KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Eladná az éttermét a dávodi család, hogy kifizethessék egyéves kisfiúk gyógykezelését

Dominikot egy titokzatos betegség támadta meg. Egy belgiumi specialista segíthet a kicsin, ennek költsége viszont több tízmillió forint lenne.

Link másolása

Eladná a családi vállalkozásként működő éttermét egy dávodi család, csak hogy fizetni tudják beteg babájuk belgiumi kezelését. Az egyéves Dominiket egy titokzatos betegség támadta meg, a magyar orvosok tanácstalanok, de egy belgiumi specialista segíthet a kisfiúnak. A család történetéről a Blikk számolt be.

A Galló-család kálváriája egy megfázásnak tűnő köhögéssel kezdődött, amikor Dominik négy és fél hónapos volt.

„A privát gyermekorvosunk azt mondta, vírusos fertőzése lehet, oxigént kell kapnia. Bevittük a bajai kórházba, ott is az volt a diagnózis, hogy vírus okozhatja a fertőzést. Cataflam cseppeket kapott, inhalálták, megröntgenezték, látta fül-orr-gégész, aztán hazaengedtek minket”

- mondta a lapnak Galló Nóra, Dominik anyukája.

Mivel a baba egyre kevesebbet evett és szemmel láthatóan rosszabbodott az állapota, az anyuka bevitte őt a szekszárdi kórházba, hátha ott tudnak segíteni. Itt azt mondták, hogy Dominik asztmás lehet, és a kapott spray-től valóban enyhült a köhögése.

Pár nap múlva azonban a kicsi már alig evett, így bevitte a gyereket a szegedi klinikára, ahol végül egy hónapot töltöttek el. Dominik itt oxigént kapott, de az nem segített. Elvégeztek egy MRI-vizsgálatot is rajta, nincs-e elváltozás az agyában, de semmi ilyesmit nem találtak.

„Egy genetikus azt állította, Dominiknek SMA-ja, gyógyíthatatlan izomsorvadása van és nem fogja megérni a 2 évet. De lehet gerincvelőbénulás is, sok orvos sokfélét mondott, nekem pedig azt volt az érzésem, hogy teljesen tanácstalanok”

– idézte fel az anyuka.

A szegedi klinikáról is hazaküldték őket, de kétnaponta vissza kellett járniuk vérgázvizsgálatra. Mivel ennek eredményei lesújtóak voltak, és a kicsinek már minden levegővétel egy küzdelem volt, ezért Dominiket bevitték a budapesti Bethesda kórházba.

A kisfiú itt kapott egy gyomorszondát, egy légzéstámogató, egy köhögtető berendezést, ami edzi a tüdejét, izmait pedig pihenteti. Dominik állapota ugyan javult egy árnyalatnyiit, azonban

a kisfiú egyévesen egy öt hónapos csecsemő fizikai fejlettségi szintjén van.

A család nehézségeiről tudomást szervezve megkereste őket egy gyermekorvos. Jelenleg épp Dominik kromoszómáit vizsgálják át egy kutatólaborban, találnak-e valami genetikai nyomot a rejtélyes betegséggel összefüggésben. Ennek tavaszra, nyár elejére lehet eredménye, ezután pedig egy belgiumi specialistához vinnék el a gyereket, aki segíthet rajta.

Csakhogy ennek költsége több tízmillió forint lenne, ezért is döntött úgy a család, hogy eladják éttermüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Óriásplakáttal búcsúztak el osztályfőnöküktől egy mosonmagyaróvári iskola végzős diákjai
A kreatív és vidám elköszönéssel bizonyára sokakat megleptek a ballagók, tanáruk pedig a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet.

Link másolása

A mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda egyik nyolcadikos, végzős osztálya óriásplakáton köszönt el osztályfőnökétől, Pozsgai Esztertől.

A hatalmas molinón az alábbi felirat olvasható:

„Eszti néninek tisztelettel jelentjük. Az osztály létszáma 20, hiányozni fog! Köszönjük!”

A tanárnő a Facebookon köszönte meg a megható üzenetet: „Nekem van a legklasszabb osztályom! Köszönöm, nagyon-nagyon! Hajrá, Piarista 8. a!” – írta bejegyzésében Pozsgai tanárnő.

(Forrás: Röviden)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET: