News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Mit keresnek totyogó 'pingvinek' a Balaton körül és hogyan segítik egy beteg kislány életét?

A kis Viki több egészségügyi problémával született 6 hónapra, egy 18. kerületi sportegyesület tagjai pedig eldöntötték, hogy 200 km gyaloglással segítik őt a minél teljesebb élethez.

Link másolása

hirdetés

Él a 18. kerületben egy mosolygós 7 éves kislány, Márkus-Schütt Viki, aki 6 hónapra született agyvérzéssel, emiatt folyamatos gondoskodásra van szüksége, hiszen számtalan egészségügyi problémája miatt másképp fejlődik, mint vele egyidős, egészséges ikertestvére. Az agyvérzés miatt szervi kifejletlenségek, látás-hallás és beszédkészség problémák, fejletlen izmok, mozgásszervi rendellenességek, egyéb idegrendszeri betegségek teszik az apró testét próbára nap mint nap.

Mikor Viki született, az orvosok azt mondták, hagyják a kórházban, mert az életre alkalmatlan lesz. A kislány és szülei azonban rácáfoltak a kegyetlen jóslatokra és kis lépésekkel ugyan, de a létező összes fejlesztéssel és alternatív megoldásokkal, sőt külföldi kezelésekkel, haladást értek el a kislány állapotában.

Viki egy négy gyermekes, csodás, pozitív szemléletű, szerető családba érkezett, akik erejükön felül mindent megtesznek érte, de azok a kezelések, amelyek eddig segítettek neki, jelentős anyagi terhet jelentenek, melyhez minden támogatásra szükségük van. Most egy mozgalom indult a kerületben, hogy Viki életét a lehető legteljesebbé tegyék.

Kik azok a Kis-Pingvinek? – Bemutatkozás

Az ötlet, hogy idén karácsonykor Vikiért fogjanak össze, a 18. kerületi Kis-Pingvin Sportegyesülettől ered, akik főként gyerekek úszásoktatásával és vízilabdával foglalkoznak. A Pingvineknek immár 10. éve kiemelt fontosságú, hogy a sporton túl, a közösség élményére és az összefogás erejére is megtanítsák a náluk edző gyerekeket. Minden évben rendeznek adománygyűjtést egy nemes cél érdekében. Csapatfegyelem, játék és tenni akarás jellemzi náluk, már az egészen kicsi sportolókat is.

Egy kör totyogás // Egy kör Balaton// El Pingvino Balaton – Kihívás

A Kis-Pingvineknek mindig kell egy új kihívás. 2019-ben az országos sajtó hangos volt attól, hogy 18 sportoló gyerekkel 3 oktatójuk HOSSZÁBAN úszta át a Balatont (~90 km). Most azonban új, szokatlan megmérettetésre készülnek Vikiért.

hirdetés
A pingvinek – bár a vízben a leggyorsabbak – most a szárazföldre merészkednek és a Balatont totyogják körbe a jó cél érdekében.

Öt Nagy-Pingvin (edző) vág neki a 200 km-es távnak, amit 6 nap alatt szeretnének teljesíteni, melyhez a sportoló gyerekek és bárki aki fontosnak érzi a célt, csatlakozhat. A „totyogás időtartama: 2021.12.18 - 12.23.

A séta célja

A Kis-Pingvinek régóta szeretnének segíteni Vikinek és családjának. Eddig az országos kupakgyűjtő akcióban vettek részt (ehhez továbbra is lehet csatlakozni a Kis-Pingvin Kucogóban és a Kastélydombi Uszodában). 1 kg kupakkal 65 Ft támogatást lehet összegyűjteni. Most szeretnék, ha 1 lépésük is érne ennyit. A célhoz egyre több kis- és nagyvállalkozó csatlakozik, de minden támogatóra szükség van, hogy Viki még teljesebb életet élhessen.

A kis Viki és családja támogatását a vállalkozókon, civileken kívül már egyre több ismert ember, köztük Ördög Nóra és Mórádi Zsolt is a szívén viseli, mindketten megosztották a felhívást a Facebook oldalukon és arra bíztattak mindenkit, hogy Vikiért adakozzanak.

Hogyan tudsz segíteni Vikinek?

Ha teheted, juttasd el adományodat az alábbi bankszámlaszámra:

Márkus-Schütt Viktória Gyógyulását Segítő Alapítvány

Számlaszám: 11712004-21363089

Adószám: 18907366-1-41

Vagy a 18. kerület több pontján elhelyezett adománygyűjtő dobozokba, helyszínek:

Kis-Pingvin Kucorgó

Lovely Wardrobe Boutique

BonZsúr Kávézó

Bővebb információt az ESEMÉNY és a KIS PINGVINEK Facebook-oldalain lehet találni.

Az esemény számokban:

  • 5 Nagy-Pingvin
  • 6 nap alatt
  • 200 km gyaloglás
  • 300.000 lépés
  • 18.kerületi közösséggel
  • 1 kislányért!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

hirdetés

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

hirdetés
„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

hirdetés
Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: