hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ingyen ételt oszt rászorulóknak ebédidőben a Gozsdu Udvar egyik étterme

Be kellett zárniuk, de a nehéz helyzetben lévőknek azért főznek napi két órában.

Link másolása

hirdetés

„Nincs ingyen ebéd”, ahogy az elsősorban a közgazdaságtanban emlegetett szólás tartja. Nem igaz azonban ez jelenleg a Feri's Kitchen & Bar éttermére. A Gozsdu Udvarban található vendéglátóhely kénytelen volt ugyan bezárni a koronavírus miatti korlátozások és a megcsappant turizmus miatt, de nemhogy pánikba nem esnek a forgalomvisszaesés miatt, hanem

napi két órában, dél és 14 óra között ingyen étkezést biztosítanak a rászorultak részére.

A Facebookon közzétett bejegyzésében Salai Ferenc tulajdonos a következőket írja:

„Kedves barátaink ismerősök! Éttermünket bezártuk, DE!! Mindazok számára, akik nehéz helyzetbe kerültek, és nem tudnának enni, kinyitjuk, hogy ingyen ehessenek. Feleségemmel szeretnénk szolgálni felétek, hogy könnyebbé tegyük ezeket a nehéz napokat. Hisszük, hogy hozzáadhatjuk szeretetünket, Istenünk bátorító szavait. Kérünk, csak akkor gyere, ha valóban szükséged van rá, mert így több, valóban rászoruló juthat ételhez. Ebédosztás naponta, ameddig anyagilag bírjuk, 12-14-ig az Éttermünkben (Gozsdu udvar, Feri’s Kitchen&Bar) Számunkra a megtiszteltetés főzni nektek!”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Titokban kifizette volt barátnője jelzáloghitelét egy férfi, mert a nő szerinte a legjobb anya a világon

Hét évig voltak együtt, közös gyerekük is született. A férfi szerint jó érzés tudni, hogy most már életük végéig lesz fedél a fejük felett.

Link másolása

hirdetés

Már több mint négymillióan látták a TikTokon azt a videót, amiben egy férfi bejelenti volt barátnőjének, hogy 31. születésnapja alkalmából kifizette a nő helyett lakása jelzáloghitelét, írja a The Sun. Shaun Nyland azzal indokolja döntését, hogy Cat a legjobb anya, akit csak látott, és nagyon megérdemli a saját, tehermentes lakást.

A férfi a videóban azt mondja a szülinapi lufik alatt ücsörgő nőnek, hogy azt szeretné, ha ez lenne a legemlékezetesebb születésnapja. Bár már egy ideje nincsenek együtt, de megkereste a bankot, és rendezte a nő teljes tartozását. A lakást innentől kezdve nem terheli jelzáloghitel, vagyis mostantól csak az övé az ingatlan.

Cat eleinte azt hiszi, hogy csak meg akarja viccelni a férfi. Végül az győzi meg, hogy az e-mailjei között megtalálja a tranzakcióról a bank visszaigazolását.

@shaun.nyland

I paid off my ex girlfriends mortgage. She deserves it. ? ##ex ##parents ##birthday ♬ Home - Edith Whiskers

A fiatal pár hét évig volt együtt, közös gyerekük, Leo már hároméves. A kisfiú miatt is próbálták menteni a kapcsolatot, de végül idén áprilisban úgy döntöttek, hogy inkább külön folytatják.

hirdetés

Mivel a kommentelők közül sokan értetlenül állnak a férfi nagylelkű gesztusa előtt, Shaun újabb videókban magyarázta el döntését. Ezekből kiderül, hogy a férfi nagyon hálás Catnek, amiért életet adott a közös gyereküknek. Ráadásul így már mindkettejük feje felett lesz fedél az életük végéig. Amikor eldöntötte, hogy kifizeti a nő helyett a jelzálogot, az járt a fejében, hogy miért ne tenné meg, ha egyszer lehetősége van rá.

Shaun kitér arra is, hogy Cat hatalmas erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban azért, hogy a kisgyerekkel hasonló színvonalon tudjanak élni, mint amikor még együtt volt a férfival. A helyzet pedig sokszor nem volt egyszerű az egyedülálló nő számára, aki gyakran erőn felül teljesített. Eközben Shaun a munkájában olyan áttöréseket ért el, melyek miatt megengedhette magának a hitel kifizetését.

@shaun.nyland

Reply to @bipolarbpdbilly thank you ❤️ ♬ Emotional Piano Instrumental In E Minor - Tom Bailey Backing Tracks


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

A kocsmából rohantak ki újraéleszteni egy idős férfit, megmentették az életét

A két férfinek köszönhetően a mentők stabil állapotban szállíthatták kórházba a beteget.

Link másolása

hirdetés

Újabb sikeres újraélesztésről számolt be az Országos Mentőszolgálat a Facebookon. Egy 70 év körüli férfi a szakrendelőből tartott hazafelé egyik nap múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, amikor rosszul lett és összeesett egy buszmegállóban.

Két fiatal szemtanú gyorsan a közeli italboltba szaladt segítségért, ahol ketten is azonnal cselekedtek. Értesítették a mentőket, és a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták a beteget, aki nem lélegzett. A két férfi megkezdte az újraélesztést és a mentő gyors kiérkezéséig egymást váltva végezték az életmentő mellkasi nyomásokat.

A mentők ezután emelt szinten folytatták tovább a küzdelmet a férfi életéért, ami az időben megkezdett ellátásnak köszönhetően végül eredményre vezetett, így stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Lehet-e sikeres az a fiatal, aki az életét kerekesszékben tölti? – Esélyegyenlőségi napok a városligeti Millennium Házában

„Tégy egy lépést!” az akadályokkal élő gyerekek felé! A négy, gyerekekkel foglalkozó intézmény közös szervezésében létrejött programsorozat célja, hogy felhívja figyelmet az akadályokkal élő gyerekek mindennapi kihívásaira.
MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2021. október 09.


Link másolása

hirdetés

Ki segíti azokat a gyerekeket, akik hónapokon át elszigetelve fekszenek egy kórházban? Mit jelent egy súlyosan égett gyermeknek visszatérni kortársai közé? Hogyan talál közösségre az a fiatal, akit a tartós betegsége akár évekre elzár az osztálytársaitól? – ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik ellátogatnak október 8. és 9. között a gyerekek esélyegyenlőségi napjára a Városligetbe.

Négy, gyerekekkel foglalkozó intézmény - a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány – valamint a Millennium háza közös szervezésében létrejött programsorozat célja, hogy felhívja figyelmet az akadályokkal élő gyerekek mindennapi kihívásaira, valamint útmutatást és eszközöket adjon ahhoz, hogy hogyan támogassuk őket befogadó közösségként, segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat.

Az eseménysorozat fővédnöke Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

Hagyományteremtő szándékkal először nyitja meg közösen kapuit az érdeklődők felé a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI és a KórházSuli Alapítvány. A négy, egymással szoros szakmai együttműködésben dolgozó, gyerekeket támogató intézmény célja, hogy segítsen jobban megérteni azoknak a fiataloknak a mindennapjait, kihívásait és érzéseit, akiket vagy a betegségük, vagy egy súlyos baleset következményei miatt akadályoztatva vannak. Tennünk kell egy lépést egymás felé, hisz bár a különbségeink sokszor eltávolítanak minket egymástól, egy közösség tagjai vagyunk mindannyian.

"A COVID alatt mindannyian megéltük, mit jelent az elszigeteltség. Az itt jelenlévő szervezetek által gondozott, gyógyított, oktatott gyerekek számára ez a hétköznapi valóság. A társadalom elől eddig nagyrészt zártan működő intézmények kapuinak kitárása mellett fontosnak tartjuk azon erőforrások, pedagógiai, rehabilitációs, pszichológiai technikák megismertetését, bemutatását, melyeket bármely oktatási, egészségügyi intézmény használni tud, ezzel könnyebbé téve önmaga és a gyermekek számára a másság elfogadását, az integrációt.

Nem elég a társadalomnak nyitni a speciális intézmények, fogyatékossággal, speciális igényekkel élő emberek felé, hanem nekünk is nyitnunk kell a többségi oktatás és a társadalom felé. A kortárs segítés és a fiatalok érzékenyítése közös feladatunk, de arra még nem volt példa, hogy ezt együtt, egymásra épült programokon keresztül szervezetten tegyük meg."

- avat be a program célkitűzésébe Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

hirdetés

A „Tégy egy lépést!” esélyegyenlőségi rendezvény első szakmai napja az iskolás osztályoknak és pedagógusoknak szólt, míg a második napon az érintett, illetve a téma iránt érdeklődő családokat várják a szervezők.

Október 9-én, szombaton a családok mellett az iskolai közösségeket várják. A programok immáron egy helyszínen, az eseménynek otthont adó Millennium Házában és köré kitelepülő intézmények pavilonjaiban zajlanak majd. Az szakmai vezetésével rendezett érzékenyítő és segítő programok mellett lesznek koncertek, mese- és bábelőadások, az alkotó kedvűeket művészeti workshop várja, de lesznek kerekasztal-beszélgetések gyógyult fiatalokkal, és a Városliget történetét bemutató tárlatvezetések is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Fehér pólóval tiltakoztak az iskolai zaklatás ellen

Rengeteg óvodás és iskolás gyerek viselt fehér pólót pénteken az országban, hogy így tiltakozzanak az iskolai bántalmazások ellen. A felhívás Salgótarjánból indult.

Link másolása

hirdetés

„A fehér a tisztaság és a békesség jele, ezért kértük, hogy ilyen színű pólót vegyenek fel” – mondta a kezdeményezés egyik elindítója, Dániel Kiss Réka a Blikknek. A nő egy hónappal ezelőtt Baglyosné Oláh Ritával együtt vágott bele az esemény szervezésébe. Ez azután történt, hogy az egész országot megrázta a 16 éves vajai gimnazista, Tisza Gábor öngyilkossága, aki azért menekült a halálba, mert nem tudta elviselni iskolatársai zaklatását.

A lapnak nyilatkozó Lovászi Gyöngyi fiát, Gergőt rokkantnyugdíjassá tették a diákok. A 15 éves Klaudia az őt ért és éveken át tartó szekálásról mesélt. Ezeken kívül is sorjáztak az iskolai zaklatásokról, illetve óvodaiakról szóló esetek is, de többen csak nevük elhallgatásával vállalták történetük elmondását.

„Egy hónapja kezdtük el szervezni az eseményt és 860 óvodát és oktatási intézményt kerestünk fel. A célunk az, hogy közösen álljunk ki az ügy mellett és együtt lépjünk fel a bántalmazások, zaklatások ellen. Kértük a támogatókat, hogy fotót is küldjenek nekünk” – fogalmazta meg Dániel Kiss Réka.

A kezdeményezés elindítói alapító tagjai lesznek annak az egyesületnek, amelyet hamarosan bejegyeztetnek, hogy még erőteljesebben képviselhessék azt: tenni kell valamit az iskolai zaklatások és a szekálások számának csökkentése érdekében.

„A felhívásunkat 1500-an osztották meg a Facebookon, és nagyjából lefedtük az egész országot a Salgótarjánból elindított kezdeményezésünkkel. Hogy pontosan hányan csatlakoztak hozzánk és vettek fel a mai napra fehér pólót, azt csak most kezdjük el összesíteni” – jegyezte meg Baglyosné Oláh Rita, hozzátéve: a jövőben folytatni szeretnék a kezdeményezést.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: