Az aszalt szilva puffaszt vagy épphogy serkenti a bélműködést? És miért jó ezt tudnunk?
Nemrég egyik cikkünkben egy egészséges táplálkozásról szóló kvízt tölthettek ki olvasóink, ezt 2300-an meg is tették.
Az egészséges táplálkozásról sosem lehet eleget beszélni, illetve főleg tenni érte, hiszen a tudatos életmód fontos ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és megőrizzük az egészségünket. Ha odafigyelünk arra, mit eszünk, könnyebben tarthatjuk a súlyunkat, és kisebb eséllyel alakulnak ki nálunk olyan betegségek, mint a szívproblémák vagy a cukorbetegség. Ha pedig tisztában vagyunk az alapvető táplálkozási szabályokkal, könnyebben hozhatunk az egészségünkre nézve jó döntéseket a mindennapokban.
Jöjjenek tehát a kvízünkben feltett kérdések közül azok, amelyekre kevésbé tudták a választ a kitöltők, de most adunk mellé némi magyarázatot is.
A többség tudta a helyes választ: kémiailag lebomlik. A sósav és a pepszin enzim kulcsszerepet játszanak a fehérjék bontásában a gyomorban. A sósav savas közeget biztosít, amely aktiválja a pepszint, és hozzájárul a fehérjék denaturálásához. A zsírok és a szénhidrátok emésztése csak részben történik a gyomorban, és a vékonybélben folytatódik és fejeződik be teljesen.
A telítetlen zsírok egészségesebbek a szív és az érrendszer szempontjából, javítják a koleszterinszintet, csökkentik a gyulladást és a krónikus betegségek kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget. Ezért ajánlott ezeket előnyben részesíteni a telített zsírokkal szemben egy kiegyensúlyozott étrend részeként. A telítetlen zsírok két fő csoportba sorolhatók: egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok, mindkettő hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez.
Más diófélék, mint például a mandula és a kesudió, szintén jó forrásai ennek a zsírtípusnak, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Többszörösen telítetlen zsírok az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak.
Ezek a zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és hozzájárulnak az agy és a szív egészségéhez. Az Omega-6 zsírsavak bőségesen jelen vannak a szójaolajban, napraforgóolajban és a dióban. Fontos, hogy az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásban, mivel az Omega-6 túlzott fogyasztása gyulladásos folyamatokat okozhat.
Az epefolyadékot a máj termeli. A máj által termelt epe a májsejteken keresztül kerül az epehólyagba, ahol tárolódik és koncentrálódik, majd az epehólyagból az emésztés során ürül a vékonybélbe. Az epe fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében, mivel az epe-savak segítik a zsírok apró cseppekre bontását, amely folyamat megkönnyíti azok lebontását és felszívódását a vékonybélben.

A helyes válasz itt az aszalt szilva volt, nem pedig a bab, amit a válaszadók közül egész sokan gondoltak. Ugyan mindkettő rostban gazdag, de eltérő típusú rostokat és más anyagokat tartalmaznak, amelyek különböző módon hatnak az emésztőrendszerre. Az aszalt szilva azért segíti elő a bélmozgást, mert oldható rostokat, szorbitot és fenolos vegyületeket tartalmaz, ezek pedig mind hozzájárulnak a széklet lágyításához és a bél természetes működéséhez.
Az aszalt szilva mellett más ételek is hasonlóan serkenthetik a bélmozgást. Például a körte és az alma is oldható rostokban és természetes cukrokban gazdag, amelyek szintén segíthetnek a széklet lágyításában és a bélmozgás serkentésében. Emellett a lenmag is hatékony lehet, mivel oldhatatlan rostokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztés egészséges működését.
Bár a kvíz kitöltői közül sokan úgy vélték, hogy a gyomor alsó részén lévő izmok renyhesége nem vezet puffadáshoz, valójában a romlott étel elfogyasztásának nincs köze hozzá, mivel azt általában a bélben felgyülemlett gázok okozzák. A romlott étel fogyasztása többnyire baktériumfertőzést vagy ételmérgezést idéz elő, amely olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás vagy hasmenés.
Többen arra tippeltek, hogy a kamillavirágzat és borsmentalevél segítségével tud a bélrendszer ellazulni, de a helyes válasz a vérehulló fecskefű és a keserű tatárvirág volt. Mindkét növény hatóanyagai közvetlenül befolyásolják a simaizmok működését, görcsoldó és emésztést segítő hatásúak.
A keserű tatárvirág különösen jó hatással van az emésztőrendszer mozgásaira. Kivonata tónusfokozó hatással van a renyhe izmokra, például a gyomor alsó, a táplálék továbbításáért felelős részén. Ennek köszönhetően segít enyhíteni a teltségérzetet.
Mindkét gyógynövény kivonata megtalálható az Iberogast cseppekben is, amelyek segítenek enyhíteni az emésztési panaszokat.

Amit viszont a kitöltők 98%-a tudott, hogy az Iberogast cseppek pont ezeknek a tüneteknek az enyhítésében segíthet.
Az Iberogast egy emésztést segítő gyógyszer, amiben 9 gyógynövény hatásai érvényesülnek. Ezek a gyógynövények egymás hatását erősítve, egyidőben képesek csökkenteni a hasi fájdalmat, a teltségérzetet és a puffadást.
Az Iberogast belsőleges oldatos cseppek vény nélkül kapható gyógyszer. Forgalmazza: Bayer Hungária Kft., 1117 Budapest, Dombóvári út 26. CH-20241007-74