News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Mentsük meg a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!” - kampány indult az Afganisztánban rekedt önkéntesekért

Pen doktor nem távozik a csapata és az állatok nélkül, de eddig senki nem tett lépést a megmentésükre.
Fotó: CNN/YouTube - szmo.hu
2021. augusztus 18.


Link másolása

hirdetés

Miközben a világ rémülten figyeli az Afganisztánban zajló eseményeket, nem szabad megfeledkeznünk azokról az önkéntes orvosokról, ápolókról sem, akik hősiesen kitartanak az állatok mellett egy kabuli menhelyen - írja az angol színész, Peter Egan a Mailpluson cikkében, amelynek címe: "Mentsük meg a tálibok terrorjától a védtelen állatokat és a hősies állatorvosokat!"

A Nowzad nevű szervezetért indított kampány akkora hullámokat keltett, hogy szerdán a brit parlament ülésén Boris Johnson is megígérte: mindent megtesz Pen Farthing állatorvos csapatának kimenekítéséért.

“Ezek az elkötelezett emberek az alapítóval, Pennel együtt várják, hogy elvegye az életüket a fanatikusok hadserege. Olyanok, akik a legkisebb érdeklődést sem tanúsítják az emberi jogok iránt, az állatok jóllétéről nem is beszélve. Kárba veszhet az önkéntesek elkötelezettsége és gyengédsége, amivel nem csak a saját életüket, hanem az állatokét is igyekeztek megszépíteni. Pen és csapatának helyzete csúfos példája annak, hogyan árulja el a nyugat a beléjük vetett bizalmat” - írja Egan.

A Nowzad nagyköveteként is dolgozó színész többször is megfordult Afganisztánban, ahol azzal szembesült, az emberek alapvetően szeretik az állatokat. Kivételt képeznek ezalól a kutyák, amiket gyakran bizalmatlanul kezelnek:

“A Nowzad Pen nagyszerű vezetésével rengeteget tett azért, hogy eloszlassa az ilyen tévhiteket, és segítse az állatok jóllétét. Az is nekik köszönhető, hogy az állatorvosok kezelésbe vették az addig tisztátalannak tartott kóborkutyákat: 2009-ig nem volt gyakorlati, csak elméleti képzés Afganisztánban, de Pen és társai megváltoztatták ezt. A segítségükkel több mint 600 állatorvost és többszáz ápolót képeztek ki."

hirdetés

A színész cikkében azt is felidézi, hogy Pen és társai a mostoha körülmények dacára sem tettek le soha a négylábúakról.

“A második ott töltött napomon láttam egy németjuhászt, amit sérült lábbal hoztak be. Amputálni kellett. A műtő egy szauna volt légkondi nélkül, csak Pen tartott egy ventillátort az állat fölé. Nem volt víz, csak egy slag a házon kívül. Biztos voltam benne, hogy a kutya nem éli túl ezt a tortúrát, de másnap már ott ugrált a három lábán, és csóválta a farkát. Azóta kutyák és macskák százai menekültek meg ilyen módon, és rengeteget fejlődött az orvosi technológia is.”

Most a tálibok fenyegetése miatt ez a sokéves munka mehet kárba.

“Pen tegnap tudatta velem, hogy a tálibok már a szomszédban vannak. Már csak a kopogtatást várja. Amíg olyan sok vezető elhagyta a süllyedő hajót, Pen a csapatával maradt, és csak akkor távozik, ha vele mehet a személyzet és az állatok is” - írja Egan, hozzáfűzve: "Eddig semmilyen diplomáciai lépés nem történt az önkéntesek kimenekítésére, akik élete minden nap veszélyben forog. Támogatnunk kell ezeket a hősöket!"

A kérdés szerdán a brit parlament ülésén is napirendre került, ahol Sara Britcliffe képviselő kérte számon a miniszterelnököt, Boris Johnsont Penék ügyével kapcsolatban.

“Ahogyan sokan köztünk, én is rengeteget lobbiztam Pen úr kiváló munkájának elismeréséért. Mindent meg fogunk tenni, amit tudunk, hogy segítsük őt” - mondta a brit miniszterelnök.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Koronavírusban vesztették el párjukat, most együtt nevelik hat gyereküket
A családi tragédia hozta össze a két özvegyen maradt szülőt, akik kezdetben csak lelki támaszai voltak egymásnak. Ám a kapcsolatukból szerelem lett és most már egy családként élnek.

Link másolása

hirdetés

Regénybe illő történet a szentesi családé. Niki a férjét, Tamás a feleségét veszítette el tavaly a koronavírus miatt.

A férfi az RTL Híradón keresztül keresett sorstársakat, így találkozott Nikivel, akivel eleinte lelki támaszai voltak egymásnak, majd a telefonbeszélgetésekből személyes találkozó, abból pedig szerelem, végül közös család lett.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Tamással egy évvel ezelőtt forgatott az RTL Híradó. A férfi akkor még kétségbeesetten, kilátástalanul ténfergett a romos épületben, amelybe együtt akartak költözni élete párjával és 3 lányukkal. Kegyetlen csapásként érte, amikor a várandós Kittit megfertőzte a koronavírus, és Petra születése után nem sokkal belehalt a betegségbe - írja az RTL.hu.

A férfit a műsor után egy sorstárs édesanya kereste meg. Niki jelentkezett, aki szintén 3 gyerekkel maradt egyedül.

A két özvegy végül egymást segítve próbálták átvészelni a legnehezebb időszakokat. Átérezték, amit a másik átélt, közben pedig segítettek a "túlélésben" egymásnak.

hirdetés

"Ez egy lelki segélyszolgálatnak indult, és mi soha nem – legalábbis a magam részéről, de teljesen egyformák vagyunk, tehát mi sosem – gondoltunk arra, hogy egymással férfiként és nőként kezdhetünk" - árulták el.

Végül találkoztak, és a találkozásból szerelem lett. Kiderültek a hátborzongató egyezések a kettejük sorsában: mindkettejük párja ugyanazon a napon lett beteg, és mindketten ugyanazon az osztályon feküdtek a kórházban halálukig.

"Amellett, hogy mi egymásba szerettünk, nem volt szabad elfelejteni, hogy azért van 6 gyerekünk, akik elveszítették a szüleiket, és nagyon fontos, hogy az ő lelki épségük megmaradjomn" - mondták.

Óvatosak voltak, nem akarták elkapkodni. Végül a harmadik közös strandolás alkalmával a gyerekek már azt mondták, milyen kár, hogy nem testvérek. Tamásnak pedig arra gondolt, amit Kitti, a felesége kért tőle, amikor már tudta, hogy belehalhat a betegségbe: "Szeressem a lányokat, és nősüljek meg. Igen. Bennem mindig mocorgott egy olyan érzés is – bár soha nem hittem ilyenekben –, hogy lehet, hogy ő intézte ezt nekünk".

Végül eldöntötték, hogy Szentesen kezdik el közös életüket. Felújították a családi házat és karácsonyra be is költöztek.

Kitti és Alpár emléke mindennap része az életüknek, sokat beszélnek róluk, így könnyebb elviselni a veszteségüket - mondták el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Videón, ahogy egy mariupoli katona az Eurovízió-győztes ukrán dalt énekli bombázások közepette
Így hangzik a már Európa-szerte ismert Stefania egy bunkerben, robbanások hangjaival kísérve.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Ukrajna nyerte szombaton az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. A Kalush Orchestra nevű zenekar Stefania című dala a zsűri pontjai alapján a negyedik legjobb volt, a közönségszavazáson viszont tarolt, így végül 631 ponttal győztes lett.

A Kalush Orchestra tagjai csak külön engedéllyel utazhattak külföldre, ugyanis a harcra fogható ukrán férfiak nem hagyhatják el jelenleg Ukrajnát. Egyik tagjuk azonban így is otthon maradt és a fronton harcol. A Stefania eredetileg a frontember édesanyjának emlékére íródott, de a háború kitörése óta minden ukrán édesanyának címezik. Már egy háborús jelenetekkel tarkított klipet is forgattak a számhoz.

A Stefania a fronton harcoló ukrán katonákhoz is eljutott. Most felkerült a Twitterre egy videó, amin

egy Mariupolt védő katona énekli a dalt egy bunkerben. A felvételen az is jól hallatszik, hogy a férfi éneklése közben többszöris bomba robban odakint.

A videót megosztó Nexta hírcsatorna szerint a katona ezt írta a róla készült felvételhez a közösségi oldalain:

hirdetés
"Gratulálok a Kalush Orchestrának az Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelemhez Mariupol szívéből. Köszönjünk a támogatásotokat!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Apró kerekesszékkel közlekedik egy nyitott gerinccel született kisfiú – teljesen megváltozott tőle az élete
Édesanyja szerint gyermeke még sosem volt ilyen boldog, élvezi, hogy a kutyával kergetőzhet és, hogy egyedül is tud már játszani.

Link másolása

hirdetés

Teljesen megváltoztatta egy nyitott gerinccel született kisfiú életét az, hogy kapott egy kisgyerekeknek való, játékhoz hasonlító kerekesszéket - számolt be róla a Metro.

Kassey Jagodzinski a várandóssága huszadik hetében tudta meg, hogy babájának nyitott gerince van. Miután a kis Archer megszületett, a kortársaival ellentétben nem tudott mászni és járni. Fiatal édesanyjának összeszorult a szíve, amiért kisfia nem tudta úgy élvezni az életet, mint más kisgyerekek. Azon tűnődött, vajon mikor tud majd Archer egyedül mozogni, felfedezni a környezetét, ide-oda rakosgatni a játékait. A megoldást végül a kerekesszék jelentette számára.

Időbe telt, mire a kisfiú megtanulta, hogyan tudja használni a kék járgányát: kezdetben többször csak körbe-körbe tudott vele forogni, amitől frusztrált lett. Másfél éves korára viszont már gond nélkül tudott vele közlekedni, és azóta is imádja.

"Emlékszem az első reggelre, amikor össze kellett pakolnom a szobájában, mert akkora rendetlenséget csinált a játékaival. De minden percét élveztem. Aztán kergetnem kellett, miközben ő próbált minél gyorsabban menni, de ez nehezére esett, annyira nevetett"

- idézte fel a 22 éves anyuka.

Archer nemcsak a családtagjaival, de a kutyájukkal is nagyon szeret kergetőzni, de magában is nagyon jól elvan, amióta egyedül is tud ide-oda menni és a kezébe venni azt a játékot, amivel szeretne játszani.

hirdetés
"Mindig látom, ahogy felvillanyozódik az arca nagy mosollyal, akárhányszor beleteszem a kerekesszékbe. Nagyon izgatott ilyenkor, alig várja, hogy beleülhessen. Nagyon boldog fiú, még sosem láttam ilyen boldognak"

- mondta az anya.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
102 évesen is dolgozik, nem hajlandó nyugdíjasként élni egy ausztrál férfi
Már a 79 éves fia is nyugdíjas, a háborús veterán azonban élvezi a munkát, most egy játékboltban készít és javít babaházas bútorokat.

Link másolása

hirdetés

Egy 102 éves ausztrál férfi az élő példa arra, hogy soha nem késő új szakmába kezdeni. A Sydney-ben élő Phil Hodgson számos munkát kipróbált már, és bár már igencsak szép korban van, nem hajlandó otthon tölteni a napjait.

Korábban borbély és értékesítési képviselő is volt, és katonaként harcolt a második világháborúban.

Ugyan a kora miatt már hivatalosan nyugdíjas, az öreg úr továbbra is nagyon aktív. Már több mint 25 éve egy játékboltban dolgozik, ahol babaházakba való bútorokat készít és javít saját kezűleg.

Az ausztrál 9-es csatorna műsorában elárulta, hogy mindig is szerette az asztalos munkát, ezért döntött úgy, hogy játékok készítésével akar foglalkozni idős korában.

Bár már a 79 éves fia is nyugdíjas, Hodgson még nem tervez pihenni. Felesége, Nancy öt évvel ezelőtt elhunyt, így az idős férfi már egyedül él, ráadásul bármilyen segítség nélkül.

Amikor megkérdezték tőle, hogy élvezi-e az életét, így felelt:

"Ó, igen, minden napot. Nincs okom panaszra".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: