News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Orbán Viktorral és Palvin Barbarával is hirdettek kriptovalutát internetes csalók

Nagyon nehéz ellenük felvenni a harcot, de a Direkt36 most feltárja a csalásokat, és a lehetséges megoldásokat.
Fotó: Lars_Nissen / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. december 03.


Link másolása

hirdetés

Egyre kifinomultabb rendszereket használnak azok a csalók, akik gyors meggazdagodást kínáló kamu híroldalak segítségével cserkészik be az áldozataikat. A hirdetések sokszor átjutnak a Google és a Facebook szűrőin is - írja a Direkt36, ami most egy nemzetközi együttműködés keretében több százezer álhír feldolgozásában vesz részt, és többek között kiberbiztonsági szakember segítségével tárta fel az online csalások mögött álló, fejlett és olajozott gépezet működését.

Az online befektetési csalók hírnek álcázott reklámjaiban már Orbán Viktor is kriptovaluta-befektetést népszerűsít, ezzel a címmel: „Orbán Viktor bemutat egy rendszert, ami segít, hogy a koronavírus ne érintse a magyar gazdaságot”. Az év eleje óta sokasodtak meg a hasonló álhírek magyar nyelven is, akaratán kívül kriptovalutát reklámozott bennük például Karácsony Gergely főpolgármester, Csányi Sándor OTP-elnök és Palvin Barbara modell.

A lap megszólaltatott egy olyan forrást, aki egy Izraelben működő call center, emberek lehúzásáért felelős munkatársa volt, és egy fiatal magyar férfit is, aki 12 millió forintot fizetett be és veszített el. A tényfeltáró oldal újságírója ezen kívül maga is regisztrált egy Karácsony Gergely főpolgármesterrel népszerűsített regisztrációs oldalon, hogy aztán sorozatban kapja a hívásokat az agresszív, gyors meggazdagodást ígérő „ügyfélkapcsolati menedzserektől”.

Az ilyen típusú átveréseket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 250 eurós csalásoknak nevezi, mert a csalók telefonon veszik rá áldozataikat, hogy előbb egy 250 eurós kezdő részletet, majd akár teljes megtakarításaikat is befizessék a gyors meggazdagodás reményében. Előbb nagy nyereséget ígérnek, még több befizetést követelnek, végül eltűnnek az ügyfeleik pénzével.

Az ilyen típusú csalásoknak több ezer áldozata van a világ több tucat országában, és mivel a fordítóprogramok egyre fejlettebbek és így az idegen nyelvű kommunikáció egyszerűbb, egyre több károsult magyar. Mivel az elmúlt egy-másfél évben annyira megszaporodtak a magyar károsultaktól érkező feljelentések, hogy az NNI kiberbűnözéssel foglalkozó nyomozói kezdtek dolgozni az ügyön – írja a Direkt36.

hirdetés

Az álhíreket a legtöbbször hirdetésként terjesztik a Google és a Facebook felületein. A Google szerint évente kamuoldalak tízmillióit kapcsolják le, de a csalók folyamatosan fejlesztik a módszereiket, így képtelenség végleg útját állni ezeknek az átveréseknek. A csalók többek között keresőszavakhoz kapcsolódó hirdetéseket helyeznek el a Google felületein, amely így minden egyes kattintás után bevételhez jut, ezek nagyságrendje dollármilliós. A Facebook esetében elsősorban kamu oldalak tömeges létrehozásával tudnak a lebukást elkerülve hirdetni a csalók.

A hirdetések előállításával és az ügyfelek átverésével más-más bűnözői csoportok foglalkoznak, akik összedolgoznak. Sőt, a marketing világában ismert módszereket átvéve még regisztrációs oldalakat is működtetnek (olyan neveken, mint Bitcoin Revolution vagy Bitcoin Loophole), amelyek az ügyfelek adatait gyűjtik össze, majd azokat eladják a lehúzásra szakosodott call centereknek. Egy-egy fizető ügyfél adatai akár több mint 1000 dollárt is érhetnek ezen a feketepiacon.

A Direkt36 teljes oknyomozó cikkét EZEN A LINKEN tudod elolvasni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Busztragédia: 12 halottja van a horvátországi balesetnek, Magyarország felől jött a lengyel busz
A busz lengyel rendszámmal közlekedett, Varsó közeléből indult és zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Medugorjébe.
MTI - szmo.hu
2022. augusztus 06.


Link másolása

hirdetés

Lesodródott az autópályáról, majd a falnak ütközött egy busz szombaton hajnalban Horvátországban, a balesetben tizenkét ember meghalt és legalább negyvenen megsérültek - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az eset a Zágrábtól a magyar határig vezető sztrádán történt az észak horvátországi Varasd (Varazdin) közelében, a Brenznicki Hum és Komin közti autópálya-szakaszon.

Amíg a tűzoltók és a mentők a helyszínen dolgoztak, leállították a forgalmat az autópályán, jelenleg egy sávban lehet közlekedni.

A belügyminiszter elmondta: a busz lengyel rendszámmal közlekedett, Varsó közeléből indult és zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Medugorjébe. A buszon nem voltak gyerekek. A sérülteket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházba szállították - tette hozzá.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Esküvőjük napján, a vendégek szeme láttára ölte meg a feleségét egy orosz férfi, mert szerinte megcsalta
A felesége holttestét később egy szakadékba dobta.

Link másolása

hirdetés

18 év börtönre ítéltek egy orosz férfit, miután halálra verte újdonsült feleségét az elborzadt vendégek szeme láttára – írja a Mirror.

A 25 éves Sztyepan Dolgik azzal indokolta a tettét, hogy azt hitte, a nő megcsalta őt. Az esküvő közben támadt neki, és halálra verte a vendégek előtt, akik nem akadályozták meg az incidenst, de értesítették a rendőrséget.

Kirill Petrusin főnyomozó elmondta:

„A [férfi a] ház előtt ütlegelni és rugdosni kezdte a nőt. Megragadta a hajánál fogva, megütötte, kilökte az utcára, ahol ütlegelte a testét és a fejét”.

Hozzátette: a férj az egyik vendégre lett féltékeny, azt állította, a felesége megcsalta vele.

A 36 éves Okszana Poludentszeva holttestét később egy szakadékba dobta.

hirdetés

A férfit már korábban elítélték gyilkosságért, a feleségével a börtönben ismerkedtek meg. A rendőröknek elismerte a tettét.

A családon belüli erőszak komoly problémát jelent Oroszországban is. Csak 2018-ban például több mint ötezer nőt öltek meg bántalmazóik.

Nem könnyíti a bántalmazott nők helyzetét, hogy Oroszország 2017-ben dekriminalizálta az elsőfokú családon belüli erőszakot, ami azt jelenti, hogy minden olyan eset, amely nem végződik kórházban, nem bűncselekménynek minősül, csak közigazgatási szabálysértésnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője tavaly decemberben azt mondta: „Úgy véljük, hogy a jelenlegi jogszabályok minden szükséges eszközt biztosítanak e gonoszság elleni küzdelemhez, és a bűnüldöző szervek erőfeszítéseket tesznek.” „Természetesen előfordulnak szerencsétlen és tragikus esetek” – tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Meghalt egy nevelőszülőkhöz került 3 éves kisfiú, édesanyja tudni akarja, mi történt vele
Az anya nem kapott hivatalos tájékoztatást fia halálának előzményeiről. A rendőrség testi sértés miatt indított büntetőeljárást.

Link másolása

hirdetés

Azért küzd egy ötgyermekes anya, hogy megtudja, hogyan halhatott meg három éves kisfia, akiről nevelőszülők gondoskodtak - írja a Blikk.

Nagy Lászlóné Vivien nevelőintézetben nőtt fel, mindig is tudta, hogy szeretne gyerekeket. Született is öt gyermeke, akiket elmondása szerint a legjobb tudása szerint nevelt. Februárban azonban elvették őket tőle, mert - mint mondta - "állítólag nem voltak megfelelőek a körülmények". A gyerekek különböző nevelőszülőkhöz kerültek, de az anya amikor csak tudta, látogatta őket. Közben pedig a párjával azon dolgozott, hogy visszakaphassa a gyerekeit.

A hároméves Józsika egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településre került. Az anya azt hitte, jó dolga van a fiának az ideiglenes családnál, a férfi, akivel beszélt, "normálisnak tűnt". Aztán július végén kapott egy "kurta-furcsa" telefonhívást, amikor is egy gyámügyes nő tájékoztatta, hogy Józsika kórházba került.

"Mint az őrült csomagoltam, riasztottam a páromat és az apámat, indultunk Debrecenbe a klinikára. Az a látvány, ami ott fogadott, szavakkal leírhatatlan. A kicsikém testéből csövek lógtak ki, látszott, hogy már csak pislákol benne az élet. A doktornő nagyon kedves volt, látszott, hogy mindent megpróbál, de még ez is kevés volt. Aztán július 28-án örökre elaludt. Azóta nem térek magamhoz. Én azt hittem biztonságban van a nevelőszülőknél, erre ilyen tragédia történik. Mit tettek a nevelőszülők, hogy meghalt a kisfiam?"

- tette fel a kérdést a Blikknek nyilatkozva.

A kisgyerek halálának előzményeit Vivien mozaikokból, szófoszlányokból, odavetett félmondatokból próbálja összeszedni. Úgy tudja, Józsika július 13-án elesett egy kismotorral a nevelőszülőknél, két napra rá pedig elájult, epilepsziás rohama volt. A mentők 40 percig küzdöttek az életéért, és miután újraélesztették, helikopterrel Debrecenbe szállították. Az anya azóta sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy pontosan mi történt, pedig szerinte joga van ahhoz, hogy tudja az igazságot.

hirdetés
"Nagyon szeretném visszakapni a gyerekeimet, hiszen látható, nincsenek biztonságban. Hiába nem ott vannak a többiek, ahol ő élt, ki tudja mi történik velük? Egyedül a rendőrségtől kaptam tájékoztatást, hogy nyomoznak az ügyben, senki mástól"

- mondta.

A Blikk megkeresésére a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt közölte, testi sértés miatt indítottak büntetőeljárást, szakértők bevonásával vizsgálják az esetet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megöltek egy 32 éves magyar nőt és 15 éves lányát Bécsben
A nő 49 éves tunéziai élettársa szökésben van, a rendőrség gyanúsítottként kezeli.
Fotó: Hedy Erni / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 06.


Link másolása

hirdetés

Holtan találtak egy 32 éves magyar nőt és 15 éves lányát Bécsben pénteken – írja a Der Standard. Az áldozatokat egy vagy két nappal korábban gyilkolhatták meg.

A rendőrség jelenleg felderíti a pontos körülményeket és a lehetséges okokat. A boncolás során az már kiderült, hogy a nő és a lány halálával kapcsolatban egyértelmű az idegenkezűség. A hatóságok megállapították, hogy az anyát megfojtották.

Csütörtökön a nő két, hét- és kilencéves kisfia egyedül jelent meg egy orvosi vizsgálaton, ekkor kezdték el keresni édesanyjukat. A két holttestet a lakásuk egy bezárt szobájának ágyát találták meg.

A nő 49 éves tunéziai élettársa szökésben van, nagy erőkkel keresi a rendőrség.

Őt jelenleg gyanúsítottként kezelik. A fiúgyerekek elmondása szerint a férfi már nem volt otthon, mire ők felkeltek. Irina Steirer a bécsi rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a büntetlen előéletű élettársat a lakásán nem találták, a rendőrség így hajtóvadászatot rendelt el ellene.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: