News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Szeretetre, támogatásra, anyagi segítségre nemcsak karácsonykor van szüksége a civil szervezeteknek, közösségeknek

Te mikor jótékonykodtál utoljára? Esetleg épp a karácsonyi ünnepek kapcsán? És azelőtt? A támogatásra váró civil szervezeteknek és közösségeknek egész évben jól jön a segítség. Most megnyílt egy olyan lehetőség, amivel könnyedén adományozhatsz - talán te is.

Link másolása

hirdetés

Ránézésre Gyuszi egy kedves fiatalember, aki legtöbb kortársához hasonlóan imádja a kütyüket, és nagy kedvence a tenisz, amivel komoly céljai is vannak. Csakhogy Gyuszi élete sokkal göröngyösebben alakult, mint sorstársaié. Enyhe értelmi fogyatékkal él, szülei magára hagyták, intézetben nevelkedett. A sporton keresztül azonban megvalósítandó célokat és remek közösséget talált magának.

Példaképek inspirálták, így kezdett versenyszerűen sportolni

Ahogy meséli, Szávay Ágnes hatására kezdett teniszezni, már felnőttként. Persze képben van az aktuális teniszlegendákkal is, Rafael Nadal teniszközpontjába el is jutott egy magyar delegáció tagjaként.

Gyuszi álma, hogy ő is részt vehessen egy világversenyen – ami esetében a Speciális Olimpia Nyári Világjátékát jelentené.

A következő ilyen eseményt 2023-ban rendezik, Berlinben. Gyuszi most azért edz lelkesen hétről-hétre, hogy másfél év múlva magyar színekben léphessen a teniszpályára a világjátékokon.

NÉZD MEG A GYUSZIRÓL KÉSZÜLT KISFILMÜNKET!

Edzője, Patay Gabriella szerint erre minden esélye meg is van, mert lelkesedésből Gyuszinál nincs hiány. Bár általánosságban is jellemző a speciális olimpikonokra, hogy sokkal elszántabbak, és nagyobb kedvvel érkeznek edzésekre, mint ép társaik.

hirdetés
Pedig nekik sokkal megerőltetőbb követni a vezényszavakat, koncentrálni hosszabb időn keresztül, elfogadni, ha valami nem sikerül elsőre.

A Speciális Olimpia Mozgalom küldetése pont az, hogy az értelmi fogyatékossággal élők számára edzési és versenyzési lehetőséget biztosítson, különböző sportágakban – hiszen ők is lehetnek ugyanolyan különlegesek, mint ép társaik. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség segíti, bátorítja a sportolókat, és ráébreszti a társadalmat arra, hogy a speciális olimpikonok mindannyiunk segítségével szinte teljes értékű életet élhetnek és elismerésre méltó teljesítményekre is képesek lehetnek.

A lelkesedés kevés, ha hiányoznak a megfelelő feltételek

Csakhogy a jó eredményekhez, vagy egyáltalán a sportolási lehetőséghez számos dologra szükség van. Ezeket a speciális olimpikonok a legtöbb esetben nem tudják maguknak megteremteni, hiszen sokuknak nincs is önálló keresete.

Sportruházat, felszerelés, terembérlet, egyesületi tagdíj, külföldi versenyek költségei – hogy csak néhányat említsünk a felmerülő költségek közül. Támogatók nélkül sokkal korlátozottabbak lennének a lehetőségeik.

Az OTP Bank évek óta rendszeres támogatója a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek, mert egyetértenek céljaival. Ezért évről-évre egyre több speciális olimpikont szeretnének hozzásegíteni a sportolás, a versenyzés, a siker élményéhez.

Közelebb kerül a tényleges segítségnyújtás

Ilyen egyszerűen lehetsz te is adományozó bankolás közben

A bank nemcsak a speciális olimpikonok helyzetén igyekszik javítani, számos civil szervezetet és közösségi kezdeményezést támogatnak. Az új OTP internet- és mobilbank adományozás funkciója segítségével könnyedén és biztonságosan lehet egy jó ügyet támogatni, akár utalás közben is.

A bank ügyfelei jelenleg három szervezetet, a beteg gyerekek közösségben való tanulását segítő KórházSuli Alapítványt, az Illatos úti ebtelep sérült kutyáinak gyógyításával, örökbeadásával foglalkozó Vigyél Haza Alapítványt, és a fogyatékos gyerekeket nevelő családokat segítő KézenFogva Alapítványt tudják ilyen módon segíteni. A támogatott szervezetek köre átlag negyedévente változik, így a bankolás során lehetőség van időről időre újabb és újabb szervezetek részére eljuttatni a felajánlást.

További információk itt érhetők el.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről és feltételekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Magyarországon még nincs kialakult kultúrája az adományozásnak. Szinte minden évben hír, hogy a civil szervezeteknek felajánlható adó 1%-ok milyen nagy része nem jut el a rászorulókhoz - mert az adózó nem rendelkezik róla, pedig egyszerűen megtehetné. Jellemzően karácsony előtt válunk empatikusabbá, akkor jobban átérezzük, hogy azok is szeretnének egy kis fényt és különlegességet az ünnepbe, akiknek nélkülözniük kell. Egyszer egy évben tehát többünkben feléled az adakozókedv.

De gondoljunk bele: a civil szervezeteknek, közösségeknek, legyen szó akár fogyatékos emberekről, állatvédőkről, vagy beteg gyermekkel foglalkozókról, egész évben szükségük van támogatásra a működésükhöz. Talán így, hogy éppen a pénzügyek intézésével kapcsolhatjuk össze, könnyebben válik majd az adományozás a hétköznapjaink részévé.

A cikk az OTP Bank támogatásával készült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Koronavírusban vesztették el párjukat, most együtt nevelik hat gyereküket
A családi tragédia hozta össze a két özvegyen maradt szülőt, akik kezdetben csak lelki támaszai voltak egymásnak. Ám a kapcsolatukból szerelem lett és most már egy családként élnek.

Link másolása

hirdetés

Regénybe illő történet a szentesi családé. Niki a férjét, Tamás a feleségét veszítette el tavaly a koronavírus miatt.

A férfi az RTL Híradón keresztül keresett sorstársakat, így találkozott Nikivel, akivel eleinte lelki támaszai voltak egymásnak, majd a telefonbeszélgetésekből személyes találkozó, abból pedig szerelem, végül közös család lett.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Tamással egy évvel ezelőtt forgatott az RTL Híradó. A férfi akkor még kétségbeesetten, kilátástalanul ténfergett a romos épületben, amelybe együtt akartak költözni élete párjával és 3 lányukkal. Kegyetlen csapásként érte, amikor a várandós Kittit megfertőzte a koronavírus, és Petra születése után nem sokkal belehalt a betegségbe - írja az RTL.hu.

A férfit a műsor után egy sorstárs édesanya kereste meg. Niki jelentkezett, aki szintén 3 gyerekkel maradt egyedül.

A két özvegy végül egymást segítve próbálták átvészelni a legnehezebb időszakokat. Átérezték, amit a másik átélt, közben pedig segítettek a "túlélésben" egymásnak.

hirdetés

"Ez egy lelki segélyszolgálatnak indult, és mi soha nem – legalábbis a magam részéről, de teljesen egyformák vagyunk, tehát mi sosem – gondoltunk arra, hogy egymással férfiként és nőként kezdhetünk" - árulták el.

Végül találkoztak, és a találkozásból szerelem lett. Kiderültek a hátborzongató egyezések a kettejük sorsában: mindkettejük párja ugyanazon a napon lett beteg, és mindketten ugyanazon az osztályon feküdtek a kórházban halálukig.

"Amellett, hogy mi egymásba szerettünk, nem volt szabad elfelejteni, hogy azért van 6 gyerekünk, akik elveszítették a szüleiket, és nagyon fontos, hogy az ő lelki épségük megmaradjomn" - mondták.

Óvatosak voltak, nem akarták elkapkodni. Végül a harmadik közös strandolás alkalmával a gyerekek már azt mondták, milyen kár, hogy nem testvérek. Tamásnak pedig arra gondolt, amit Kitti, a felesége kért tőle, amikor már tudta, hogy belehalhat a betegségbe: "Szeressem a lányokat, és nősüljek meg. Igen. Bennem mindig mocorgott egy olyan érzés is – bár soha nem hittem ilyenekben –, hogy lehet, hogy ő intézte ezt nekünk".

Végül eldöntötték, hogy Szentesen kezdik el közös életüket. Felújították a családi házat és karácsonyra be is költöztek.

Kitti és Alpár emléke mindennap része az életüknek, sokat beszélnek róluk, így könnyebb elviselni a veszteségüket - mondták el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy egy mariupoli katona az Eurovízió-győztes ukrán dalt énekli bombázások közepette
Így hangzik a már Európa-szerte ismert Stefania egy bunkerben, robbanások hangjaival kísérve.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Ukrajna nyerte szombaton az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. A Kalush Orchestra nevű zenekar Stefania című dala a zsűri pontjai alapján a negyedik legjobb volt, a közönségszavazáson viszont tarolt, így végül 631 ponttal győztes lett.

A Kalush Orchestra tagjai csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a harcra fogható ukrán férfiak nem hagyhatják el jelenleg Ukrajnát. Egyik tagjuk azonban így is otthon maradt és a fronton harcol. A Stefania eredetileg a frontember édesanyjának emlékére íródott, de a háború kitörése óta minden ukrán édesanyának címezik. Már egy háborús jelenetekkel tarkított klipet is forgattak a számhoz.

A Stefania a fronton harcoló ukrán katonákhoz is eljutott. Most felkerült a Twitterre egy videó, amin

egy Mariupolt védő katona énekli a dalt egy bunkerben. A felvételen az is jól hallatszik, hogy a férfi éneklése közben többszöris bomba robban odakint.

A videót megosztó Nexta hírcsatorna szerint a katona ezt írta a róla készült felvételhez a közösségi oldalain:

hirdetés
"Gratulálok a Kalush Orchestrának az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelemhez Mariupol szívéből. Köszönjünk a támogatásotokat!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Maga ilyen mellekkel soha nem fog tudni szoptatni” – A megalázó szülési körülmények ellen demonstráltak
A Másállapotot a szülészetben! megmozdulásán szó volt a „férjöltésről” is, amikor „az apuka kedvéért” szűkebbre szabják a hüvelyt a szülés után.

Link másolása

hirdetés

Anyák, akik szülésük közben traumát éltek át, akik órákig nem lehettek együtt újszülöttjükkel. Apák, akik nem vehették kezükbe kisbabájukat. Olyan szülők teregették ki a szennyest – képletesen, valódi szennyesekkel – múlt vasárnap a Kossuth téren, akik a terhesgondozás vagy a szülés közben megalázva, kiszolgáltatva érezték magukat.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom demonstrációján olyan szülők, szakemberek és művészek gyűltek össze, akik emberközpontúbb egészségügyet szeretnének.

Az összegyűltek nem szeretnék, hogy az orvosok tárgyként vagy csak egyszerűen lekezelően bánjanak a nőkkel a szülés alatt, ahogy az is céljuk, hogy az apáknak is legyen lehetőségük szorosabb intim kapcsolatot kialakítani gyerekeikkel már az első percektől.

Minden szüléstörténet más, és az is változó, hogy ki hogyan szeretné világra hozni a gyermekét. De itt nem a váratlan komplikációk, vészhelyzetek miatt hozott szakmai döntéseket akarják megkérdőjelezni az anyák. Céljuk, hogy a nők dönthessenek saját ellátásukról, és a szülés ünnep lehessen minden szülő életében.

A Fókusz riportja a demonstrációról

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
102 évesen is dolgozik, nem hajlandó nyugdíjasként élni egy ausztrál férfi
Már a 79 éves fia is nyugdíjas, a háborús veterán azonban élvezi a munkát, most egy játékboltban készít és javít babaházas bútorokat.

Link másolása

hirdetés

Egy 102 éves ausztrál férfi az élő példa arra, hogy soha nem késő új szakmába kezdeni. A Sydney-ben élő Phil Hodgson számos munkát kipróbált már, és bár már igencsak szép korban van, nem hajlandó otthon tölteni a napjait.

Korábban borbély és értékesítési képviselő is volt, és katonaként harcolt a második világháborúban.

Ugyan a kora miatt már hivatalosan nyugdíjas, az öreg úr továbbra is nagyon aktív. Már több mint 25 éve egy játékboltban dolgozik, ahol babaházakba való bútorokat készít és javít saját kezűleg.

Az ausztrál 9-es csatorna műsorában elárulta, hogy mindig is szerette az asztalos munkát, ezért döntött úgy, hogy játékok készítésével akar foglalkozni idős korában.

Bár már a 79 éves fia is nyugdíjas, Hodgson még nem tervez pihenni. Felesége, Nancy öt évvel ezelőtt elhunyt, így az idős férfi már egyedül él, ráadásul bármilyen segítség nélkül.

Amikor megkérdezték tőle, hogy élvezi-e az életét, így felelt:

"Ó, igen, minden napot. Nincs okom panaszra".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: