ÉLET-STÍLUS

Ilyen a legszebb időszak a piacokon

Ősszel a piacokon nem csak az ízek, hanem a színek kavalkádja is vásárlásra inspirál.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. szeptember 18.


Link másolása

Jártunk piacra júliusban és augusztusban is, csak valahogy mire eszméltem, hogy bejegyzést kellene írni, mindig vége lett az aktuális hónapnak. Ergo: lusta voltam hosszas bejegyzéseket írni. De most minden megváltozott, önvizsgálatot tartottam és vége a lustaságnak. Meg a nyárnak is.

Nem vagyok nagy nyárimádó, pontosabban az évszakot, meg a piaci bőséget imádom, de a kánikulát egészen rosszul viselem. Strandra meg csak végszükség esetén megyek, akkor is a “jó lesz ott nekem” mantra hosszas kántálása után. Ettől viszont még hiányzik a nyár. Nagyon gyorsan vége lett. És sajnálom. Pedig az őszt is nagyon szeretem, sőt, ha kategorizálni kellene, ez a kedvenc évszakom. Még akkor is, ha az utóbbi időben leginkább csak esett és nyoma sincs a napos ősznek, amit ígértek.

osz

A szeptember azért szerencsére bőkezű, válogathatunk a gyümölcsökből és a zöldségekből is. Érdemes kimenni a piacokra, amikor csak lehet. A teljesség igénye nélkül válogattam a termések és a receptek közül is.

Zöldségek

A paradicsom szerintem augusztus végén, szeptember elején a legfinomabb. Az igazi szezonja júniustól nagyjából szeptember közepéig tart. Az utóbbi időben pedig már a mi piacainkon is egyre többfélét találhatunk a szilvaparadicsomtól kezdve a sárga, zöld, fekete vagy akár a zebra paradicsomig. Még mindig ízes, lédús és ami ugyanilyen fontos, jótékonyan hat ránk, ha esszük.

Bőven van benne C – vitamin (segít a vas felszívódásában), A – vitamin, ami segíti az immunrendszerünket és táplálja a bőrünket is. A paradicsomban található E – vitamin is, ami antioxidáns hatással bír. A paradicsom karakteres, jellegzetes színét adó likopin egy olyan antioxidáns, ami az úgynevezett szabadgyökök felhalmozódását gátolja.

paradicsom

Ásványi anyagokban és rostban is gazdag, tele van kalciummal és káliummal. Lúgosító hatása miatt jól alkalmazható bizonyos ízületi gondok enyhítésére. Jótékonyan hat az emésztésre és a máj működésére is.

Készíthetünk belőle krémlevest, sütőben kevés olívaolajjal és némi fokhagymával nagyon alacsony hőfokon megaszalhatjuk, amit aztán főzelékhez, salátákhoz adhatunk. Imádom a paradicsomsalátát lilahagymával, kevés ecettel és cukorral, friss petrezselyemzölddel. Mégis, a legfinomabb egy szelet vajas, friss kenyérrel és kevés sóval.

2IMG_6586-853x1280

Fűszeres paradicsomos szendvics

A cukkini a másik nagy kedvencem. Júniustól szeptember elejéig, közepéig tart a szezonja, és bárhogyan elkészíthetjük. Mivel egészen semleges az íze, remekül lehet fűszerezni. Isteni kaporral főzelékként, grillezve, krémlevesnek, nyersen salátákba, de akár még süteményekhez is felhasználhatjuk.

A legjobb a zsenge bébicukkini. Ehető a virága is, amivel színesíthetünk egy salátát, ilyenkor a hímivarú virágokat szedjük le és tegyük a salátába.

Magas víztartalma miatt remekül hidratál, a legjobb nyersen enni. Antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, valamint folsavban és élelmi rostokban is gazdag. Jelentős vitaminállománnyal bír, úgy mint: az A – vitamin, illetve a B1, B2, B6 és B9 vitaminok.

1cukkinis-teszta-1024x683

Cukkinis tészta pirított dióval

A spenót megint virágkorát éli. Az évnek ebben az időszakában, a tavaszi szezon mellett, szeptember és október között a legfinomabb. Én nyersen, salátába, salátaként szeretem a legjobban, de fokhagymával párolva, szerecsendióval, egy kis kék sajttal is isteni.

A legjobb, ha bébispenótot veszünk, zsenge, kevésbé keserű, igaz ez leginkább a fajtájától függ. A sima, világosabb levelű spenót kevésbé kesernyés, ellentétben a sötétebb színű, fodros levelű spenóttal.

1spenotos-turos-grizgaluska1-1280x853

Spenótos túrógaluska

Nagyon magas az ásványi anyag tartalma: szelén és magnézium található benne. Ezen kívül jelentősebb mennyiségű A -és K – vitamint, illetve folsavat tartalmaz. Kiváló az antibakteriális és lúgosító hatása van, vitaminja gyorsítják a zsírok, fehérjék, szénhidrátok emésztését.

A brokkolit még a gyereklány is imádja, igaz, ez fordítva van bekötve benne. Rozi ugyanis nyersen jelentős mennyiséget képes megenni, párolva, sütve viszont egy falatot sem hajlandó lenyelni. Ez van, neki nyersen szoktam tálalni. Én mindenhogyan szeretem. Krémlevesnek, főzeléknek, tésztákkal, húsokkal, nyersen salátákba, sajttal.

fuszeres_sult_brokkoli-1

Fűszeres-sült brokkoli

Béta-karotin és nyomelemtartalma miatt erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tartalma segíthet megakadályozni a szürkehályog kialakulását. Segíti a máj és bizonyos sejtek méregtelenítését. Jótékonyan hat a bőrünkre is.

Gyümölcsök

A körte augusztus közepétől, végétől hónapokon át elérhető gyümölcs, akár még januárban is vehetünk ízleteset a piacokon. Isteni levesként, szószként, de nyersen salátákba mondjuk sült kacsamáj mellé nagyon jól illik.

Nagyon gazdag élelmi rostokban, ami megtámogatja az emésztést. Számottevő a réz, kalcium, magnézium, vas, cink és kálium tartalma. Kiváló C -vitaminforrás, ami serkenti a fehérvérsejt működést, és beindítja a szervezetben az E – vitamint is.

körte-ciderben

Körte ciderben

A szilva a férj kedvenc gyümölcse, amit nem felejt el megemlíteni minden alkalommal, amikor a szilva terítékre vagy szóba kerül… Igaza lehet, sokféleképpen felhasználható a konyhában, ha éppen nem pálinka készül belőle.

Ugyanolyan jó süteményekbe, mint akár húsok mellé, vagy nyersen salátához. Krémlevest is készíthetünk belőle, nyersen, vagy főzéssel, kevés fahéjjal, gyömbérrel vagy kardamommal és vörösborral.

Nyár elejétől egészen ősz végéig vehetünk szilvát a piacokon, a legfinomabb nyár végén, ősszel. Tisztítja a vért, védi a szemet, fogyasztása csökkenti az egyes szívbetegségek kockázatát. A és B2 – vitaminokban, illetve élelmi rostban gazadag, de jelentős a kálium, kalcium és vastartalma is. Magas C – vitamin tartalma támogatja a szervezet védekezőrendszerét, sőt a vas felszívódásában is nagy segítség. Gyorsítja a zsírsejtek lebontását és az anyagcserét.

IMG_5709

Nagymamám szilvásgombóca

Gyerekkoromban a nagypapáméknál rengeteg szőlő termett. Hosszasan tudtam bóklászni a tőkék között, amikor pedig érni kezdtek a fürtök, leginkább onnan szedtem és ettem. Amíg érett, augusztustól októberig, ha nem találtak sehol az udvaron, tuti, hogy a szőlők között voltam.

Jelentős antibakteriális hatása van, nagyon jól véd a kisebb fertőzésekkel szemben is (antivirális hatás). Jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B5, B6 és C -vitamint, valamint gazdag az ásványi anyagokban, mint a pl. a kálium, vas, foszfor. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai jól támogatják a szervezetünket, védik a tüdőt. Héja élelmi rostban gazdag, segít a gyomorbántalmak és az emésztési zavarok enyhítésében.

poster_autumn_frame

Magjából olajat készítenek, ami segít az érfalak épen tartásában, megerősítésében, de akkor is jót teszünk magunkkal, ha a szőlőszemeket nem magozzuk ki, hanem szétrágjuk és a gyümölcshússal együtt lenyeljük.

És az ősz egyik legfontosabb eseménye: a gombaszezon. Most van bőven őszi vargánya (vetési vargánya), nyúlica, azaz sárga rókagomba, a lila/szürke/márványos pereszke, fenyőalj gombák, őzlábgomba, a jellegzetesen fűszeres illatú szegfűgomba.

1kakukkfuves-ozgombas-rantotta-1280x853

Kakukkfüves őzlábgombás rántotta

Ha tehetitek, menjetek gombászni, de ha csak egy kicsit is bizonytalanok vagytok a gombákban, vagy nincs veletek olyan valaki, aki jól ismeri az egyes fajtákat, mindenképpen vizsgáltassátok be, mert a gombamérgezés bizony nem vicc. A férj hatalmas őzlábgombát talált a hétvégén, reggeli lett belőle, ilyen.

Ha kedvet kaptál a piacozáshoz, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Nagyon a zsebedbe kell nyúlnod, ha a budapesti agglomerációban akarsz ingatlant – mutatjuk, hol a legdrágábbak
Majdnem 20 százalékkal nőtt a négyzetméterár, nincs nagy meglepetés a települések listáján.
MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása


A Duna House csütörtökön közölte adatait az MTI-vel, amikből kiderül, hogy 2023-hoz képest nőtt az adásvételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal nőtt a Budapest környéki területek ingatlanpiacán.

Tavaly a gazdasági nehézségek és magas hitelkamatok miatt országosan csökkent az ingatlanvásárlási kedv, ami az agglomerációban is éreztette hatását, 2022-hez képest 18 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az ingatlanközvetítő adatai alapján idén is a nyugati szektorba vágyók (Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Páty, Törökbálint, Zsámbék) fizetik meg a legmagasabb átlagos négyzetméterárat, ami jelenleg 19 százalékkal több, mint tavaly, 824 ezer forint.

12 százalékos emelkedést tapasztaltak a délkeleti szektorban is (Alsónémedi, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés), ott jelenleg átlagosan 569 ezer fointba kerül egy négyzetméter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezeket a dolgokat bánják meg a legtöbben a halálos ágyukon
Egy ápolónő összegyűjtött öt dolgot, amire a leggyakrabban gondolnak, ha közeleg a vég.

Link másolása

Bronnie Ware ápolónő palliatív ellátással foglalkozik, vagyis olyan betegeket gondoz, akik valamilyen súlyos, életet rövidítő betegségben (pl. végső stádiumú daganatos megbetegedés) szenved – írja az UNILAD.

Munkáját körbeveszi tehát a halál, s éppen ezért összegyűjtött 5 dolgot, amit az emberek többsége az utolsó pillanataiban sajnálni kezdenek.

Bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat!

Bronnie az egyik leggyakoribb megbánást a munkával kapcsolatban hallotta.

Ugyanis a legtöbben - főként a férfiak - túl sok időt szenteltek a munkának, és jóval kevesebbet a szeretteiknek.

Bárcsak a saját életemet életem volna, ahelyett, amit mások elvártak.

Haláluk perceiben sokan úgy érzik, elnyomták valódi vágyaikat, és nagyon sajálják, hogy nem valósították meg az álmaikat.

Sajnálom, hogy nem ápoltam jobban a baráti kapcsolataimat!

Ahogy idősebb lesz az ember, annál elfoglaltabb, és egyre nehezebb fenntartani a barátságokat.

Egy tavaly készített felmérés szerint az Egyesült Államokban a válaszadók nyolc százaléka mondta azt, hogy nincsenek közeli barátai.

Ki kellett volna mutatnom az érzéseimet!

Bronnie szerint nagyon sok ember, aki elmondta neki az utolsó szavaival, mit érez, hozzátette azt is, hogy egész életében elfojtotta az érzéseit, hogy békében legyen másokkal.

Bárcsak boldogabb lettem volna!

Az ápolónő páciensei gyakran tették fel azt a kérdést: vajon tényleg tudjuk értékelni a boldog pillanatokat? A válaszuk pedig a halálos ágyukon érte őket: a boldogság egy választás lehet, amivel érdemes volna élnünk.


Link másolása
KÖVESS MINKET: