hirdetés

KÖZÖSSÉG

"Szeretném, ha hozzámennél a férjemhez" - a haldokló feleség megindító levele

Amy Krouse Rosenthal amerikai írónő megható levelét a New York Times közölte először. Azóta milliók olvasták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. március 06.

hirdetés

A sikeres chicágói írónőnél idén állapították meg, hogy petefészekrákja végső stádiumú, gyógyíthatatlan.

A háromgyermekes anyuka a randioldalak stílusában írt levelében próbál meg férjének párt találni, miután ő már nem lesz.

A teljes levél

"Próbálkozom már egy ideje, hogy megírjam ezt a történetet, de a morfium hiánya és az ízletes sajtburgerek (mit nekem 5 hét igazi étel nélkül?!) teljesen leszívták az energiámat - és az írással kapcsolatos eltökéltségem is. Hozzáteszem, az időszakos mikroalvások is visszatartanak a feladat gyors befejezésétől. Akárhogy is, bevallom, ez valamilyen formában élvezet számomra, olyan, mint egy kábítószeres delírium.

Mégis tartanom kell magam a határidőhöz, mely jelenleg elég nyomasztó. Addig kell ezt őszintén elmondanom nektek, amíg kitüntettek figyelmetekkel és szívverésetekkel.

hirdetés
"
A legkülönlegesebb ember felesége vagyok már 26 éve. Még 26 évet terveztünk együtt eltölteni.

Akartok egy beteg viccet hallani? Egy házaspár besétál a sürgősségire 2015 szeptember 5-én, késő délután. Pár órával később, és a tesztek elvégzése után a orvos tisztázza, hogy a feleség szokatlan fájdalmainak oka a jobb oldalon nem vakbélgyulladás, hanem petefészekrák.

Ahogy a pár hazafelé tart szeptember 6-án reggel, valahogy a ködös sokkból ráeszmélnek, hogy a nap, amikor megtudták a végzetes igazságot, egybeesik legfiatalabb gyermekük kirepülésével. Három gyermekük közül ugyanis már egy sem lakik otthon.

Megannyi terv vált köddé aznap.

Illusztráció az eredeti cikkhez

Nem lesz dél-afrikai családi utazás a szülőkkel. Nincs már értelme megpályázni a Loeb-ösztöndíjat a Harvardon. Nincs ázsiai álomnyaralás édesanyámmal. Nincs több írótalálkozó a csodálatos indiai, vancouveri és jakartai iskolákban.

"
No wonder the word cancer and cancel look so similar.*

(*A rák és a törlés - ez esetben egy tervezett program - szavak hasonlóságán alapuló nyelvi játék.)

Ekkor léptem életem új szakaszába, a "B Tervbe" (újabb nyelvi játék, angolul ugyanis a 'B' kiejtve 'be', vagyis: Plan 'Be', tehát 'légy', 'lenni'), amely csak a jelenben él. Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek azt az úriembert, akiről ez a levél szól: Jason Brian Rosenthalt.

"
Könnyű belezúgni. Én is megtettem egyszer.

Hadd fejtsem ezt ki: John bácsi, édesapám legjobb barátja egy nyári táborból ismerte Jasont és engem is külön-külön. Én akkor nem ismertem őt, akkoriban a keleti országrészbe mentem egyetemre, majd dolgozni is. Mikor visszatértem Chicagóba, John bácsikám szervezett egy vakrandit, Jasonnek és nekem.

Mindez 1989-ben volt. Csak 24 éves voltam. Nem vártam semmit ettől a kapcsolattól, de amikor kopogott az ajtómon azt gondoltam: 'Hűha, van ebben a férfiban valami nagyon szerethető.' A vacsora végére már tudtam, hogy feleségül akarok menni hozzá.

És Jason? Nos, ő egy év múltán tudta meg.

Sosem voltam Tinderen, de csinálok Jasonnek egy profilt most azonnal, az együtt töltött idő tapasztalataiból táplálkozva. Nem kevesebb, mint 9490 napról van szó. Először az alapokkal kezdem: körülbelül 178 cm magas, 72 kilogramm súlyú, szőkésbarna hajjal és mogyorószínű szemekkel.

Igen elegánsan öltözik, alkalomhoz illően. Justin és Miles, a két legkisebb fiunk mindig kölcsönveszik a ruháit. Akik ismerik, vagy csak egy pillantást is vetnek rá, tudják, hogy kitűnő ízlése van a zoknikhoz. Fitt, és élvezi ha formában van.

Ha a lakásunk beszélni tudna, nem tartaná magában, hogy Jason hátborzongatóan praktikus. Kiválóan főz. Imádom amikor hazatérve a munkából hoz nekem egy kis olívabogyót sajttal, mielőtt nekiáll a vacsorának. Szereti az élőzenét is, ez a kedvenc időtöltésünk közösen. A 19 éves lányunk, Paris inkább vele megy koncertre, mint bárki mással.

Az első memoárom írása közben a szerkesztő azt mondta, hogy szeretné ezt a karaktert jobban megismerni. Természetesen elfogadtam volna, mivel Jason elbűvölő. De mondhatta volna azt is, hogy szeretném Jasont jobban megismerni. 'Tegyünk még bele Jasonból!'

"
Lenyűgöző apuka, kérdezzetek meg bárkit. Azt a fickót a sarkon. Kérdezzétek meg! El fogja mondani. Ja, és a levegőben fordítja meg a palacsintát!

Amúgy fest is. Szeretem a festészetét. Igazából művésznek hívnám őt, ha nem lenne jogi diplomája, ami egy belvárosi irodába kényszeríti reggel 9 és délután 5 között. Úgy értem kényszerítette, amíg nem voltam beteg.

Amennyiben egy álmodozó, ámde mégsem teketóriázó útitársat keresel, Jason a te embered. Vannak még passziói, főleg a kis dolgokhoz vonzódik: kóstolókanalak, bögrék, szobrok párokról, amint egy padon ülnek - amilyenek kapcsolatunk kezdetén voltunk.

Bizony ilyen Jason: az első terhességem ultrahangvizsgálata közben egy csokor virággal érkezett. Mindig korán kel, és vasárnaponként egy különc arckifejezéssel üdvözöl reggelente a kanalak, a korsók és a banánok közül.

Ő az, aki a benzinkútról vagy a kisboltból visszatérve annyit mond: "Nyújtsd a tenyered!" és voilá, máris ott terem egy kis édesség.

"
Azt hiszem eleget tudsz róla, hogy a Tinderen jobbra húzd. Vagy várj! Mondtam már, hogy hihetetlenül sármos? Az arca végtelenül hiányozni fog...

Mindez úgy hangzik mint egy tündérmese a herceggel, és nem állunk messze tőle. Az alatt a 25 év alatt, amit együtt töltöttünk, a szokásos ház körüli ügyes-bajos dolgokon kívül csak a betegségem húzta keresztül a számításainkat. Micsoda pech!

A legutóbbi memoáromban (melyet teljes egészében a diagnózisom előtt írtam) megkértem az olvasókat, hogy küldjenek tetoválásmintákat, melyekkel összeköthetik magukat az íróval, jelképesen, tintával. Teljesen komolyan gondoltam, és a beküldőktől is ezt a komolyságot vártam. Több száz minta érkezett, majd pár héttel az augusztusi publikáció előtt hallottam egy 62 éves milwaukeei könyvtárosról, Paulette-ről. Ő csak ennyit tanácsolt: "még többet". Első könyvemből vette, amiben kifejtem, hogy az első szavam a "more" volt kiskoromban. Most úgy tűnik ez lesz az utolsó is.

Szeptemberben Paulette ideutazott a chicagói tetoválószalonba. Neki is csináltak egyet a bal csuklójára, míg az enyém a bal alkarom alá került, a lányom kézírásával. Ez volt a második tetoválásom. Az első, egy kiskapitális "j", 25 éve a könyökömön van, bizonyára kitaláljátok, kihez kapcsolódik. Jasonnek is van egy: "AKR".

"
Több időt szeretnék Jasonnel tölteni. Ugyanennyit a gyerekeimmel is.

Szeretnék csütörtök esténként a Green Mill Jazz Clubban Martinit kortyolgatva szórakozni. Ez azonban nem fog megtörténni. Talán csak pár napom van ezen a bolygón. Szóval miért csinálom ezt?

Valentin-napra csomagoltam be ezt a levelet. Nem virágot szeretnék kapni: abban reménykedem, a megfelelő személy elolvassa majd, megtalálja Jasont, és kezdődik egy új szerelmi történet.

Ehhez szándékosan hagyok itt egy üres helyet, hogy tiszta lappal induljatok el a megérdemelt, álomszerű utazásotokon.

Forrás: NY Times


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Az első oltás után pár nappal meghalt egy várandós kismama, koraszülött kisfiát császármetszéssel hozták világra

Az oltás másnapján rosszul lett, a kórházban kiderült, hogy covidos. Az édesapa végig mellette volt, miközben gyerekét is féltette, a felesége kezét is fogta. Most egyedül kell helytállnia, gyűjtést indítottak a megsegítésére.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Egy egyedül maradt gyászoló édesapa közeli barátai, munkatársai fordultak segítségért az Anyák az Anyákért Alapítványhoz, akik felvették a kapcsolatot az édesapával. A család drámáját a közösségi oldalukon írták meg.

"Első babájukat várták. Az édesanya 7 hónapos várandós volt, amikor kiderült, hogy kisfiuk lesz. Az édesanya megkapta a covid-oltás első adagját. A második oltásra már sajnos nem kerülhetett sor. Másnapra nagyon rosszul lett, belázasodott, olyan végtagfájdalmai lettek, hogy szó szerint nem tudott lábra állni sem. Mentő vitte kórházba, ahol azonnal megkezdték az ellátását, illetve közben tesztelték, és bebizonyosodott hogy covidos.

Az állapota 2 nap alatt annyit rosszabbodott, hogy úgy döntöttek, lélegeztetni kell. Előtte viszont császármetszéssel világra hozták a kisfiát. Sajnos az állapota miatt szinte magához sem tudta ölelni…

- írják a megrendítő történetet a Anyák az Anyákért Alapítvány Facebook-oldalán.

Az édesapa végig mellette, mellettük volt. Itt jött el a pillanat, amikor nem tudta, hogy a koraszülött kisfiát féltse és próbáljon örülni az új kis életnek, vagy a felesége kezét fogja és búcsúzzon... talán örökre. A szavak elfogynak... Sajnos még aznap meghalt az édesanya…"

Az özvegyen maradt édesapa teljesen összetört. Anyai ágról van egy nagymama, aki idős, beteg, más segítsége nincs. A babaszoba már berendezve, apróbb dolgok hiányoznak csak, amit még ezután terveztek beszerezni. Május közepe-vége lesz, mire a kisfiát hazaviheti. Talán ennyi időre most biztosan szüksége is lesz, hogy elkezdje feldolgozni a történteket. Hivatalos szervnél dolgozik/dolgozott, és szolgálati lakásban élnek. Egyelőre biztosan nem fog tudni dolgozni.

Szakember kezdi el segíteni a napokban a gyász feldolgozásában és abban, hogy fel tudjon készülni az APA és ANYA szerepre, egyedüli támaszt nyújtva a pici életnek. Minden segítségre szüksége lesz, hogy az életüket tudja normalizálni. Az apuka többnyire egyedül marad a magatehetetlen csecsemővel, aki teljes mértékben rá van utalva.

hirdetés
A tragédia feldolgozása, a lelki teher is nagy teher, és az is hogy kiesik a stabilan kereső fél, jelen helyzetben az apa a kereső tevékenységből, az újszülött ellátása pedig az eddiginél nagyobb kiadással jár.

Nagyon nehéz helyt állni ebben a helyzetben, és sokak számára nem marad más megoldás, minthogy idegen emberek segítségét kell kérjék.

A személyiségi és kegyeleti okok miatt arra kérik az érintett család rokonait, ismerőseit, hogy jószándékú hozzászólásaikat most mellőzzék. Ez a család kérése a nyugalmuk érdekében, mert ezáltal elérhetővé válnak.

Ha segítenél: Anyák az Anyákért Alapítvány

MagNet Bank 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

A közleménybe írjátok be: Anya nélkül projekt


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ingyenes online korrepetálással készít fel az érettségire az ország egyik legjobb matektanára

Gerőcs László nemcsak a budapesti Trefort Gimnáziumban számít legendának.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Idén bárki készülhet az ország egyik legismertebb matematikatanárával, Gerőcs Lászlóval a matekérettségire, a Telekom ugyanis ingyenessé tette a tanár által készített oktatóvideókat.

Gerőcs László nemcsak a budapesti Trefort Gimnázium, hanem jóformán az egész ország matektanára lett, miután a Magyar Televízió Repeta című műsorát megalapította még 1995-ben. És bár a gimnáziumból már nyugdíjba ment, a tanítást nem akasztotta szögre: továbbra is a lehető legszélesebb körben szeretné tanítani a matematikát, a modern korhoz igazodva azonban most már online.

A Korrepeta néven elérhető online kurzusait tavaly indította, 21 videóban készít fel a matekatika érettségire, amely eddig húszezer forintért volt elérhető. Idén a Magyar Telekom karolta fel a kezdeményezést, és

ingyenessé tette az egész Korrepeta-sorozatot, így az idei matekérettségire bárki tanulhat Gerőcs tanár úrral.

A Korrepeta honlapján közép és emelt szinten egyaránt elérhető a felkészítő, amely 21 darab 60 perces részből áll - ebből 20 a középiskolai tananyag tárgyalása, egy pedig egy próbaérettségi megoldása.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Bodrogi Gyula Törőcsik Mariról: „Olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, megérdemelte volna, hogy felgyógyuljon”

Volt férje is megemlékezett a hosszú betegség után meghalt színésznőről.
Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Sorra búcsúznak a politikusok, pályatársak és rajongók Törőcsik Maritól, miután a legendás színésznő hosszas betegség után, életének 86. évében elhunyt.

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila az egész társulat nevében írt megható visszaemlékezést, de megszólalt mások mellett Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is.

Kollégánk, Göbölyös N. László személyes hangvételű nekrológja pedig itt olvasható:

Bodrogi Gyula közel egy évtizeden át, 1956 és 1964 között volt Törőcsik Mari férje, de utána is végig jó viszonyban maradtak. Az Indexen most az alábbi szavakkal búcsúzott volt feleségétől.

hirdetés
"Nagyon kedves, szép, érzékeny ember volt, amilyennek egy fiatal lánynak lennie kell. Aztán példaképpé vált a szakmabéliek számára is. Rengeteg vele kapcsolatos kép, emlék torlódik, zakatol a fejemben, de most nagyon nehéz beszélni róluk. Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem."

A Blikk megkeresésére pedig úgy fogalmazott, egyelőre semmit nem tud mondani a hírre, annyira megrendítette. Mint elárulta, több mint egy éve találkoztak utoljára, de telefonon még alig néhány napja, kedden is beszéltek. Ráadásul elmondása szerint ekkor azt vette észre, mintha egy kicsit jobb lenne a beszéde.

"Akkor inkább arról volt szó, hogy meg kellene gyógyulnia. Nem volt ugyan lehetséges, de olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, hogy megérdemelte volna, hogy felgyógyuljon..."

– fogalmazott Bodrogi Gyula.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Elindult az oltásra buzdító állami kampány: Nagy Feró, Nacsa Olivér és Csisztu Zsuzsa is beszállt

„Ha el van törve a kezed, be kell gipszelni. Hogyha van egy vírus, és arra van egy oltás, be kell oltani” – hangzik el az egyik videóban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Elindult az ismert embereket szerepeltető állami kampány "Az oltás életet ment" címmel. A kormány közzétett több, egyenként 45 másodperces videót is, amikben az oltakozásra buzdítják a lakosságot.

A kampányban szerepel Miklósa Erika, Nagy Tímea, Csisztu Zsuzsa, Nagy Feró, Nacsa Olivér, Cseh László, Csányi Sándor (színész), Borbás Marcsi és Kemény Dénes is.

Ha el van törve a kezed, akkor be kell gipszelni. Hogyha van egy vírus, és arra van egy oltás, akkor be kell oltani. És akkor kinyitnak a boltok, kinyitnak az éttermek, kinyitnak a színházak, mindenkinek lesz munkája és az emberek tudják élni a régi életüket

– buzdít Csányi Sándor az egyik videóban.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az oltakozásra buzdító kampány óriásplakátokon is megjelenik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: