hirdetés

KÖZÖSSÉG

Nagy kihívást jelent az iskolakezdés a kislányát egyedül nevelő vak apukának

Demeter Viktor szinte mindent meg tud oldani a hétéves Kittivel, de írni-olvasni biztos nem tudná tanítani, ezért nagyon reméli, hogy megússzák az online oktatást.

Link másolása

hirdetés

A 35 éves Demeter Viktor születése után inkubátorba került, ahol oxigéntúladagolás miatt elvesztette a látását. Jókedélye mégis letörhetetlen: masszázsszalont működtet, és nemrég verseit is közétette, amelyekből neves színészek közreműködésével készít hangoskönyvet. A legfontosabb számára mégis a hétéves Kitti, akit már hosszú ideje nevel egyedülálló apukaként.

A kislány beiskolázása már csak azért sem lesz könnyű feladat, mert Viktor nem tudja majd vele otthon gyakorolni az írást, olvasást. Hogyan befolyásolhatja mindezt a pandémia? Változott-e itthon a vakok helyzete, és hogyan egészíti ki egymást apa és lánya a hétköznapokban? Három év után beszélgettünk újra.

Hogyan jött a masszőrködés az életedbe?

Annak idején a tanulás helyett inkább elcsajoztam az időt, így nem mentem egyetemre. Egy darabig telefonos értékesítőként dolgoztam, de aztán beláttam, jobban állna nekem olyan munkakör, ahol a magam ura vagyok, a masszázzsal ráadásul segítséget is nyújtok másoknak. Amikor jött egy lehetőség, meg is ragadtam: 2005-ben jelentkeztem egy vakoknak szervezett gyógymasszőr képzésre, azután 2011-ben nyitottam meg a saját szalonomat.

Ezt később haza is költöztettem, így már nem kell bébiszittert fizetnem: apukaként és munkaerőként is jelen vagyok, és nincs olyan, hogy ne lennék otthon. Miközben dolgozom, Kitti tévét néz vagy eljátszik magában, ez így volt a pandémia alatt is.

Ebben az időszakban mennyire volt biztos a megélhetésed?

hirdetés

A vírus természetesen nekünk is betett: az első hullám alatt borzasztóan visszaesett a forgalom. Aztán lassacskán, a védettségi bevezetésével javulni kezdett a helyzet. Igaz, még mindig nem olyan, mint két évvel ezelőtt, de a rengeteg pozitív visszajelzés miatt is bizakodó vagyok. Mostanra szép számban vannak rólam online értékelések a vendégeimtől. Sokan kúraszerűen járnak hozzám, de random is bejelentkeznek: ha valami fáj, segítek nekik helyrerakni.

Kittit hat éve, másfél éves kora óta neveled egyedül. Korábban azt mondtad, nem szeretnéd, ha egyfolytában ő segítene neked. Hogy telnek most nálatok a hétköznapok?

Azóta beláttam, Kitti ösztönösen szeret nekem segíteni, aminek sokszor nagy hasznát veszem. Elfogadtam, hogy ez már így is marad. Ha nyaralás közben ismeretlen terepen járunk, ő méri fel, merre kell menni, és ha útbaigazítanak minket, ő vezet engem. Olyan természetességgel visz magával, hogy át kellett adnom neki az irányítást.

Azért a vásárlást például igyekszem egyedül megoldani, hogy ne mindig „ő legyen a szemem”. Ráadásul úgy intézem, hogy mindig kapjon egy kis meglepetést. Például segít nekem levenni az öblítőt a polcról, cserébe megkapja az újságot, amit szeretne, így kölcsönösen jót teszünk egymással. Otthon is részt próbál venni a házimunkában: van, hogy megdinszteli a hagymát, és néha porszívózik. Ha adok neki lavórt és rongyot, törölget, és még mindig ő válogatja nekem szét a világos és a sötét ruhákat a szennyesből.

A múltkor megkérdezte egy kislány a strandon, hogy ugye Kitti sokat segít nekem? Azt feleltem, hogy igen, de jó esetben te is segítesz a szüleidnek!

Kitti a megkésett beszédfejlődése miatt logopédushoz jár. Mennyit segítettek neki ezek a foglalkozások?

Régebben logopédiai oviba járt, majd két éve integrálódott egy közeli oviba, ahol heti 4, aztán már csak 2 alkalommal vett részt magánfoglalkozáson. A beszédben rengeteget fejlődött, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy később diszlexia vagy más tanulási nehézség felmerül-e majd nála.

Kitti SNI-s, azaz sajátos nevelési igényű. Éppen ezért olyan sulit kellett találnom neki, ahol befogadónak tűnnek, így esett a választás a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskolára. Itt is lesz majd logopédiai fejlesztés, de két éve már egyébként is a magánórákra fektetünk nagyobb hangsúlyt. Reménykedem, hogy egyre kevésbé lesz szüksége fejlesztésekre.

Ez alapján látod már, mi lesz számotokra a legnagyobb kihívás az iskolában?

Én vakon nyilván nem tudom Kittit megtanítani írni és olvasni, éppen ezért nagyon sok múlik majd a tanárokon. Az különösen kellemetlen lenne, ha a negyedik hullám miatt ismét átállnának az online oktatásra. Díjaznám, ha ezúttal nem zárnának be!

A többi tantárgyat meg tudom oldani: a tankönyveket is próbálom olyan formátumban beszerezni, hogy én is el tudjam olvasni, és segíthessek neki. Ha viszont átállunk az online oktatásra, az írás-olvasást nem fogom tudni otthon gyakorolni vele. Ha ezt magánúton kell megoldanom, akkor nagyon sokba fog kerülni az, ami másoknak önerőből is megy.

Az iskola maga viszont 50 méterre van tőlünk: óriási előny, hogy így maximalizálhatom a munkaidőt, már ha lesz egyáltalán annyi vendég.

Mit gondolsz, milyen irányba változott a vakok és gyengénlátók helyzete, akár az elmúlt néhány évben?

Azt kormányzati szinten kifejezetten értékelem, hogy az Országlicensz program keretében elérhetővé vált a Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver. Ezt a látássérültek ingyenesen használhatják, ha megadják a személyi számukat. Ilyesmi kevés országban elérhető.

Társadalmi szinten ugyanakkor szerintem bőven van hová fejlődnünk: ha az ember bemegy a boltba segítséget kérni valakitől, még mindig előfordul, hogy melegebb éghajlatra küldik, ha nem is mondják ki ezt hangosan.

Jó lenne, ha az ilyen esetekre a munkavállalók igazi felkészítést kapnának, és akár a fizetésükbe is belekalkulálnák, hogy ez is a feladataik része. Nem csak a vakok esetében tartanám ezt fontosnak: ha jön egy bácsi, néni, akkor legyenek kedvesek odamenni hozzá és segíteni neki! Vannak persze olyan esetek is, amikor csupán emberségből kéne ezt megtenni, nem is a magasabb fizetés miatt.

Én is szívesen vennék részt érzékenyítő tréningeken, nemcsak cégek részére, hanem akár iskolában, óvodában is. Bárhol, ahol tudok mesélni a saját helyzetemről, egy kis humorral tálalva, hogy közelebb tudjam hozni az átlagemberhez. Fontos tudni, hogy kis figyelmességekkel is meg tudnánk könnyíteni egymás életét.

Még közelebb hozhat téged, hogy nemrég a verseidet is közzétetted…

Igen, ez a gyűjtemény 13 éves koromtól egészen napjainkig tartalmaz verseket. Az egész életemet közrefogja, hiszen az első vers még 1999-ből származik, az utolsó pedig már 2021-es.

A formátum is olyan, mint egy kézzelfogható versesköteté: a barátaim segítettek nekem megformázni, illusztrálni, a címlapon pedig az én festményem látható. Ingyenesen tettem közzé, a vakonhiszek.hu oldalon bárki letöltheti.

Ezek a versek megörökítik a kamaszkoromat, szerelmeimet, a bennem dúló harcokat. Meg akartam mutatni, mennyire hasonlít egy vak ember élete és lelkivilága ahhoz, amit a látó emberek megélnek. Gyakorlatilag nincs is lényeges különbség.

Most egy hangoskönyv is készül a kötet alapján. Az ötlet akkor jött, amikor Zámbori Soma egy videójában elszavalta egy költeményemet a magyar kultúra napján, ami nagyon meghatott. A felvétel már zajlik egy ideje: összesen 13 színész olvasta fel eddig vagy 50 versemet, ezek közül fogunk válogatni.

Szerencsére sokan igent mondtak a megkeresésemre, Soma mellett Győrfi Laura, Bozsó Péter, Czető Roland, Csőre Gábor, Moser Károly, Seszták Szabolcs, Schmied Zoltán, Makranczi Zalán, Galbenisz Tomasz, Rékasi Károly, Rosta Sándor és Kőszegi Ákos is.

Ezzel a hangoskönyvvel viszont már mindenképp szeretnénk megkeresni kiadókat, és örülnék, ha a bevételt Kitti jövőjére tudnám fordítani. Mivel önkormányzati lakásban élünk, állandó félelmem, hogy nem tudok neki vagyont és javakat biztosítani. Lakást sem örököl utánam, éppen ezért a tanulását, fejlesztését, előmenetelét szeretném támogatni, amennyire tőlem telik, illetve azon túl is.

Úgy vélem, egy nagyon értékes művet próbálunk megalkotni azzal a sok színésszel, aki a hangját adja verseimhez. Megmutatjuk a vak gyermek, fiatalember és férfi, apa beilleszthetőségét a társadalomba. Mindezt ráadásul művészi formában, az én lányomnak ajánlva, aki ezekből a versekből is többet megtudhat majd az apukájáról. Nem pusztán történeteket, hanem a lelkem darabkáit tudhatja majd magáénak.

A családnak itt segíthetsz

Demeter Masszázs

Telefon: (+36 70) 636-2990

E-mail: [email protected]

Demeter Masszázs Facebook oldal

HU71 10400023-50526752-77691000hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség, hogy elment” - megható szavakkal búcsúznak Kóbor Jánostól a pályatársak

Bródy János, Koncz Zsuzsa, Demjén Ferenc is dallal és közös fotókkal, emlékekkel búcsúzott.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a barátok, pályatársak, ismert emberek a közösségi oldalakon.

Bródy János az Omega Ezüst eső című dalával búcsúzott.

hirdetés

Koncz Zsuzsa egy hosszú posztban emlékezett.

"Tudtuk, hogy nagy a baj, de az ember szeretne hinni a csodában...Csodák meg nem nagyon vannak...és a szavak is hiányoznak ilyenkor"

- kezdte posztját, amit közös emlékekkel folytatta.

Demjén Ferenc szintén közös emlékkel búcsúzott:

A Tankcsapda közös fotóval búcsúzott.

"»Életfogytig rock and roll...« Nyugodj békében, Kóbor Mecky!"

- fogalmaztak a posztban.

A Republic is egy posztban búcsúzott:

Molnár Ferenc Caramel egy régi képpel emlékezett Kóbor Jánosra.

"Az igazi Legendákat soha nem feledjük! Élő Legenda volt! Kimondhatatlanul nagy veszteség hogy elment. Ma tényleg nincsenek szavak..."

- írta a zenész.

Vujity Tvrtko egy fotóval búcsúzott.

"Isten Veled, LEGENDA!"

- fogalmazott.

Tóth Gabi egy fekete-fehér fotóval emlékezett a legendás zenészre:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A Scorpions is búcsúzik Kóbor Jánostól: „A dalaid örökké élni fognak”

A német együttest is lesújtotta az Omega frontemberének halálhíre.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn érkezett a szomorú hír, hogy rövid betegség után meghalt Kóbor János. Az Omega együttes legendás frontemberének halálát a zenekar Facebook-oldalán közölték.

Kóbor János halálhíre az egész országot megrázta. Most barátai, pályatársai, tisztelői, közéleti szereplők búcsúznak tőle a különböző internetes felületeken.

Nem maradt ki a sorból a Scorpions sem, ami nem is meglepő, hiszen a német rockegyüttes és az Omega között szoros kapcsolat alakult ki. Feldolgozták egymás dalait (a Scorpions 1995-ben a Gyöngyhajú lányt, az Omega pedig 2015-ben a Still Loving You című számot) és közös koncerteket is adtak Budapesten.

hirdetés

A német együttes a Facebook-oldalán búcsúzott Kóbor Jánostól:

"Nagyon szomorú hír érkezett ma. Drága barátunk, Kóbor 'Mecky' János a legendás Omega együttesből elhunyt. Szívünk és imáink a családjával, a barátaival, Elefánttal és Ferenccel, az Omega megmaradt tagjaival vannak. A dalaid örökké élni fognak. Nyugodj békében, Kóbor 'Mecky' János!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Hobo, Presser és Nagy Feró is írt Kóborról: „Egy végtelenül közvetlen, tisztalelkű és segítőkész ember hagyott itt minket”

A pályatársak sorra megindító szavakkal méltatják a legendás zenészt.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt a zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán. Barátok, pályatársak, zenészek búcsúznak sorra az Omega együttes legendás frontemberétől.

Hobo hosszú bejegyzésben köszön el a zenésztől, a posztja végén azt írja: "Összeszorított szájjal, lesütött szemmel és dübörgő szívvel kívánom, hogy legyen neki könnyű a föld".

Presser Gábor egy régi képet osztott meg:

hirdetés

Nagy Feró az Origónak nyilatkozott:

"Engem nagyon megdöbbentett, még akkor is, hogy tudtam, mi a helyzet. Amióta bevitték, többet tudtam, ami a sajtóban megjelent, de hírzárlat volt, nem akartunk többet mondani. Így is reménykedtünk, mert vannak emberek, akik kiszabadultak a lélegeztetőgép fogságából. Mecky pedig strapabíró, erős ember volt". Felidézte: volt egyszer egy Omega–LGT–Beatrice-turné, ő akkor ismerte meg közelebbről Kóbort. "Nekünk az komoly fordulópont volt: elhittük, hogy a Beatrice ér annyit, hogy felléphet az Omega előtt. Ha belegondolunk, Meckynek nem volt összetűzése senkivel, jól kezelte ezt a világot... ő ezt nagyon jól csinálta..."

Zalatnay Sarolta is egy régi képpel emlékszik pályatársára:

Roy és Ádám egy régi közös fellépés emlékét osztotta meg:

A Kozmix tagjai is szomorú búcsúztatót írtak:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Isten veled!” - Orbán Viktor is búcsúzik Kóbor Jánostól

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja. A hírt az zenekar közölte hétfő délelőtt a közösségi oldalán.

A legendás zenésztől sorra búcsúznak a közösségi médiában. Többek között Orbán Viktor oldalán is megosztottak egy posztot.

"Isten veled!"

- írta a bejegyzésben a miniszterelnök.

hirdetés

A Fidesz–KDNP azonban egy közös fotót is közzétett Orbán Viktorról és Kóbor Jánosról.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: