News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG

Hatalmas pusztítást végzett a jégeső Megyaszón - Facebookon kértek számukra segítséget

Döbbenetes képek. Több mint 500 ház vált lakhatatlanná.
Fotók: Facebook - szmo.hu
2017. június 25.


Link másolása

hirdetés

Félezernél több ház sérült meg a Borsod megyei Megyaszón a szerdai hatalmas jégverésben. Több épület tetőszerkezetét teljes terjedelmében megrongálta, valamint néhány esetben a födémszerkezetet beszakította a nagy mennyiségben lehulló jég és az esővíz.

Sötétedésig ötvenhárom gyermek és negyvenhárom felnőtt hagyta el otthonát, mivel az részben vagy teljesen lakhatatlanná vált. Az önkormányzat befogadó helyeket biztosított, de huszonöt ház lakója rokonoknál töltötte az éjszakát. Közel 300 palafedésű ház tetőszerkezetét rongálhatta meg a vihar. Egy nő Facebookon aggódva kért segítséget a Borsodban élő ismerőseitől. Tünde háborús övezethez hasonlította a kisvárosban uralkodó körülményeket.

"
A konnektorokból ömlött a víz, a falak pedig átáztak, így jelenleg több kisgyermekes család a bűzlő szobákban, a nedves ágyakon kénytelenek álomra hajtani a fejüket.

Íme a teljes poszt:

Kedves segítő szándekú, legfőképpen mas megyékben élő ismerőseim!

Nem kenyerem a segítségkérés és nem is magam nevében kérem hanem egy borsodi településnek Megyaszónak lenne szüksége nagy segítségre.

A Facebook segítségével és idegen emberek összefogásával sikerült mar itt elveszett autót, ékszert vagy éppen családtagot megtalálni úgyhogy most egy kis település segítéséért kellene összefognunk.

hirdetés

Nem anyagi segítséget kérek csak egy megosztást hogy Borsodtól messzebbre, más megyékbe is eljusson a kétségbeesett emberek segélykiáltása.

Június 21-én 15-20 perces nagy erejű jégeső söpört végig a településen melynek következtében szeretett településünk egy háborús övezethez hasonlítható. Rengeteg a tető nélküli lakhatatlan ház,

a vihar ideje alatt a konnektorból ömlött a víz, a falak átáztak.

Így jelenleg több kisgyermekes család a bűzlő szobákban nedves agyakon kénytelen álomra hajtani a fejét. Sok idős lakónak nincs segítsége a tető fóliázásához vagy éppen a romok eltakarításához. A településen minden jó szándékú ember segít, de még így is kevés, és szükség lenne még segítőkész emberekre, legfőképpen ácsokra mielőtt újabb eső vagy vihar tovább rontana az elázott házak állapotát.

A helyi önkormányzat nagy erőkkel próbál segíteni de a kár hatalmas, a keret és az emberek munkabírása pedig véges. Bízva a segítőkészségetekben, még egyszer csak annyit kérnék, hogy posztoljátok ki a segélykiáltást hogy a jó szándékú emberek segíteni tudjanak... nagy szükség van rájuk.

A helyi önkormányzat bővebb felvilágosítást tud adni a jelenlegi állapotokról és arról hogy mire van a károsult lakosoknak szüksége. Megyaszói polgármesteri hivatal élérhetősége: + 36 47 350 027

Hálás köszönet a károsultak nevében is.

m3

via Boon / Borsodi Hír


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Gyomorpanaszokkal került kórházba, végül három végtagját amputálni kellett a pécsi nőnek
A férje és az édesanyja segíti, de csak a kötszer heti harmincezer forint, miközben hárman élnek havi 110 ezerből. Minden segítség jól jönne nekik.

Link másolása

hirdetés

A 40 éves pécsi nő tavaly tavasszal gyomorpanaszokkal került kórházba, de ott kiderült, hogy érelzáródása van, ezért mindkét lábát és egyik karját is amputálni kellett.

Az asszony elmondta, hogy próbálta magát bevonni a család életébe, még főzött is, de az utolsó műtétje óta már teljesen "kész".

Már a tizenhetedik műtétjén van túl, de orvosai szerint nem lehet többször operálni. A legutóbbi műtétje óta nyílt sebbel él és folyamatosan fájdalomcsillapítókat szed, hogy elviselje a kötözésssel járó fájdalmakat.

A közgyógy a gyógyszerekre elég, a kötszerekre már nem. Heti harmincezer forint kellene kötszerekre, miközben hárman élnek havi 110 ezerből.

„Hálát adok a Jóistennek, hogy még mindig köztünk van” – mondja sírva az édesanyja, aki a vejével együtt mindent megtesz a lányáért. A férj lerokkant, az anyának már három szívműtétje volt. Minden segítség jól jönne a kilátástalan helyzetbe családnak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
45 forint miatt szállítottak le egy kislányt és a nagymamáját a Tram-trainről
A kommentelők szerint az ellenőrök eljárása nem volt emberséges és sokan sajnálták a leszállított nagymamát és unokáját. De volt, aki úgy vélte, hogy az ellenőrök a munkájukat végezték.

Link másolása

hirdetés

Megdöbbentő esetről számolt be egy édesanya a közösségi oldalán.

Az édesanyja és a kislánya együtt utaztak a Tram-Train-en, mikor az ellenőr a jegyeket kérte, majd végül leszállította őket.

Mint írja:

"Keresem azokat az utasokat, akik ma (A bejegyzés október 2-án készült - a szerk.) 17 óra körül Szegedről Vásárhely felé utaztak a Tram-Train járaton és szem- illetve fültanúi voltak, ahogyan

az ellenőrök leszállították Rókuson a 77 éves Anyukámat, aki ingyen utazhat és a kislányomat, aki 90%-os (45 forint) jeggyel utazik, mondván, hogy a kislány jegye lejárt.

Köszönöm annak a hölgynek, aki segíteni próbált, és szeretett volna egy újabb jegyet vásárolni a bankkártyájával, sajnos ezt az ellenőrök nem engedték. Őt is szeretném megtalálni".

hirdetés

A kommentelők szerint nem ez volt a megfelelő eljárás az ellenőrök részéről, sokan sajnálták a leszállított nagymamát és a kislányt. De volt, aki szerint az ellenőrök a munkájukat végezték.

Egy kérdésre válaszolva a poszt írója még hozzátette:

"Valami még mindig nem világos, volt vissza is jegy, ami lejárt a leolvasójuk szerint, bár a jegyen nem látszik az érvényesség, vélhetőleg nyomtatási hiba miatt. Nem akartuk megúszni a 45 forintot". Később pedig arról is írt: "Az egyik ellenőrt megkérdezte az Édesanyám az odaúton a jegyellenőrzés során, hogy így rendben van-e? Azt a választ kapta, hogy igen, majd ugyanez az ember közreműködött a leszállításnál".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Meghalt Gábor József
Rengeteg tévés műsor, közvetítés kötődik a nevéhez, de többször szerepelt a képernyőn is világhírű rokonuk miatt.

Link másolása

hirdetés

Életének 74 évében elhunyt Gábor József "Zsazsa" - a gyászhírt a család közölte a közösségi oldalán:

"Édesapám a 70-es évektől a Magyar Televízió oszlopos tagja volt.

A 80-as évek közepétől a Szórakoztató Osztályon Főgyártásvezetői pozícióban dolgozott egészen 1998.

A Magyar Televízióban eltöltött évei alatt szerencséje volt dolgozni a Magyar Televíziózás Aranykorában az ország legendáival.

Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, melyeket Vitray Tamás, Rózsa György valamint Antal Imre vezetett legtöbbször. Számtalan operett és színházi közvetítés kötődik nevéhez.

hirdetés

- Ideális család

- Világsztárok az operában

- Csak ülök és mesélek

- Elmebajnokság

- Kincsestár kabaré

- Humort hozunk viszünk

- Kapcsoltam

- Uborka.

A 90-es években Magyar Televízió legnagyobb világsztárokat felvonultató gálaműsorának a Top Shownak a producere.

Német tudásának és kapcsolatainak köszönhetően az osztrák illetve német köztévével, számtalan világsztár érkezését szervezte meg a rendszerváltás utáni Magyarországra.

Az ő nevéhez fűződik: Bonnie Tyler, Paul Young, Gloria Gaynor, Ricky Martin, Falco ... (csak pár név a sok közül)

'98 után a megváltozott új magyar médiapiacon saját céget alapítva 20 évig több műsort gyártott a Magyar Televízió, illetve az RTL Klub részére.

MTV: Szerencse szombat, ötös lottó, Luxor sorsolás, Hangszál

RTL klub: Gálvölgyi Show

Édesapám számtalanszor szerepelt más témában képernyőn, mivel rokoni szálak fűznek minket a világhírű Gábor Zsazsához.

RTL csatornán futó 21. század című műsorban erről hosszasan is beszélt.

Temetés várható időpontja október 9-én 10:00 órakor lesz a Kozma utcai Izraelita Temetőben.

Gábor Márton és gyászoló családja"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, minden idők legnagyobb magyar jazz-zongoristája
Szakcsi Lakatos Béla 79 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

A szomorú hírt Borlai Gergő tudatta Facebook-oldalán, aki egy bejegyzéssel tisztelgett a zongorista előtt.

A Magyar Jazz Szövetség közösségi oldalán írta, Szakcsi Lakatos Béla személye összefonódott a hazai dzsessz fejlődésével és kiteljesedésével, távozása pótolhatatlan veszteség.

Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született Budapesten. Kilencévesen kezdett zongorázni, családjának csak ekkor lett annyi pénze, hogy hangszert vegyenek neki. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola tanulójaként ismerkedett meg a dzsesszel, és érdeklődése a kötetlenebb műfaj, az improvizáció felé fordult.

hirdetés

1957-től Kovács Andor gitáros együttesének volt tagja, tíz évvel később már saját zenekarával szerepelt egy válogatáslemezen. A hatvanas évek közepén egy lemezjátszóval tért haza Nyugatról, amelyen felváltva hallgatta a Beatlest, a Rolling Stonest, elektronikus zenét, Sztravinszkijt és a legmodernebb dzsesszt. 1968-ban Duka Norberttel és Lakatos Gézával megalakította az LDL triót, amely a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott.

1970-ben tagja volt Pege Aladár nagybőgős kvartettjének, amely a Montreux-i Dzsesszfesztiválon második díjat nyert. Fél évig New Yorkban dolgozott egy magyar vendéglőben, szabadidejében dzsesszklubokba járt, és egy olcsón beszerzett Fender-zongorával tért haza, a hangszert ő használta először Magyarországon. 1972-76 között a Rákfogó, 1980-tól a Babos Gyulával létrehozott Saturnus együttessel, majd a Hungarian Jazz Quartet tagjaként elévülhetetlen érdemei voltak a fúziós dzsessz hazai térnyerésében. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-zongora szakán, és mesterkurzust tartott a Zeneakadémián.

Példaképéhez, Leonard Bernsteinhez hasonlóan rendkívül sokoldalú zenész, játszott együttesben és szólóban, saját kompozíciót és dzsesszstandardot, klasszikus versenyművet nagyzenekarral, ifjú dzsessztehetségek oldalán és a 100 Tagú Cigányzenekarral, rögzített lemezre négykezeseket Vukán Györggyel, és adott ki népdalfeldolgozásokat tartalmazó világzenei albumot.

A legrangosabb fesztiválokon lépett fel, gyakran társult külföldi muzsikusokhoz alkalmi együttesekben. A George Jinda és Chieli Minucci által alkotott Special EFX tagjaként tucatnyi korongon szerepelt szerzőként és előadóként.

A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott, a dzsesszt a komolyzenével, a népzenével és a cigányzenével ötvözve megteremtette a gipsy-jazz műfaját. Írt musicaleket, rockoperákat (Piros karaván, Cigánykerék, Szidike lakodalma, A bestia, Szentivánéji álom), Cristoforo címmel balettet is. Egyik zeneszerzője, szereplője és közreműködője volt a 2014-ben bemutatott Somnakaj című első roma sorsjátéknak.

Az utóbbi másfél évtizedben behatóan tanulmányozta Kurtág György, Ligeti György, Eötvös Péter és Pierre Boulez munkásságát, érdeklődése a fúziós dzsessz mellett egyre inkább a kortárs komolyzene és a dzsessz ötvözése felé fordult.

2010-ben indult művészi vállalkozása, a Climate Change minden korábbi kísérleténél komolyabban vizsgálta, hogyan lehet mai improvizatív zeneművészként és zeneszerzőként megragadni és tovább vinni az előző századok magyar zenei örökségét, a Kárpát-medencei hangszeres népzene hagyatékát.

Nevéhez különleges koncertek sora fűződik: több alkalommal előadta Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyét, a kadenciákban saját dzsesszimprovizációit játszva. Zenekarával fellépett a London Jazz Fesztiválon, és a BBC rádió élőben közvetítette estjüket New Gypsy Jazz címmel. Különlegesség volt a Lyoni Zenei Biennálén Lukács Miklós cimbalmossal előadott improvizációja is, akivel Check It Out, Igor címmel 2005-ben közös lemezük is megjelent.

Az utóbbi években több koncertlemezét adták ki, ezeken olyan neves amerikai zenészekkel muzsikál együtt, mint Chris Potter és Tim Ries szaxofonos, Reginald Veal és Robert Hurst bőgős, Terri Lyne és Rudy Royston dobos.

2017-ben a Müpa a magyar dzsesszélet előadói közül elsőként őt választotta az évad művészének. Az intézményben a zene világnapján, a New Currents koncerten a szintén a muzsikusi pályát választó fiai mellett amerikai és brit sztárokkal lépett színpadra, majd decemberben Bachtól a bluesig címmel adott koncertet.

Szakcsi Lakatos Béla művészete elismeréseként 1987-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1994-ben a Szabó Gábor-életműdíjat. 2002-ben érdemes művész lett, és elnyerte a Budapestért Díjat.

A Kossuth-díjat 2005-ben vehette át "a jazz műfaj és annak mozgásterébe eső szellemiséget integráló törekvéseiért, amelyet felsőfokon interpretál a világ pódiumain". 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben elnyerte a Magyar Kultúra Követe címet és a Hazám-díjat.

2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki. 2018-ban Fonogram-díjat kapott a Gábor S. Pál műveit feldolgozó To Meet Again című, a Trio Midnighttal és Tony Lakatossal közös jazzalbumért.

2019-ben művészeti igazgatója volt az Európai Roma Fesztiválzenekar projektnek. Idén januárban a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjban részesült, szeptemberben jelent meg CD-n nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája (a szövegeket Bolyki György írta), amelyet élete fő művének tekintett. A bibliai képekre épülő történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: