hirdetés

KÖZÖSSÉG

Ferenc pápa az új könyvében: „Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen”

A könyv a Covid-válságra reagál, de az egyházfő megírta saját súlyos betegségének történetét, továbbá a populista, álkeresztény politikusokról alkotott véleményét is.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. november 28.

hirdetés

Világszerte egyszerre jelenik meg Ferenc pápa könyve, amelyet nálunk a 21. Század Kiadó gondoz, Simonyi Ágnes remek fordításában. Magyar címe

Álmodjunk Együtt – út egy jobb jövő felé.

A könyv társszerzője Austen Ivereigh római katolikus, brit újságíró, aki már több könyvet is írt Ferenc pápáról. A Simon & Schuster kiadó jóvoltából egy webinárium keretében „találkozhattunk” is vele, és feltehettük kérdéseinket.

Ivereigh történelminek nevezte a könyvet abból a szempontból, hogy ez az első alkalom, amikor egy pápa egy aktuális válságra – a Covid járványra – reagál könyv formájában. Mint elmondta, nagyon könnyű volt együtt dolgozni Ferenccel, és természetesen óriási megtiszteltetést jelentett számára.

A könyv három részre tagolódik, az elsőben Ferenc pápa a jó pásztor szemével néz végig a világon.

hirdetés

Ébredést lát a világban, ennek jele a MeToo és a Black Lives Matter mozgalom is.

Szerinte egy olyan krízis, mint a Covid, lehetőséget nyújt az újratervezésre, az újrakezdésre.

„Két bibliai alak ötlik eszembe, akiknek „Covidtörténete” segíthet megértenünk a sajátunkat” olvashatjuk. Saul, azaz Pál, és Dávid király történetére gondol, akik az életük során többször is drasztikus változtatásra kényszerültek, amikor szembe kellett nézniük saját bűneikkel.

Pálról például így ír:

„Gondoljuk meg, mi történt ezzel a lelkesedéssel és ideálokkal teli harcossal! Felbőszülvén azon, hogy milyen torzulást idéztek elő a judaizmusban Jézus tanítványai, eltökélte, hogy szétzúzza őket. Teljes bizonyosság és világosság töltötte el e felől, amikor aztán egyszer csak szembe találta magát egy helyzettel, és ez átírta valamennyi szándékát.”

De felemlegeti Salamon és Sámson esetét is, ahol a válság nem bűnből fakad, hanem egy ajándék elhanyagolásából. Salamon a bölcsességét, Sámson az erejét kapta ajándékul, de nem becsülték meg, és ez bukásukhoz vezetett.

Végül elmeséli saját „Covid válságait” is, amelyekből az első nagyon hasonlatos a mostanihoz:

„Jól emlékszem a dátumra: 1957. augusztus 13. Az egyik prefektus vitt be a kórházba, aki felismerte, hogy az influenzám nem az az aszpirinnel gyógyítható fajta. Azon nyomban leszívtak másfél liter vizet a tüdőmből, és én ott maradtam az életemért küzdve. Novemberben megoperáltak, eltávolították a jobb tüdőm felső lebenyét.

Tudom, mit éreznek a koronavírusos emberek, miközben levegőért küzdenek a lélegeztetőgépen.”

A 2. rész témája, hogyan emelkedhetünk felül a megosztottságon. Miként engedhetjük be Istent, hogy a segítségével új társadalmat építsünk?

„Az első lépés, hogy nézzük meg közelebbről, amit magunk körül látunk, és engedjük, hogy hasson ránk. A harmadik, hogy a tetteinkkel gyógyítsunk és tegyük jobbá, amit lehet. A kettő között pedig van egy lényeges közbülső lépcső: különböztessük meg a lelkeket, és válasszunk.”

A 3. rész címe „Ideje a cselekvésnek”. Ferenc igazi felszabadítás teológusként azt szorgalmazza, hogy a nép vegye át a vezetést a politikában és az egyházban.

Fontosnak tartja azonban tisztázni a „nép” fogalmát:

„ A nép nem azonos az országgal, a nemzettel vagy állammal, bármilyen fontosak is ezek az entitások... Egy ország, amelyet megcsonkítottak, vagy amely elvesztett egy háborút, újjáalakíthatja magát; amiképp a nemzet, amely alkotmányos válságon megy keresztül, újjáépülhet. Ha azonban megszűnik az érzés, hogy egy néphez tartozunk, abból az állapotból nagyon nehéz kilábalni. Az ilyen veszteség évtizedekig is sújthat bennünket, és kikezdi a képességünket az együttműködésre.

Ahogy az őseinktől örökölt viszonyítási pontok kifakulnak, odalesz a vágy, hogy népként összegyűlve alkothassunk egy jobb jövőt.”

Később pedig hozzáteszi:

„Ha jobb emberként szeretnénk kikerülni ebből a válságból, vissza kell találnunk ahhoz a tudáshoz, hogy egy nép tagjaiként közös a célunk.”

A könyv Valdés Remény című versével zárul. Ivereigh szerint ez volt az egyetlen, amihez Ferenc pápa ragaszkodott, hogy ez a költemény zárja a kötetet.

Érdekes élmény volt olvasni a könyvet. Bevallom, az első oldalaknál megijedtem, a Prológust kicsit banálisnak éreztem. Szerencsére ez a benyomás hamar elmúlt, sorról sorra vitt mélyebbre a válság teológiai boncolgatásába, és a pápa saját életéből vett példák, történetek, önvallomások sokkal hitelesebbé tették.

Ferenc pápa természetesen Istenben, a Jézus felé fordulásban látja a kulcsot. De ahogy azt megszokhattuk tőle, értékrendje, tanácsai még a nem hívők számára, vagy mint esetemben, a más felekezethez tartozóknak is relevánsak, megvilágosítóak lehetnek.

A könyv sajtó által máris sokat idézett részlete, amit a migrációról és a populizmusról írt. A pápa élesen bírálja ugyanis azokat a vezetőket, akik

„képzelt ellenség ellen uszítanak, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémákról.

„A migráció csak azoknak a fejében jelent fenyegetést a kereszténységre nézve, akik hasznot húznak ennek hangoztatásából.”

Itthon sokan egyenesen úgy értelmezték ezeket a sorokat, hogy a pápa Orbán Viktorról beszél. A már említett webináriumon volt olyan kolléga, aki úgy érezte, a pápa itt a Trump adminisztrációról beszél.

Ivereigh azonban leszögezte:

„Ferenc soha nem emel ki egy embert. Amikor populizmusról beszél, nem csak Trumpra gondol.”

Sajnos nem sorolta fel, hogy a katolikus egyház feje szerint ki mindenki tartozik bele ebbe a kategóriába, így nem ússzuk meg azt, amire Ferenc biztatott a második részben:

„...különböztessük meg a lelkeket, és válasszunk.”

fotók: commons.wikimedia.org, 21. század kiadó


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Benzinkúton hozta világra kislányát, leparkoltak és másfél perccel később megszületett a baba

Az édesapa mesélte el a történetet, aki szerint a felesége egy igazi hős.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Egy benzinkúton szülte meg harmadik gyermekét egy püspökladányi édesanya vasárnap este Debrecenben. Püspökladányból mentek férjével a kórházba, de megindult a szülés, és már nem értek be a szülészetre.

Az apa a vajúdó feleségével állt le a benzinkút parkolójában, ahol a három kilós Polla világra jött. Az RTL Híradó beszélt a férjjel és a benzinkutassal is.

Az apa segítségért ment a kútra, ahol a mentők számát kérdezte meg, mert annyira stresszes volt, hogy nem jutott eszébe. A baba azonban nem várta meg a segítséget, a parkolást követő másfél perc múlva megszületett.

A férj elmondása szerint:

"Konkrétan mire én már tárcsáztam, már a babóca kint volt, a picur, és anyuka gyorsan a mellkasára tette, betakartuk".

Elárulta, hogy nagyon büszke a feleségére, aki egyedül véghezvitte mindezt úgy, hogy ő csak asszisztálni tudott hozzá.

hirdetés

A mentősök tájékoztatása szerint "a helyszínre érkező egységek egy egészséges, érett újszülött kislányt találtak, illetve az édesanyját, akiket alaposan megvizsgáltak, és a vizsgálatot követően stabil állapotban szállították őket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába".

A benzinkúton azt mondták, sok furcsaságot láttak már, de szülésnél eddig még sohasem kellett segítséget nyújtaniuk: "Nem pont erre számítottam egy ilyen munkanapon így este, de ugye bármi megtörténhet egy ilyen munkahelyen. Furcsa érzés volt, megmondom őszintén, meglepő is volt, de, de valahol mégis egy élet született, tehát egy világra jövetelnek voltunk úgymond a szemtanúi".

A kis Polla és az édesanyja is jól van. Hamarosan hazatérhetnek püspökladányi otthonukba.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Zente is élvezi a telet: fotókon, ahogy az SMA-s kisfiú szánkózik

„Téli Zenti, ügyes Zenti!” – írta a szánkóban vigyorgó kisfiú képeihez az édesanyja.
hirdetés

Zente életét és fejlődését a Zolgensma-kezelés óta is követhetjük: édesanyja ugyanis rendszeresen tölt fel fotókat, videókat, beszámolókat a Facebookra.

Karácsonykor például egy hatalmas meglepetéssel készültek, videón mutatták meg, ahogy az SMA-s kisfiú egyedül áll, kapaszkodik és lépked.

Zente vasárnap pedig szánkózni ment a szüleivel. Anyukája több fotót is megosztott a szánkóban vigyorgó kisfiúról.

"Téli Zenti, ügyes Zenti!"

- írta a fotókhoz az SMA-s kisfiú anyukája.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Alig hitték el: J. K. Rowlingtól kaptak levelet egy budapesti általános iskola ötödikesei

Az Új Budai Alma Mater Általános Iskola 5.b osztálya nagy Harry Potter-rajongó.
Címkép: Northfoto/ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Nem mástól, mint

a Harry Potter szerzőjétől, J. K. Rowlingtól kaptak levelet egy budapesti általános iskola ötödikesei.

Az Új Budai Alma Mater Általános Iskola 5.b osztálya nagy Harry Potter rajongó. Az egyik tanáruk kereste meg a szerzőt, aki aztán levélben válaszolt a diákoknak. Erről az iskola Facebook-oldalán számoltak be.

J. K. Rowling leírta, hogy nagyon sok üzenetet kap, és - bár nagyon szeretne - sajnos nem tud mindegyikre külön válaszolni. Ugyanakkor nagyon szeret visszajelzéseket kapni az olvasóitól.

Az író a levélben azt is elmesélte a diákoknak, hogy az utóbbi időben nagyon sok munkája van, megosztotta például azt is, hogy nemrég írt egy új gyerekeknek szóló könyvet, amit most publikált.

Üzenetét pedig azzal zárja: nagyon sokat jelent neki, hogy az emberek időt és energiát fordítanak az írásra. Majd még egyszer megköszöni, hogy a diákok ilyen nagy rajongói Harrynek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Elment a nagy nevettető – a Sas-kabaré legviccesebb jeleneteivel emlékezünk Sas Józsefre

A Jászai Mari-díjas színművész 82 évesen hunyt el tegnap éjszaka. Íme egy válogatás, amiben felidézzük a közkedvelt humorista néhány nagyszerű előadását.
Fotó: MTI/Kollányi Péter - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

Mint ahogy azt mi is megírtuk, elhunyt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. A kabaré műfajának egyik utolsó képviselője 2019 tavaszán agyvérzést kapott, és azóta nem tudott színpadra állni.

A humorista szervezete éjjel feladta a harcot, miután január elején elkapta a koronavírust és kórházba szállították. Halálhírét a család is megerősítette.

Sas József Békéscsabán született, édesapja, Sas Imre (Pollacsek Izidor) is színész volt, de zsidó származása miatt a holokauszt idején elhurcolták és megölték.

A színész Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt.

A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló est írója, valamint előadója volt.

A Sas-kabaré legviccesebb előadásaival emlékezünk Sas Józsefre.

hirdetés

VIDEÓ: Sas kabaré: A két cigány

VIDEÓ: Hacsek és sajó

VIDEÓ: Sas kabaré: 2017

VIDEÓ: Sas kabaré: Polgári Kisebbségi Osztály

VIDEÓ: Szilveszter 2003

VIDEÓ: Zsarukabaré: Díszrab

VIDEÓ: Sas Kabaré: Trafik-mutyi


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: