Véső és kalapács is kellett az első konzervek felnyitásához
1858 előtt a konzerválásra szánt élelmiszereket üvegekbe, vagy agyagkorsókba rakták és csatos üvegtetővel vagy parafadugóval zárták, de a benne lévő dolog így nem állt el sokáig.
1858-ban egy John Landis Mason nevű New Jersey-i bádogos feltalált egy olyan fémdobozt, amelyen kerek, recés nyílás volt és ebbe illeszkedett egy szintén recés fémdugó, amelyet gumigyűrű vett körül. Ez biztosította a doboz hermetikus zárását. Mason szabadalmaztatta találmányát és az amerikaiak még ma is sokszor „Mason’s jam”-nek nevezik konzervdobozukat – írja a La Stampa
Európában azonban korábban megtalálták a hosszú konzerválás módját: 1800-ban Bonaparte Napóleon 12 ezer frankos díjat ajánlott fel annak, aki feltalálja a tartós konzerválás módját. Nicolas Appert szakács és cukrász az 1806-os Francia Ipari Termékek Kiállításán bemutatta manufaktúrájának üvegben tartósított gyümölcsét és zöldségét, de nem nyert velük díjat. 1810-ben azonban a belügyminisztérium művészeti és ipari hivatala, felismerve Appert találmányának érdemeit, felajánlotta neki a 12 ezer frankot, azzal a feltétellel, hogy hozza nyilvánosságra eljárása titkát.

Appert elfogadta és még abban az évben kiadott egy könyvet Állati és növényi anyagok konzerválásának művészete címmel. A művet annak idején 200 példányban nyomtatták ki. A módszer lényege az volt, hogy Appert sok kísérlet után már 1802-ben rájött, hogy a romlékony élelmiszerek konzerválódnak, ha üvegbe zárják és utána forró vízbe rakják. Forró vízben tartásuk ideje típusuk szerint változik. A meleg ugyanis megszüntette, vagy legalább meghosszabbította a bomlást előidéző folyamatokat.
Az Appert-ház a Párizs melletti Massy-ban volt az első konzervgyár a világon, évekkel korábban, mint ahogy Louis Pasteur rájött, hogy a hő elpusztítja a baktériumokat.
Miután szabadalmaztatta módszerét, Appert elkezdett mindenféle eledelt konzerválni. Kész ételek tartósítása is az ő nevéhez fűződik. Mivel a francia bádog abban az időben rossz minőségű volt, konzervjeit sötét színű üvegekbe rajta, és parafadugóval zárta le őket. Ezután az üvegeket védővászonnal fogta körül, vízbe tette és addig forralta, míg tartalma megfőtt. Módszere gyorsan terjedt.

1810-ben azonban Peter Durand francia származású brit kereskedő már a dobozos változatot találta fel. 1814-ben a Brit Királyi Tengerészet már ilyen dobozokban kapta a zöldséglevest és a húst, ami nem kis feladatot rótt az állományra, mivel kezdetben a fémdobozokat csak vésővel és kalapáccsal lehetett felnyitni. Olaszországban Francesco Cirio alapította meg 1856-ban Torinóban konzervgyárát, amely először zöldborsó-dobozokat készített, majd 1875-ben megindította a paradicsom ipari feldolgozását. A Cirio paradicsomkonzerv (a hámozott paradicsomtól a püréig) ma is fogalom a nemzetközi élelmiszer-kereskedelemben.
