News here
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

24 órán keresztül sodródott az óceánban egy nyugdíjas férfi a tongai szökőár miatt, de túlélte

Egy éjszakán át lebegett a vízben egyedül, majd kiúszott egy szigetre. Végül a fővárosba is sikerült eljutnia, ahol egy autós megmentette.

Link másolása

hirdetés

Egy nyugdíjas férfinek az elsők között sikerült kimenekülni Tongából, miután egy napig sodródott a szökőár okozta víztömeggel - írja a Guardian.

Az óceániai Polinéziában lévő szigetországban múlt szombaton kitört a vízalatti Hunga Tonga Hunga Ha’apai vulkán, ennek következtében szökőár árasztotta el a szigeteket. A természeti katasztrófa miatt Tonga és a világ többi része között megszakadt mindenféle kapcsolat, mivel az internet és a telefonszolgáltatások is leálltak.

Lisala Folau otthon festegetett, amikor megtudta, hogy cunami közeledik. A bátyja és az unokahúga siettek a segítségére, pont amikor lecsapott a szökőár. Miután az egyik hullám elmosta a nappalit, átmentek a ház egy másik részébe, ott érte őket a következő hullám, amely Folau becslése szerint hatméteres lehetett.

A fogyatékkal élő férfi menekülését nagyban nehezítette, hogy alig tud menni, és ha nagy nehezen sikerül is párat lépnie, szerinte még egy kisbaba is gyorsabban halad nála. Szerencsére sikerült a nyugatról érkező első hullámokat átvészelniük úgy, hogy a ház keleti végében húzódtak meg. Ezután Folau és az unokahúga felmásztak egy fára, míg a férfi bátyja elment segítségért.

hirdetés

Amikor azt látták, hogy csitul a cunami, lemásztak a fáról, de éppen akkor jött egy nagyobb hullám. Mivel nem volt mibe kapaszkodniuk, a tengerbe sodródtak.

Csak lebegtek és kiabáltak egymásnak, mert a sötétségben nem látták egymást - ekkor ugyanis már este 7 körül járt az idő. Egy idő után a férfi már nem hallotta unokahúga kiabálását, de meghallotta a fia hangját. Azonban úgy döntött, hogy nem válaszol neki, mert tudta, hogy akkor meg akarja menteni őt, és nem szerette volna, ha miatta kockáztatja az életét.

Ezért csak lebegett tovább a tengerben, és azt remélte, hogy majd talál egy fatörzset, amibe belekapaszkodhat. A családja pedig ennek köszönhetően rábukkanhat a holttestére, ha esetleg nem éli túl.

Vasárnap reggel aztán felcsillant a remény, hogy megmenekülhet, amikor meglátott egy rendőrhajót. De hiába integetett nekik, nem vették észre. Ezután úgy döntött, hogy megpróbál maga kijutni a vízből, és célba vette Polo'a szigetét. Délelőtt 10 óra körül indult el abba az irányba és végül este 6-ra partra is ért. Ott azonban hiába kiáltozott segítségért, senkit nem talált. Ekkor az unokahúgán járt az esze, akivel együtt sodródtak a tengerbe. Míg a férfinak sikerült partra jutni, fogalma sem volt, hogy a lánnyal mi történt. De gondolt a cukorbeteg lánytestvérére és a legfiatalabb lányára is, akinek szívproblémái vannak, miattuk is életben akart maradni.

A következő célja az volt, hogy eljusson Tonga fővárosába, Nuku’alofába. Este 9 körül már egy aszfaltozott közút végéhez ért, amikor egy arra járó autós felvette és elvitte a saját otthonába.

A nyugdíjas férfi így végül sikeresen megmenekült, azt azonban nem lehet tudni, mi történt az unokahúgával és a fiával. Egyelőre csak három ember halálát erősítették meg a cunami kapcsán, és egyikük sem Atata szigetén élt, ahol a férfi családja lakott.

Lisala Folau elképesztő történetét egy másik fia, Talivakaola Folau osztotta meg a Facebookon:

"Ezt a történetet sosem fogom elfelejteni. Amikor a családommal beszéltem, potyogni kezdtek a könnyeim, miközben apámra gondoltam, aki átúszta az óceánt, miután lecsapott a cunami. Fáj a szívem, ha elképzelem, hogy sós vizet nyeltél apám, de te egy nagyon erős akaratú ember vagy".

A férfi csodálatra méltó megmenekülése ezután elterjedt a közösségi médiában, végül ő maga mesélte el egy tongai rádiónak, hogyan sikerült életben maradnia.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Sosem látott vihar pusztított Kaposváron: 5 millió forintos gyorssegítséget ajánlott fel az Ökumenikus Segélyszervezet
„Példátlan természeti csapás érte városunkat. Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, épületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős” – írta a polgármester.

Link másolása

hirdetés

Május 25-én, szerda kora este sosem látott erősségű vihar pusztított Kaposváron. A jégverés során dió, sőt néhol ököl nagyságú jégdarabok nagyszámú épületben és autóban okoztak jelentős károkat. A viharos erősségű szél fákat csavart ki, háztetőket bontott meg. A hirtelen leszakadt hatalmas mennyiségű csapadék autókban és épületekben is komoly károkat okozott.

Az első helyszíni jelentések szerint a példátlan vihar okozta károk a több milliárdos nagyságrendet is elérhetik.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a katasztrófát követő órákban 5 millió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlott fel, helyi intézménye a szervezet humanitárius szakértőivel megerősítve pedig megkezdi a segítségnyújtást.

A Segélyszervezet honlapján, illetve a 11705008-20464565 számlaszámán „Kaposvár” cél megjelöléssel országos adománygyűjtést indított a károsultak támogatására.

Szita Károly, Szekszárd polgármestere a közösségi oldalán azt írta:

"Példátlan természeti csapás érte városunkat. A károk felmérése javában zajlik, a hibák elhárítását megkezdtük, minden erőnkkel dolgozunk! Dió nagyságú, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek Kaposvárra. A brutális erősségű szél városszerte fákat csavart ki, a levert levélzet pedig teljesen elfedte a csatornarácsokat. Köz- és magánépületeink ablakai betörtek, rengeteg autó megsérült. A kár jelentős.

Személyi sérülésről - hála Istennek - egyelőre nem tudunk. Kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon magára, a káreseményeket pedig mielőbb jelentse a biztosítójának!"

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
„Megmentette a kisfiam életét!” - sírva mondott köszönetet az óvónőnek az 5 éves Dávid anyukája
A délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel láza nem volt, ezért az óvónő azonnal az allergia elleni szer beadása mellett döntött.

Link másolása

hirdetés

Egy ötéves kisfiú allergiás rohamot kapott az óvodában, az óvónő menette meg az életét. Az édesanya az RTL Híradónak sírva mondta el, hogy soha nem fogja ezt tudni ezt igazán megköszönni neki.

Az eset péntek délután egy újpesti óvodában történt. Senki nem tudott róla, hogy a kisfiú bármire is allergiás lenne. Szerencsére az óvodában volt adrenalin injekció és a pedagógusokat felkészítették a használatára is. Így még a mentők kiérkezése előtt beadták a kisfiúnak az injekciót.

Az óvónőnek az tűnt fel, az a délutáni alvás után a gyerek arca be volt dagadva és az egész teste piros volt, még a szeme fehérje is. Mivel nem volt a kicsi lázas, így azonnal az Epipen nevű injekciót beadása mellett döntött. Közben hívták a mentőket, és értesítették Dávid anyukáját.

Győrfi Pál elmondta, hogy a kiérkező mentők stabil állapotban találták a kisfiút, de az allergiás tünetek miatt kórházba szállították.

A rohamot nem tudni mi okozta, anyja szerint Dáviddal korábban nem történt hasonló.

hirdetés
"Az óvónéninek nem tudok elég hálás lenni, igazából megmentette a kisfiamnak az életét, nem fogom tudni neki ezt megköszönni soha rendesen, úgyhogy ha ő nincs nem tudom mi történhetett volna"

- mondta.

A kerület polgármestere szerint a pedagógusok képzésével a tragédiák megelőzhetők. Az adrenalin injekciókat azután kezdte beszerezni a negyedik kerületi iskolákba és óvodákba az önkormányzat, hogy januárban egy hétéves kisfiú meghalt anafilaxiás sokk miatt, miután mogyoró tartalmú tortát evett.

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület azt szeretné elérni, hogy országszerte kötelező legyen minden köznevelési intézményben ilyen adrenalin injekciót tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától azt közölték: minden olyan szakmai ajánlást megvizsgálnak, ami hozzájárul az oktatási intézményekben a gyermekek biztonságosabb neveléséhez.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
„Még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé” – Összetört a balesetben meghalt kenus édesanyja
„Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni” - ígérte Csanki Márk fiatalabb testvére, aki szintén kenuzik.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, autóbalesetben meghalt Csanki Márk szegedi kenus. Az ifjúsági és U23-as korosztályban világbajnoki ezüstérmes Csanki a Szegedi Vízisport Egyesület sportolója volt. Az M5-ös 36-os kilométerszelvényénél egy román kamion egyelőre ismeretlen okból megállt, ekkor hátulról nekiütközött egy kisteherautó, majd az árokba sodródott. Mögötte egy személyautó érkezett, amelynek 19 éves sofőrje - aki Márk sporttársa és barátnője is - az ütközés elkerülése érdekében balra rántotta a kormányt, és a szalagkorlátnak csapódott. A baleset következtében Csanki Márk a helyszínen meghalt, a jármű vezetőjét életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A kisteherautó 21 éves vezetője szintén kórházba került könnyű sérüléssel.

Márk édesanyja a Blikknek elmondta, hogy a tragédiáról Márk barátnőjének szülei értesítették őket.

"Nem ez az élet rendje, felfoghatatlan, hogy egy anya elveszíti a gyermekét"

- mondta a megtört anya, aki arról is beszélt, hogy fiának barátnője még válságos állapotban van, de már nem altatják. Ugyanakkor nem árulták még el neki, hogy barátja meghalt.

Az elhunyt kenus a családjával élt Szegeden. Két testvérét is mélyen megrázta Márk halála. Öccse, aki szintén kenus azt mondta:

hirdetés
"Ezentúl minden megmérettetésen érte fogok küzdeni. Szombaton még elindultam egy versenyen Győrben, de képtelen voltam végigmenni a 18 kilométeres távon. Előtte hajnali három óta csak sírtam, és ez teljesen kimerített".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés
Karácsony Gergely ajándékot adott Dominiknak, aki segített megmenteni a Margit hídról leugrani készülő fiút
A beszélgetésük során az is kiderült, hogy a 22 éves Dominik éppen albérletet keres, így a főpolgármester is beszállt, hogy segítsen lakást találni a fiúnak.

Link másolása

hirdetés

Múlt szerdán egy fiatal fiú akarta a Dunába vetni magát a Margit hídról. A rendőröknek az utolsó pillanatban sikerült visszarántaniuk, ebben pedig egy civil férfi is a segítségükre volt.

Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzésében azt írta, már aznap kereste telefonon Fináncz Dominikot, „hogy megköszönjem helytállását, tegnap pedig a városvezetés nevében egy csekély ajándékkal háláltam meg hőstettét”.

A főpolgármester hozzátette: beszélgetésük során a férfi – aki egyébként a csókakői polgárőrség tagja – elmondta, hogy éppen albérletet keres.

„Úgyhogy, aki szívesen kiadná egy megbízható, életmentő fiatalembernek az egy- vagy másfél szobás lakását, ahová kutyát is lehet vinni, az írjon itt a Facebook-oldalamon egy üzenetet és továbbítom neki”

– írta Karácsony, és hozzátette, Fináncz Dominik „példát mutatott emberségből mindannyiunk számára”.

hirdetés
Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: