News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Énprojekt: pszichológus, coach, tanácsadó segít ingyen a lelki egészség megőrzésében

Jó irányba halad-e az életem? Jó karriert választottam? Miért nem érzem jól magam? - 35 szakember fogott össze, hogy segítsenek az útkeresőknek, akár karrierről, akár az élet más nagy kérdéseiről van szó.

Link másolása

hirdetés

Az Énprojekt a lelki egészséget és karriertudatosságot segítő foglalkozássorozat, amelyen rászorulók ingyenesen vehetnek részt. A pandémia alatt sokan váltak munkanélkülivé, a munkaügyi központok pedig telítve voltak. Erre reflektál az Énprojekt, amely a pandémia első hullámakor született társadalmi vállalkozás. Majd ötven főt számláló csapata a saját tudását adja vissza a közjó érdekében.

"Hét évet dolgoztam munkáltatói márkaépítőként, amikor szembejött velem egy díjmentes team coaching hírdetés. Új kihívást kerestem, így elmentem rá, ennek az útkeresést segítő programnak az eredménye mára az Énprojekt. A hat alkalmas foglalkozás végére mindegyikre megtaláltam a választ. Öten vettünk részt a foglalkozásokon, akikkel összeálltunk és megalapítottuk az Énprojektet" - mondja Istenes Petra, az Énprojekt megálmodója és vezetője.

Az Énprojekt jelenleg harmincöt szakemberrel várja azok jelenetkezését, akik úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük. Pszichológusok, coachok, illetve tanácsadók segítségével a lehető legtöbb embernek szeretnének szolgáltatást nyújtani. Programjaikkal jelzőlámpa-szerűen piros, sárga és zöld fokozatok szerint ajánlanak foglalkozásokat a résztvevőknek.

"Az Énprojekt szerepe a megelőzés, dolgozás azon, hogy ne váljon akuttá egy probléma. Pirosakat, vagyis pszichológiai beszélgetéseket azoknak ajánlunk, akik úgy érzik, hogy a múltban megakadt az életük egy ponton, amiből tovább szeretnének lépni. Sárgát, avagy karrier vagy magánéleti coachingot akkor ajánlunk, ha az illető kifejezetten saját útját kereső fázisban van, és csak abban az esetben lépünk a zöld szín felé, ha karriertanácsadásra, esetleg önéletrajzírásra vagy interjúfelkészítésre van szükség" - mondja Petra.

"Közös a jelentkezőkben, hogy nyitottak, és nem ragaszkodnak ahhoz a mítoszhoz, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk. Fontos, hogy az ember merjen segítséget kérni."

"A pandémia miatti hosszabb ideig tartó bezártság ráadásul azt eredményezte, hogy az emberek nem tudták elterelni a figyelmüket programokkal, így olyan gondolatok is a felszínre kerültek, amikkel addig nem kellett szembesülniük. Ez az önrefkeltív időszak felerősítette az elfogadásbeli kérdéseket önmagunkkal szemben" - mondja Parák András, az Énprojekt pszichológiai szakmai vezetője.

hirdetés

Az agynak bizonyos időközönként jót tehet egy kis unalom, hiszen agyunk ebben az állapotban képes kreatív irányba terelni gondolatainkat. Fontos azonban, hogy a monotonitás és az önreflektálás időszaka egyensúlyban legyenek.

"Gyakran szándékosan menekülünk az unalom elől. Amikor ugyanis éppen vagy egy kis időnk lelkileg megérkezni, akkor szembesülünk olyan gondolatokkal, amelyekkel nem kényelmes találkoznunk, mert szorongást okoznak. Ezek a gondolatok mindannyiunkban ott lehetnek"

. mondja Parák András.

Ilyenek a 'Jó irányba halad-e az életem?' 'Jó karriert választottam-e?' vagy a 'Miért nem érzem jól magam?' kérdések. Emellett olyan időszakokra is szükség van, amikor egy fárasztó nap után kikapcsolásra van szükség."

Úgynevezett támogatói jelentkezőként is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amivel a rászoruló jelentkezőknek nyújthatunk segítséget társadalmi összefogás részeként. "A lelki egészség közös ügy. Magánszemélyek illetve vállalatok jelentkezhetnek fizetősen is. Ebben az esetben legalább 25% adománykulcsot tartalmaz az általuk kifizetett díj, amit visszafordítunk rászorulók támogatására. Célunk, hogy ugyanolyan elérhetővé és természetessé tegyük a megfelelő segítő szakértőhöz fordulást mindenki számára, mint a mindennapi fogmosást." - magyarázza Istenes Petra.

"Ha nem figyelünk oda a mentális egészségünkre, akkor elvesszük saját magunktól annak lehetőségét, hogy egy boldogabb és kiteljesedettebb életet élhessünk."

"Azért is fontos segítséget kérni, mert ha nem érzem jól magam a saját életemben, probémáim vannak, feszült vagyok, akkor ez egy idő után kicsapódik másokra is."

"Lehet, hogy bántom azokat, akiket szeretek, ideges leszek, rossz döntéseket hozok. Ezzel a környezetemre is hatok. Így ha foglalkozunk magunkkal, akkor a környezetünkre is jobb hatással vagyunk" - mondja András.

A projekttel nemrég bekerültek a Social Impact Award nyertes csapatai közé, és 1500 euró díjazásban részesültek, ami az Énprojekt szervezetté válásához nyújt nagy segítséget.

"A nyereményt arra fogjuk felhasználni, hogy fejlesszük a szervezetünket és az ügyfélszolgálatunkat, mert jelenleg teljesen manuálisan kötjük össze a jelentkezőket a megfelelő segítővel. Már van annyi adatunk, hogy automatizálni tudjunk néhány dolgot a folyamatainkban, megőrizve azt a személyességet és törődést, amit a közösségükkel biztosítani tudunk. Eddig több mint 350 jelentkezőnek segítettünk és a cél, hogy évente ennél egyre többekhez juthassunk el fő gondolatunkkal, miszerint segítséget kérni oké!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Ön szerint abnormális család vagyunk?” – Baja polgármestere Orbánnak üzent a tusványosi beszéd után
A politikus képeket is mutatott családjáról és Kata nevű unokájáról.

Link másolása

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor fajkeveredésről szóló elméletére többen is reagáltak és elhatárolódtak tőle.

Baja polgármestere, Nyirati Klára a közösségi oldalán reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére.

A politikus több fotót is megosztott családjáról, melyekhez azt írta:

"Kata anyukája Hanga, a legidősebb lányom. Apukája, Abu Nigériából származik. 18 évvel ezelőtt ismerték meg egymást az egyetemen, Szegeden.

hirdetés

Magyarországon, egy kisvárosban élnek és dolgoznak. Népes család és sok barát veszi őket körül. Kata anyanyelve magyar, de tud hauzául és kicsit angolul is.

Nagyon szereti a Lagosban élő nagyszüleit, unokatestvéreit, bár sajnos csak ritkán tudja őket meglátogatni.

Miniszterelnök Úr!

Szégyenkeznünk kellene Kata miatt? Az Ön szavait idézve "kevert fajú" az unokám.

Ön szerint abnormális család vagyunk??????

A poszt szövegét és a fotót Nyirati Klára hozzájárulásával közöljük.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
Órákig ücsörgött a kutyájával a háztetőn egy 17 éves lány az árvíz miatt Kentuckyban, mire megmentették
Egy fiókban tolta maga előtt a kutyát az egyre magasabbra emelkedő vízben. Egy közeli raktár keskeny tetején húzták meg magukat öt órán keresztül.

Link másolása

hirdetés

Legkevesebb 16-an vesztették életüket, több százan pedig földönfutók lettek, amikor a heves esőzések miatt árvíz öntötte el Kentucky állam keleti részét. Éppen csak megúszta az áradásokat egy 17 éves lány, aki kutyájával egy ház tetején keresett menedéket, amíg meg nem érkezett a segítség, írja a CNN.

Chloe Adams egyedül volt otthon csütörtökön kora reggel a kutyával, amikor arra ébredt, hogy mindenhonnan ömlik a víz a házba. Áttört a víz a konyhai csempék rései között és kiömlöttek a fürdőszobai lefolyók is. Akárhova nézett, mindenhol csak vizet látott, amitől szabályos pánikrohama lett. Ennek ellenére elhatározta, hogy a kutyájával együtt túl fogja élni.

A lány nagyszülei egy szomszédos házban voltak, és átkiabáltak neki, hogy maradjon az épületben, amíg megérkezik a segítség. Chloe azonban rájött, hogy hiába hívja a 911-et, szinte lehetetlen elérni a segélyhívót. Az egyetlen esélye a túlélésre az maradt, ha minél előbb kijut a házból.

Felkapta Sandyt, és elhatározta, hogy a kutyával együtt átúsznak a nagybátyja házához, ahol a család többi tagja volt. Mivel azonban fogalma sem volt, hogy az eb tud-e úszni, egy pillanatra beletette a vízbe, hogy lássa, hogyan reagál. Pechjére Sandynek fogalma sem volt, mit kell csinálni az egyre magasabb vízben, így a tinédzser visszament a házba, hogy kerítsen valamilyen dobozt, amiben a kutya a felszínen lebeghet. Végül egy fiókba tette Sandyt, amit egy kanapépárnára helyezett, így indultak el az otthonukból.

hirdetés

A lány úgy úszott, hogy közben maga előtt tolta a fiókot a kutyával, amíg el nem értek a közeli raktárépület keskeny tetejéhez, amit még épp nem lepett el a víz. Úgy döntött, hogy nem kockáztat tovább, ás inkább ott várják meg a segítséget, ami öt óra múlva érkezett csak meg. A nagyszülei közben a nagybátyja házának ablakából nézte végig a vérfagyasztó jelenetet, majd egészen a segítség megérkezésééig szóval tartották a fiatal lányt.

A háztetőn kuporgó lányról az apukája posztolt egy fotót a Facebookra. A posztban hősnek nevezi Chloét, és azt írja, hogy csütörtökön „mindent elvesztettek, kivéve ami a legfontosabb”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kukába dobott csecsemőt talált a vakáció alatt, öt év gondozás után örökbe akarja fogadni
A 27 éves amerikai fiatalember halasztott az egyetemen, hogy el tudja tartani a befogadott kisfiút, most arra gyűjt pénzt, hogy hivatalosan is ő legyen a kis Emilio apja.

Link másolása

hirdetés

Örökre megváltoztatta az életét egy texasi diáknak, amikor hazament nyaralni haiti szülővárosába, írja a Metro. Jimmy Amisial éppen az árvaházba tartott, ahol régóta önkénteskedett, amikor emberek egy csoportjára lett figyelmes, akik egy útszéli kuka köré gyűltek.

A szemetesben egy hangyákkal borított, négyhónapos kisbaba hevert. A férfi megfogta a csecsemőt, hazavitte és tisztába tette, majd jelentette a rendőrségen a történteket.

A hatóságok azonban nem találták meg a kisfiú szüleit, így amikor a bíró megkérdezte az akkor még csak 22 éves férfit, hogy lesz-e a gyámja a babának, Jimmy habozás nélkül igennel felelt.

Azóta öt év telt el. Jimmy nemrég kezdeményezte, hogy hivatalosan is örökbe fogadhassa Emilio Angel Jeremiah-t. Ez azonban nem lesz egyszerű, a teljes eljárás költsége 30 ezer dollár (12 millió forint), amit előbb össze kell gyűjtenie a 27 éves Jimmynek.

A kisfiút eddig Jimmy anyukája nevelte, amíg a férfi felváltva egyetemre járt és dolgozott. Egy idő után azonban halasztania kellett, hogy el tudja tartani semmiből jött családját. Jimmy tervei szerint idén visszatér az egyetemre és befejezi a harmadik évet. Közben pedig előteremti a pénzt, ami Emilio végleges örökbefogadásához szükséges.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Életmentő segítség: ingyen kicserélték a gyermekmentő defektes kerekét egy dunaújvárosi szervízben
Mikor megérkeztek a légzészavarban szenvedő babához, akkor vették észre, hogy baj van a kerékkel. Maguk nem tudták megoldani, de gyors segítséget kaptak.

Link másolása

hirdetés

Igazán hősies segítséget nyújtott egy autószervíz a bajba jutott gyermekmentőnek. Az esetről a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat a közösségi oldalán számolt be.

Beszámolójuk szerint

egy légzészavarban szenvedő babához riasztották őket. Mikor megérkeztek, akkor vették észre, hogy az egyik kerék defektes lett.

A pici ellátása után kezdtek neki a kerékcserének, de nem tudták a csavarokat meglazítani.

"Sajnos a mobil gumis éppen foglalt volt. Viszont a kerékben lévő minimális nyomással még sikerült elgurulni a közeli „CSOCSI GUMISZERVÍZBE”.

Az ott dolgozók percek alatt megemelték az autót, levették a kereket, megállapították a szelepszár hibáját. Pár perc alatt kicserélték a szelepet, visszarakták a kereket, nyomatékkulccsal meghúzva a csavarokat. A munka végeztével nem fogadtak el semmit, nem kellett fizetni, ingyen megcsinálták az egész munkát, szó szerint percek alatt!

A géppel lélegeztetett kisbaba végig stabil volt. Hála a gyors és önzetlen segítségnek, szinte időveszteség nélkül, stabil állapotban adhattuk át a székesfehérvári intenzív osztályon."

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: