hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Mentsük meg a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!” - kampány indult az Afganisztánban rekedt önkéntesekért

Pen doktor nem távozik a csapata és az állatok nélkül, de eddig senki nem tett lépést a megmentésükre.
Fotó: CNN/YouTube - szmo.hu
2021. augusztus 18.


Link másolása

hirdetés

Miközben a világ rémülten figyeli az Afganisztánban zajló eseményeket, nem szabad megfeledkeznünk azokról az önkéntes orvosokról, ápolókról sem, akik hősiesen kitartanak az állatok mellett egy kabuli menhelyen - írja az angol színész, Peter Egan a Mailpluson cikkében, amelynek címe: "Mentsük meg a tálibok terrorjától a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!"

A Nowzad nevű szervezetért indított kampány akkora hullámokat keltett, hogy szerdán a brit parlament ülésén Boris Johnson is megígérte: mindent megtesz Pen Farthing állatorvos csapatának kimenekítéséért.

“Ezek az elkötelezett emberek az alapítóval, Pennel együtt várják, hogy elvegye az életüket a fanatikusok hadserege. Olyanok, akik a legkisebb érdeklődést sem tanúsítják az emberi jogok iránt, az állatok jóllétéről nem is beszélve. Kárba veszhet az önkéntesek elkötelezettsége és gyengédsége, amivel nem csak a saját életüket, hanem az állatokét is igyekeztek megszépíteni. Pen és csapatának helyzete csúfos példája annak, hogyan árulja el a nyugat a beléjük vetett bizalmat” - írja Egan.

A Nowzad nagyköveteként is dolgozó színész többször is megfordult Afganisztánban, ahol azzal szembesült, az emberek alapvetően szeretik az állatokat. Kivételt képeznek ezalól a kutyák, amiket gyakran bizalmatlanul kezelnek:

“A Nowzad Pen nagyszerű vezetésével rengeteget tett azért, hogy eloszlassa az ilyen tévhiteket, és segítse az állatok jóllétét. Az is nekik köszönhető, hogy az állatorvosok kezelésbe vették az addig tisztátalannak tartott kóborkutyákat: 2009-ig nem volt gyakorlati, csak elméleti képzés Afganisztánban, de Pen és társai megváltoztatták ezt. A segítségükkel több mint 600 állatorvost és többszáz ápolót képeztek ki."

hirdetés

A színész cikkében azt is felidézi, hogy Pen és társai a mostoha körülmények dacára sem tettek le soha a négylábúakról.

“A második ott töltött napomon láttam egy németjuhászt, amit sérült lábbal hoztak be. Amputálni kellett. A műtő egy szauna volt légkondi nélkül, csak Pen tartott egy ventillátort az állat fölé. Nem volt víz, csak egy slag a házon kívül. Biztos voltam benne, hogy a kutya nem éli túl ezt a tortúrát, de másnap már ott ugrált a három lábán, és csóválta a farkát. Azóta kutyák és macskák százai menekültek meg ilyen módon, és rengeteget fejlődött az orvosi technológia is.”

Most a tálibok fenyegetése miatt ez a sokéves munka mehet kárba.

“Pen tegnap tudatta velem, hogy a tálibok már a szomszédban vannak. Már csak a kopogtatást várja. Amíg olyan sok vezető elhagyta a süllyedő hajót, Pen a csapatával maradt, és csak akkor távozik, ha vele mehet a személyzet és az állatok is” - írja Egan, hozzáfűzve: "Eddig semmilyen diplomáciai lépés nem történt az önkéntesek kimenekítésére, akik élete minden nap veszélyben forog. Támogatnunk kell ezeket a hősöket!"

A kérdés szerdán a brit parlament ülésén is napirendre került, ahol Sara Britcliffe képviselő kérte számon a miniszterelnököt, Boris Johnsont Penék ügyével kapcsolatban.

“Ahogyan sokan köztünk, én is rengeteget lobbiztam Pen úr kiváló munkájának elismeréséért. Mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy segítsük őt” - mondta a brit miniszterelnök.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ismét átélhetjük az adományozás örömét az Auchan plüsshódjaival

Elindult az Auchan karácsonyi jótékonysági akciója: ismét ellepték az áruházakat az aranyos plüss hódok, megvásárlásukkal támogathatjuk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát.

Link másolása

hirdetés

Idén harmadjára segíthetünk az Auchan ikonikus plüss hódjaival, akikkel ez alkalommal rendhagyó formában, életünk valódi hőseit megformázva találkozhatunk az áruházlánc polcain. A korábbi években Júlio, majd Júlia néven megismert kis figurák most orvos, mentős, ápoló és nővér egyenruhába bújtak. Ezzel szeretne tisztelegni a vállalat az egészségügyi dolgozók előtt, akik általában is, de a járványhelyzetben különösen nagy erőkkel dolgoztak értünk.

A játékok megvásárlásával az előzőekhez hasonlóan idén is a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának a munkáját támogathatjuk.

Júlióval 2019-ben találkozhattunk először, abban az évben az összegyűlt adományból a Klinika egy életmentő beavatkozásoknál nagy segítséget nyújtó röntgenkép-erősítő berendezést vásárolt. A következő évben Júlióhoz csatlakozott kistestvére, Júlia, aki szintén nagy sikert aratott a vásárlók körében; a támogatásból egy újabb nagy értékű műszert, egy modern ultrahang készüléket szereztek be.

Idén a korábbiakhoz hasonlóan ismét minden eladott kis plüss után 500 forinttal támogathatjuk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikát, ez alkalommal egy kültéri rehabilitációs játszóteret szeretne felállítani az intézmény.

A felépülés lelki aspektusa nagyon fontos, a kicsiknél talán még inkább, mint a felnőtteknél. Az ő életükből a kezelések alatt és a lábadozás időszakában sem hiányozhat a mozgás és a játék, így a felépülő kültéri installáció különösen nagy segítséget jelent majd.

A kedves külsejű, pihe-puha kis plüssjátékok egyszerű, de nagyszerű ajándékok akár a karácsonyfa alá is. Megvásárlásukkal örömet szerezhetünk annak a személynek, aki kapja és egyben az adakozás jóérzését is átélhetjük. Az üzenetet pedig adjuk tovább gyermekeinknek is, hiszen így segíthetjük őket abban, hogy maguk is felfedezzék az adományozás örömét.

Az Auchan plüsshódos kampánya az adományozásnak egy egészen új módját kezdte meghonosítani hazánkban, amikor is egy egyszerű vásárlói döntés szükséges csupán ahhoz, hogy jótékonykodjunk. Mindemellett abban is biztosak lehetünk, hogy a megfelelő helyre kerül az adományunk. Ez különösen fontos szempont, hiszen sokunkban merül fel a kétely, hogy vajon valóban olyanokhoz jut-e az adomány, akik rászorulnak, így viszont ehhez kétség sem fér.

hirdetés

A szeretnivaló játékok már elérhetők és a készlet erejéig 1990 forintos áron megvásárolhatók az összes Auchan áruházban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Kevesebb mint fél kilóval jött világra egy koraszülött kisfiú, 10 százalék esélye volt a túlélésre, de ma már teljesen egészséges

Az amerikai kisfiú a 23. hétre született. Az orvosok hiába mondták a szülőknek, hogy búcsúzzanak el tőle, bennük fel sem merült, hogy elveszíthetik a gyereküket.

Link másolása

hirdetés

A fél kilót sem érte el annak a babának a súlya, aki mindössze a terhesség 23. hete után látta meg a napvilágot az amerikai Kalifornia államban - írja a Daily Mail.

Édesanyját, a 30 éves Jessica Doxley-t egy életveszélyesen magas vérnyomást okozó, terhesség alatti betegséggel diagnosztizálták. Sürgősen, császármetszéssel kellett kiemelni a babát, akinek alig 10 százalékos esélye volt a túlélésre.

Kaio 2017. július 7-én született meg, mindössze három héttel azelőtt, hogy Kaliforniában a terhesség elvetetésének határidejét a 26. hétre módosították.

A kisfiú hat hetet töltött lélegeztetőgépen, valamit két és fél hónapot inkubátorban, hogy az anyaméhhez hasonló közeget biztosítsanak neki. November 13-án, néhány héttel karácsony előtt térhetett haza, ekkor már 4 és fél hónapos volt.

“Soha nem merült fel bennem, hogy feladjam a kisfiam életét. A császármetszés után az orvosok közölték, hogy ugyan Kaio életben van, de valószínűleg már nem sokáig, így behívtak minket a férjemmel, hogy búcsúzzunk el tőle. Bennünk azonban ez fel sem merült. Eldöntöttük, hogy élni fog”

- mesélte az édesanya.

hirdetés

Egy héttel Kaio születése után Jessicát kiengedték a kórházból, és azt a feladatot kapta, hogy minden nap anyatejet kell termelnie, így mentve meg a kisfiú életét.

Kaio kórházi tartózkodása alatt Jessica a tejet otthon egy speciális fagyasztószekrényben tárolta, mielőtt bevitte volna hozzá. A kisfiú az idő múlásával egyre erősebbé vált, miközben a szülei folyamatosan mellette voltak, és imádkoztak, hogy életben maradjon.

Most, négy év elteltével Kaio egészséges, vidám gyerek. Történetével Jessica arra szeretné felhívni koraszülöttek anyukáinak figyelmét, hogy nem szabad önmagukat hibáztatniuk:

“Sokáig azt hittem, az egész az én hibám, mivel az én testemről volt szó. Úgy éreztem, elbuktam, és nehéz elengedni ezt az érzést, amikor az ember gyermeke szenved. Amíg Kaio kórházban volt, én pedig otthon, a szívem mindig ott volt mellette. Néha felriadtam, bepánikoltam, és hajnali 4-kor a kórházba siettem hozzá. Igazi csoda volt, amikor végre hazahozhattuk”

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Messze több volt, mint Etus a Szomszédokból” – Rengetegen búcsúznak Csűrös Karolától

Vujity Tvrtko, Németh Kristóf, Pásztor Erzsi és Ujhelyi István is megemlékezett a 85 évesen elhunyt művésznőről.

Link másolása

hirdetés

Sorra búcsúznak az ismert emberek a szerdán elhunyt Csűrös Karolától.

Vujity Tvrtko megemlékezésében kiemeli, hogy a színésznő sokkal több volt, mint Etus a Szomszédokból — bár bejegyzését ő is „Isten Önnel, Etus ...” mondattal kezdi.

„Messze több volt, mint Etus a Szomszédokból. Tucatnyi játékfilmben és tévéfilmben szerepelt, a színpadon komoly és bohókás szerepekben is brillírozott, szinkronszerepeinek száma szinte megszámlálhatatlan. Mégis, az emberek többsége talán a Szomszédok-teleregény bölcselkedő "Tyúkanyójaként" zárta a szívébe. Alakításaira az aprólékos kidolgozottság és a végtelen színészi alázat, megjelenésére elegancia és méltóság volt jellemző. Egy nagy generáció hatalmas egyénisége, életünk fontos része hagyott itt minket. Isten nyugosztalja, Drága Művésznő!”

– írja a riporter.

hirdetés

Szintén búcsúzik pályatársától Németh Kristóf, akik ráadásul együtt is szerepeltek a sorozatban. Mivel Németh karaktere Etus unokájának, az Ábel Anita alakított Julcsinak csapta a szelet, még közös jeleneteik is voltak.

„Kézcsókom Művésznő! Szia, Karcsi...”

– írja a színész, utalva a Csűrös közismert becenevére.

Csűrös Karola másik pályatársa, a Szomszédokban szintén szereplő Pásztor Erzsi az Origónak bővebben is mesélt a színésznő utolsó heteiről.

„Én most voltam nála, november 6-án, a születésnapján köszöntöttem, Tóth Enikővel mentünk el hozzá. Nem volt jó állapotban, sajnos... Tudtam már egy ideje, hogy nem akart élni, amióta ágynak esett”

– mesélte a lap megkeresésére. Hozzátette: „Néha jó kedve volt, amikor bohóckodtam neki, megnevettettem, de telefonon is sokat beszélgettünk. Önmagát bezárta, ezzel a betegséggel élt együtt, a depresszióval, amit talán nem is akart legyőzni. A lába is fájt, járt hozzá gyógytornász... Őszintén szólva, nem lelkesedett semmiért. Neki az Ádám volt az élete. Volt olyan időszak, amikor külön voltak, de visszafogadta, és utána is rajongva imádta Ádámot”.

A politikusok közül elsőként Ujhelyi István emlékezett meg a 85 évesen elhunyt Érdemes Művészről egy „Viszlát Etus” mondat kíséretében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Tűzoltóautó kosarából kérte meg párja kezét a magyar tűzoltó

Kollégái segítségével, az erkélyen keresztül lepte meg a barátnőjét.

Link másolása

hirdetés

A nagyatádi Széchenyi térre vonultak a tűzoltók, szokatlan okkal: Horváth Richárd tűzoltó őrmester a kollégái segítségével, a tűzoltóautó kosarával feljutott a barátnője erkélyére, ahol megkérte a kezét. Martina nem is sejtette, hogy ilyesmire készül a párja, eléggé meglepődött, amikor Richárd teljes felszerelésben megjelent az emeleti lakás teraszán.

A "hozzám jössz feleségül?" kérdésre természetesen "igen" volt a válasz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: