hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Fehér Miklósra emlékeztek portugál és magyar szurkolók

A szombat esti válogatott mérkőzésre rengeteg magyar kiutazott Portugáliába, ahol a helyi drukkerekkel közösen idézték fel a 13 éve tragikusan elhunyt játékos emlékét.
Forrás: Hungarian Geographic blog - szmo.hu
2017. március 25.

hirdetés

Múlt hét csütörtökön érkeztem meg Portugáliába, hogy a válogatottunk hétvégi mérkőzése előtt egy kicsit körbenézzek az ország északi és középső részén. Bragába érve olyan helyiekbe botlottam akikkel hamar megtaláltam a közös nyelvet a focin keresztül, mely beszélgetések alatt hamarabb szóba került Fehér Miklós neve, mint Puskás Öcsié.

Szó, szót követett majd jöttek a tettek. Pénteken elautókáztunk Bragából Jerome-mal, aki egy Vitória Sport Clube drukker, a szomszédos Guimaraesbe a Vitória stadionjához. 2004. január 25-i bajnoki mérkőzésen ebben a stadionban hunyt el a Benfica és a magyar válogatott kiválósága, Fehér Miklós. Jerome kinn volt ezen a tragikus meccsen. A sors különös fintora, hogy Eusébiónak, Benfica legendájának január 25-én van a születésnapja.fm_emlek2

Anno volt szerencsém a 2004-es Portugál Eb-n a helyszínen megnézni két mérkőzést is Liszabonban egy országos cimborámnak köszönhetően. A francia-angol meccset - ahol David Beckham földkörüli pályára rúgta a büntetőt - a Benfica stadionjában játszották alig néhány hónappal Fehér Miklós tragédiája után. A meccs után a segítőkész rendezők megengedték, hogy a magyar szurkolótársammal lerójuk a kegyeletünket az akkor már álló Fehér emlékmű előtt. A sors megjutalmazott minket, aznap este véletlenül találkoztunk Eusébióval egy pláza legfelső szintjén, ahol barátaival iszogatott és szivarozgatott.

A portugáliaszerte legnépszerübb Benfica drukkereinek Bragában található szurkolói klubja a guimaraesi megemlékezés után felajánlotta, hogy segít belépőt és fuvart szerezni a szombati FC Paços de Ferreira elleni idegenbeli mérkőzésre. Ahogy közeledett a szombat késő esti mérkőzés úgy fogyott a lelkesedésük. Annyi történt csak, hogy a helyi kis klub történetének ez a március 18.-i Benfica elleni meccs volt a valaha volt legjobban várt mérkőzése, amire minden jegy elkelt napokkal korábban. Annyi ígéretet kaptam, hogy elvisznek és vissza is hoznak Bragából, de hiába telefonáltak körbe egész nap - belépőt nem ígértek.fm_emlek3

Ahogy megérkeztünk az alig 9000 férőhelyes stadionhoz, aminek környékén több, mint 7000 Benfica drukker készült a nagy napra, biztos voltam benne, hogy nem maradok kinn. A bragaiakhoz hasonlóan Észak-Portugália több városában is van Benfica szurkolói klub, amik tagjai közül sokan - szégyen, nem szégyen - többet tudtak Fehér Miklós pályafutásáról, mint én. Végülis lett belépőm egy órával a kezdőrúgás előtt, amely időt nosztalgiázással töltöttük el, és a portugál futballbarátok rengeteg történetet meséltek arról, hogy Fehér Miklós halála nem csak a Benfica vesztesége, hanem az egész portugál futballtársadalomé. Ugyanis a magyar válogatott kiválósága hat év luzitániai idegenlégióskodás alatt több klubban is megfordult, és milliókat örvendeztetett meg játékával, akiket a tragédiája meg is siratott.

hirdetés

Másnap Portó irányába vettem az irányt, ahol a magyar játékos 1998-ban megkezdte portugáliai pályafutását, de előtte meglátogattuk Joaoval a Sporting Braga stadionját. Ebben a csapatban a 2000/2001-es szezonban 26 mérkőzésen 16 gólt szerzett Miki. Itt hozzánk csapódott a helyi csapat 15 éves üdvöskéje, aki azután született, hogy Fehér a csapatában játszott, mégis tudott róla és a játékáról mesélni. Itt egy gyertyát és egy üzenetet helyeztünk el közösen.fm_emlek4

Amilyen könnyen beilleszkedtem Bragában, olyan körülményes volt minden Portóban. Persze vasárnap volt, meg minden. A Benfica botlása miatt óriási érdeklődés a Setúbal ellen, ami teltházat jelent a 50.399 férőhelyes stadionban. Nulla ismerős. Minden jegy elkelt. A portói szállásomon semmi jóval nem biztattak. De azért nekivágtam.

Alig egy órával a kezdősípszó előtt értem a kék-fehér Sárkányok stadionjához, ahol érthető módon mindenkinek volt fontosabb dolga, minthogy velem foglalkozzon. A jegyirodások az óriási tömeg ellenére meglehetősen türelmesek és segítőkészek voltak, de nem tudtak jegyet adni, viszont utánaérdeklődtek, így el tudtam helyezni a kicsiny mécsesem a klub múzeumának és klubshopjának a bejáratánál - ahova még rendőrt is küldtek velem.fm_emlek5

Őszintén szólva, nem szeretem a Porto csapatát. Úgyhogy nem esett nehezemre a vendégek között is keresni felesleges jegyet. De ők olyan kevesen voltak, hogy a kis számok törvénye alapján semmi esélyem sem volt általuk bejutni a stadionba, ahonnan óriási futball hangulat árasztotta el a környéket.

Voltak rácsos kapuk a stadion körül, ahonnan belehetett látni kb 20-30 max a 40%-át a pályának, itt és így tucatnyian nézték velem együtt a meccset, akiknek nem jutott jegy. Nagyon jó hangulat volt benn, ami nem csak jól hallhatóan, hanem jól érezhetően szűrődött ki hozzánk, plusz az a furcsa élmény, mint amikor a megye sokban a pályán kívülről nézzük a meccset. Gondoltam egy félidőt megér így ez az élmény, utána lelépek. Úgy a meccs 40. percnél éreztem azt, hogy a jóból is megárt a sok és elindultam a metró felé.fm_emlek6

A jegyirodában messziről láttam, hogy még ott van az a kedves hölgy, aki végigtelefonált mindenkit az ügyemmel kapcsolatban egy jó órával ezelőtt, így nem esett nehezemre egy kis kitérőt tennem és beköszönnöm neki, és megköszönni még egyszer a segítségét. 15-20 méterre lehettem amikor észrevett. Nem volt nehéz dolga, mert egyedül sétáltam ott, ahol egy órája még tízezrek hömpölyögtek. Rámnevetett. Mutatta, hogy siessek.

Ő egy nagyon jó, nagyon csinos, nagyon szexi fiatal lány, én messze nem vagyok olyan jó pasi, hogy egy ilyen szépség így rámmosolyogjon és még sürgessen is. Úgyhogy lányos zavaromban egy kicsit Benny Hillesen, egy kicsit Mr. Beanesen értetlenkedve tettem meg az utolsó lépéseket a jegyirodához, aminek hatalmas üvegablaka mögül felemelt a jobbjával egy meccsjegyet:

- Honnan? Kitől van a jegy? - kérdeztem

- Az most nem számít. Siess! Még van néhány perc az első félidőből. - válaszolta

Azzal kicsúsztatta a jegyem a pénztár kicsiny ablakánál. Próbáltam megköszönni, de nem volt idő udvariaskodni. Sarkon fordultam és elindultam a jegyen szereplő kapu irányába.fm_emlek7

Nem is tudom mit is éreztem, annyi mindent egyszerre, hogy nem is tudtam hol jár a fejem. Mielőtt beindítottam volna a rakétáim, alig néhány lépést követően be is húztam a féket, visszafordultam és láttam, ahogy elégedett mosollyal követi az utam. Szemébe néztem, a két kezem a szívemre tettem és csak ennyit mondtam: I LOVE YOU!

A szerelemnek, meg a focinak is meg van a maga ideje. A szerelemből nekem ennyi elég is volt, bár mindketten elnevettük magunkat, én ugyanazzal a lendülettel sarkon fordultam és vígan szökkenve elindultam a stadionba, mert még tényleg volt néhány perc az első félidőből. Ekkor rúgta a Portó a mérkőzés első gólját. Felrobbant a stadion. A beléptetésénél vettem csak észre, hogy VIP szektorba szól életem első VIP jegye.fm_emlek1

A mérkőzés után már nem világított a fény a jegyirodában, viszont még égett a mécsesem a portói stadion legfrekventáltabb részén.

A futball egy nyelv. A futball egy vallás, ami összeköt ismeretleneket országhatárokon innen, és túl. A mérkőzéseknek szinte sosincs vége a 90. percben, csak akkor ha bíró lefújja. A játékosnak sem akkor ér véget a karrierje és a pályafutása amikor szögre akasztja a csukáját, hanem amikor már nem mesélnek róla történeteket. Fehér Miklósra több, mint 13 évvel a halála után is jó, de mégis fájó szívvel emlékeznek Portugáliában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„A coviddal vívott csatát elvesztettük” – elhunyt Őze Áron édesanyja

A színész azt kéri, mindenki vigyázzon magára és egymásra.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Őze Áron, Jászai Mari-díjas színész, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója a Facebook-oldalán tudatta a szomorú hírt, miszerint szombaton édesanyja belehalt a koronavírusba.

„Anyu ismét Apuval van. 2021. február 20 délutánján a COVIDDAL vívott csatát elvesztettük. Mindenki vigyázzon magára és egymásra!”

- olvasható a művész posztjában.

 


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Elhunyt kisfiuk Gulácsitól kapott dedikált kesztyűjét ajánlották licitre az SMA-s Zsombi javára

„Noha kisfiunk mindig a szívünkben él, most lehetőségünk van segíteni egy másik beteg gyógyulását. Úgy érzem, a csöpp barátunknak nagyobb szüksége van a támogatásra, mint nekünk a relikviára” - írja Csikai Anita.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 20.

hirdetés

Szívszorító módon segíti egy család az SMA-s Zsombi rehabilitációját. Csikai Anita a közösségi oldalán írta meg a saját szomorú történetüket. Ugyanakkor úgy érzik, hogy ha tudnak, igyekeznek másoknak segíteni. Ezért ajánlottak fel egy számukra igen fontos és értékes ajándékot, hogy azzal egy másik beteg gyereken tudjanak segíteni. Gulácsi Péter kesztyűjét ajánlották fel licitre, még akkor, amikor 110 millió hiányzott a gyógyszer árából. Mikor kiderült, hogy megvan a 730 millió, akkor sem vonták vissza az ajánlatukat, hiszen a családnak nagy szüksége van az anyagi támogatásra.

Mint írja:

...Még mindig segítségre van szüksége a családnak. Úgy vélem, ha Ők nem adják fel, nekünk kutya kötelességünk támogatni a küzdelmüket. Ezért újabb licitet indítunk, és a befolyt összeggel Zsombi gyógykezeléséhez járulunk hozzá.

Kisfiunkkal, Csikai Zsomborral 2017. júniusában jártunk a magyar válogatott focicsapat edzőtáborában, Telkiben. Megindító pillanat volt szembesülni azzal, ahogy Gulácsi Péter, Dzsudzsák Balázs, Nagy Ádám és Szalai Ádám találkozott kis rajongójukkal.

Gyermekünk, Gulácsi Pétertől kapott egy aláírt kesztyűt, aki ezzel fejezte ki harca iránti tiszteletét. Hosszasan gondolkodtunk, megváljunk-e ettől a jelképtől. Zsombinknak mindene volt a foci, a sport jelentette számára az életet. Sajnos azonban az elengedés a történetünk része.

Noha kisfiunk mindig a szívünkben él, most lehetőségünk van segíteni egy másik beteg gyógyulását. Úgy érzem, a csöpp barátunknak nagyobb szüksége van a támogatásra, mint nekünk a relikviára...

hirdetés

Ezúton is köszönöm Gulácsi Péternek a felajánlást. Ő az az ember, akire mind a pályán nyújtott teljesítménye miatt, mind a példaértékű élete miatt felnézek rá.

Licitálni 2021. 03. 15. 20 óráig lehet. A licit 50.000 forintról indul, a licitlépcső minimum 10.000 forint. Licitálni a poszt alatt lehet hozzászólásban, illetve aki anonim akar maradni, annak licitjét privát üzenetben várom. A kesztyű átvételére személyesen Kecskeméten van lehetőség, vagy postai úton tudom elküldeni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

„Ez nem is lehet kérdés!” – Gulácsi Péter kiállt a szivárványcsaládok mellett

A magyar válogatott kapus is támogatja „A család az család” kampányt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Még novemberben indult A család az család kampány, amelyben szivárványcsaládok tagjai, érintett szülők mondták el saját tapasztalataikat, valamint szakértők is beszéltek a témáról.

A kampány következő lépéseként több mint 40 márka vállalta fel, hogy egyetért az üzenettel, és tett közzé támogató tartalmakat. Köztük volt számos tévécsatorna (pl. RTL Klub, HBO, Comedy Central) mellett az IKEA, a Sziget vagy a Cinema City is.

Most a magyar válogatott kapus, Gulácsi Péter is arról posztolt Facebook oldalán, nem is kérdés, hogy támogatja a kampányt.

"Több mint 14 éve külföldön élek, mind a magánéletben, mind a profi sportban rengeteg különböző emberrel találkoztam, legyen szó akár nemzetiségről, kultúráról, vallásról, életfilozófiáról vagy bármi másról. Minél több időt tölt az ember külföldön vagy különböző emberek között, annál inkább rájön, attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerencia mások iránt"

– írta Gulácsi, aki szerint minden embernek joga van az egyenlőséghez, ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

„Túl késő lesz, hogy megmentsenek minket” – sok vendéglátós csődbe mehet az újranyitásig az Egyesült Királyságban

Június 21-től vezethetik ki a világjárvány miatti a korlátozásokat az Egyesült Királyságban. Sok vendéglátós számára addigra már túl késő lesz.
Fotó: Unsplash/Dovi - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

Nagyjából 200 napja lesznek zárva a koronavírus-járvány miatt az Egyesült Királyság éttermei, kávézói, bárjai és kocsmái, amikor a tervek szerint június közepén újranyithatnak. Az ágazatban dolgozók szerint ez olyan hosszú idő, mely a vállalkozások jelentős része számára végzetes lehet, írja a Mirror.

A brit vendéglátósokat tömörítő szervezet, a UKHospitality vezetője szerint a szektor túlélése érdekében elengedhetetlenné vált egy jelentős pénzügyi csomag. Kate Nicholls hozzátette: az ágazatban dolgozó vállalkozások még úgy is összesen havi 500 millió fontot (208 milliárd forint) emésztenek fel, hogy sokan közülük egy percre sem nyithatnak ki.

A Brit Sör és Pub Szövetség ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az országban működő összesen 29 ezer kocsma közül tízből négy valószínűleg nem fog kinyitni április közepén, amikor már a teraszok működhetnek majd.

Az egyesület vezetője szerint mindez 1,5 milliárd fontba (625 milliárd forint) kerül az ágazatnak.

hirdetés

A lapnak nyilatkozó 12 olasz éttermet működtető lánc tulajdonosa szerint a éttermek nyitásának további halasztása lehet az utolsó csepp a piaci szereplők számára. Matt Snell még úgy is havi 100 ezer fontot (41,6 millió forint) veszít a korlátozások miatt, melynek felét a különböző járulékok teszik ki, hogy 2020 végén teljesen átlakította a vállalkozás működését.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: