News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Énprojekt: pszichológus, coach, tanácsadó segít ingyen a lelki egészség megőrzésében

Jó irányba halad-e az életem? Jó karriert választottam? Miért nem érzem jól magam? - 35 szakember fogott össze, hogy segítsenek az útkeresőknek, akár karrierről, akár az élet más nagy kérdéseiről van szó.

Link másolása

hirdetés

Az Énprojekt a lelki egészséget és karriertudatosságot segítő foglalkozássorozat, amelyen rászorulók ingyenesen vehetnek részt. A pandémia alatt sokan váltak munkanélkülivé, a munkaügyi központok pedig telítve voltak. Erre reflektál az Énprojekt, amely a pandémia első hullámakor született társadalmi vállalkozás. Majd ötven főt számláló csapata a saját tudását adja vissza a közjó érdekében.

"Hét évet dolgoztam munkáltatói márkaépítőként, amikor szembejött velem egy díjmentes team coaching hírdetés. Új kihívást kerestem, így elmentem rá, ennek az útkeresést segítő programnak az eredménye mára az Énprojekt. A hat alkalmas foglalkozás végére mindegyikre megtaláltam a választ. Öten vettünk részt a foglalkozásokon, akikkel összeálltunk és megalapítottuk az Énprojektet" - mondja Istenes Petra, az Énprojekt megálmodója és vezetője.

Az Énprojekt jelenleg harmincöt szakemberrel várja azok jelenetkezését, akik úgy érzik, hogy segítségre lenne szükségük. Pszichológusok, coachok, illetve tanácsadók segítségével a lehető legtöbb embernek szeretnének szolgáltatást nyújtani. Programjaikkal jelzőlámpa-szerűen piros, sárga és zöld fokozatok szerint ajánlanak foglalkozásokat a résztvevőknek.

"Az Énprojekt szerepe a megelőzés, dolgozás azon, hogy ne váljon akuttá egy probléma. Pirosakat, vagyis pszichológiai beszélgetéseket azoknak ajánlunk, akik úgy érzik, hogy a múltban megakadt az életük egy ponton, amiből tovább szeretnének lépni. Sárgát, avagy karrier vagy magánéleti coachingot akkor ajánlunk, ha az illető kifejezetten saját útját kereső fázisban van, és csak abban az esetben lépünk a zöld szín felé, ha karriertanácsadásra, esetleg önéletrajzírásra vagy interjúfelkészítésre van szükség" - mondja Petra.

"Közös a jelentkezőkben, hogy nyitottak, és nem ragaszkodnak ahhoz a mítoszhoz, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk. Fontos, hogy az ember merjen segítséget kérni."

"A pandémia miatti hosszabb ideig tartó bezártság ráadásul azt eredményezte, hogy az emberek nem tudták elterelni a figyelmüket programokkal, így olyan gondolatok is a felszínre kerültek, amikkel addig nem kellett szembesülniük. Ez az önrefkeltív időszak felerősítette az elfogadásbeli kérdéseket önmagunkkal szemben" - mondja Parák András, az Énprojekt pszichológiai szakmai vezetője.

hirdetés

Az agynak bizonyos időközönként jót tehet egy kis unalom, hiszen agyunk ebben az állapotban képes kreatív irányba terelni gondolatainkat. Fontos azonban, hogy a monotonitás és az önreflektálás időszaka egyensúlyban legyenek.

"Gyakran szándékosan menekülünk az unalom elől. Amikor ugyanis éppen vagy egy kis időnk lelkileg megérkezni, akkor szembesülünk olyan gondolatokkal, amelyekkel nem kényelmes találkoznunk, mert szorongást okoznak. Ezek a gondolatok mindannyiunkban ott lehetnek"

. mondja Parák András.

Ilyenek a 'Jó irányba halad-e az életem?' 'Jó karriert választottam-e?' vagy a 'Miért nem érzem jól magam?' kérdések. Emellett olyan időszakokra is szükség van, amikor egy fárasztó nap után kikapcsolásra van szükség."

Úgynevezett támogatói jelentkezőként is lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amivel a rászoruló jelentkezőknek nyújthatunk segítséget társadalmi összefogás részeként. "A lelki egészség közös ügy. Magánszemélyek illetve vállalatok jelentkezhetnek fizetősen is. Ebben az esetben legalább 25% adománykulcsot tartalmaz az általuk kifizetett díj, amit visszafordítunk rászorulók támogatására. Célunk, hogy ugyanolyan elérhetővé és természetessé tegyük a megfelelő segítő szakértőhöz fordulást mindenki számára, mint a mindennapi fogmosást." - magyarázza Istenes Petra.

"Ha nem figyelünk oda a mentális egészségünkre, akkor elvesszük saját magunktól annak lehetőségét, hogy egy boldogabb és kiteljesedettebb életet élhessünk."

"Azért is fontos segítséget kérni, mert ha nem érzem jól magam a saját életemben, probémáim vannak, feszült vagyok, akkor ez egy idő után kicsapódik másokra is."

"Lehet, hogy bántom azokat, akiket szeretek, ideges leszek, rossz döntéseket hozok. Ezzel a környezetemre is hatok. Így ha foglalkozunk magunkkal, akkor a környezetünkre is jobb hatással vagyunk" - mondja András.

A projekttel nemrég bekerültek a Social Impact Award nyertes csapatai közé, és 1500 euró díjazásban részesültek, ami az Énprojekt szervezetté válásához nyújt nagy segítséget.

"A nyereményt arra fogjuk felhasználni, hogy fejlesszük a szervezetünket és az ügyfélszolgálatunkat, mert jelenleg teljesen manuálisan kötjük össze a jelentkezőket a megfelelő segítővel. Már van annyi adatunk, hogy automatizálni tudjunk néhány dolgot a folyamatainkban, megőrizve azt a személyességet és törődést, amit a közösségükkel biztosítani tudunk. Eddig több mint 350 jelentkezőnek segítettünk és a cél, hogy évente ennél egyre többekhez juthassunk el fő gondolatunkkal, miszerint segítséget kérni oké!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
10 milliárd forintos vagyona van Magyarország leggazdagabb tanárának, mégis egy falusi iskolában tanít
Attilának mindene megvan, de a tanítás és mások segítése ösztönzi a legjobban.

Link másolása

hirdetés

Az 53 éves Füzesi Attila 10,3 milliárdos vagyonával évek óta szerepel a 100 leggazdagabb magyart felsorakoztató listán. Huszonévesen lett milliárdos, miután Oroszországban vitt sikerre egy ingyenes reklámújságot.

„Harmadikos egyetemista koromban kaptam otthon egy ingyenes reklámújságot, és mondtam apámnak, hogy csináljuk meg ezt Moszkvában. Volt Budapesti Extra nevű újság, bementem, és a kezembe adtak 3 részletben 12 ezer dollárt minden papír nélkül. Kimentem, vettem belőle egy fénymásolót, két számítógépet, és elkezdtük nyomni az ottani Pravda nyomdában az újságot”

- mesélte Attila. Azóta volt kávézólánca és alumíniumöntödéje is, azt is elmondta, hogy az utóbbival nagyot bukott.

„Ha tetszik a dolog, akkor ingyen is megcsinálom, csak siker legyen, élvezzem azt a dolgot, és legyen nemes a cél. Itt az iskola, ami tényleg sok időmet veszi el, de itt is a siker a lényeg. Csak itt nem pénzben mérik, hanem a gyerekek tudásában”

– mondta arról, hogy vagyonos ember létére miért tanít egy fülöpjakabi iskolában. Az is kiderült, hogy itt van egy gyönyörű háza, tóval, medencével és 60 darabos autógyűjteménnyel. Elmondta, hogy szeret vidéken élni, az ideje felét ott tölti.

Attila heti két napon tart történelemórákat, nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek megfelelő tudást szerezzenek. A tanításon túl pénzügyileg is segíti az iskolát, beszállt például az iskolabuszba, de volt olyan is, hogy elvitt magával Dubajba három diákot, akiket a motivációs fogalmazásuk alapján választott ki. Ezen túl évente viszi a gyerekeket Aushwitzba, hogy ne csak az iskolapadból tanuljanak a történelem egyik legsötétebb korszakáról.

hirdetés

A végén elmondta, hogy az iskola, a tanítás, a gyerekek és mások segítése, az, ami a gőzt adja, amitől igazán teljesnek és sikeresnek érzi az életét.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Állásajánlatokkal bombázzák a férfit, aki 27 év alatt egyetlen munkanapot sem hagyott ki a Burger Kingnél
Csak egyetlen dolog miatt adná fel a jelenlegi munkáját az 54 éves férfi, de az nem egy másik étterem vagy a több pénz.

Link másolása

hirdetés

Elhalmozzák állásajánlatokkal azt az 54 éves amerikai férfit, aki 27 éve egyetlen napot sem hiányzott a munkából, írja a TMZ. Kevin Ford a közel három évtized alatt táppénzre és szabadságra sem ment, minden egyes alkalommal megjelent a Las Vegas-i Burger Kingben, ahol dolgozik.

A hihetetlen munkabírású férfit akkor kapta fel az internet, amikor évfordulója alkalmából egy mozijeggyel, egy Starbucks-bögrével, két-két tollal és kulcstartóval, egy zacskó chips-szel, némi cukorkával és nyakba akasztható szalagokkal köszönte meg a főnöke a munkáját. A mások által megalázónak vélt ajándékcsomagnak Ford saját bevallása szerint nagyon örült.

@thekeep777 He's Worked for the Company for Almost 3 Decades and Has Never Called Out!!!?‍???? #Grateful #Dads #FathersDay #Loyalty #Honor #WorkersUnite #Rewards #Thankful #NorrinRadd777 #theKeep777 ♬ Slide (feat. Frank Ocean & Migos) - Calvin Harris

A munka hősét később meghívták az NBC Today című műsorába is, ahol elmondta: nagyon pozitív személyiségnek tartja magát, aki minden apróságnak örül, így boldog volt az apróságokat tartalmazó ajándékcsomaggal is.

A rendkívül lojális férfit időközben több cég is megkereste, hogy szerződjön hozzájuk. Még egy charlestoni vendéglő is megkereste, ahol a menedzser komoly megtiszteltetésnek venné, ha Forddal dolgozhatna. Kevin ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem akar váltani, jól érzi magát a reptéri Burger Kingben. Egyetlen dolog miatt adná csak fel jelenlegi pályáját: ha egyszer zenész lehetne.

Miután a férfiról készült videó elterjedt az interneten, közösségi gyűjtést indítottak Ford részére. Eddig 162 ezer dollárt (61 millió forint) dobtak össze a férfinak, aki azért megjegyezte, hogy a mozijegy miatt kicsit csalódott volt: nem két, hanem csak egy jegyet kapott, ráadásul azt hitte, hogy a borítékban pénzjutalom lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Szinte mindene tönkrement a hétfős családnak, mert folyamatosan beázott a házuk, most lakásra gyűjtenek
Most egy szükséglakásban laknak, de nyár végén onnan is költözniük kell. A házukba már nem mehetnek vissza, mert életveszélyessé vált.

Link másolása

hirdetés

Lakásra gyűjt az Anyák az Anyákért Alapítvány egy hétfős családnak. A család 2009-ben költözött egy kis házba, akkor még albérletben éltek ott. 2011-ben aztán egy alapítvány segítségével megvették a házat.

Később viszont kiderült, hogy a vályog házacskának nincs alapja, folyton beáztak.

"Amikor nagyon esett az eső, arra lettünk figyelmesek, hogy csöpög a falból, a mennyezetből a víz. Mindig tettünk oda egy lavórt...utána meg tudtuk csináltatni a tetőt, de nem tudom, mitől rogyott meg"

- mesélte az édesanya egy 2021 októberében készült riportban.

Már mindene tönkrement a családnak, bedohosodtak a szekrénybe a ruhák, minden penészes lett. Az összes ágyneműt ki kellett dobni, aztán már a bútorokat is. Majd már az áramot sem használhatták a vizes falak miatt, melyek olyan szinten voltak nedvesek, hogy szó szerint folyt a falból a víz.

Tavaly novemberre szinte teljes egészében lakhatatlanná vált a ház, de nem volt hová menniük, így maradtak a házban amíg nem sikerült egy szükséglakást szerezni nekik. Most viszont segítségre van szükségük, mert augusztus 31-ig maradhatnak a szükséglakásban.

hirdetés
A kis házba már nem költözhetnek vissza, mert azóta bebizonyosodott, hogy helyrehozhatatlan. Statikailag életveszélyes, bármikor összedőlhet. Így most lakásra gyűjtenek: legalább 4,9 millióra van szükség, hogy azon a környéken ahol élnek, egy olyan lakást vehessenek, amiben életük végéig élhetnek, és a gyerekeiket biztonságban nevelhessék.

A kislányok kitűnő tanulók, és sorra nyerik a sportversenyeket. A körülöttük élőket most úgy szeretnék támogatni a lányok, hogy felkínálták az érmeiket eladásra.

"Mi is szegények vagyunk, anya is segíti a többi családot. Mi így szeretnénk segíteni. Amit kapunk az érmekért, azt anya segítségével szétosztjuk a rászorulók között. Így a gyerekeknek jut egy kis csokira való is"

- mondják.

Ha te is segítenél a családnak, így teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Csak ne essen2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Megszólalt a kisfiú, aki megmentette a nagymamája életét
A nagymama játék közben elvesztette az eszméletét. Norbi az anyukájától tudta, hogy mit kell csinálni vészhelyzetben.
Címkép: RTL - szmo.hu
2022. június 23.


Link másolása

hirdetés

Korábban beszámoltunk róla, hogy a 8 éves Norbi megmentette a nagymamája életét, amin még a mentőhelikopter orvosa is meghatódott.

Most az RTL Híradónak megszólalt a kisfiú. Ország-várost játszottak a nagymamájával, amikor az asszony rosszul lett, szerencsére Norbi a tévéből és az anyjától tudta, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni.

„Odamentem hozzá, kiabáltam a fülébe, de nem reagált, próbáltam nyomkodni a szívét, de nem csinált semmit”

– mesélte Norbi, hogy mi történt, mielőtt tárcsázta a segélyhívót.

A mentők azt tanácsolták neki, hogy amíg kiérnek, próbáljon egy felnőttől segítséget kérni, Norbi ezért átment a szomszédhoz. Végül a mentősök újraélesztették a nagymamát, egy órába telt, míg stabilizálni tudták az állapotát, ami után mentőhelikopterrel kórházba szállították.

hirdetés

Norbi már a mentők kiérkezése után hívta fel az anyukáját, aki azonnal a helyszínre sietett.

„Nagyon büszke vagyok rá, végtelenül. Okos kisfiú”

- mondta Norbi édesanyja az RTL-nek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: