hirdetés

KÖZÖSSÉG

Ha bliccelünk, Hide the Pain Harolddá változunk a BKK szerint

Jópofa posztban, az ismert mémmel mutatják meg, hogy tudják elsőre kiszúrni a jegyet nem vásárlókat az ellenőrök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 16.

hirdetés

Nemcsak az utasok tudják hamar kiszúrni egy felszállóról, hogy ki az ellenőr, de ez a képesség fordítva is létezik: a jegyellenőrző munkatársak is hamar rájönnek, ha valaki bliccelni próbál. Ezt az üzenetet közvetíti a BKK legújabb kampánya, amihez a közismert, magyar mémfigura, Hide the Pain Harold figuráját vették elő.

A kényszeredetten mosolygó kedves idős úr képén keresztül bemutatják, hogy mik a tipikus árulkodó jelek a jegyet nem vásárlók körében.

Ezek a társaság szerint a következők:

1️⃣ Elvörösödés az ellenőrök láttán

2️⃣ Kétségbeesett tekintet

3️⃣ Félelem kompenzálása mosolygással

hirdetés

4️⃣ Pótcselekvés a nyugodtság látszatának fenntartásáért

5️⃣ Enyhén görnyedt, védekező testtartás

A Budapesti Közlekedési Központ ezért azt javasolja, a stressz elkerülése érdekében mindig legyen nálunk érvényes jegy vagy bérlet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Bodrogi Gyula Törőcsik Mariról: „Olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, megérdemelte volna, hogy felgyógyuljon”

Volt férje is megemlékezett a hosszú betegség után meghalt színésznőről.
Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Sorra búcsúznak a politikusok, pályatársak és rajongók Törőcsik Maritól, miután a legendás színésznő hosszas betegség után, életének 86. évében elhunyt.

A Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila az egész társulat nevében írt megható visszaemlékezést, de megszólalt mások mellett Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is.

Kollégánk, Göbölyös N. László személyes hangvételű nekrológja pedig itt olvasható:

Bodrogi Gyula közel egy évtizeden át, 1956 és 1964 között volt Törőcsik Mari férje, de utána is végig jó viszonyban maradtak. Az Indexen most az alábbi szavakkal búcsúzott volt feleségétől.

hirdetés
"Nagyon kedves, szép, érzékeny ember volt, amilyennek egy fiatal lánynak lennie kell. Aztán példaképpé vált a szakmabéliek számára is. Rengeteg vele kapcsolatos kép, emlék torlódik, zakatol a fejemben, de most nagyon nehéz beszélni róluk. Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem."

A Blikk megkeresésére pedig úgy fogalmazott, egyelőre semmit nem tud mondani a hírre, annyira megrendítette. Mint elárulta, több mint egy éve találkoztak utoljára, de telefonon még alig néhány napja, kedden is beszéltek. Ráadásul elmondása szerint ekkor azt vette észre, mintha egy kicsit jobb lenne a beszéde.

"Akkor inkább arról volt szó, hogy meg kellene gyógyulnia. Nem volt ugyan lehetséges, de olyan hosszan szenvedett ez a szegény lány, hogy megérdemelte volna, hogy felgyógyuljon..."

– fogalmazott Bodrogi Gyula.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG

Törőcsik Mari pontosan megtervezte a temetését – ez volt az utolsó kívánsága

A színésznő arról is mesélt Bérczes László 2016-ban megjelent beszélgetőkönyvében, milyen sorsot szeretne a hamvainak.
Fotó: MTVA/Zih Zsolt - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari pontosan eltervezte saját temetését is. Kívánsága az volt, hogy szórják a Tiszába, hamvai így a Fekete-tengerbe juthatnak, ahol újra egyesülhet a nagy szerelmével, Maár Gyulával. Férje hamvait ugyanis a Sugovicába szórták. A színésznő Bérczes Lászlónak mesélt erről 2016-ban megjelent beszélgetőkönyvükben – írja a Bama.hu.

„Van egy nagyon jó barátom, egy fiatalember, Bokros Leventének hívják. Ő valaha a pálos rendbe tartozott, de megérezte, hogy neki túl sok ott a zártság, és kiment világi papnak. Mondtam neki: azt szeretném, ha majd maga szentelné be a hamvaimat Pélyen. Merthogy Pélyen születtem, de ott most nincsen pap”

– fejtette ki Bérczesnek. Hozzátette azt is, hogy szeretné, ha Varnus Xavér orgonálna a búcsúztatón, és egy negyedikes vagy ötödikes pélyi kisdiák felolvasna egy Pilinszky-verset.

Ami pedig a továbbiakat illeti, mindent a lányára bízott.

„Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én… Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Járai Máté egy hangfelvétellel búcsúzik fogadott nagymamájától, Törőcsik Maritól

A színész-műsorvezető és felesége is megható módon búcsúzik a 85 évesen elhunyt színésznőtől.
Fotó: MTI/MTVA/Zih Zsolt - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze.

A kollégák, pályatársak, barátok és politikusok is megrendülve búcsúznak a színésznőtől.

Törőcsik Mari néhai párja, a filmrendező Maár Gyula unokája, Járai Máté egy hangfelvétellel búcsúzik közösségi oldalán fogadott nagymamájától.

A színész a Szegény Dzsoni és Árnika című Lázár Ervin-mese alapján készült film egy részletét tette ki, melyen a színésznő hallható. A felvételhez pedig egy közös képet csatolt.

Járai Máté felesége, Kíra is a közösségi oldalán emlékezik a színésznőre. A fotóhoz, melyen a legendás házaspár látható, azt írja:

"Újra együtt vannak".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Elment A LEGNAGYOBB” - színészek, művészek, közéleti szereplők búcsúznak Törőcsik Maritól

Többek közt Koncz Zsuzsa, Trokán Nóra, Geszti Péter és Tóth Gabi búcsúposztot tett közzé a közösségi oldalán a 85 évesen elhunyt színésznő emlékére.
Fotó: MTI/Kallos Bea - szmo.hu
2021. április 16.

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, életének 86. évében meghalt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész.

Most barátai, pályatársai, közéleti szereplők és művészek búcsúznak tőle az interneten keresztül is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata ezzel a képpel emlékezik a legendás színésznőre:

"2015-ben hallgatók fényképezték legendás hallgatóinkat, oktatóinkat az SZFE 150. születésnapi kiállítására. Ez a kép készült akkor Törőcsik Mariról. A színésznő elsőéves volt, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta a Körhinta című film főszerepére. A film kijutott Cannes-ba, ahol később Törőcsik elnyerte a legjobb női alakításért járó díjat."

hirdetés

"Nyugodj békében drága Mari! Nagy ajándék a sorstól, hogy ismerhettelek" - írja Ónodi Eszter.

Geszti Péter is a Facebookon búcsúzik egy személyes emlékkel:

"Vannak emberek, akik nélkül nem létezik magyar kultúra. Törőcsik Mari közéjük tartozik. Direkt nem használok múlt időt, pedig ma - fájdalmas leírni - meghalt.

Nem sorolom csodás tehetségének és pályájának állomásait, megteszik helyettem a lapok. Csak egy apró momentumot idézek ide, melynek személyesen részese lehettem általa.

1975-ben - ötödikes koromban - együtt szinkronizálhattam vele egy francia filmet, az Akasztani való bolond nő-t. Ő Marléne Jobert magyar hangja volt. Emlékszem, mekkora hatással volt rám a jelenléte, mint kisfiúra, aki ámulattal és tisztelettel léphetett be egy nagy művész aurájába a szinkronizálás során. (Még egy ilyen emlékem maradt gyerekszínész koromból, amikor Őze Lajos mellett lehettem Kis herceg egy rádiójátékban. Akkor éreztem még, hogy a mellettem álló színész elképesztő energiájú kisugárzásától valóban képes vagyok átlényegülni a szereppé, amivé lennem kell.) Emlékszem Törőcsik Marira, ahogy áll a sötét szinkronstúdióban, fekete garbóban, egy csendesen gomolygó kék felhőben, és a vásznat figyeli, ahogy a fekete-fehér képkockák futnak. Ezt a kék felhőt annak a ciginek a füstje festette köré, amit férje, Maár Gyula rendező fújt köré. Maár rendszeresen elkísérte a felvételekre, és - noha tilos volt - egyik cigiről gyújtott rá a másikra, Törőcsikkel együtt. Különleges párt alkottak, akikben a művészet és a szerelem szépsége ölelkezett - így is bántak velük a stúdióban, nem szóltak rájuk a cigi miatt. Maár két évvel korábban forgatta le Felhőjáték című filmjét, amit csak jóval később láttam és értettem meg. Mostantól így maradnak meg nekem örökre mindketten: egy kék, soha el nem múló felhő játékában."

Koncz Zsuzsa: "Gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt... Mari drága hiányozni fogsz...jó utat..."

Alföldi Róbert:

Mari!

“Én nagyon szeretem magát!”

És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat.

Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt.

Nem lehetne, hogy most is elolvassa,

és akkor felhív, hogy na, de Igazgató uram!

És nevetünk és nevetünk... De jó lenne!

Maga sok csodára képes volt! Na, még ezt az egyet!

Ölelem nagyon, és köszönöm a bizalmat!

Nagyon köszönöm!

“Én nagyon szeretem magát!”

Tóth Gabi: "Isten vigyázza útját MŰVÉSZNŐ"

Jordán Tamás: elmondta, hogy kapcsolatuk akkor vált szorossá, amikor a Nemzeti Színházban már nem lépett színpadra és a Vas megyei Velemben élt, ahol régóta megvolt Maár Gyulával közös házuk. "Szombathelyen voltam színházigazgató és a két hely között kicsi a távolság, gyakran meglátogattam őt" - mondta, hozzátéve, hogy mindig kitalált valamit, szórakoztatta Törőcsik Marit, aki kapcsolatukról azt mondta: igazi barátság. Ezek a látogatások mindig tele voltak humorral, derűvel. Mindig feltöltődést, örömet jelentett számára, ha meglátogatta. Felidézte, hogy öt éve a szombathelyi Weöres Sándor Színházban egy kétszemélyes darabot olvastak fel együtt, nagy sikerrel. Szilárdi Bélának Friedrich Nietzsche és Cosima Wagner fiktív találkozásáról szóló darabját olvasták fel, és a közönség ünnepelte Törőcsik Marit. Mint mindig, ha találkozott vele a közönség, ünneplés volt, amiből kiderült, rajonganak érte az emberek - írja az MTI.

Szabó Zsófi egy régi képet osztott meg, amin Törőcsik Mari mellett az édesapja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szabó Gyula is szerepel. "Isten Veled Mari!" - írta.

Trokán Nóra: "Örökké hálás leszek, hogy közelről nézhettem, ahogy létezel a színpadon. Hogy belenézhettem a szemeidbe. Hogy egyenrangú kollégaként kezeltél. A legnagyobb iskola volt. Nyugodj békében"

Vujity Tvrtko: "Elment A LEGNAGYOBB. Filmben, könyvben, hangjátékban, színpadi emlékekben és oly’ sok minden másban Ő valóban örökké velünk lesz! Csodálatos EMBER volt, életünk szerves része, felejthetetlen mosollyal, könnyekkel, elképesztő alakításokkal és hatalmas örökséggel. Emléke legyen áldott! Isten nyugosztalja, Drága Művésznő"

Ákos:: "A NEMZET SZÍNÉSZE. Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Kossuth-nagydíjas művész. Alázatos és tehetséges ember volt, elképesztő életutat járt be. Megtiszteltetés, hogy 2003-ban a Nemzeti Színház Revans című előadásában együtt dolgozhattunk. Ő maga mondta: "szép és gazdag életem volt". Isten nyugtassa!"

Hegyi Barbara:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: