KÖZÖSSÉG
A Rovatból

„Fanni ma feladta a küzdelmet” – 19 évesen meghalt a lány, aki első gyerekként kapott új szívet külföldről

Ambarus Fanni 11 évig zökkenőmentesen élte az életét új szívével, két héttel ezelőtt azonban rosszul lett.

Link másolása

Meghalt az a 19 éves lány, aki nyolc évesen kapott új szívet - írja a Blikk. Ambarus Fanni halálhírét az édesanyja jelentette be a Facebookon.

Fanni szívizomgyulladással született. 8 éves volt, amikor 2012-ben kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.

Ő volt az első gyermek az országban, aki külföldről kapott új szervet.

11 évig zökkenőmentesen élte a hétköznapi gyerekek életét, ám 2 héttel ezelőtt rosszul lett.

„Két héttel ezelőtt a kilökődés tüneteit produkálta, nehezen lélegzett, puffadt, víz volt a hasában és a mellkasában.

Azonnal feljöttünk Budapestre, kiderült, hogy a kilökődés utolsó fázisában járt. Annak ellenére, hogy azonnal megkapta a legerősebb kilökődésgátló szereket, szombaton a CT közben leállt a szíve, pontosabban a teljes jobb szívkamra” - mondta Fanni édesanyja a Blikknek.

A lányt hatszor élesztették újra, de akkor szerencsére sikerült visszahozni az életbe. Fannit ezután altatásban tartották, de az állapota biztató volt.

Édesanyja azonban szerdán szomorú hírről számolt be a Facebook-oldalán.

„Kedves barátok és ismerősök! Fájdalmas szível tudatjuk mindenkivel, hogy szeretett lányunk, Fanni ma feladta a küzdelmet és az angyalok táborát erősíti!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
„Pótolhatatlan ember volt és négy gyerek maradt utána” – nehéz helyzetbe került a tömegbalesetben meghalt apa családja
Megtörten nyilatkozott a 44 éves férfi édesapja, aki elmondta: a félárván maradt négy gyerek közül hárman már tudják, mi történt az apjukkal.

Link másolása

Mint arról már beszámoltunk, egy 44 éves, négygyermekes apa halt meg a múlt szombaton, az M1-es autópályán történt halálos tömegbalesetnek.

A félárván maradt gyerekeknek és édesanyjuknak a családfő halálával kilátástalanná vált az életük: nem tudják, miből fizetik majd a kölcsönöket, és hogy a megözvegyült feleség hogyan viszi tovább egyedül az egykor közös vállalkozást. Erről is beszélt a Fókusznak adott megrendítő interjújában az elhunyt férfi édesapja.

„Ránk szakadt ez a dolog. És próbálunk helyre tenni az ügyeket, hiszen ő egy pótolhatatlan ember volt, és most négy gyerek maradt utána. Azon vagyunk, hogy ne érezzék meg a hiányát”

- mondta megtörten Nagy József.

Felidézte az utolsó találkozásukat is, ami nem sokkal a férfi számára végzetes baleset előtt történt.

„Elhozta a legkisebb gyermekét, a kétévest ide aznap, hogy neki most dolga van, valahova elment, aztán visszajött, berakta a kocsiba a gyerekeket, ott volt a felesége is, és elmentek az M1-es felé.”

Ádámék már nem tudták elkerülni az ütközést: a karambol után az anya a sérülése ellenére azonnal kiszállt a kocsiból és megpróbálta kiszabadítani kétéves kisfiát. Nem tudta kinyitni az ajtót, ezért kirúgta azt, majd sikerült gyorsan elmenekülniük. A feleség ekkor már nem látta a férjét, vélhetően a nagy füstben és porban. Gyorsan kimentek a biztonságosnak ítélt helyre. Az anya kabátja meg is gyulladt, úgy kellett eloltani - mondta Nagy József.

A műszaki mentők csak késő este, a kiégett és összetört járművek eltávolítása közben találtak rá az egyik roncs alatt a családfő holttestére.

A 44 éves Ádám négy gyermeket hagyott hátra: a legidősebb nyolc, a legkisebb csak kétéves. A családnak ugyan van hol lakniuk, de a lakásra a szülők kölcsönt vettek fel, amit még sok évig kell fizetni, és egyelőre nem tudni, miből. A kocsi, ami a balesetben tönkrement, szintén kölcsönből volt.

Az elhunyt édesapa együtt dolgozott a feleségével a közös vállalkozásukban, ez most az anyára marad, ahogy a négy gyermekük nevelése is. A nyugdíjas nagyszülők igyekeznek majd mindenben segíteni nekik.

Az özvegy a legkisebb gyerekkel még kórházban van, három másik gyermekük most a nagyszülőknél lakik. Nekik már elmondták, hogy mi történt az édesapjukkal, nem akarták eltitkolni előlük.

A Fókusz riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
Bandika, az őz rémült sírására ébredtek, mire kiértek, több madarat is elpusztított egy kutya a vadmentőknél
„Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk” – megrázó beszámoló Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse tragikus pusztulásáról.

Link másolása

Durva pusztítást végzett egy környékbeli kutya a Sólyom Vadmentő Egyesületnél. Erről a közösséi oldalukon számoltak be.

Mint írják:

"Életünk egyik legnehezebb, Vadmentő Egyesületünk legtragikusabb napja van mögöttünk.

Bár korábbi, zaklatott posztjainkból már kirajzolódhatott sokak számára, most megpróbáljuk összefoglalni jobban mi is történt.

Mint tudjátok, Sólyom Vadmentő Egyesületként családunk a sérült, elárvult vadmadarak, vadon élő állatok mentését végzi. Tesszük ezt civilként, állami vagy egyéb támogatás nélkül, pusztán önerőből és nagylelkű adományozók segítségével.

Magyarán kicsiből gazdálkodva, de nagy odaadással, elkötelezettséggel, szeretettel az állatok iránt.

Március 17-ről 18-ra, azaz péntekről szombatra virradóan,

hajnal 5 körül szokatlan és ijesztő zajra riadtunk fel, az őzünk, Bandika kétségbeesett sírására, rémült vágtázásának hangjára.

Az udvarra azonnal kirohanva sokkoló látvány fogadott minket Timivel. Egy kis-közepes termetű fekete kutya tőlem 3 méterre éppen abban a pillanatban tépte ketté Ricsit, az áramütéstől tartósan sérült vörös vércsét.

Nem messze láttam Ernát, a vándorsólymot a földön hanyatt fekve, aki még szárnyával kínjában csapkodott, még élt, de aztán egy perc múlva a kezemben halt meg.

Azt sem tudtuk hirtelenjében hová kapjunk, Timi zokogva rohant hozzám, hogy Kele, a gólya, akiről pár napja posztoltunk, hogy milyen büszkén építi élete első fészkét a frissen kapott alapra, összerágva, holtan fekszik a bokor alatt.

Timi hangjára előjött a bokrok közül Bandika, az őz, füléből, nyakából dőlt a vér.

Sírva, zokogva, kétségbeesve próbáltuk menteni a menthetőt.

A kutya, ahogy meglátott minket, elmenekült azon a lyukon kerítésünkre, kerítésünk alá csinált, ahol bejött. Mondom kutya, nem róka, nyest, sakál. Kis-közepes méretű fekete színű kutya, ráadásúl nem kóbor eb. Mindketten láttuk, felismertük, a környéken volt már vele gond, rendszeresen önsétáltatja magát, azaz kiszökik otthonról".

Az esetet jelentették a rendőrségnek is, hiszen az állatok állami tulajdonnak számítank és két madár is fokozottan védett.

De ezek az állatoknak "nem csak eszmei értéke, de nevük, egyéniségük is volt, szinte már családtagok voltak" - írják a bejegyzésben.

Mikor a rendőrök távoztak:

"egyedül maradva délután, este próbáltuk az egészet felfogni. Azt, hogy Kele a gólya, Erna a vándorsólyom, Ricsi a vércse, családtagként szeretett állataink most összemarva, holtan fekszenek bizonyítékos zsákokban lezártan a mi fagyasztónkban, hogy Bandika tiszta seb, hogy még most is olyan pánikban van, hogy remeg".

Sokan azonnal felajánlottak segítséget, amire szükségük is lesz, hiszen "atombiztos" röpdét szeretnének csinálni. A mentési munkát nem adják fel, és továbbra is mindent megtesznek a bajba jutott állatokért - ígérik.

Ha te is segítenél, a szmálaszám:

Takarékbank Zrt.50420977-10003626/HUF


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Fotók: ingyen szépülhettek hajléktalan és rászoruló nők nőnap alkalmából
A Baptista Szeretetszolgálat szépségnapján tombola és ajándékok is várták a hölgyeket.

Link másolása

Szépségnapot rendezett nőnap alkalmából a Baptista Szeretetszolgálat a szervezet hajléktalanszállóin lakó nők részére.

A szombati esemény háziasszonya Bedhy, a Melody Maker énekesnője (korábbi Bestiák) volt, a résztvevőket pedig a törökországi földrengést megjárt mentőcsapat, a HUBA Rescue 24 munkatársai is köszöntötték.

A hölgyek napját kozmetikusok, fodrászok és körmösök tették szebbé a szeretetszolgálat Maglódi úti épületében. A programon nemcsak a hajléktalanszállókon élő nők vettek részt, családok átmeneti otthonából is érkezett több édesanya gyerekekkel.

A szépülés mellett tombola és ajándékok is várták őket.

Fotósunk képei a szépségnapról:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
3 évig sátorban aludt egy 13 éves brit fiú, közel 300 milliót gyűjtött ezzel jótékony célra
Minden pennyt annak a hospice háznak adott, ahol idős, rákban elhunyt szomszédja töltötte utolsó napjait.

Link másolása

Nem akármilyen akcióba fogott egy brit fiú: három éven át sátorban aludt a családja udvarában, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra - számolt be róla a LADBible.

Még 2020-ban írtunk róla, hogy az akkor 10 éves Max Woosey nemes okból döntött úgy, hogy az éjszakákat sátorban fogja tölteni. A sátrat rákban szenvedő idős szomszédjától kapta, aki azt mondta neki: „ígérd meg, hogy átélsz majd kalandokat ebben a sátorban”. Az akkor 74 éves Rick Abbott 2020 februárjában hunyt el, utolsó napjaiban már a North Devon Hospice házban volt, ahol a gyógyíthatatlan betegek tölthetik végnapjaikat. Mivel az intézmény akkoriban minden adománygyűjtő tevékenységét kénytelen volt beszüntetni, és ezzel anyagilag nagyon nehéz helyzetbe kerültek, Max elhatározta, hogy segít nekik adományt gyűjteni, egyúttal pedig néhai szomszédja kívánságát is teljesíti.

Ezért márciustól 200 napig minden éjjel az udvarban aludt, még az olyan nehézségek sem tántorították el a céljától, mint a sátor alatt megjelenő hangyaboly, vagy az ijesztő viharok. Miután a fiú akciójáról az angol sajtó is beszámolt, sokan adakoztak Max kezdeményezésére, így több millió forintnyi pénz gyűlt össze a hospice ház javára.

A sikert látva a kisfiú úgy döntött, hogy továbbra is az udvarban fog éjszakázni, ezért azt tűzte ki célul, hogy egy teljes évig folytatja még ezt a kalandot a jó cél érdekében. Ez nemhogy sikerült neki, de még két lapáttal rá is tett, ugyanis mostanáig, összesen három évig aludt kint. A szomszédtól kapott sátor nem bírta eddig, azt hamar le kellett cserélni.

A három év során Max összesen több mint 700 ezer fontot, vagyis közel 300 millió forintot gyűjtött akciójával, amit teljes egészében a North Devon Hospice háznak adott.

Az intézmény igazgatója elmondta, hogy ebből a pénzből 15 ápoló fizetését tudták finanszírozni egy teljes éven át, ami hatalmas segítség volt számukra. Ezek az ápolók ugyanis nagyjából 500 betegről gondoskodtak ez idő alatt.

A jólelkű fiú kitartását és önzetlenségét mindenféle kitüntetéssel is díjazták, például megkapta a Brit Birodalom Érmét, amellyel többek közt a kiemelkedő civil tevékenységet ismerik el.

Max hivatalosan április elsején fejezi be a sátoréletet, amikor is egy nagy bulit rendez egyebek mellett zenével, tűzijátékkal, partibusszal, kiállítással és egy híres vendéggel, a walesi színésszel, Ian Whyte-tal. Nemcsak a családjával és a közeli ismerőseivel szeretne ünnepelni, hanem például azokkal is, akik adakoztak a kezdeményezésére. A sátras fesztivál iránt pedig már most hatalmas az érdeklődés.

„Csodálatos, hogy az ország minden pontjáról ennyi ember megkeresett, mert szeretnék megünnepelni velem a hároméves sátrazásomat”

- mondta a fiú.

A buli egyébként belépődíjas, de az ezért kapott pénzt is a hospice ház kapja majd meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: