KÉK HÍREK

Videón, ahogy zacskóban viszik a korrupciós pénzt egy nagy, uniós pénzek lenyúlására szakosodott hálózat tagjai

25 milliárd forintnyi pályázati támogatást zsíroztak le, most 54 ember ellen emelt vádat az ügyészség. Egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, és milliós összegért cserébe elintézte, hogy nyerjen az adott pályázat.
K. A. - szmo.hu
2024. február 12.


Link másolása

Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat 54 ember ellen a Központi Nyomozó Főügyészség „korrupció útján” szerzett pályázati támogatások ügyében - derül ki az ügyészség közleményéből.

Mint írják, az ügyben 108 európai uniós forrásból finanszírozott - főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt - pályázat, valamint további 8 hazai forrású - az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott - pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel.

„A rendszer lényege szerint ezen személy, az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását”

- írták.

Az ügyészség több mint 300 pályázatot vizsgált meg, 50 helyszínen tartott kutatást és 600-nál is több bűnjelet foglalt le. Az ügyben 100 ezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett, a vádirat pedig közel 400 oldalas.

A vádiratában a főügyészség a 12 hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltást, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabását indítványozta.

Emellett a hivatalos személyeket érintően az ügyészség indítványozta mintegy 1 milliárd forint korrupcióból származó vagyon elkobzását is. Az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

via MTI

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Halálos ítéletet küldtek Orbán Viktornak, bíróság előtt kell felelniük
A csoport tagjai azok a szülők is, akiknek kisgyerekét korábban elvették a hatóságok, amiért nem voltak hajlandók anyakönyveztetni és beoltani.

Link másolása

Halálos ítélettel fenyegette meg Orbán Viktort egy szélsőséges csoport, ami miatt most bíróság elé kellett állniuk – írta meg a Telex.

Az ügy hetedrendű vádlottja, H. Á. a mai kihallgatáson azt mondta, a PI-körnek nem voltak politikai céljai, nem akarták megdönteni az alkotmányos rendet. A férfi, és felesége, B. I. korábban azzal lettek ismertek a médiában, hogy a hatóságok 2020-ban elvették tőlük kisgyereküket, akit nem voltak hajlandóak anyakönyveztetni és beoltatni sem. Végül 2021-ben kaphatták vissza a kicsit.

H. Á. hivatkozott egy orvos ismerősére is, aki azt mondta a házaspárnak, hogy a zsidóknak nem kell beoltatniuk magukat: „Mondjátok, hogy zsidók vagytok, mert a zsidók nem oltakoznak!”

H. Á. és férje még 2019 októberében kerültek közel Posta Imréhez, aki többek között olyan elméletekkel hívta fel magára a figyelmet, hogy a magyar hatóságok nem tekinthetőek legitimnek, mert Magyarország jó ideje nem önálló állam, hanem egy 2004 óta New York-ban bejegyzett cég.

A hétfői bírósági tárgyaláson az egyik vádlott azt mondta:ű

„Orbán Viktor nyugodtan mondhatja, hogy haljon meg bárki, de amíg nem jelenti föl őt valaki, nincs belőle ügy”.

A szélsőséges szervezet korábban 33 közéleti szereplő, köztük Orbán Viktor miniszterelnök megölésére hívták fel követőiket. Az ügy tárgyalása április 24-én folytatódik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
„A végsőkig harcolok a halott lányom igazáért” – újra nyomoznak a fiatal nő ügyében, akit zuhanyzás közben ért halálos áramütés
Kétszer is megszüntették a 27 éves nő halála miatt indult büntetőeljárást, ám most másodszor is újraindították azt. Az áldozat édesanyja is megszólalt.

Link másolása

Nemrég másodszor is megszüntettek, majd újraindították a büntetőeljárást, ami egy 27 éves nő halála miatt indult – írja a Blikk. Tóth Katalint tavaly februárban szülei házában érte halálos áramütés, zuhanyzás közben.

A nyomozást megszüntető határozatban az áll, hogy az igazságügyi műszaki szakértő szerint a beázott előszoba miatt történhetett tragédia. Tóth édesanyja, Szoboszlai Katalin ezzel nem ért egyet:

„Amikor hivatalból cserélték a villanyórát a ház előtt, ugyan kötelességük lett volna, de véleményem szerint nem vizsgálták meg kellőképpen, nem ellenőrizték, hogy a földelés nem volt jó, megszakadt”

– magyarázta a Blikknek Szoboszlai, aki a történtek óta képtelen tovább élni a saját házában. Nemrég jócskán áron alul megszabadult az ingatlanjától, és inkább egy albérletben húzza meg magát, noha azt nem sokkal a baleset előtt milliókért újították fel. Azt mondta a lapnak az egyre húzódó ügyről:

„A végsőkig harcolok a halott lányom igazáért”.

A család egyik jogi képviselője szerint készült egy szakértői véleménykiegészítés, ami egyértelműen megnevezte a felelősöket: a szakembereket, akik az árambekötést végezték, illetve azt, aki az ellenőrzést elmulasztotta.

A szerencsétlenül járt nő a férjével élt, akivel három hónappal a halála előtt házasodtak össze. Egy családi vállalkozásban dolgoztak együtt, közösen tervezték a jövőt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Facebookon kereste egy kétéves kisfiú szüleit a rendőrség, egy kismotoron találtak rá a szombathelyi forgalomban
A lengén öltözött gyerek egy forgalmas közút külső sávjában „motorozott”, ott figyelt fel rá egy arra autózó.

Link másolása

Megszökött otthonról egy kisfiú, és Szombathely legforgalmasabb útján hajtotta a kismotorját szombaton kora este, a Zanati út külső sávjában – számol be a Nyugat.hu.

Rendhagyó módon a Facebookon kért segítséget a Vas Vármegyei Rendőr Főkapitányság az internetezőktől szombaton 19:24-kor. Így próbálták megtalálni az életveszélyes helyen „motorozó” fiút.

Akciójuk sikerrel járt, a gyerek egyik hozzátartozója a Facebookon látta meg a kisfiú fotóját és azonnal jelentkeztek a rendőrségen.

A 112Pressnek nyilatkozott az a férfi, aki megtalálta a gyereket. Kaposvári Ákos elmondása szerint a szombathelyi a Zanati úton tartott a belváros irányába, amikor az aluljáróban, a négysávos út külső sávjában meglátta a lábbal hajtható biciklin vele egy irányba haladó, egyedül közlekedő, lengén öltözött kisfiút.

„Sok autó elhaladt a gyerek mellett, én pedig úgy ítéltem meg, hogy veszélyben volt. Kitettem a vészvillogót és megálltam, hogy megkérdezzem, mit csinál ott. Több közlekedő dudált, amiért akadályoztam a forgalmat, egy férfi pedig kikiabált, hogy "Mi a k... anyádat csinálsz?" Szerintem láthatták, hogy egy gyerek is van az úttesten”

– nyilatkozta a férfi.

„Nem sokkal később egy barátom is megállt, illetve érkezett egy idősebb hölgy, aki levette a kabátját és ráterítette a vacogó kisfiúra, akin póló volt és zoknicipő. Amikor kérdeztük, akkor elmondta, hogy egyedül van és nem tudta megnevezni a szüleit, vagy hogy ők hol vannak.”

A rendőrség később megtalálta a hozzátartozókat, és a nem az időjárási viszonyoknak megfelelően felöltözött fiút biztonságban hazavitték.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

A Rovatból
Brutális balesetek Budapesten: felborult és keresztbeálló autók miatt áll a város
A Hegyalja úton késnek az autóbuszok, de a Belvárosban is hatalmas a torlódás.

Link másolása

Több baleset is történt a fővárosban a Hegyalja út-Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca útvonalán, amelyek miatt lassabban halad a forgalom és az autóbuszok is késéssel közlekednek – olvasható a BKK közleményében.

Azt is írják, hogy

nem sokkal később ugyancsak baleset történt az Erzsébet hídon, illetve a Hegyalja úton a Sánc utcánál, ahol két személygépkocsi karambolozott egy jelzőlámpát is kidöntve.

Erről a Metropol közölt fotókat.

A Kossuth Lajos utcában és a Hegyalja úton a műszaki mentés ideje alatt csak egy sáv járható, az érintett BKK-járatok, vagyis az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 107-es, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 133E autóbuszok pedig mintegy 15 perces késéssel közlekednek. A 178-as autóbusz terelve jár, nem érinti a Naphegy tér megállót.

Erről pedig a Telexen lehet képeket nézegetni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: