Ne dobd a szemétbe: egy megmaradt fél adag főtt étel valakinek a túlélést jelentheti
A karácsony részben a finom ételekről szól. Sokan legalább ilyenkor megvásárolnak maguknak olyasmit a boltokban, amikre az év többi részében nem áldoznának, mert nem tudnának. Megajándékozzák magukat. Csak épp rendszerint a valós igényeikhez képest túl sok élelmiszert vesznek, túl sokat főznek, ami aztán rendszerint meg is romlik. A rengeteg finom étek pedig sok esetben a kukában landol. Pedig nem kéne ennek így lennie.
A Nébih októberi közleménye szerint világviszonylatban évente nagyjából 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Magyarországon becslések szerint 1,8 tonna étel végzi a szemetesben, és ennek a mennyiségnek a nagyobbik részét a háztartások termelik ki. Legnagyobb arányban készételeket pazarolunk, ezt követik a pékáruk, majd a zöldségek és gyümölcsök.
Karácsonykor adakoznak a magyarok
Egy friss felmérés szerint az ünnepi időszakokban a legjellemzőbb az adományozás. Ezt Smudláné Fazekas Margit, a Re-Formáló Egyesület elnöke is megerősíti.
"A karácsonyhoz közeledve sokkal több olyan élelmiszerrel találkozunk, amit a lakosság vitt az Enni adok - enni kapok ételdobozokba, de három héttel ezelőtt rengeteg munkánkba került, hogy feltöltsük őket" - mondta lapunknak. Jelenleg az országban 62 olyan doboz működik, ahová bárki kiteheti a feleslegessé vált élelmiszereket, ezáltal biztosítva a rászorulók napi élelmezését.
Az élelmiszer tárolására alkalmas dobozok ötlete egyébként nem Margittól származik, hanem Pécsről, Morvay Imre, Pio atyától. Aztán az alapötletet gondolta újra az Egyesület elnöke, aki jelenleg közel 2000 önkéntessel dolgozik azon, hogy naponta kétszer tudják tölteni a köztéren elhelyezett dobozokat. Minden dobozhoz tartozik egy önkéntes csapat, ők takarítják azokat és ellenőrzik a bennük talált élelmiszereket, ételeket.
"Nem buzdítanék arra senkit, hogy tartós élelmiszereket vásároljon, és azt helyezze ki. Inkább nézzenek szét otthon, a hűtőben, a kamrában. Ha látjuk, hogy egy joghurt vagy vaj szavatossági ideje hamarosan lejár, vagy találunk otthon egy fél csomag rizst, de vettünk már másikat, vagy megtaláljuk a tavalyi befőttet, esetleg lecsót vagy lekvárt, akkor azokat vigyük ki a dobozokba. Ami nekünk már nem kell, az másnak a napi betevőt jelenti"
– magyarázta Margit, hozzátéve, zöldség-gyümölcs is jól jön mindig, ahogy a megmaradt pékárunak is hasznát veszik mások.
Az egyesület elnöke elmondta, ahhoz, hogy egy-egy dobozt valóban naponta kétszer meg tudjanak tölteni, legalább napi 20 adakozóra lenne szükség. Ez viszont hatalmas szám. Épp ezért a Re-Formáló Egyesület kifejezetten a kis vállalkozásokat, sarki közérteket próbálja meg elérni (ennek oka leginkább az, hogy a nagy áruházláncok már szerződtek az Élelmiszerbankkal), hogy az ott megmaradt pár kiló pékárut a dobozba tegyék a szemetes helyett, így az élelmiszer-pazarlásnak is próbálják elejét venni.
"Meglepődnél, mekkora mennyiség marad a kisebb üzletekben a nap végén! 1-2 zsák pékáru könnyen összejön" –jegyezte meg, hozzátéve,
napi szinten 2000-2500 embernek biztosítanak élelmet a dobozok, és 1-1 dobozhoz átlagosan 35-40 ember megy el nap, mint nap, hogy élelmiszerhez jusson.
Nehéz helyzetben vannak a magyar családok
"A legtöbb ember rosszul ítéli meg, ki az, aki rászoruló. A dobozokból étkezők 80 százaléka nem hajléktalan. Van egy pedagógus házaspár például, akik a gyerekeikkel albérletben élnek. Mire kifizetik a lakbért, a rezsit, befizetik a gyerekeknek az iskolai ebédet, megveszik a bérleteket, alig marad pénzük. A külvilág szemében úgy tűnhet, nincs semmi gond, rendezett életet élnek. Csak épp a hónap második felében a dobozok nélkül nem telne élelmiszerre, nem tudnának mit csomagolni tízóraira és uzsonnára a gyerekeknek" – magyarázta Margit.
Elmesélte, hogy egyszer az egyik doboz feltöltésekor találkozott egy idősebb nővel.
"Könnybe lábadt szemmel mondta, hogy így, hogy nem kellett kenyérre költenie, maradt annyi pénze, hogy a hentesnél akciósan vegyen pár csirkeszárnyat és a héten húshoz juthasson"
– elevenítette fel Margit, hozzátéve, azok az emberek, akik a dobozokat használják, önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, többségük rendesen dolgozik, csak épp nem jön ki a fizetéséből. A rászorulók naponta 3 adagot vehetnek ki a dobozból. Egy adagnak felel meg egy kiló kenyér vagy 5 darab zsömle, egy üveg lekvár vagy egy adag főtt étel.