News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

Kiserdővédők: A járvány miatt is kiderült, mennyi zöldterületre van szükség egy élhető városban

Szegedi Éva - szmo.hu
2020. április 07.


Link másolása

hirdetés

„A zöldterületek kárára megvalósuló építkezések sokakban támasztanak ellenérzéseket, és nem tartják elfogadhatónak semmilyen okkal, útépítés, betonozás miatt különösen nem. Mi is értjük, hogy léteznek olyan várostervezési szempontok, amelyek az infrastruktúra tervezése miatt szükségesek, de azt gondoljuk, ezek nem mehetnek zöldterületek, vagy egy lakóközösség kárára. Fontos szempont például a belváros tehermentesítése is, de ezt mindenképp úgy kell csinálni, hogy a benti forgalmat egyszerűen kiterelik a külvárosban élőkre? Ha a Galvani híd megépül, napi 33 ezer új autó érkezik a környékünkre úgy, hogy közben a Kiserdő egy elég nagy része megsemmisül, és így eredeti levegőtisztító funkcióját már nem tudná betölteni, pláne a megnövekedett forgalommal együtt. Ezen kívül a híd elvágná a József Attila-lakótelepet Wekerlétől, ahogyan a Nagykőrösi út is elvágja egymástól Wekerle-telepet és Pesterzsébetet. Ráadásul attól, hogy mondjuk 20 méterrel arrébb helyeznék a többletforgalommal járó utat, az attól még forgalmas lenne, és ez nekünk, akik itt lakunk, nagyon nem volna jó.”

Mit tehet a környéken élők érdekeit képviselő közösség? A legfontosabb számukra az, hogy folyamatosan tájékoztassák a helyieket, és informálják őket arról, hogy bár már több éves ügy a Kiserdő megvédése, a Galvani-híd nyomvonalának terve a Határ útnál még mindig nem került le végleg a napirendről, csak elodázták, és a Kiserdő még mindig tervezési területnek számít.

A Kiserdővédők többféle módon igyekeznek fenntartani a helyiek érdeklődését az ügy iránt. Kérdőíveztek, petíciókat indítottak, közmeghallgatásokon vettek részt, lakossági fórumokat szerveztek. Alternatív nyomvonalat is terveztek, ami elkerülné ezt a területet, és ezt társadalmi egyeztetésre bocsátották. Igyekeznek azzal is foglalkozni, hogy mivel lehetne jobbá tenni a területet, milyen állapotban van az erdő, ezért szemétszedéseket szerveztek.

A környéken élők véleményét rendszeresen kérik és keresik, hogy megtudják, miként állnak a kérdéshez. Közösségi programokat szerveznek nekik, például a Kiserdőben is: Halloweent, kutyaszépségversenyt, szemétszedést – ez utóbbi tavasszal a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Egyik legutóbbi akciójukban helyi fotópályázatot indítottak, aminek anyagából vándorkiállítást szerveztek.

Kiket lehet még bevonni? „A helyi lakókon és civil szervezeteken kívül kifelé is tekintünk, igyekszünk kapcsolatot ápolni azokkal a civilekkel, akik hasonló problémákkal küzdenek: például a Ligetvédőkkel, Rómaisokkal” - mondja Németh Krisztina. Velük annak idején tapasztalatcserét is szerveztünk a Fugában. Rajtuk kívül pedig több civil csoporttal és szervezettel is kapcsolatba kerültünk már kisebb-nagyobb együttműködések keretében. Mindig keressük a kapcsolatot azokkal is, akik közlekedési, fenntartható várostervezési, vagy levegőtisztasági szempontból próbálják áttekinteni a helyzetet. Jó kapcsolatot ápolunk a Pilisi Parkerdővel, akik a terület kezelői, és segíteni szoktak pl. az általunk szervezett szemétszedésben, de egyeztetjük velük a többi programunkat is.

A közösség nyitott, a Van más út Facebook oldalon keresztül bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne, nem csak az, aki itt lakik. Az érintett kerületek polgármestereivel és önkormányzati képviselőivel is igyekeznek tartani a kapcsolatot, és a Fővárosi Önkormányzatban is dolgozik Kiserdővédő tagjuk A cél kétrétű: megvédeni az erdőt, és megvédeni a Határ úti lakókat az odaterelt új autóforgalomtól.

Most, a járvány idején elsősorban háttérmunka zajlik a közösségnél. „Jelenleg akkora sokkot okozott mindenkinek a koronavírus-járvány és annak várható utóhatása, hogy még csak próbálja kitalálni, hogyan tud együtt élni az új helyzettel, és hogyan képes ebben működni.

Ettől függetlenül újabb online találkozó lesz a kinevezett kapcsolattartóval az új nyomvonaltervekről. Februárban a Közfejlesztések Tanácsa ugyanis döntött arról, hogy nem csak a kiserdei nyomvonalat fogják vizsgálni a Galvani híddal kapcsolatban, hanem megnézik az eredeti, 60 éves tervek alapján a Kén utcára tervezett nyomvonalat is, és a csoport bizakodó, hogy talán mégsem az Illatos úton keresztül a Határ útra, hanem a Ferencvárosi Rendező vasúti vágányain keresztül kanyarítanák a nyomvonalat. Bár az a nyomvonal sem problémamentes, a közelben élő közösség aktív bevonására ott is szükség lenne. Legfrissebb hír, hogy a nyomvonalak hatástanulmányait augusztus 31-ig kell megcsinálni, majd december 31-ig választani fognak közülük. A Tanács határozata alapján csak olyan útvonal kerülhet megépítésre, amiben a kerületek is egyetértenek, ellenkező esetben a levezető út megáll a Soroksári útnál.

A rendezői irány abból a szempontból jó lenne, hogy elkerülné a Kiserdőt. Ám őszintén szólva számunkra kérdés az is, hogy szükség van-e egyáltalán ennyi autóútra? Mire elkészül, lenne-e ennyi autós, ha az útépítés helyett a közösségi közlekedésre vagy egyéb alternatív közlekedési megoldásokra terveznénk várost? Fenntartható akkor lenne, szerintünk egy egyszerű útépítéssel csak az autós forgalom növelését lehet elérni, mert a felszabaduló utakra előbb-utóbb új autók is kerülnek. Érdemes a működő külföldi példákat is megvizsgálni.”

Fotó: Fotó: Höltzl Éva, Kiss András, Percze Kornélné, Ruzsa István, T. Szilágyi Ágnes, Uzseka Norbert.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Gyomorpanaszokkal került kórházba, végül három végtagját amputálni kellett a pécsi nőnek
A férje és az édesanyja segíti, de csak a kötszer heti harmincezer forint, miközben hárman élnek havi 110 ezerből. Minden segítség jól jönne nekik.

Link másolása

hirdetés

A 40 éves pécsi nő tavaly tavasszal gyomorpanaszokkal került kórházba, de ott kiderült, hogy érelzáródása van, ezért mindkét lábát és egyik karját is amputálni kellett.

Az asszony elmondta, hogy próbálta magát bevonni a család életébe, még főzött is, de az utolsó műtétje óta már teljesen "kész".

Már a tizenhetedik műtétjén van túl, de orvosai szerint nem lehet többször operálni. A legutóbbi műtétje óta nyílt sebbel él és folyamatosan fájdalomcsillapítókat szed, hogy elviselje a kötözésssel járó fájdalmakat.

A közgyógy a gyógyszerekre elég, a kötszerekre már nem. Heti harmincezer forint kellene kötszerekre, miközben hárman élnek havi 110 ezerből.

„Hálát adok a Jóistennek, hogy még mindig köztünk van” – mondja sírva az édesanyja, aki a vejével együtt mindent megtesz a lányáért. A férj lerokkant, az anyának már három szívműtétje volt. Minden segítség jól jönne a kilátástalan helyzetbe családnak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Gábor József
Rengeteg tévés műsor, közvetítés kötődik a nevéhez, de többször szerepelt a képernyőn is világhírű rokonuk miatt.

Link másolása

hirdetés

Életének 74 évében elhunyt Gábor József "Zsazsa" - a gyászhírt a család közölte a közösségi oldalán:

"Édesapám a 70-es évektől a Magyar Televízió oszlopos tagja volt.

A 80-as évek közepétől a Szórakoztató Osztályon Főgyártásvezetői pozícióban dolgozott egészen 1998.

A Magyar Televízióban eltöltött évei alatt szerencséje volt dolgozni a Magyar Televíziózás Aranykorában az ország legendáival.

Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, melyeket Vitray Tamás, Rózsa György valamint Antal Imre vezetett legtöbbször. Számtalan operett és színházi közvetítés kötődik nevéhez.

hirdetés

- Ideális család

- Világsztárok az operában

- Csak ülök és mesélek

- Elmebajnokság

- Kincsestár kabaré

- Humort hozunk viszünk

- Kapcsoltam

- Uborka.

A 90-es években Magyar Televízió legnagyobb világsztárokat felvonultató gálaműsorának a Top Shownak a producere.

Német tudásának és kapcsolatainak köszönhetően az osztrák illetve német köztévével, számtalan világsztár érkezését szervezte meg a rendszerváltás utáni Magyarországra.

Az ő nevéhez fűződik: Bonnie Tyler, Paul Young, Gloria Gaynor, Ricky Martin, Falco ... (csak pár név a sok közül)

'98 után a megváltozott új magyar médiapiacon saját céget alapítva 20 évig több műsort gyártott a Magyar Televízió, illetve az RTL Klub részére.

MTV: Szerencse szombat, ötös lottó, Luxor sorsolás, Hangszál

RTL klub: Gálvölgyi Show

Édesapám számtalanszor szerepelt más témában képernyőn, mivel rokoni szálak fűznek minket a világhírű Gábor Zsazsához.

RTL csatornán futó 21. század című műsorban erről hosszasan is beszélt.

Temetés várható időpontja október 9-én 10:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Gábor Márton és gyászoló családja"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

hirdetés

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

hirdetés
„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, minden idők legnagyobb magyar jazz-zongoristája
Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

A szomorú hírt Borlai Gergő tudatta Facebook-oldalán, aki egy bejegyzéssel tisztelgett a zongorista előtt.

A Magyar Jazz Szövetség közösségi oldalán írta, Szakcsi Lakatos Béla személye összefonódott a hazai dzsessz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség.

Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született Budapesten. Kilencévesen kezdett zongorázni, családjának csak ekkor lett annyi pénze, hogy hangszert vegyenek neki. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanulójaként ismerkedett meg a dzsesszel, és érdeklődése a kötetlenebb műfaj, az improvizáció felé fordult.

hirdetés

1957-től Kovács Andor gitáros együttesének volt tagja, tíz évvel később már saját zenekarával szerepelt egy válogatáslemezen. A hatvanas évek közepén egy lemezjátszóval tért haza Nyugatról, amelyen felváltva hallgatta a Beatlest, a Rolling Stonest, elektronikus zenét, Sztravinszkijt és a legmodernebb dzsesszt. 1968-ban Duka Norberttel és Lakatos Gézával megalakította az LDL triót, amely a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott.

1970-ben tagja volt Pege Aladár nagybőgős kvartettjének, amely a Montreux-i Dzsesszfesztiválon második díjat nyert. Fél évig New Yorkban dolgozott egy magyar vendéglőben, szabadidejében dzsesszklubokba járt, és egy olcsón beszerzett Fender-zongorával tért haza, a hangszert ő használta először Magyarországon. 1972-76 között a Rákfogó, 1980-tól a Babos Gyulával létrehozott Saturnus együttessel, majd a Hungarian Jazz Quartet tagjaként elévülhetetlen érdemei voltak a fúziós dzsessz hazai térnyerésében. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-zongora szakán, és mesterkurzust tartott a Zeneakadémián.

Példaképéhez, Leonard Bernsteinhez hasonlóan rendkívül sokoldalú zenész, játszott együttesben és szólóban, saját kompozíciót és dzsesszstandardot, klasszikus versenyművet nagyzenekarral, ifjú dzsessztehetségek oldalán és a 100 Tagú Cigányzenekarral, rögzített lemezre négykezeseket Vukán Györggyel, és adott ki népdalfeldolgozásokat tartalmazó világzenei albumot.

A legrangosabb fesztiválokon lépett fel, gyakran társult külföldi muzsikusokhoz alkalmi együttesekben. A George Jinda és Chieli Minucci által alkotott Special EFX tagjaként tucatnyi korongon szerepelt szerzőként és előadóként.

A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott, a dzsesszt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazz műfaját. Írt musicaleket, rockoperákat (Piros karaván, Cigánykerék, Szidike lakodalma, A bestia, Szentivánéji álom), Cristoforo címmel balettet is. Egyik zeneszerzője, szereplője és közreműködője volt a 2014-ben bemutatott Somnakaj című első roma sorsjátéknak.

Az utóbbi másfél évtizedben behatóan tanulmányozta Kurtág György, Ligeti György, Eötvös Péter és Pierre Boulez munkásságát, érdeklődése a fúziós dzsessz mellett egyre inkább a kortárs komolyzene és a dzsessz ötvözése felé fordult.

2010-ben indult művészi vállalkozása, a Climate Change minden korábbi kísérleténél komolyabban vizsgálta, hogyan lehet mai improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és tovább vinni az előző századok magyar zenei örökségét, a Kárpát-medencei hangszeres népzene hagyatékát.

Nevéhez különleges koncertek sora fűződik: több alkalommal előadta Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyét, a kadenciákban saját dzsesszimprovizációit játszva. Zenekarával fellépett a London Jazz Fesztiválon, és a BBC rádió élőben közvetítette estjüket New Gypsy Jazz címmel. Különlegesség volt a Lyoni Zenei Biennálén Lukács Miklós cimbalmossal előadott improvizációja is, akivel Check It Out, Igor címmel 2005-ben közös lemezük is megjelent.

Az utóbbi években több koncertlemezét adták ki, ezeken olyan neves amerikai zenészekkel muzsikál együtt, mint Chris Potter és Tim Ries szaxofonos, Reginald Veal és Robert Hurst bőgős, Terri Lyne és Rudy Royston dobos.

2017-ben a Müpa a magyar dzsesszélet előadói közül elsőként őt választotta az évad művészének. Az intézményben a zene világnapján, a New Currents koncerten a szintén a muzsikusi pályát választó fiai mellett amerikai és brit sztárokkal lépett színpadra, majd decemberben Bachtól a bluesig címmel adott koncertet.

Szakcsi Lakatos Béla művészete elismeréseként 1987-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1994-ben a Szabó Gábor-életműdíjat. 2002-ben érdemes művész lett, és elnyerte a Budapestért Díjat.

A Kossuth-díjat 2005-ben vehette át "a jazz műfaj és annak mozgásterébe eső szellemiséget integráló törekvéseiért, amelyet felsőfokon interpretál a világ pódiumain". 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet és a Hazám-díjat.

2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki. 2018-ban Fonogram-díjat kapott a Gábor S. Pál műveit feldolgozó To Meet Again című, a Trio Midnighttal és Tony Lakatossal közös jazzalbumért.

2019-ben művészeti igazgatója volt az Európai Roma Fesztiválzenekar projektnek. Idén januárban a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjban részesült, szeptemberben jelent meg CD-n nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája (a szövegeket Bolyki György írta), amelyet élete fő művének tekintett. A bibliai képekre épülő történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: