News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Vérrel nem terjed a koronavírus, a véradók is biztonságban vannak

A Covid-19 pánikon túl a szokásos nyári lazulás miatt is megcsappanhatnak a készletek, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat újabb nagy neveket állított csatasorba a véradás melletti kampányában.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus a biztonságos vérellátásra is veszélyt jelent, csak nem azért, amiért gondolnánk. A kór nem leselkedik sem a véradókra, sem a vérátömlesztésre szorulókra, viszont, ha a túlzott aggodalom miatt nincs elég véradó, akkor vér sem, vagyis bajba kerülhetnek olyan betegek, akik például egy balesetben sok vért vesztettek, vagy akiknek a műtétjéhez nagy mennyiségű vérre van szükség.

A Covid-19 pánikon túl a szokásos nyári lazulás miatt is megcsappanhatnak a készletek, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat újabb nagy neveket állított csatasorba a véradás melletti kampányában.

Bár világszerte többen is kísérleteznek művérrel, a tudomány mai állása szerint ez a meleg, sötétpiros, ragacsos anyag, amiből egy felnőtt testében nagyjából 5 liternyi csordogál, semmi mással nem helyettesíthető, csak véradással pótolható. Általában 40 százaléknyi vagy a fölötti vérveszteség számít életveszélyesnek, bár már annál kevesebb is vérnyomásesést, zavartságot, ájulást okozhat.

Vérátömlesztésre vagy más néven transzfúzióra a leggyakrabban hirtelen fellépő nagy mértékű vérzéseknél, illetve ugyancsak nagy vérveszteséggel járó – szívsebészeti, nőgyógyászati, szülészeti, ortopédiai stb. – műtéteknél van szükség, de alkalmazzák különböző vérképzőszervi betegségeknél is.

hirdetés

Magyarországon a biztonságos vérellátáshoz naponta 1600-1800 embernek kell vért adnia, a kórházak évente annyi vért használnak fel, amennyi a kórházaknak évente nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható. Mivel minden évben mintegy 260 ezren választják a segítségnyújtásnak ezt a változatát, a tőlük levett 400 ezer egység vér fedezi a szükségletet.

A baj nem is ez, hanem az, hogy jellemzően az ünnepek alatt és a szabadságok idején alábbhagy a lelkesedés, pedig vérre ilyenkor is szükség van, jóllehet a tervezhető, halasztható műtéteket a kórházak sem nyárra ütemezik. A véradásnak a koronavírus-járvány is betett, a vészhelyzet idején nem tudták megtartani a céges és egyéb kitelepülős eseményeket, de a véradók közül is sokan inkább otthon maradtak.

Annak ellenére, hogy az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) nem győzték hangsúlyozni: nincsenek veszélyben a véradásra jelentkezők, a vérvételeket a lehető legnagyobb körültekintéssel végzik. Közben a közösségi oldalakon elterjedt, hogy a véradóknál koronavírus-tesztet végeznek, ami fals információ volt, az OVSZ gyorsan közölte is: a hír nem igaz, aki csak teszteltetni akar, ne jelentkezzen véradásra.

Főleg, hogy a potenciális fertőzötteket igyekeztek kizárni a véradók közül, még ma sem jelentkezhet erre, aki az elmúlt 14 napban érkezett haza valamelyik "SÁRGA" vagy "PIROS" zónába sorolt országból (függetlenül attól, hogy vizsgálati eredményei alapján elhagyhatta a karantént), ha "ZÖLD" minősítésű országban tartózkodott összefüggően legalább 24 órát, illetve ha bármilyen olyan tünete van, ami akár Covid-19-re is utalhat.

Koronavírusra egyébként azért nem szűrik a jelentkezőket, mert a betegség cseppfertőzéssel terjed, vérátömlesztéssel nem adható tovább.

A laboratóriumban a levett vér vércsoportját és az esetleges fertőző vírusok, baktériumok, az úgynevezett fertőző ágensek jelenlétét vizsgálják: Hepatitis-B, Hepatitis-C, HIV, szifilisz.

A járvány első hulláma idején, amikor az egészségügy is takaréklángon működött, és csak sürgős esetben operáltak, a vértartalékok megcsappanása nem okozott problémát. Májustól viszont az élet és fokozatosan az egészségügy is újraindult, ismét több vérre van szükség.

A nyári hónapokban ugyan a kórházak amúgy sem működnek teljes kapacitással, a nem életmentő műtéteket ilyenkor általában halasztják, viszont ezzel párhuzamosan a szabadságolások, az oktatási szünet miatt amúgy is minden évben kevesebb a véradó.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, trombocita-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket akár három különböző beteg is megkaphatja, ezért a szlogen: Adj vért és ments meg három életet!
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

hirdetés
Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: