hirdetés

KÖZÖSSÉG

Nyitott gerinccel születetett, majd amputálták a lábait – a 18 éves lány mégsem adta fel

Sportol, bulizik és teljes életet él a norvég tinédzser, Celine.
Fotó: Instagram/Celine Halvorsrud - szmo.hu
2020. december 27.

hirdetés
"Mindkét lábamat amputálták, mégis van két kutyám, akikkel sétálni járok, van barátom, szörfözök, saját vállalkozásomban körmösként dolgozom és közben tanulok is"

– kezdte történetét Celine Sapklin Halvorsrud a lovewhatmatters-nek.

A lánynál születésekor nyitott gerincet diagnosztizáltak. Ez az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, szűrési vizsgálatok nélkül minden 400. gyereket érintene, de a kialakulás valószínűsége folsav-tartalmú magzatvédő vitaminok szedésével minimálisra csökkenthető. Amennyiben az ultrahangvizsgálat egyértelműen kimutatja, hogy a magzat gerince nem záródik megfelelően, akkor a következmények súlyossága miatt a terhesség megszakítását szokták javasolni.

"Az első műtétemkor mindössze 3 hónapos voltam, ezt Thaiföldön végezték, ott születtem, és most is gyakran ellátogatok oda. Az akkor 16 éves édesanyám erőfeszítéseinek köszönhetően egy bangkoki kórház szakorvosai műtöttek meg."

"Körülbelül 4 éves voltam, amikor édesanyámmal és norvég apámmal először Norvégiába repültem. 7 éves koromig azt hittem, hogy tünetmentes vagyok, de csökkent a bőrérzékenység a lábamon. Például mezítláb simán ki tudtam szaladni a hóba anélkül, hogy éreztem volna mennyire hideg. 1992-ben vagy ’93-ban kezdtek úgy igazán jelentkezni a szövődmények. Kezdtek nyílt sebek megjelenni a lábamon. Rengeteget voltam kórházban" - mesélte Celine.

A lányt másodszor is megműtötték, akkor 10 éves volt és az oslói kórház vezető idegsebészei végezték el az operációt.

"A kórházi ágyamban kellett feküdnöm 10 napig a hasamon, tele fájdalomcsillapítókkal. Gyakran hallucinációim voltak. A rehabilitáció során egy kerekesszékben ültem, de közben újra megtanultam segédeszközökkel járni. 50 százalék esélyem volt arra, hogy kikerülök a székből. Az általános iskola nagy részét a gyermekkórházban töltöttem. Ott tanultam és közben próbáltam újra járni"

- folytatta a lány.

hirdetés

"Aztán elkezdett a lábam nagyon fájni, ez újabb kórházi látogatásokhoz és rengeteg sebhez vezetett. Egy idő után azonban nem voltak már gyógyíthatóak a sebeim, akkor újra és újra megműtöttek, hogy legalább a fertőzött részeket eltávolítsák. Számtalan talpfa, ortézis és speciálisan gyártott cipő kellett. Az ortéziseket „lábamnak” neveztem, mert egy ideig nem tudtam nélküle járni. Amikor lefeküdtem, levettem, és amikor újra felkeltem, feltettem. Gyűlöltem, de kísérlet volt arra, hogy mentesítse a lábat a további nyomás alól."

Az orvosok egyetlen megoldása végül a kislány lábujjának amputálása volt.

"Erről azt gondoltuk, hogy megállítja a betegséget, de minden egyes művelettel egyre rosszabbá vált, mivel új sebek jelentek meg a többi lábujjon, és a gyulladás sajnos tartóssá vált. Egyre inkább a kerekesszékbe kényszerültem.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Hároméves lett az SMA-s Zente

Szülei édes fotóval és megható szavakkal ünnepelték a kisfiút.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 28.

hirdetés

Vasárnap ünnepelte harmadik születésnapját Zente, az SMA 1 betegséggel küzdő kisfiú, akinek közösségi adakozásból jött össze a világ legdrágább gyógyszeréhez szükséges pénz, 700 millió forint. A Zolgensma-kezelés óta édesanyja rendszeresen tölt fel fotókat, videókat és beszámolókat fia Facebook-oldalára. Íme a szülinapi köszöntője:

„Három éve már, hogy megszülettél! Anya és Apa lettünk és kezdetét vette a nagy kaland...A miénk sajnos kicsit nagyobb kalandocska, mondhatni "extrém sportolók" vagyunk! Pontosabban csak Te, mi meg segítünk téged ahogyan erőnkből telik! Tavaly ilyenkor arról írtam, hogy már akkor, 2 évesen mennyi mindenre és mindenkire rácáfoltál azzal, hogy élsz, hogy fejlődsz, örökké mosolyogsz, hogy megmozgattad az egész országot és a lista szinte végtelen!

Tavaly azt írtam, remélem a harmadik szülinapodra még egy fontos dologra rácáfolsz! Nem mertem leírni mi a vágyunk, csak utalni rá... Igen, titkon bíztam benne, hogy mára talán örülhetünk az első lépéseknek. És IGEN! Ismét sikerült megmutatnod a kételkedőknek, ráadásul már négy hónappal ez előtt, hogy egy SMA 1-es kisfiú is képes megtanulni állni és lépegetni!

Látom /látjuk, hogy ez csak a kezdet! Rengeteg erő, energia és akarat van még benned! Egyértelművé téve, hogy jó az irány és ez csak a kezdet! Én, a többi anyukával szemben nem tudom azt írni, hogy milyen gyorsan elszaladt ez a három év. Őszintén én úgy érzem, hogy 10 év félelme, felelőssége, aggódása, küzdelme, energiája, öröme, szeretete, boldogsága lett belesűrítve. Eszencia. Te vagy a mi kis eszenciánk! Maximális, koncentrált dózis mindenből! Isten éltessen kicsi napsugarunk, drága Zente "babánk"!”

 

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Hős lett a futár, aki elkapta a 12. emeletről kizuhanó kislányt Vietnamban

Rémisztő felvételen az eset, a kétéves gyerek megúszta kéz- és lábtöréssel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 01.

hirdetés

Kiesett egy kislány egy vietnami panelház 12. emeletéről, valaki a telefonján fel is vette a rémisztő pillanatokat. A kislány az erkélyen lógott, az egyik kezével kapaszkodott még, aztán lezuhant.

A kétéves kislány csodával határos módon túlélte a február 28-án történt esetet, mindössze a karja és a lába tört el. Az történt, hogy az utcán épp ott állt egy futár, aki még időben felmászott az épület előtt lévő kisebb tetőre, és elkapta a lezuhanó gyereket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A levegőben lógva kérte meg párja kezét egy tűzoltó Mohácson

A barátnő nem sejtett semmit, ezért igencsak meglepődött, amikor meglátta a párját az ablakban. Természetesen igent mondott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Különleges módon kérte meg egy mohácsi tűzoltó a párja kezét. Windischmann Dávid múlt szombaton lepte meg barátnőjét, aki a családi ebéd után a tökéletes elterelő hadműveletnek köszönhetően nem sejtett semmit a tervről.

Éppen ezért igencsak meglepődött, amikor Dávid egyszercsak felbukkant az ablakban, méghozzá a levegőben lógva.

A tűzoltó őrmester a helyi tűzoltóállomásról érkezett kedveséhez, kollégái és alpintechnika segítségével jutott fel az emeleti szoba ablakához. Így tette fel Dórinak a nagy kérdést, aki természetesen igennel felelt.

A rendhagyó lánykérésről videó is készült, Trábert Olivér örökítette meg az emlékezetes pillanatokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Vakcinás fecskendőt tartó húsvéti csokinyulakat készít egy lajosmizsei cukrász

Rimóczi László a maszkos csokimikulás után újabb egyedi és kreatív különlegességgel rukkolt elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Újabb jópofa édességgel rukkolt elő Rimóczi László a maszkot viselő csokimikulás után: vakcinás fecskendőt tartó csokinyuszikkal készül húsvétra.

A lajosmizsei cukrász az RTL Híradónak elmondta, hogy a nyulat olasz tejcsokoládéból készíti, a szintén csokiból készülő fecskendő fölé pedig egy marcipán virág kerül.

Eddig csak pár darab készült a különleges édességből különböző méretben, a legnagyobb egy kilónál is nehezebb. Az már biztos, hogy nem lehet majd házhoz rendelni belőle, mert a csokifecskendő olyan törékeny, hogy nem bírná a szállítást.

Rimóczi László azt mondta, az a célja a vakcinás csokinyuszival, hogy jobb kedvre derítse a vásárlóit.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: