pasijával?”IMG_8568 (2)k

A programot Kapolcsra is elviszik a szervezők, ahol bárki megtekintheti az új ösvényre lépő, szemléletváltásra ösztönző előadást, mely nem csak a tanároknak tartogat hasznos, elvihető tudást.

Az elhangzott mondatok meglepő gyorsasággal csapnak arcon minden nézőt, ezáltal arra is alkalmasak, hogy

a diákok szemét felnyissák, így ők is tudnak majd segíteni társaiknak.

Az új módszer által emellett azt is megtudhatjuk, hogyan lehet úgy tovább vinni a kábítószerproblémát egy színházi eszközzel, hogy a közönség tudással gyarapodva, pozitív emléknyomokkal hagyja el a nézőteret.

„Nem a térdcsapdosás a fontos. Persze, érezzük jól magunkat, de legyünk tisztában azzal, hogy itt a valóság jön elő, a problémák kezelése az elsődleges. A „Ne drogozzatok!” szlogen sugallása helyett, arról szól ez a program, hogy mernek-e ezek a kölykök jó döntést hozni. Arról, hogy ebbe mi, okos és bölcs felnőttek, hol tudunk belenyúlni.”IMG_8599k

A projekt életre hívását az is indokolta, hogy

az elmúlt három évben 250 új pszichoaktív szer jelent meg

a világon és hazánkban minden harmadik 15-16 év közötti fogyasztott már valamilyen drogot.

Ezek közül az érintett korosztályra leginkább veszélyt jelentő, a divatba jött biofű, mely egy vegyszerrel kevert hallucinogén dizájnerdrog. Ennek összetevői ismeretlenek, mert mindig változnak. Aki csupán kipróbálni szeretné, azt a kockázatot is vállalja, hogy senki nem tudja, milyen hatással lehet rá az adott szer.

Zacher Gábor szerint a tanároknak lehetőségük van az általuk tanított anyag felől közelíteni, de mindig ügyelniük kell arra, hogy a gyereket ne bátorítsák ezzel a technikával.IMG_8641 (2)k

"

Annak a valószínűsége, hogy te leszel egy új Baudelaire, vagy Stephen King, nagyjából egy az egymillióhoz. Ez nem kifizetődő arány, túl sok olyan volt, aki próbálkozott és semmi nyomot nem hagyott. Ezt el kell nekik mondani. Jó, ha tudják azt is, hogy nem annak kell a visszatartó erőnek lennie, hogy ők a másik 999 999 közé fognak tartozni, hanem, hogy 2017-re a világ megváltozott: bizonytalan, kombinált szerek vannak kint a piacon.

A szervezők és a színészek (Kiskovács Attila, Penke Bence, Boldoghy Borbála, Montvai Sára és Harsányi Bence) fontosnak tartották a függőség fogalmának tisztázását. A doktor szerint napi 3 szisszenés, napi 3 sör nem jár berúgással, nem lesz tőle otthon botrány, vagy családverés, de, ha részévé válik az életünknek például délután 5-től este 10-ig minden nap, akkor alkoholistának számítunk.IMG_8663k

„Az alkohollal szemben egyébként is baromi álságosok vagyunk, pedig mi is ugyanannyit ittunk, mint a mai fiatalok, de, ami akkor volt, azt bearanyozta 35 év. Ugyanez a helyzet a reggeli első kávéval, vagy cigarettával. Ha a rituálé része(i), már attól jobban érezzük magunkat, ha például, még csak a nyelőcső közepén van a kávé és fel sem szívódott.”

Zacher Gábor szerint az a baj a saját függőségünkkel, hogy nem vesszük észre, mert normálisan elélünk velük, ha pedig egy személy szembesít minket, akkor általában a „Hagyjál már, pont te mondod?” mondatot dörgöljük az orra alá.IMG_8656k

"
Bár a velem szemben ülők, még nem az a korosztály, amely előbb nyúlt a telefonjához, mint magához, de köztudott, hogy naponta körülbelül 150-szer is megnézzük a mobilunkat. Nincs olyan, aki nem függ valamitől, ily formán Magyarország 10 millió függő országa, a Föld pedig 7 milliárd függő bolygója.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség, hogy elment” - megható szavakkal búcsúznak Kóbor Jánostól a pályatársak

Bródy János, Koncz Zsuzsa, Demjén Ferenc is dallal és közös fotókkal, emlékekkel búcsúzott.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a barátok, pályatársak, ismert emberek a közösségi oldalakon.

Bródy János az Omega Ezüst eső című dalával búcsúzott.

hirdetés

Koncz Zsuzsa egy hosszú posztban emlékezett.

"Tudtuk, hogy nagy a baj, de az ember szeretne hinni a csodában...Csodák meg nem nagyon vannak...és a szavak is hiányoznak ilyenkor"

- kezdte posztját, amit közös emlékekkel folytatta.

Demjén Ferenc szintén közös emlékkel búcsúzott:

A Tankcsapda közös fotóval búcsúzott.

"»Életfogytig rock and roll...« Nyugodj békében, Kóbor Mecky!"

- fogalmaztak a posztban.

A Republic is egy posztban búcsúzott:

Molnár Ferenc Caramel egy régi képpel emlékezett Kóbor Jánosra.

"Az igazi Legendákat soha nem feledjük! Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség hogy elment. Ma tényleg nincsenek szavak..."

- írta a zenész.

Vujity Tvrtko egy fotóval búcsúzott.

"Isten Veled, LEGENDA!"

- fogalmazott.

Tóth Gabi egy fekete-fehér fotóval emlékezett a legendás zenészre:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A Scorpions is búcsúzik Kóbor Jánostól: „A dalaid örökké élni fognak”

A német együttest is lesújtotta az Omega frontemberének halálhíre.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn érkezett a szomorú hír, hogy rövid betegség után meghalt Kóbor János. Az Omega együttes legendás frontemberének halálát a zenekar Facebook-oldalán közölték.

Kóbor János halálhíre az egész országot megrázta. Most barátai, pályatársai, tisztelői, közéleti szereplők búcsúznak tőle a különböző internetes felületeken.

Nem maradt ki a sorból a Scorpions sem, ami nem is meglepő, hiszen a német rockegyüttes és az Omega között szoros kapcsolat alakult ki. Feldolgozták egymás dalait (a Scorpions 1995-ben a Gyöngyhajú lányt, az Omega pedig 2015-ben a Still Loving You című számot) és közös koncerteket is adtak Budapesten.

hirdetés

A német együttes a Facebook-oldalán búcsúzott Kóbor Jánostól:

"Nagyon szomorú hír érkezett ma. Drága barátunk, Kóbor 'Mecky' János a legendás Omega együttesből elhunyt. Szívünk és imáink a családjával, a barátaival, Elefánttal és Ferenccel, az Omega megmaradt tagjaival vannak. A dalaid örökké élni fognak. Nyugodj békében, Kóbor 'Mecky' János!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hobo, Presser és Nagy Feró is írt Kóborról: „Egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű és segítőkész ember hagyott itt minket”

A pályatársak sorra megindító szavakkal méltatják a legendás zenészt.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt a zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán. Barátok, pályatársak, zenészek búcsúznak sorra az Omega együttes legendás frontemberétől.

Hobo hosszú bejegyzésben köszön el a zenésztől, a posztja végén azt írja: "Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld".

Presser Gábor egy régi képet osztott meg:

hirdetés

Nagy Feró az Origónak nyilatkozott:

"Engem nagyon megdöbbentett, még akkor is, hogy tudtam, mi a helyzet. Amióta bevitték, többet tudtam, ami a sajtóban megjelent, de hírzárlat volt, nem akartunk többet mondani. Így is reménykedtünk, mert vannak emberek, akik kiszabadultak a lélegeztetőgép fogságából. Mecky pedig strapabíró, erős ember volt". Felidézte: volt egyszer egy Omega–LGT–Beatrice-turné, ő akkor ismerte meg közelebbről Kóbort. "Nekünk az komoly fordulópont volt: elhittük, hogy a Beatrice ér annyit, hogy felléphet az Omega előtt. Ha belegondolunk, Meckynek nem volt összetűzése senkivel, jól kezelte ezt a világot... ő ezt nagyon jól csinálta..."

Zalatnay Sarolta is egy régi képpel emlékszik pályatársára:

Roy és Ádám egy régi közös fellépés emlékét osztotta meg:

A Kozmix tagjai is szomorú búcsúztatót írtak:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Isten veled!” - Orbán Viktor is búcsúzik Kóbor Jánostól

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

"Isten veled!"

- írta a bejegyzésben a miniszterelnök.

hirdetés

A Fidesz–KDNP azonban egy közös fotót is közzétett Orbán Viktorról és Kóbor Jánosról.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: