hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szeretetre, támogatásra, anyagi segítségre nemcsak karácsonykor van szüksége a civil szervezeteknek, közösségeknek

Te mikor jótékonykodtál utoljára? Esetleg épp a karácsonyi ünnepek kapcsán? És azelőtt? A támogatásra váró civil szervezeteknek és közösségeknek egész évben jól jön a segítség. Most megnyílt egy olyan lehetőség, amivel könnyedén adományozhatsz - talán te is.

Link másolása

hirdetés

Ránézésre Gyuszi egy kedves fiatalember, aki legtöbb kortársához hasonlóan imádja a kütyüket, és nagy kedvence a tenisz, amivel komoly céljai is vannak. Csakhogy Gyuszi élete sokkal göröngyösebben alakult, mint sorstársaié. Enyhe értelmi fogyatékkal él, szülei magára hagyták, intézetben nevelkedett. A sporton keresztül azonban megvalósítandó célokat és remek közösséget talált magának.

Példaképek inspirálták, így kezdett versenyszerűen sportolni

Ahogy meséli, Szávay Ágnes hatására kezdett teniszezni, már felnőttként. Persze képben van az aktuális teniszlegendákkal is, Rafael Nadal teniszközpontjába el is jutott egy magyar delegáció tagjaként.

Gyuszi álma, hogy ő is részt vehessen egy világversenyen – ami esetében a Speciális Olimpia Nyári Világjátékát jelentené.

A következő ilyen eseményt 2023-ban rendezik, Berlinben. Gyuszi most azért edz lelkesen hétről-hétre, hogy másfél év múlva magyar színekben léphessen a teniszpályára a világjátékokon.

NÉZD MEG A GYUSZIRÓL KÉSZÜLT KISFILMÜNKET!

Edzője, Patay Gabriella szerint erre minden esélye meg is van, mert lelkesedésből Gyuszinál nincs hiány. Bár általánosságban is jellemző a speciális olimpikonokra, hogy sokkal elszántabbak, és nagyobb kedvvel érkeznek edzésekre, mint ép társaik.

hirdetés
Pedig nekik sokkal megerőltetőbb követni a vezényszavakat, koncentrálni hosszabb időn keresztül, elfogadni, ha valami nem sikerül elsőre.

A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése pont az, hogy az értelmi fogyatékossággal élők számára edzési és versenyzési lehetőséget biztosítson, különböző sportágakban – hiszen ők is lehetnek ugyanolyan különlegesek, mint ép társaik. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség segíti, bátorítja a sportolókat, és ráébreszti a társadalmat arra, hogy a speciális olimpikonok mindannyiunk segítségével szinte teljes értékű életet élhetnek és elismerésre méltó teljesítményekre is képesek lehetnek.

A lelkesedés kevés, ha hiányoznak a megfelelő feltételek

Csakhogy a jó eredményekhez, vagy egyáltalán a sportolási lehetőséghez számos dologra szükség van. Ezeket a speciális olimpikonok a legtöbb esetben nem tudják maguknak megteremteni, hiszen sokuknak nincs is önálló keresete.

Sportruházat, felszerelés, terembérlet, egyesületi tagdíj, külföldi versenyek költségei – hogy csak néhányat említsünk a felmerülő költségek közül. Támogatók nélkül sokkal korlátozottabbak lennének a lehetőségeik.

Az OTP Bank évek óta rendszeres támogatója a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek, mert egyetértenek céljaival. Ezért évről-évre egyre több speciális olimpikont szeretnének hozzásegíteni a sportolás, a versenyzés, a siker élményéhez.

Közelebb kerül a tényleges segítségnyújtás

Ilyen egyszerűen lehetsz te is adományozó bankolás közben

A bank nemcsak a speciális olimpikonok helyzetén igyekszik javítani, számos civil szervezetet és közösségi kezdeményezést támogatnak. Az új OTP internet- és mobilbank adományozás funkciója segítségével könnyedén és biztonságosan lehet egy jó ügyet támogatni, akár utalás közben is.

A bank ügyfelei jelenleg három szervezetet, a beteg gyerekek közösségben való tanulását segítő KórházSuli Alapítványt, az Illatos úti ebtelep sérült kutyáinak gyógyításával, örökbeadásával foglalkozó Vigyél Haza Alapítványt, és a fogyatékos gyerekeket nevelő családokat segítő KézenFogva Alapítványt tudják ilyen módon segíteni. A támogatott szervezetek köre átlag negyedévente változik, így a bankolás során lehetőség van időről időre újabb és újabb szervezetek részére eljuttatni a felajánlást.

További információk itt érhetők el.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Magyarországon még nincs kialakult kultúrája az adományozásnak. Szinte minden évben hír, hogy a civil szervezeteknek felajánlható adó 1%-ok milyen nagy része nem jut el a rászorulókhoz - mert az adózó nem rendelkezik róla, pedig egyszerűen megtehetné. Jellemzően karácsony előtt válunk empatikusabbá, akkor jobban átérezzük, hogy azok is szeretnének egy kis fényt és különlegességet az ünnepbe, akiknek nélkülözniük kell. Egyszer egy évben tehát többünkben feléled az adakozókedv.

De gondoljunk bele: a civil szervezeteknek, közösségeknek, legyen szó akár fogyatékos emberekről, állatvédőkről, vagy beteg gyermekkel foglalkozókról, egész évben szükségük van támogatásra a működésükhöz. Talán így, hogy éppen a pénzügyek intézésével kapcsolhatjuk össze, könnyebben válik majd az adományozás a hétköznapjaink részévé.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Hónapok óta az autójában húzza meg magát egy nyugdíjas férfi Vecsésen
A 78 éves Józsi bácsi albérletét korábban a gyerekei fizették, de miután már nem tudták tovább segíteni, az utcára került. Most egy fiatal lány indított gyűjtést neki.

Link másolása

hirdetés

Tavaly nyáron került utcára, azóta az autójában él és egy szupermarket parkolójában húzza meg magát egy nyugdíjas férfi Vecsésen.

A 78 éves Józsi bácsinak most egy 25 éves lány próbál segíteni. Azt reméli, hogy hamarosan otthont találnak a bajban lévő férfinek.

A férfi hentesként dolgozott régebben. Egy húsfeldolgozója volt Gyálon, de - az általa jogtalannak vélt - hatósági büntetések teljesen tönkretették és elvesztette minden vagyonát. Pár évig alkalmi munkát vállalt, albérletben lakott, amit gyerekei fizettek. Mikor már nem tudták tovább segíteni, a tulajdonos kitette a lakásból.

Mivel fél, hogy meglopnák, így nem mer hajléktalanszállóra menni. Esténként az autójában alszik a hátsó ülésen. Éjszaka járatja a motort, hogy ne fagyjon meg.

A szupermarket parkolójában találkozott nemrégiben egy fiatal lánnyal. Gaál Barbi most adományokat gyűjt neki és bízik benne, hogy az idős férfi hamarosan újra otthonra lelhet.

Ha szeretnél segíteni Józsi bácsinak, erre az e-mail címre írhatsz: [email protected]

hirdetés

VIDEÓ: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Még hallom a gépek sípolását, látom magam előtt, ahogy elveszti az eszméletét” – Egy nagymama drámai küzdelme az unokájáért
„Még akkor is mosolyog rám, amikor a legnagyobb fájdalma van. Ez az igazi, őszinte szeretet. Ha ő nem adja fel, kötelességem, hogy én se tegyem” - mondja Anikó, aki mindent feláldozott, hogy a kislány mellett lehessen.

Link másolása

hirdetés

Jázminka nagymamája közel 10 éve folyamatosan küzd kisunokája életéért. Nap mint nap szembesül a leküzdhetetlen nehézségek végeláthatatlan áradatával. Helyzetükről egy videót is készítettek:

VIDEÓ: Jázminka története

A Mezőtúron élő 9 éves kislányról Tóth Sándorné Anikó, a nagymamája gondoskodik. Jázminka születésekor 1 százalék esélyt adtak neki, hogy életben marad, majd később három évet jósoltak az orvosok. A nagymama szerint ma azt mondják, az ő kitartásának köszönhető, hogy unokája még él. Bár sokszor volt életveszélyben, a nagymama szerint a kicsi élni akar.

Anikó elmesélte, hogy a kislányt hosszú vajúdás után császármetszéssel segítették a világra. Ám addigra már alig élt, a méhen belül agyvérzést kapott. Anikót előzőleg egy személyes tragédia is érte, mert leégett a háza pont az unoka születése előtt. Így albérletbe tudta hazavinni a babát - írja a Blikk.

Azóta is sokszor voltak kórházban, legutóbb karácsony előtt. A szörnyű esetről elmesélte:

hirdetés

"Még hallom a gépek sípolását, látom magam előtt, ahogy elveszti az eszméletét. A kilenc év alatt nem egyszer fordult ez elő, de most először kaptam sokkot. Kikaptam az ágyból és szorítottam magamhoz. Alig tudták tőlem elvenni az orvosok".

A nagymama feladta a munkáját is, hogy Jázminka ellátásával foglalkozhasson. Bár mondták neki, hogy adja intézetbe, ő hallani sem akar erről.

"Amíg a két kezemet fel tudom emelni, ezt a kislányt nem adom senkinek. Hatalmas túlélő, nem sír az injekcióknál sem. Csak én, amikor nem lát. Annyira fáj, hogy nem tud felém szaladni, nem mondhatja azt, hogy mama. Olyan gyönyörű" - mondta Jázminka nagymamája a lapnak.

A kislány nem tud beszélni, de a fájdalmat, örömet jelzi. Szereti a gyerektársaságot is, annak is örül, amikor testvérei meglátogatják. A nagymama elmondása szerint sokat mosolyog.

"Még akkor is mosolyog rám, amikor a legnagyobb fájdalma van. Ez az igazi, őszinte szeretet. Ha ő nem adja fel, kötelességem, hogy én se tegyem!"

- árulta el.

Anikó és unokája élete anyagilag is nagyon nehéz. A kislány állandó felügyeletre szorul, így a nagymama nem tud dolgozni. Ha segítenél, az alábbi számlaszámon várják az adományokat:

Ments Életet Közhasznú Alapítvány 10702019-67010941-51100005; Közlemény: Jázminka


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Egy díjnyertes fotó változtatta meg egy szíriai háborúból menekült kisfiú és családja életét
A végtagok nélkül született Musztafáról és apjáról egy menekülttáborban készült a fotó. A közösségi gyűjtésnek köszönhetően most művégtagokat kaphatnak és új életet kezdhetnek.

Link másolása

hirdetés

A végtagok nélkül született Musztafáról és apjáról – aki egy bombázásban vesztette el egyik lábát – megrázó fotográfia készült tavaly. Az élet nehézségei című fotót egy török fotós készítette. A kép szereplői a szíriai háború egyik harcoktól leginkább sújtott területén éltek.

Az apa a jobb lábát egy bombatámadásban vesztette el. Az akkor állapotos feleségét megmérgezte a felkelők ellen bevetett ideggáz. Az erre kapott gyógyszer miatt fia végtagok nélkül született.

Miután elmenekültek, egy török menekülttáborban éltek, ott készült a kép. A fotónak nagy visszhangja lett. A Sienai Nemzetközi Fotófesztiválon fődíjat nyert kép hatására közösségi gyűjtés indult apa és fia kezelésére. Az adománygyűjtés még tart, mostanra több mint 50 millió forintnyi pénz gyűlt össze.

Az ügy mögé fesztivál szervezői mellett diplomaták, orvosok és a katolikus egyház is beállt.

Az Olaszországba érkezett apa és fia művégtagot kaphatnak és új életet kezdhetnek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Breckl János, szívszorító sorokkal búcsúznak a kollégák: „Egy korszak szűnik meg lassan, nagyon fájdalmas érzés”
A 63 évesen elhunyt díszlet- és jelmeztervező olyan sikerfilmekben dolgozott, mint az Üvegtigris 3., A feltaláló, A Viszkis, Made in Hungária, Kontroll, Meseautó, Sátántangó, vagy az Aranyélet című magyar sorozat.

Link másolása

hirdetés

Meghalt Breckl János, az egyik kiváló magyar díszlet- és jelmeztervező.

Breckl János 1958-ban született Budapesten. Grafikus vagy ötvös szeretett volna lenni. A filmgyárban kezdett el dolgozni statisztaként, majd öltöztető lett. A 90-es évektől tervezett rendszeresen filmes jelmezeket.

Számos sikeres filmben láthattuk munkáit. Többek között dolgozott az Eldorádó, az Üvegtigris 3., Állítsátok meg Terézanyut!, Ámbár tanár úr, A feltaláló, A Viszkis, Made in Hungária, Kontroll, Meseautó, Sátántangó, Isteni műszak filmekben vagy az Aranyélet című magyar sorozatban - írja a Promotions.hu.

A Kertész Mihályról szóló Curtiz című filmben végzett munkájáért Magyar Filmdíjat nyert 2018-ban, 2007-ben pedig a Dolina című film alkotóközösségének tagjaként a legjobb látványért díjazták a Magyar Filmszemlén.

Till Attila közösségi oldalán megható szavakkal emlékezett meg kollégájáról:

hirdetés
"Elment tegnap egy csodálatos ember, Breckl Jani, az egyik legnagyobb filmes ruhás. Nagyjából egy korszak szűnik meg lassan, nagyon fájdalmas érzés. Jani hihetetlen finoman volt jelen munkában, buliban, olyan jó volt vele beszélgetni!!!

Thuróczy Szabival egy önerőből készülő filmhez kértük még 2 hónapja a segítségét és persze Jani segített volna ruhával meg amivel csak tud, mint ahogy segített mindenkinek. Janikám, nagy szeretettel ölelünk, jó utat! Csók."

Nagy Ervin is szívszorító sorokkal búcsúzik:

"Visszagondolva, az embernek forgatások közben valahogy mindig az volt az érzése, hogy egyszer csak biztosan megjelenik majd a Jana.., hogy hirtelen megpillantja, mert vagy ő tervezte a ruhákat, vagy kiugrott meglátogatni valami havert - barátnőt, vagy pusztán arra járt és csak érdekelte... Valahogy mindig ott volt... Ő volt az állandóság, aki hozzátartozott a magyar filmhez, akinek a jelenléte megnyugtatott, aki miatt már nem izgultam zöldfülűként, mert úgy érezhettem, hogy egy haverom már biztos van a stábban. És most már nincs az a nagy mackó, akit szinte lehetetlen volt átölelni, de mindenki megpróbálta, mert annyira megörült neki, amikor meglátta... Haragszom a sorsra! Nem tudtam, hogy beteg vagy. Nagyon szerettelek és nagyon fáj, hogy többet nem találkozhatunk! Isten Veled barátom, Isten Veled Janám! Szürkébb lesz nélküled a film, szegényebb lesz nélküled a világ. Vigyázz magadra! Ölellek"

Kollégái, barátai megható gondolatokkal búcsúznak a művész Facebook-oldalán.

Bozó Andrea:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: