KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Autista fiatalok rajzai is díszítik a Vörös Rébék című musical-ballada látványvilágát

Az alkotásokat a tatai Szent Gellért Autista Lakóotthon lakói készítették.

Link másolása

Arany János születésének 200. évfordulójára született Pesty-Nagy Katalin szívéből és tollából, valamint Derzsi György lelkéből a Vörös Rébék című musical-ballada. A darabot november 5-én mutatják be Budapesten, a Papp László Sportarénában Homonnay Zsolt, Pásztor Ádám, Kecskés Tímea, Turek Miklós és Bucsi Annamária főszereplésével. A látványvilág főszereplői azonban igazán különleges emberek, a tatai Szent Gellért Autista Lakóotthon lakói.

A vetítésben látható grafikai elemeket Palástiné Viczena Katalin vezetésével spektrumzavaros fiatalok készítették, így ez a darab a gazdag képi világ segítségével ad lehetőséget az érzelmi gazdagság bemutatására.

"Az alkotás folyamata Arany sorai, a valóság és az autizmus világa közötti sajátos utazás volt számunkra. Ismertem valamennyi fiatal motívumkészletét és a foglalkozások közbeni érzéseiket is láthattam. Tudni, ismerni, ráhangolódni ezekre a pillanatokra, valamint a megfelelő eszközök biztosítása volt csak a dolgom. Biztonságot nyújtani egy ember számára az alkotás folyamatában, elfogadni a nehézkesen induló vonalak kuszaságát vagy épp a precízen, pontosan ismétlődő falevelek csodás rendjét, ennyi a lényeg.

Tetten érni azt a belső, múlandó pillanatot, ami a papírra varázsol valami egyedit"

- mondta Palástiné Viczena Katalin.

A Vörös Rébék, Arany János késői balladái közül a legeredetibb. A musical ballada, szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, és bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét megtagadni, mégis szolgál egyfajta történeti magyarázattal, és olyan kérdéseket vet fel, amelyekre minden nap keressük a választ, az élet, az erkölcs, a felelősség és a változás eredendő kétségeit feszegetve.

A darab rajzainak készítését folyamatos, speciális, egyénre szabott fejlesztések előzték meg.

Az autizmus spektrum kifejezés értelmezésekor a hangsúly az egyedi, egyéni csak a fiatalra jellemző tulajdonságok alapos ismeretére kell, hogy kerüljön. A rajzok, alkotások megszületésekor is ez volt a kiinduló pont.

"Tudni, hogy a részletek Tamásnak többet jelentenek, mint maga az egész. Segíteni Mónikának könyöke támasztásával, hogy a madarak szárnyra kaphassanak. Együtt gondolkodni, hogy a Rébék formája, jelképezze az embert és a szárnyaló lelket is, nos valahogy így készültek ezek a rajzok. Támaszkodni tudtam a fiatalok saját élményeire, a házra, ahol élnek, a templomra, ahol imát mondanak. Ám a kezdetekről sem szabad megfeledkezni, mert a történet ott kezdődött, hogy

kaptunk egy lehetőséget, volt akik elhitték, hogy képesek autizmussal együtt élő fiatalok is élményt nyújtani a nézők számára"

- tette hozzá Palástiné Viczena Katalin.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Videón, ahogy kimentik a korcsolyázót Tihanynál, aki alatt beszakadt a jég
Bergmann Ernő nem érzi hősies cselekedetnek a hétfőn történteket, inkább csak kötelességnek. A cukrász egy szánkó kötelével mentette ki a bajba jutott korcsolyázót.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. január 28.


Link másolása

Videóra vették, ahogy kimentenek egy korcsolyázó nőt Tihanynál, aki alatt beszakadt a jég, írja a LikeBalaton.hu. A Belső-tónál korcsolyázó nőt egy szánkó kötelének segítségével húzta ki egy balatonfüredi cukrászda tulajdonosa.

A tónak egy részén meleg források vannak, ahol általában vékonyabb a jég, és hamar felolvad – mondta a lapnak Bergmann Ernő, aki még hétfőn épp ezeket a területeket figyelte, amikor észrevette, hogy egy nő derékig szakadt a jégbe.

„Nem igazán gondolkodtam. Szerencsére volt nálam kötél, mert egy szánkón húztam gyerekeket a jégen. A hölgy meg tudott kapaszkodni, elég erős volt, hogy tartsa magát, így biztonságos távolságból ki tudtam húzni. Mivel nem régóta volt a vízben, és csak derékig volt elmerülve, még aktívan tudott mozogni. Évekkel ezelőtt egy barátom elmesélte, hogy a szeme láttára szakadt be két gyerek, és hárman ki tudták menteni őket minden segédeszköz nélkül. Erre emlékeztem. Illetve minél messzebb vagyunk a léktől, valószínűleg annál vastagabb a jég. Minél nagyobb felületen oszlik el a tömeg, annál kevésbé terheljük a felületet. Ezért hasra fekve, óvatosan közelítettem meg a hölgyet, és biztonságos távolságból tudtam a kötelet átdobni neki. Ha sokkos állapotba kerül, vagy jobban átfagy, nehezebb lett volna. Szerencsére bátor és higgadt maradt” – mondta a hét elején történtekről a cukrász, aki nem érzi hősies cselekedetnek a mentést, hanem inkább csak kötelességnek.

A mentésről készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Iványi Gábor egyháza végre tud bért fizetni: több mint 1,2 milliárd forintnyi felajánlást kaptak
Az adófizetők egyszázalékos jövedelemadó-felajánlásából jött ez az összeg, ami jóval több, mint a korábbi években megszokott volt.

Link másolása

Sokan adtak pénzt Iványi Gáboréknak az egyházi egyszázalékos jövedelemadó-felajánlásból - írja a 444.hu.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) most kapta meg a 2022-es adóévre vonatkozó támogatást az állami kiegészítéssel együtt. Így

73 418 adófizető mintegy 718 millió forintos támogatást adott a MET-nek, a felajánlók magas számának köszönhetően pedig további 516 milliós állami kiegészítéshez is jutottak.

Ez az összeg a korábbi évekhez viszonyítva közel 50 százalékkal több.

A pénz jól jött a MET-nek, ahol az utóbbi időben már bért sem tudtak fizetni, ezért többen felmondtak, és vidéki iskolákat is kénytelenek voltak bezárni.

A közleményük szerint most "Az 1,234 milliárd forint jelentős részét ígéretünk szerint az elmaradt munkabérek pótlólagos rendezésére fordítjuk. Az utalások adminisztratív feldolgozása már megkezdődött, elindultak a lépcsőzetes kifizetések a jelenlegi és a volt munkatársaknak is".

Azt még hozzátették:

„Ha az elmúlt félévben hozzájutottunk volna a törvény szerint járó állami normatív támogatáshoz, ezt az összeget nem elmaradt bérekre, hanem fejlesztésekre, felújításokra, béremelésre, tartozásaink rendezésére, felzárkóztatásra költhetnénk”.

Bíznak azonban abban, hogy a jövőben újra hozzájuthatnak a normatív támogatásokhoz, „amelynek rendszeres beérkezése továbbra is nélkülözhetetlen a biztonságos működéshez".

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Alkut kötött a balesetet szenvedett, síró gyerekekkel a tűzoltó, egy életre szóló élmény lett belőle
Pár nappal később a tűzoltók beváltották ígéretüket, így Márk ellátogatott a tűzoltóságra, de ne ment üres kézzel.
Fotó: Dabas HTP - szmo.hu
2024. február 18.


Link másolása

Megható történetet osztott meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán. Egy baleset miatt riasztották a tűzoltókat, ám a helyszínen az okozott károk mellett két megszeppent kisfiút is találtak. A helyzetet végül Király Zoltán tűzoltó őrmester remekül oldotta meg a megbízott rajparancsnok kódexe szerint. Mint írják:

"...mit tesz a beavatkozás irányítója, ha éppen a ház falába csapódott autó okozta károkat akarja felszámolni, de a balesetben riadt, síró gyerekek is szereplőkké váltak?

Hát… természetesen megvigasztalja őket. Aztán alkut köt velük. Vagy fordítva. Előbb az üzlet, aztán a nyereség".

A baleset Dabason történt február 10-én. Két autó ütközött össze, az egyik fel is borult, és a kerítést átszakítva egy ház falába csapódott. Közben azonban egy gázvezetéket is elszakított, amelyből ömleni kezdett a gáz. A balesetet szenvedett autóban gyerekek is voltak, akik megijedtek és sírni kezdtek.

A kiérkező Király Zoltán tűzoltó őrmester volt a szolgálatparancsnok, ő irányította a mentési munkálatokat, de emellett a gyerekekkel is foglalkozott.

"Az egyik autó kis utasai eleinte nagyon féltek, aztán… Azt az egyezséget kötötték, hogy ha a gyerekek nem sírnak és bátrak lesznek, hagyják magukat megvizsgálni, akkor ellátogathatnak a tűzoltóság legtitkosabb helyiségeibe is. A biznisz nagyon bejött a kicsiknek, úgy váltak el egymástól, hogy mind a két gyermek tűzoltó lesz".

Nem sokkal később egy szolgálati napon "egyikük, Márk a szüleivel meglátogatta a tűzoltókat, akik nagyon finom tortát és egy rajzot, valamint kedves mosolyt kaptak tőle. A testvére, Marci nem tudott eljönni, mert időközben lebetegedett.

Márk kipróbálhatta a tűzoltó autót, megnézte a felszereléseket, és lepacsizott a hőseivel. Márk, te is hős vagy, ugye tudod?" - írták a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Jákob Zoltán szegényeken, rászorulókon segítő TikTok oldalt indított, az első családhoz a milliárdos személyesen ment el
A milliárdosnak és Petinek az édesapa őszintén elmondta, hogy számos betegsége miatt nehezen élnek, és lányának nem tudnak új szemüveget venni, ezért szigszalaggal rögzítették. A két segítő erre is talált megoldást.

Link másolása

A Peti segít népszerű TikTok-csatornán nemrég jelentette be Peti, hogy eddigi munkája mellett egy új csatorna indításában is résztvesz. Mégpedig Jákob Zoltán milliárdossal közösen. Az új csatorna el is indult, ahol azt ígérik:

"A Jákob Alapítvány mostantól még több családhoz juthat el. És természetesen még sokkal több dolgot mutatunk meg az alapítvány életéből".

VIDEÓ: Peti segít - a nagy bejelentés

@petisegit Ez a csatorna sem lesz elhanyagolva, mostantól 2x annyi családhoz juthatunk el veletek és Zolival! Kövessétek mind két csatornát!@Jákob Alapítvány @Jákob Zoli #petisegit #segitség #szeretet #jakobalapitvany ♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Majd az első családsegítő útra Jákob Zoltán is elkísérte Petit, mert ő is szerette volna látni a támogatásra szoruló apát és gyerekeit. Az apa elárulta, hogy kétszeres szervátültetett. Az idén 50 éves férfinek már sztrókja és számos betegsége volt.

Elmondása szerint havi 130 ezer forintjuk van, és a különféle támogatásoknak köszönhetően tudnak csak megélni. A két gyereke ugyan azt mondta, hogy megvan mindenük, de az apa elárulta, hogy lányának szemüveg kéne, amit nekik nehéz előteremteni, ezért jelenleg szigszalaggal rögzítették, hogy hordani tudja.

Szemüveg, konyhai felszerelés, élelmiszer, ezek jól jönnének - szedte össze a milliárdos a család szükségleteit. Végül Petivel közösen elmentek beszerezni mindezt és átadták a családnak.

VIDEÓ: A családnál tett látogatásról

@jakobalapitvany A Jákob Alapítvány mostantól még több családhoz juthat el. És természetesen még sokkal több dolgot mutatunk meg az alapítvány életéből. @Jákob Zoli @Peti #jakobalapitvany #szeretet#segítség#segítségkérés#jakobzoli ♬ eredeti hang - Jákob Alapítvány

A videóhoz számos hozzászólás érkezett:

- Hálásak vagyunk, nagyon szépen, szívből köszönünk mindent, amit hoztatok!

- Bár minden milliárdos ilyen lenne! Csodaszép világban élnénk!

- Ilyenkor adok hálát az Istennek, hogy nehezen, de “gond” nélkül élek. Remek emberek vagytok és kitartást a családnak. Egyszer minden jóra fordul.

- Zoli ember maradt! rengeteg videón láttam már hogy két lábbal a földön maradt! Minden tiszteletem!

- Jó ég mik vannak! Apukától meg lehet tanulni az életszeretetet! Isten szeme rajta van!

- Követendő példa lehetne Zoli azoknak akik megtehetnék, hogy segítsenek az ilyen embereknek! Peti te egy csodálatos ember vagy!

- Dejó, és látni hogy igazán megérdemlik. A többi ismert ember is mutathatna ilyen példát.

Link másolása
KÖVESS MINKET: