hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Énprojekt: pszichológus, coach, tanácsadó segít ingyen a lelki egészség megőrzésében

Jó irányba halad-e az életem? Jó karriert választottam? Miért nem érzem jól magam? - 35 szakember fogott össze, hogy segítsenek az útkeresőknek, akár karrierről, akár az élet más nagy kérdéseiről van szó.

Link másolása

hirdetés

Az Énprojekt a lelki egészséget és karriertudatosságot segítő foglalkozássorozat, amelyen rászorulók ingyenesen vehetnek részt. A pandémia alatt sokan váltak munkanélkülivé, a munkaügyi központok pedig telítve voltak. Erre reflektál az Énprojekt, amely a pandémia első hullámakor született társadalmi vállalkozás. Majd ötven főt számláló csapata a saját tudását adja vissza a közjó érdekében.

"Hét évet dolgoztam munkáltatói márkaépítőként, amikor szembejött velem egy díjmentes team coaching hírdetés. Új kihívást kerestem, így elmentem rá, ennek az útkeresést segítő programnak az eredménye mára az Énprojekt. A hat alkalmas foglalkozás végére mindegyikre megtaláltam a választ. Öten vettünk részt a foglalkozásokon, akikkel összeálltunk és megalapítottuk az Énprojektet" - mondja Istenes Petra, az Énprojekt megálmodója és vezetője.

Az Énprojekt jelenleg harmincöt szakemberrel várja azok jelenetkezését, akik úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük. Pszichológusok, coachok, illetve tanácsadók segítségével a lehető legtöbb embernek szeretnének szolgáltatást nyújtani. Programjaikkal jelzőlámpa-szerűen piros, sárga és zöld fokozatok szerint ajánlanak foglalkozásokat a résztvevőknek.

"Az Énprojekt szerepe a megelőzés, dolgozás azon, hogy ne váljon akuttá egy probléma. Pirosakat, vagyis pszichológiai beszélgetéseket azoknak ajánlunk, akik úgy érzik, hogy a múltban megakadt az életük egy ponton, amiből tovább szeretnének lépni. Sárgát, avagy karrier vagy magánéleti coachingot akkor ajánlunk, ha az illető kifejezetten saját útját kereső fázisban van, és csak abban az esetben lépünk a zöld szín felé, ha karriertanácsadásra, esetleg önéletrajzírásra vagy interjúfelkészítésre van szükség" - mondja Petra.

"Közös a jelentkezőkben, hogy nyitottak, és nem ragaszkodnak ahhoz a mítoszhoz, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk. Fontos, hogy az ember merjen segítséget kérni."

"A pandémia miatti hosszabb ideig tartó bezártság ráadásul azt eredményezte, hogy az emberek nem tudták elterelni a figyelmüket programokkal, így olyan gondolatok is a felszínre kerültek, amikkel addig nem kellett szembesülniük. Ez az önrefkeltív időszak felerősítette az elfogadásbeli kérdéseket önmagunkkal szemben" - mondja Parák András, az Énprojekt pszichológiai szakmai vezetője.

hirdetés

Az agynak bizonyos időközönként jót tehet egy kis unalom, hiszen agyunk ebben az állapotban képes kreatív irányba terelni gondolatainkat. Fontos azonban, hogy a monotonitás és az önreflektálás időszaka egyensúlyban legyenek.

"Gyakran szándékosan menekülünk az unalom elől. Amikor ugyanis éppen vagy egy kis időnk lelkileg megérkezni, akkor szembesülünk olyan gondolatokkal, amelyekkel nem kényelmes találkoznunk, mert szorongást okoznak. Ezek a gondolatok mindannyiunkban ott lehetnek"

. mondja Parák András.

Ilyenek a 'Jó irányba halad-e az életem?' 'Jó karriert választottam-e?' vagy a 'Miért nem érzem jól magam?' kérdések. Emellett olyan időszakokra is szükség van, amikor egy fárasztó nap után kikapcsolásra van szükség."

Úgynevezett támogatói jelentkezőként is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amivel a rászoruló jelentkezőknek nyújthatunk segítséget társadalmi összefogás részeként. "A lelki egészség közös ügy. Magánszemélyek illetve vállalatok jelentkezhetnek fizetősen is. Ebben az esetben legalább 25% adománykulcsot tartalmaz az általuk kifizetett díj, amit visszafordítunk rászorulók támogatására. Célunk, hogy ugyanolyan elérhetővé és természetessé tegyük a megfelelő segítő szakértőhöz fordulást mindenki számára, mint a mindennapi fogmosást." - magyarázza Istenes Petra.

"Ha nem figyelünk oda a mentális egészségünkre, akkor elvesszük saját magunktól annak lehetőségét, hogy egy boldogabb és kiteljesedettebb életet élhessünk."

"Azért is fontos segítséget kérni, mert ha nem érzem jól magam a saját életemben, probémáim vannak, feszült vagyok, akkor ez egy idő után kicsapódik másokra is."

"Lehet, hogy bántom azokat, akiket szeretek, ideges leszek, rossz döntéseket hozok. Ezzel a környezetemre is hatok. Így ha foglalkozunk magunkkal, akkor a környezetünkre is jobb hatással vagyunk" - mondja András.

A projekttel nemrég bekerültek a Social Impact Award nyertes csapatai közé, és 1500 euró díjazásban részesültek, ami az Énprojekt szervezetté válásához nyújt nagy segítséget.

"A nyereményt arra fogjuk felhasználni, hogy fejlesszük a szervezetünket és az ügyfélszolgálatunkat, mert jelenleg teljesen manuálisan kötjük össze a jelentkezőket a megfelelő segítővel. Már van annyi adatunk, hogy automatizálni tudjunk néhány dolgot a folyamatainkban, megőrizve azt a személyességet és törődést, amit a közösségükkel biztosítani tudunk. Eddig több mint 350 jelentkezőnek segítettünk és a cél, hogy évente ennél egyre többekhez juthassunk el fő gondolatunkkal, miszerint segítséget kérni oké!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

A CIB Bank ismét menhelyen élő kutyáknak és cicáknak segít otthont találni

Akciójukkal nemcsak egy kiválasztott állatmenhelyet támogatnak, de felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is.

Link másolása

hirdetés

Országszerte több százezer nehéz sorsú kutya és cica várja a menhelyeken, hogy egy szerető gazdi befogadja őket, sajnos mégis kevesen döntenek az örökbefogadás mellett. A CIB Bank 2019-ben indította útjára az állatok örökbefogadására bátorító kampányát, amely során menhelyen élő nehéz sorsú állatoknak segített új otthont találni, kezdetben két petfluencer Brúnó kutya és Della cica főszereplésével.

Tavalyi kezdeményezésük során számtalan egymásra találáshoz járultak hozzá, és később az újdonsült családokról is beszámoltak közösségi oldalaikon. Idén ismét kutyáknak és cicáknak segítenek az otthon találásban, ezúttal a Csömöri Állatmenhellyel együttműködve. A november 22-én induló programmal próbálják felhívni a figyelmet a felelős állattartás és a hontalan kisállatok örökbefogadásának fontosságára. Érdemes lesz követni a következő npokban a CIB Bank Facebook és Instagram oldalát, hiszen sokféle kutya és cica társkereső profiljával találhatod szembe magad. Ha éppen kutya vagy cica társat keresel, lehet, éppen a gazdikeresők között találod meg a hozzád illő társat.

VIDEÓ: Bemutatjuk a Csömöri Állatmenhelyet!

A kezdeményezés fő célja, hogy minél több kutyus és cica találjon szerető otthonra. A kampány két szálon fut: bankfióki akcióként, valamint online felületeken egyaránt. A programban többek között ötszázezer forintos adománnyal is segíti a CIB a menhely működését.

De ez még nem minden! A CIB idén tovább bővítette a kisállatok támogatását: hitelkártya-akciója keretein belül biztosított lehetőséget arra – a vidéki állatmenhelyek és állatvédők támogatásával foglalkozó Hangya Közösséggel együttműködve –, hogy az akcióra regisztrált hitelkártya-birtokosok 1500 forintot jótékonysági célra fordíthassanak a kártyás vásárlásaik után járó visszatérítési keretükből. Az ügyfelek felajánlásaiból összegyűlt összeggel a Hangya Közösség saját megítélése alapján támogatja a szárnyai alatt lévő menhelyeket.

Az alapítvány tájékoztatása szerint az összegből négy állatotthont támogatnak több mint két tonna élelemmel: a létesítmények összesen 865 kutyát gondoznak. A Hangya Közösség Alapítvány évek óta segíti a vidéki állatmenhelyek munkáját. Céljuk, hogy adományok útján biztosítsák az állatvédők munkájához szükséges tárgyi feltételeket, hogy ők a munkájukkal az állatok mindennapjaiban tudjanak segíteni: alapelvük, hogy a gazdátlan állatoknak is jár az élelem, a meleg holmi és a menedékül szolgáló tető.

hirdetés

Hogy hogyan segíthetsz az állatoknak az örökbefogadáson kívül, ezen az oldalon minden részletet megtalálsz!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentőse

Dr. Wlassics Katalint megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatársként jellemezték.

Link másolása

hirdetés

Koronavírus-fertőzésben meghalt az év veszprémi mentősének választott Wlassics Katalin - közölte a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a Facebookon.

A mentőorvosnak idén májusban ítélte oda a veszprémi közgyűlés az Év Veszprémi Mentőse díjat a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként. Egy videót is készítettek róla, amelyben Katalin elmeséli, miért szeretett volna mentős lenni, és mit csinál, amikor éppen nem életeket ment.

Dr. Wlassics Katalin 1986-ban kivonuló orvosként kezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálat veszprémi mentőállomásán. Előbb oxyológus szakorvosi vizsgát tett, majd honvédorvostan, katasztrófa medicinából is szakképesítést szerzett. Rendszeresen részt vett az új munkatársak képzésében, szakmai, emberi beilleszkedésüket egyaránt segítette. Határozott, precíz munkavégzésével példát mutatott a kivonuló dolgozóknak. Nem csak munkatársaival, hanem a betegekkel is rövid idő alatt közvetlen és megnyugtató kapcsolatot tudott kialakítani. Betegcentrikussága, és a velük való empatikus bánásmódja példaértékű volt. Kivonuló szolgálatait magas szakmai felkészültséggel végezte. Megbízható, tapasztalt, nagy teherbírású, segítőkész és szolgálatkész munkatárs volt. Az Országos Mentőszolgálat iránti elhivatottságát nap mint nap bizonyította. A ’90-es évek elejétől egészen 2018-ig a légimentés oszlopos tagja is volt. Kimagasló munkája iránymutatás a ma kezdő, fiatal mentődolgozók előtt - olvasható a veszprem.hu oldalon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Beköltözhetett a közösségi összefogással vásárolt lakókocsiba Maglód egyetlen hajléktalanja

Hiába gyűjtötték össze rá a pénzt, az önkormányzat korábban nem engedte, hogy közterületen parkolják le a lakókocsit. Végül egy leégett ház kertjében állították fel.

Link másolása

hirdetés

Egy leégett ház kertjében állították fel azt a lakókocsit, amiben Maglód egyetlen hajléktalanja lakhat majd, és amit az önkormányzat nem engedett közterületen leparkolni - számolt be róla az RTL Híradó.

Szabó György három hete még egy bokor alatt húzta meg magát. Akkor úgy tűnt, ott is kell maradnia télre. A maglódi civilek ugyanis hiába gyűjtötték össze neki a pénzt egy lakókocsira, az önkormányzat – egészségügyi és járványügyi okokra hivatkozva – nem engedte, hogy közterületen parkoljon. Erről november elején nyilatkozott.

"Az, hogy most lakossági összefogás kezdeményeződött, rendben, értjük, de senki nem szeretné a saját ingatlanán elhelyezni ezt a lakókocsit"

- mondta még november elején Tabányi Pál polgármester.

A hajléktalan férfinak végül egy korábban leégett, lakhatatlan ház tulajdonosa engedte meg, hogy a lakókocsit felállíthassák a kertjében. A tegnap éjszakát már itt is töltötte.

hirdetés
"Fázni nem fáztam, mert azért eléggé jól szigetelt a lakókocsi, úgyhogy teljesen jó volt minden, köszönöm szépen!"

- mondta az RTL Híradónak Szabó György, aki most kezd berendezkedni – a lakókocsiban ugyanis nem csak védett fekhely van, hanem szekrények és polcok is, ahová pakolhatja a kevéske holmiját.

Pacsó Tamás, a civil akció koordinátora azt mondja, szintén összefogásból próbálják lakájossá is tenni a kocsit Györgynek. Egy új matracra, egy szőnyegre és apróbb berendezési tárgyakra is futotta.

"Igazából minden, minden, ami a létezésnek a legalapabb szintjéhez szükséges. Tehát kényelmesen és szárazon tud aludni, ez volt az elsődleges, elsőnek megugrandó feladat"

- fogalmazott Pacsó Tamás.

Szabó György azt mondja, most, hogy van hol laknia, újra dolgozna is: szívesen vállalna például kerti, vagy ház körüli munkákat.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Babát vár az az ausztrál pár, akiknek három gyerekét gázolta halálra egy bedrogozott, részeg sofőr

Az anya úgy érzi, Isten ajándéka a születendő babájuk, aki egyik elhunyt gyermeke nevét kapja majd második keresztnévként.

Link másolása

hirdetés

Örömhírt jelentett be az az ausztrál pár, akiket tavaly szörnyű tragédia sújtotta: babát várnak, miután három gyereküket is elveszítették egy borzalmas balesetben.

Az Abdallah család élete tavaly februárban vett tragikus fordulatot: a 8 éves Sienna, a 12 Angelina, a 13 éves Antony és unokatestvérük, a 11 éves Veronique fagyizni indultak Sydney Outlands nevű külvárosában, amikor egy autó ráhajtott a járdára és halálra gázolta őket. Később kiderült, hogy a sofőr kábítószer hatása alatt és ittasan vezetett.

Samuel William Davidson - aki egyébként kamionsofőrként dolgozik - minimum 21, maximum 28 évet fog börtönben ülni tettéért. Bár a szülőket természetesen nagyon megrázta gyerekeik tragikus halála, sokak döbbenetére megbocsátottak Davidsonnak, és három még életben lévő gyerekükért igyekeznek kitartani.

Most a sok fájdalom után úgy tűnik, egy kis boldogság is érkezett a család életébe. Az anya, Leila az Instagramon jelentette be, hogy babát vár, akit Isten ajándékának gondol.

"Most újra merünk álmodni. A gyerekeim imádkoztak azért, hogy lehessen még egy öccsük vagy húguk. Ez egy új élet, egy kezdet a gyerekek számára. Azzal pedig, hogy látom rajtuk, hogy boldogok és nagyon örülnek, az én életem is újra értelmet nyer. Azt szeretnénk, hogy teljes életet éljenek, amit élveznek, és újra merjenek álmodni. Ezt jelenti számunkra a születendő babánk"

- mondta a 37 éves nő a Daily Telegraphnak.

Azt is elárulta, hogy lánya, Liana motiválta arra, hogy próbálkozzon tovább a hetedik gyerekért, miután egyszer már elvetélt.

A család már megegyezett abban, hogy közösen döntenek majd a baba nevéről, és biztos, hogy egyik elhunyt testvére nevét kapja majd második keresztnévként.

A szülők egyébként megfogadták, hogy bármennyire is fáj a mai napig három gyermekük elvesztése, nem hagyják, hogy elhatalmasodjon rajtuk a gyász, mert nem szeretnék, ha a gyerekeik mindig szomorúnak látnák őket. A tragédia miatt még mindig nem tudnak úgy élni, ahogy eddig, például nem tudnak részt venni egy partin, ahol zene is van, de igyekeznek visszatérni a korábban megszokott életvitelükhöz. Úgy érzik, Leila terhessége egy jel arra, hogy bár rögös az út számukra, de ha tovább haladnak előre, jó dolgok várnak majd rájuk.

Forrás: 7News, Daily Mail


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk