KÖZÖSSÉG

Dührohamot kapott, tört és zúzott a kisfiú, de az anyukája nem tudott haragudni rá

Egyedül neveli. Leírta, hogyan kezelte gyermeke viselkedését.

Link másolása

A Love What Matters nevű Facebook-oldalon osztottak meg egy szomorú, de egyben megható történetet arról, hogyan kezelte egy édesanya fia dühkitörését.

Az odaadó anyuka posztját, mint százezren lájkolták, és rengetegen osztották meg.

A teljes poszt magyarul:

"Múlt szerdán ez a látvány fogadott az előszobában:34

Törött. Éles. Alattomos.

Ilyen volt az előszobám. A fiam csinálta.

Néha, illetve valójában gyakran helyrehozhatatlanul összetörnek dolgok. És ilyenkor az embernek elakad a lélegzete... azon nyomban.

Nekem is elakadt a lélegzetem, amikor a fiam beviharzott a fürdőszobába, frusztráltan, dühösen, saját, számára fontos indokai által túlfűtve. Amikor úgy döntött, hogy BEVÁGJA a fürdőszobaajtót, a belső felére felszerelt, nehéz tükör kicsúszott a tartójából és a földre zuhant – millió TÖRÖTT szilánk maradt utána a padlón, amik visszatükrözték a délutáni fényt.

Nyugodt voltam. Felmértem a kárt, és vettem egy mély lélegzetet. Kiküldtem a kutyát, nehogy megvágja a lábát, a macskát pedig levittem az alagsorba.

Kimentem az udvarra, és éreztem, ahogy forró könnyek csorognak végig az arcomon. Hihetetlen, mennyire magányosnak érzi magát ilyen pillanatokban egy egyedülálló szülő. Rádöbbentem, micsoda ijedtséget és csalódottságot érzek. Tényleg csak úgy megtörtént? Bizony. Valóság volt.

És ahogy ott álltam és azon gondolkodtam, vajon ez az egész a jelleme épülésének a jele, meghallottam a sírását a fölöttem lévő ablakon át, a fürdőszobából.

Fájt a lelke. Erre aztán nem számított. Helló, Harag! Nem emlékszem, hogy behívtalak volna a házamba.

Ijedt.

Rémült.

Szégyenkezik.

Szorong.

Fél.

Mély lélegzet, #Anyaharcos. Mély lélegzet. Ennek a kicsiny, törékeny léleknek most van szüksége rád. Rád van a legnagyobb szüksége. A maximális részvétedre. A leggyengédebb, legerősebb anyai szeretetedre és megnyugtatásodra. Még több mély levegő. Gyerünk, Anya!

Rajta! Indulj! Most! Nyisd ki az ajtót, lábujjhegyen lépegess át az üvegszilánkokon, tudasd vele, hogy mész, nézz a törött fürdőszobaajtóra, nézz rá a zaklatottságtól vörös, könnytől nedves arcra, akit a világon a legjobban szeretsz. A hangja egyszerre csak elvékonyodik: „Anya, sose csinálok ilyet többé. ANNYIRA sajnálom!” Újabb könnyek. Újabb zokogás. Micsoda bizonytalanság azon az édes arcon!

Gyerünk, Anya! Menj oda! Indulj! Most! Vedd az öledbe! Igen, te is sírsz. A fenébe, ez kemény! Tartsd szorosan! Nézd, mennyire gyorsan gömbölyödik össze a karodban! Nézd, mennyire mohón várja a szeretetedet! A megnyugtatásodat. Nézd, mennyire kicsi még! Nézd csak, mennyire törékeny a lelke!

Szeretlek.

Biztonságban vagy.

Itt vagyok neked.

A legrosszabbon már túl vagyunk.

Értelek.

Itt vagyok.

Szeretlek.

Gyerünk, Anya! Mesélj neki a Haragról! Mondd el neki, mi a Düh! A Düh nagyon erős érzés. Jogod van haragudni. A Harag forrón izzik. Képes megtisztítani az embert. De pusztítani is tud. A fiam bólint. Érzi. Most találkozott a Haraggal.

Van jobb módja a nagy érzések kimutatásának.

Együtt dolgozunk majd rajta... holnap.

Itt vagyok, hogy segítsek.

Biztonságban vagy.

Sosem vagy egyedül a haragoddal.

Sosem vagy egyedül a félelmeiddel.

Itt vagyok. Együtt vagyunk.

Most pedig együtt összetakarítunk.

És összetakarítottuk a törött üvegcserepeket. Felsöpörtünk és felporszívóztunk. Nyugodt munka volt. Gondos munka. Óvatos munka.

Néha összetörnek dolgok. Néha mi törjük őket össze. Nem a törés számít, hanem a hogyanja és a miértje. Az számít, miként reagálunk erre az összetörtségre. Megöl minket? Beránt a szemrehányás és a büntetés spiráljába?

VAGY

Segít emlékezni, hogy szeressünk a lehető legmélyebben? Az együttérzés felé lök minket, átugorva azon, mi a „helyes” és mi a „helytelen”, a SZERETÉS felé.

Igen, SZERETÉS.

Gyerünk, Anya! Indulj! Most! Menj a gyermekedért! Tanítsd meg neki! Mutasd meg neki! Éld meg! SZERETÉSnek hívják. Indulj! Most!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Hatvan kutyát és a gazdáit is megmentette egy kiskutya Miskolcon
A törpe pincser időben felébresztette a gazdikat, így a menhelyen élő egyik állatnak sem lett baja.

Link másolása

Egy kutyamenhelyet üzemeltető miskolci házaspár arra ébredt kedd hajnalban, hogy lángol a kazánházuk – számol be az esetről az RTL. Az hogy nem történt nagyobb baj, kizárólag egyetlen dolgon múlott:

egyéves törpe pincser kutyájuk ugyanis éjjel felébresztette őket, így mire a tűzoltók kiértek, a férfinak sikerült elfojtania a lángokat.

„Te vagy a hősünk!” – dicsérte Minit, a kutyát a gazdája, Melinda.

„Hajnali kettőkor arra ébredtem, hogy a kiskutyánk bökdösi a fejemet, hogy keljek fel, és nézett a nappali felé. Először azt hittem, hogy csak nézelődik, de utána hallottam, hogy a kutyák kaparják az ajtót, akkor mentem hátra a kazánházhoz, hogy miért kaparnak” – mesélte a teljes történetet a csatorna Híradójának Zsebesi Béla, a kutya másik gazdája.

Télen a kutyák a kazánházban húzzák meg magukat éjszakára. Minden állatot sikerült időben kimenteni, a család szerint mindez Mininek köszönhető, aki félelmet nem ismerve a kutyamenhely lakóit is terelgette a tűz elől.

„Segített nekem terelni a többi kutyát, hogy az udvarra kerüljenek, de akkor már akkora füst volt az egész házban, hogy semmit nem lehetett látni. Csak őt láttam, hogy jön-megy, tehát abszolút nem ijedt meg, nem pánikolt be, hanem mint egy igazi tűzoltó, jött és segített”

– tette hozzá Zsebesi-Lengyel Melinda. „Mini szintén mentett kutya, a villamossínekről szedték össze néhány hónapja. Azóta túl van egy súlyos betegségen, sokáig hordták állatorvoshoz. Azóta a szobában lakik. Úgy érzem, mi kétszer megmentettük az ő életét, most ő mentette meg a miénket, illetve a társai életét” – mesélte a stábnak.

Mini, a hős pincser

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Napokkal azután halt meg álmában egy fiatal férj, hogy megtudta, gyereket vár a felesége
Öt évig voltak együtt, de csak szeptemberben házasodtak össze. A feleség augusztusra várja a közös gyereküket.

Link másolása

Szomorú posztban búcsúzik csütörtökön álmában elhunyt férjétől a Facebookon egy fiatal feleség, aki nemrég tudta meg, hogy anya lesz, írja a Daily Mail. A péntek reggeli posztban Shannen Rissel azt írja, hogy Connor volt élete szerelme, akivel éppen csak megtudták, hogy augusztusban gyerekük születik.

A bejegyzésből kiderül, hogy az ausztráliai Gorokonban élő pár 5 évig és 4 hónapig volt együtt, de csak tavaly szeptemberben házasodtak össze. Shannen szerint férje imádott a szabadban lenni, új dolgokat kipróbálni, ugyanakkor világ életében keményen dolgozott.

Ismerősei már létre is hoztak a fiatal özvegy számára egy közösségi gyűjtést. A befolyt összegből a temetési költségekhez szeretnének hozzájárulni, valamint a nyáron születő kisbaba felnevelésében is segítenének anyagilag. A gyűjtés során már 20 ezer ausztrál dollár (5 millió forint) gyűlt össze.

A teljes angol nyelvű posztot a tragédiáról itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
Hasonló balesetben vesztette el a férjét 16 évvel ezelőtt a lezuhant nepáli gép másodpilótája
A pilótanő férje tragikus halála után kezdte meg a pilótaképzést.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, szörnyű tragédia történt vasárnap: legalább 68 ember meghalt, amikor lezuhant egy repülő a nepáli Pokharában. A gép darabjaira tört, amikor földet ért, és ki is gyulladt.

A kétmotoros ATR 72 típusú repülő fedélzetén 72-en utaztak, köztük a négyfős személyzet, két gyerek és tíz külföldi állampolgár. Egyelőre még nem találtak meg mindenkit, így az áldozatok száma tovább növekedhet. Túlélőről még nem érkezett hír.

A beszámolók szerint nem élte túl a szerencsétlenséget a gép másodpilótája, Anju Khatiwada. A Yeti Airlines légitársaság közleménye szerint

a nő 16 évvel ezelőtt szintén egy repülőbalesetben veszítette el pilóta férjét. Az özvegy a tragédia után kezdte meg a pilótaképzést a férje életbiztosításából.

Anju Khatiwada korábban a Katmandu és Pokhara közötti útvonalon repült, a tragédiába torkolló úton pedig a kapitánnyal volt a pilótafülkében. A kapitány holtteste már előkerült és azonosították is - írja a Unilad.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy pontosan miért zuhant le a repülő. A földről készült felvételeken az látszik, hogy egyszercsak megbillen, ahogy egyre lejjebb ér. Szemtanúk szerint a gép egyik fele egy domboldalnak ütközhetett, a másik pedig a Seti-folyó szurdokába zuhant.

A helyiek úgy látták, hogy a repülő "remegni kezdett", majd folyamatosan ide-oda mozgott, mielőtt lezuhant.

A gép fekete doboza és a pilótafülke adatszolgáltatója sértetlen maradt, így a hatóságok abban reménykednek, hogy ezekből kiderülhet, mi is történt a baleset előtti pillanatokban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Tíz éven keresztül titokban fizette rászoruló emberek gyógyszereit egy amerikai férfi
Minden hónapban 100 dollárt vitt be a helyi patikába. A pénzből olyan embereknek vettek gyógyszert, akiknek nem volt biztosításuk.
Fotó: Tania Nix/Facebook - szmo.hu
2023. január 21.


Link másolása

Amikor 2012-ben az amerikai Alabama államban élő Hody Childress megtudta, hogy a lakóhelyének, Geraldine-nak egyes lakói nem tudják kifizetni a gyógyszereiket, megegyezett a helyi patika tulajdonosával, Brooke Walkerrel. Az amerikai légierő veteránja 100 dollárt (36 ezer forint) adott Walkernek, majd egy hónappal később újabb százat, hogy azoknak segítsen, akiknek nem telik gyógyszerre - írja az Insider.

Walker a helyi WVTM13 nevű csatornának adott interjúban számolt be a történekről.

"El ne áruld senkinek, honnan van a pénz. Mondd azt, hogy Isten áldása!"

- kérte a férfi.

A nő egy borítékban gyűjtötte a pénzt, az évek során több ezer dollár gyűlt össze. Legalább két olyan betegnek vett belőle gyógyszert, akiknek nem volt biztosításuk.

"Minden egyes hónapban besétált a gyógyszertárba, és átadott 100 dollárt. Megtartottam a szavamat, nem mondtam el senkinek, a családomnak sem" - mondta Walker. Ez 10 éven keresztül ment így, de 2022-ben Childress túl gyenge lett ahhoz, hogy bemenjen a patikába. Krónikus légúti megbetegedésben szenvedett.

A férfi 2023. január 1-jén halt meg, csak ezután árulta el Walker a titkot, amin mindenki megdöbbent. A lányának, Tania Nixnek is csak hetekkel a halála előtt mondta el.

"Elmesélte, hogy minden hónap elsején 100 dollárt visz be a patikába, és hogy nem akarta, hogy bárki is tudjon róla. Csak segíteni akart rajtuk"

- nyilatkozta a lány.

Azóta a család és a barátok vállalták, hogy tovább folytatják a hagyományt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: