hirdetés

KÖZÖSSÉG

Megszüli a beteg kisbabáját, hogy szerveivel mások életét mentse meg

A pici talán csak egy napot fog élni, de akár 50 másik csecsemőt menthet majd meg.
Fotók: Facebook - szmo.hu
2017. március 17.

hirdetés

Egy babát váró fiatal pár élete legnehezebb döntésére szánta magát. Miután kiderült, hogy születendő kisbabájuk egy ritka betegség miatt legfeljebb pár napot élhet, úgy határoztak, az anyuka mégis világra hozza a csecsemőt.

Miért? Hogy szerveit más, segítségre szoruló, beteg gyermeknek adományozhassák.

Keri és Royce Young Eva nevű kislányáról a terhesség 19. hetében derült ki egy szűrővizsgálat során, hogy születése után maximum napokat, vagy rosszabb esetben csak néhány percet élhet. A kicsi ugyanis hiányos aggyal, illetve koponyával fejlődik.

Az orvosok felajánlották a szülőknek a terhességmegszakítást. Ám ők inkább úgy döntöttek, mégis világra segítik a gyermeküket, hogy halála után szervdonor lehessen. "Ebben a pillanatban egészséges. Megható, amikor amikor érzem a rugdalását a hasamban" – mondta az anyuka.lkl

"Mindig azt mondom az embereknek, hogy ott az egész élet a szomorkodásra. De sajnos az a legörömtelibb része a terhességemnek, hogy most még él, és ficánkol a hasamban..." – tette hozzá a kismama, nyíltan beszélve az érzéseiről.

hirdetés

A férj is szeretné, ha kislányuk megmenthetne más életeket. "Van valahol egy másik család, amelyik imádkozik azért, hogy babájuk új vesét kaphasson. Csodáért imádkoznak. És Eva lehet ez a csoda."

A pár Facebook-posztban írt arról, hogy mit éreztek, miután meghallották a szomorú hírt. Enni és inni is alig tudtak. Az egyébként vallásos anyuka és apuka hite is megroppant. Ám úgy döntöttek, meglátogatják egyházuk lelkészét, aki a következőket mondta: "A lányotok 24 órás élete során megmenthet 50 másik életet. Nagyon elfoglalt egy leányzó lesz."12439223_10103721745903267_8133811921773597987_n

Arról is vallottak, mit gondolnak kisbabájuk elkerülhetetlen haláláról: "Már nem félek attól, hogy látni fogom eltávozni közülünk. Ez fog történni. A kórházat a kisbabánk nélkül hagyjuk el. Ez a mi valóságunk, de mi elfogadjuk" – ecsetelte Keri a számára legfájdalmasabb érzést.

Szakértők szerint az anenchephália nevű betegséggel született gyermekek érzékszervei működésképtelenek: nem látnak, nem hallanak, nem éreznek fájdalmat, és nem is képesek tudomást szerezni a külvilágukról. Mivel nagyagyuk teljességgel hiányzik, nem sokat tudnak felfogni az őket körülvevő világból. Ha a kislány szerencsésebb lesz, talán lesznek kezdetleges reflexei, mint például a légzés vagy az érintésre adott reakció.

Eva születése május 7-én várható, édesanyja azonban mégsem tűnt teljesen nyugodtnak: "Azt akarom, hogy a lányom tökéletes legyen. Akarom, hogy elfújja a gyertyáit az első szülinapi tortáján. Látni szeretném, ahogy beveri a fejét a konyhaasztalunkba, miközben járni tanul. Azt kívánom, hogy órási telefonszámlát csináljon fiúkkal való sms-ezéssel. El akarom kísérni az oltárhoz. Legszívesebben mindent megváltoztatnék, de nem tudok! Ez a mi valóságunk. Nem lehet vele mit tenni."keri-royce-young

via Independent


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Elszorul a torkod, ha meglátod II. Erzsébetet – 10 emlékezetes momentum Fülöp herceg temetéséről

A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére, és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.
MTI, fotó: MTI/AP/Pool/Jonathan Brady - szmo.hu
2021. április 17.

hirdetés

1. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, mivel a 16. században épült gótikus kápolnának ennyi a befogadóképessége. A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően azonban a kápolnában tartott szertartáson harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

2. Fülöp herceg koporsóját egy átalakított, régi zöld Land Rover szállította a windsori kastélytól a nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek a járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

3. Az autó 2003-ban készült, nyitott hátsó platóval, amelyet kifejezetten úgy alakítottak ki, hogy alkalmas legyen az edinburgh-i herceg koporsójának szállítására. A Land Rover sötétzöld színét is Fülöp herceg választotta, mivel a brit fegyveres erők járműveit is erre a színre festik.

4. Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

5. A Land Rovert a kastélytól a Szent György-kápolnáig vezető úton Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja, az unokák közül Vilmos herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és Vilmos öccse, Harry herceg kísérte gyalogosan a kápolnához.

hirdetés

6. A Land Rover mögötti menetben jelen volt még Peter Phillips, Anna hercegnő fia, az uralkodó legidősebb unokája, valamint David Armstrong-Jones, Snowdon grófja, II. Erzsébet királynő 2002-ben elhunyt húgának, Margit hercegnőnek a fia.

7. A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezett a szertartás helyszínére, és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglalt helyet.

8. A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága és David Conner, a Szent György-kápolna esperese vezette.

9. Fülöp koporsóját a búcsúszertartás után a kápolna királyi sírboltjában helyezték el.

10. A szombati szertatás - ugyancsak a járvány megfékezését célzó előírások miatt - nem volt nyilvános, teljes egészében a windsori kastélyparkon belül zajlott. Az eredeti tervek szerint Fülöp herceg koporsóját Londonban ravatalozták volna fel, innen vitték volna Windsorba, és az útvonal mentén minden valószínűség szerint százezrek sorakoztak volna fel. Így 16.00-kor országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg a hercegre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Fülöp külön kérésére egy áloszlop mögül fotózta a herceg temetését a Sun fényképésze

Kinek sikerült kiszúrni?
Fotó: i-Images / eyevine. / Northfoto - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Egy oszlopnak álcázott kabinból fotózta Fülöp herceg temetését egy fényképész, az ötletet még maga a herceg találta ki - írja a Metro.

Fülöp herceg nem titkolta, hogy már 20 éve tervezi saját temetését - az ő kívánsága volt például a különleges, általa is tervezett Land Rover bevetése halottaskocsiként, de a dekoráció és a kitüntetéseinek kiállítása is az ő tervei alapján valósult meg. II. Erzsébet férje jóformán még a fényképészt is maga szervezte le saját temetésére:

arra kérte a családhoz közel álló fotóst, hogy egy áloszlopba bújva készítsen majd képeket a temetésről.

A szóban forgó fényképész Arthur Edwards, aki immár 40 éve fotózza a királyi családot, és már-már baráti viszonyt ápolt Fülöppel. A 80 éves férfi évtizedek óta fotóz a Sun nevű lapnak, kifejezetten a brit királyi családra szakosodott.

Bár elsőre tényleg lehetetlen kiszúrni, ha jobban megfigyeljük, valóban ott van egy igencsak valósághű műépítmény a Szent György-kápolna bejáratának bal oldalán, amelyből egy kis lyukon át fotózhatta testközelből az érkező koporsót Edwards. Egészen pontosan ilyen volt a kilátás a kamuoszlopból:

hirdetés
Fotó: PA Wire/PA Images / Arthur Edwards/The Sun / Northfotohirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Már most hiányzik” – szívszorító sorokkal búcsúzik férje az 52 évesen elhunyt Helen McCrorytól

A Harry Potter-filmek sztárja rákbetegséggel küzdött, de állapotát a végsőkig titokban tartották a nyilvánosság előtt.
Címkép: Northfoto/PA Wire/PA Images - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Néhány nappal ezelőtt 52 éves korában elhunyt a Harry Potter-filmek sztárja, Helen McCrory. A színésznő rákbetegséggel küzdött, de állapotát a végsőkig titokban tartották a nyilvánosság előtt, csak a család és a barátok tudtak róla.

Férje most szívszorító sorokkal búcsúzott a színésznőtől.

"Már most hiányzik. Az elmúlt hónapokban fényesebben ragyogott, ahogy csak a legfényesebb csillag ragyoghat. Az életben is fel kellett érnünk hozzá, de a legnagyobb, legbátrabb és legönzetlenebb tette az a saját halálának a normalizálása volt. Semmi félelmet, keserűséget és önsajnálatot nem mutatott. Erősített bennünket azzal, hogy bátran tovább tudott lépni, és ragaszkodott ahhoz, hogy senki ne szomorkodjon"

- fogalmazott Damian Lewis, aki a Homelandből lehet ismerős sokaknak.

A férj azt is elmesélte, hogy felesége korábban azzal viccelődött, azt szeretné, ha Damiannek később sok barátnője lenne majd. A párnak két közös gyermeke van; a 14 éves Manon és a 13 éves Gulliver.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Törőcsik Mari nem engedte senkinek, hogy művésznőnek nevezze őt

Megszólalt a színésznő lányának egykori dajkája.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. április 18.

hirdetés

Törőcsik Mari péntek hajnalban hunyt el, halálával a magyar színésztársadalom egy pótolhatatlan alakját veszítettük el.

Törőcsik Mari lányának egykori dajkája elárulta a Blikknek, hogy a Vas megyében található faluban, Velemben a színésznő senkinek sem engedte meg, hogy művésznőnek szólítsa őt.

Én voltam a kislánya, Terike dajkája az óvodában. Végtelenül aranyos nő volt Marika, mert senki nem hívhatta máshogyan! Nem engedte senkinek, hogy művésznőnek nevezze

– mondta Vera néni, aki elárulta, hiába volt Törőcsik a Nemzet Színésze, ő egy volt közülük.

„Mindenkihez volt egy kedves szava. Imádta a virágokat, az enyémet mindig megdicsérte, és kért is belőle” – mesélte az asszony a lapnak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: