News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

24 órán keresztül sodródott az óceánban egy nyugdíjas férfi a tongai szökőár miatt, de túlélte

Egy éjszakán át lebegett a vízben egyedül, majd kiúszott egy szigetre. Végül a fővárosba is sikerült eljutnia, ahol egy autós megmentette.

Link másolása

hirdetés

Egy nyugdíjas férfinek az elsők között sikerült kimenekülni Tongából, miután egy napig sodródott a szökőár okozta víztömeggel - írja a Guardian.

Az óceániai Polinéziában lévő szigetországban múlt szombaton kitört a vízalatti Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán, ennek következtében szökőár árasztotta el a szigeteket. A természeti katasztrófa miatt Tonga és a világ többi része között megszakadt mindenféle kapcsolat, mivel az internet és a telefonszolgáltatások is leálltak.

Lisala Folau otthon festegetett, amikor megtudta, hogy cunami közeledik. A bátyja és az unokahúga siettek a segítségére, pont amikor lecsapott a szökőár. Miután az egyik hullám elmosta a nappalit, átmentek a ház egy másik részébe, ott érte őket a következő hullám, amely Folau becslése szerint hatméteres lehetett.

A fogyatékkal élő férfi menekülését nagyban nehezítette, hogy alig tud menni, és ha nagy nehezen sikerül is párat lépnie, szerinte még egy kisbaba is gyorsabban halad nála. Szerencsére sikerült a nyugatról érkező első hullámokat átvészelniük úgy, hogy a ház keleti végében húzódtak meg. Ezután Folau és az unokahúga felmásztak egy fára, míg a férfi bátyja elment segítségért.

hirdetés

Amikor azt látták, hogy csitul a cunami, lemásztak a fáról, de éppen akkor jött egy nagyobb hullám. Mivel nem volt mibe kapaszkodniuk, a tengerbe sodródtak.

Csak lebegtek és kiabáltak egymásnak, mert a sötétségben nem látták egymást - ekkor ugyanis már este 7 körül járt az idő. Egy idő után a férfi már nem hallotta unokahúga kiabálását, de meghallotta a fia hangját. Azonban úgy döntött, hogy nem válaszol neki, mert tudta, hogy akkor meg akarja menteni őt, és nem szerette volna, ha miatta kockáztatja az életét.

Ezért csak lebegett tovább a tengerben, és azt remélte, hogy majd talál egy fatörzset, amibe belekapaszkodhat. A családja pedig ennek köszönhetően rábukkanhat a holttestére, ha esetleg nem éli túl.

Vasárnap reggel aztán felcsillant a remény, hogy megmenekülhet, amikor meglátott egy rendőrhajót. De hiába integetett nekik, nem vették észre. Ezután úgy döntött, hogy megpróbál maga kijutni a vízből, és célba vette Polo'a szigetét. Délelőtt 10 óra körül indult el abba az irányba és végül este 6-ra partra is ért. Ott azonban hiába kiáltozott segítségért, senkit nem talált. Ekkor az unokahúgán járt az esze, akivel együtt sodródtak a tengerbe. Míg a férfinak sikerült partra jutni, fogalma sem volt, hogy a lánnyal mi történt. De gondolt a cukorbeteg lánytestvérére és a legfiatalabb lányára is, akinek szívproblémái vannak, miattuk is életben akart maradni.

A következő célja az volt, hogy eljusson Tonga fővárosába, Nuku’alofába. Este 9 körül már egy aszfaltozott közút végéhez ért, amikor egy arra járó autós felvette és elvitte a saját otthonába.

A nyugdíjas férfi így végül sikeresen megmenekült, azt azonban nem lehet tudni, mi történt az unokahúgával és a fiával. Egyelőre csak három ember halálát erősítették meg a cunami kapcsán, és egyikük sem Atata szigetén élt, ahol a férfi családja lakott.

Lisala Folau elképesztő történetét egy másik fia, Talivakaola Folau osztotta meg a Facebookon:

"Ezt a történetet sosem fogom elfelejteni. Amikor a családommal beszéltem, potyogni kezdtek a könnyeim, miközben apámra gondoltam, aki átúszta az óceánt, miután lecsapott a cunami. Fáj a szívem, ha elképzelem, hogy sós vizet nyeltél apám, de te egy nagyon erős akaratú ember vagy".

A férfi csodálatra méltó megmenekülése ezután elterjedt a közösségi médiában, végül ő maga mesélte el egy tongai rádiónak, hogyan sikerült életben maradnia.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
Nem volt elég pénze a kasszánál egy anyukának, egy másik vásárló önzetlenül kisegítette
A pénztárosnak is előre szólt a nő, hogy 50 fontig szkennelje be a termékeket, különben nem tud fizetni.

Link másolása

hirdetés

Egy vadidegen segítette ki a kasszánál azt az angol nőt, akinek nem volt elég pénze a heti nagybevásárlásra, írja a Daily Mail. Francesca Jay-nek csak 50 fontja (23 ezer forint) volt, de úgy számolt, hogy ez is elég lesz.

A kétgyerekes anyuka nem esett pánikba, mivel hasonló nagyságrendre szokott kijönni a heti vásárlás. Mindenesetre amikor a kasszához ért, szólt a pénztárosnak, hogy 50 fontig olvassa be a termékeket, különben nem tud majd fizetni.

A számla gyorsan elérte a megszabott összeget, ezért kérte a kasszást, hogy fejezze be a termékek szkennelését. Ekkor még hátravolt többek között a kenyér, a zöldségek és a jégkrém a gyerekeknek, akik emiatt nagyon fancsali képet vágtak.

A kínos jelent szemtanúja volt egy nő, aki a szomszéd pénztárnál fizetett épp. Odalépett és felajánlotta, hogy kifizeti a fennmaradó részt. Francesca Jay többször is megkérdezte a nagylelkű asszonyt, hogy biztos-e a döntésében, aki biztosította szándékáról, majd a számlához hozzácsapat a még szükséges 6 fontot (2800 forint).

hirdetés

A kétgyerekes anyuka saját bevallása szerint nehezen jön ki a pénzéből az utóbbi időben, mivel őt is érinti a megélhetési válság. Az ismeretlen nő nagylelkűsége ugyanakkor visszaadta az emberekbe vetett hitét, és nagyon örült a semmiből jött segítségnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
Állásajánlatokkal bombázzák a férfit, aki 27 év alatt egyetlen munkanapot sem hagyott ki a Burger Kingnél
Csak egyetlen dolog miatt adná fel a jelenlegi munkáját az 54 éves férfi, de az nem egy másik étterem vagy a több pénz.

Link másolása

hirdetés

Elhalmozzák állásajánlatokkal azt az 54 éves amerikai férfit, aki 27 éve egyetlen napot sem hiányzott a munkából, írja a TMZ. Kevin Ford a közel három évtized alatt táppénzre és szabadságra sem ment, minden egyes alkalommal megjelent a Las Vegas-i Burger Kingben, ahol dolgozik.

A hihetetlen munkabírású férfit akkor kapta fel az internet, amikor évfordulója alkalmából egy mozijeggyel, egy Starbucks-bögrével, két-két tollal és kulcstartóval, egy zacskó chips-szel, némi cukorkával és nyakba akasztható szalagokkal köszönte meg a főnöke a munkáját. A mások által megalázónak vélt ajándékcsomagnak Ford saját bevallása szerint nagyon örült.

@thekeep777 He's Worked for the Company for Almost 3 Decades and Has Never Called Out!!!?‍???? #Grateful #Dads #FathersDay #Loyalty #Honor #WorkersUnite #Rewards #Thankful #NorrinRadd777 #theKeep777 ♬ Slide (feat. Frank Ocean & Migos) - Calvin Harris

A munka hősét később meghívták az NBC Today című műsorába is, ahol elmondta: nagyon pozitív személyiségnek tartja magát, aki minden apróságnak örül, így boldog volt az apróságokat tartalmazó ajándékcsomaggal is.

A rendkívül lojális férfit időközben több cég is megkereste, hogy szerződjön hozzájuk. Még egy charlestoni vendéglő is megkereste, ahol a menedzser komoly megtiszteltetésnek venné, ha Forddal dolgozhatna. Kevin ennek ellenére úgy gondolja, hogy nem akar váltani, jól érzi magát a reptéri Burger Kingben. Egyetlen dolog miatt adná csak fel jelenlegi pályáját: ha egyszer zenész lehetne.

Miután a férfiról készült videó elterjedt az interneten, közösségi gyűjtést indítottak Ford részére. Eddig 162 ezer dollárt (61 millió forint) dobtak össze a férfinak, aki azért megjegyezte, hogy a mozijegy miatt kicsit csalódott volt: nem két, hanem csak egy jegyet kapott, ráadásul azt hitte, hogy a borítékban pénzjutalom lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
A nászútján halt meg egy nő, miután kiesett egy golfkocsiból
Az újdonsült férje vezette a járművet, amiből kiesett a feleség.

Link másolása

hirdetés

A 30 éves Robbie Morgan Sydneyben házasodott össze a kedvesével, a 29 éves Marinával – írja a LADbible. Ezután Hamilton Islandre mentek nászútra, ahol szörnyű dolog történt.

Egy golfkocsival mentek, Robbie vezetett, és épp egy U-kanyart próbált bevenni. Rosszul mérte fel a helyzetet, a kocsi felborult, Marina pedig kiesett, ami miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett. Többen a segítségére siettek, köztük szolgálaton kívüli mentősök is.

Fél órán keresztül próbálták újraéleszteni, de nem sikerült megmenteni az életét.

A rendőrség is megszólalt az ügyben, elmondták, hogy egy tragikus balesetről van szó, amely kapcsán megállapították, hogy Robbie nem fogyasztott alkoholt és drogot sem. Hozzátette, hogy valószínűleg nem volt vezetési tapasztalata golfkocsival, ez okozhatta a borulást.

"Marina egy édes, fiatal és független nő volt, mindenki szerette, aki ismerte"

– nyilatkozta sírva Mark, Marina testvére. Robbie is megszólalt a temetésen, elmondta, hogy nem tudja elmondani, mennyi szomorúság van a szívében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Szinte mindene tönkrement a hétfős családnak, mert folyamatosan beázott a házuk, most lakásra gyűjtenek
Most egy szükséglakásban laknak, de nyár végén onnan is költözniük kell. A házukba már nem mehetnek vissza, mert életveszélyessé vált.

Link másolása

hirdetés

Lakásra gyűjt az Anyák az Anyákért Alapítvány egy hétfős családnak. A család 2009-ben költözött egy kis házba, akkor még albérletben éltek ott. 2011-ben aztán egy alapítvány segítségével megvették a házat.

Később viszont kiderült, hogy a vályog házacskának nincs alapja, folyton beáztak.

"Amikor nagyon esett az eső, arra lettünk figyelmesek, hogy csöpög a falból, a mennyezetből a víz. Mindig tettünk oda egy lavórt...utána meg tudtuk csináltatni a tetőt, de nem tudom, mitől rogyott meg"

- mesélte az édesanya egy 2021 októberében készült riportban.

Már mindene tönkrement a családnak, bedohosodtak a szekrénybe a ruhák, minden penészes lett. Az összes ágyneműt ki kellett dobni, aztán már a bútorokat is. Majd már az áramot sem használhatták a vizes falak miatt, melyek olyan szinten voltak nedvesek, hogy szó szerint folyt a falból a víz.

Tavaly novemberre szinte teljes egészében lakhatatlanná vált a ház, de nem volt hová menniük, így maradtak a házban amíg nem sikerült egy szükséglakást szerezni nekik. Most viszont segítségre van szükségük, mert augusztus 31-ig maradhatnak a szükséglakásban.

hirdetés
A kis házba már nem költözhetnek vissza, mert azóta bebizonyosodott, hogy helyrehozhatatlan. Statikailag életveszélyes, bármikor összedőlhet. Így most lakásra gyűjtenek: legalább 4,9 millióra van szükség, hogy azon a környéken ahol élnek, egy olyan lakást vehessenek, amiben életük végéig élhetnek, és a gyerekeiket biztonságban nevelhessék.

A kislányok kitűnő tanulók, és sorra nyerik a sportversenyeket. A körülöttük élőket most úgy szeretnék támogatni a lányok, hogy felkínálták az érmeiket eladásra.

"Mi is szegények vagyunk, anya is segíti a többi családot. Mi így szeretnénk segíteni. Amit kapunk az érmekért, azt anya segítségével szétosztjuk a rászorulók között. Így a gyerekeknek jut egy kis csokira való is"

- mondják.

Ha te is segítenél a családnak, így teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

Ha külföldről utalnál:

SWIFT: HBWEHUHB

IBAN: HU 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Csak ne essen2


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: