News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Orbán Viktorral és Palvin Barbarával is hirdettek kriptovalutát internetes csalók

Nagyon nehéz ellenük felvenni a harcot, de a Direkt36 most feltárja a csalásokat, és a lehetséges megoldásokat.
Fotó: Lars_Nissen / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. december 03.


Link másolása

hirdetés

Egyre kifinomultabb rendszereket használnak azok a csalók, akik gyors meggazdagodást kínáló kamu híroldalak segítségével cserkészik be az áldozataikat. A hirdetések sokszor átjutnak a Google és a Facebook szűrőin is - írja a Direkt36, ami most egy nemzetközi együttműködés keretében több százezer álhír feldolgozásában vesz részt, és többek között kiberbiztonsági szakember segítségével tárta fel az online csalások mögött álló, fejlett és olajozott gépezet működését.

Az online befektetési csalók hírnek álcázott reklámjaiban már Orbán Viktor is kriptovaluta-befektetést népszerűsít, ezzel a címmel: „Orbán Viktor bemutat egy rendszert, ami segít, hogy a koronavírus ne érintse a magyar gazdaságot”. Az év eleje óta sokasodtak meg a hasonló álhírek magyar nyelven is, akaratán kívül kriptovalutát reklámozott bennük például Karácsony Gergely főpolgármester, Csányi Sándor OTP-elnök és Palvin Barbara modell.

A lap megszólaltatott egy olyan forrást, aki egy Izraelben működő call center, emberek lehúzásáért felelős munkatársa volt, és egy fiatal magyar férfit is, aki 12 millió forintot fizetett be és veszített el. A tényfeltáró oldal újságírója ezen kívül maga is regisztrált egy Karácsony Gergely főpolgármesterrel népszerűsített regisztrációs oldalon, hogy aztán sorozatban kapja a hívásokat az agresszív, gyors meggazdagodást ígérő „ügyfélkapcsolati menedzserektől”.

Az ilyen típusú átveréseket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 250 eurós csalásoknak nevezi, mert a csalók telefonon veszik rá áldozataikat, hogy előbb egy 250 eurós kezdő részletet, majd akár teljes megtakarításaikat is befizessék a gyors meggazdagodás reményében. Előbb nagy nyereséget ígérnek, még több befizetést követelnek, végül eltűnnek az ügyfeleik pénzével.

Az ilyen típusú csalásoknak több ezer áldozata van a világ több tucat országában, és mivel a fordítóprogramok egyre fejlettebbek és így az idegen nyelvű kommunikáció egyszerűbb, egyre több károsult magyar. Mivel az elmúlt egy-másfél évben annyira megszaporodtak a magyar károsultaktól érkező feljelentések, hogy az NNI kiberbűnözéssel foglalkozó nyomozói kezdtek dolgozni az ügyön – írja a Direkt36.

hirdetés

Az álhíreket a legtöbbször hirdetésként terjesztik a Google és a Facebook felületein. A Google szerint évente kamuoldalak tízmillióit kapcsolják le, de a csalók folyamatosan fejlesztik a módszereiket, így képtelenség végleg útját állni ezeknek az átveréseknek. A csalók többek között keresőszavakhoz kapcsolódó hirdetéseket helyeznek el a Google felületein, amely így minden egyes kattintás után bevételhez jut, ezek nagyságrendje dollármilliós. A Facebook esetében elsősorban kamu oldalak tömeges létrehozásával tudnak a lebukást elkerülve hirdetni a csalók.

A hirdetések előállításával és az ügyfelek átverésével más-más bűnözői csoportok foglalkoznak, akik összedolgoznak. Sőt, a marketing világában ismert módszereket átvéve még regisztrációs oldalakat is működtetnek (olyan neveken, mint Bitcoin Revolution vagy Bitcoin Loophole), amelyek az ügyfelek adatait gyűjtik össze, majd azokat eladják a lehúzásra szakosodott call centereknek. Egy-egy fizető ügyfél adatai akár több mint 1000 dollárt is érhetnek ezen a feketepiacon.

A Direkt36 teljes oknyomozó cikkét EZEN A LINKEN tudod elolvasni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

hirdetés

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

hirdetés

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

hirdetés

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: