KÉK HÍREK
A Rovatból

Nem vonják vissza a Cseppkő Gyermekotthon vezetőjének kitüntetését, akinek igazgatósága alatt haláleset és zaklatás is történhetett az otthonban

A vezetése alatt lévő intézményben egy jelentés szerint három gyerek is meghalt az elmúlt tíz évben, két lány válhatott prostitúció áldozatává, egy nevelő meg további két kislányt rendszeresen hazavitt magával, csókolózott velük és közösen fürödtek. A Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette fel még 2021-ben.


A Magyar Hang megkeresésére Kiss Ambrus főpolgármesterhelyettes azt mondta, azért nem vonják vissza a kitüntetést, mert

„ez nem olyan ügy, mint a bicskei, és méltatlan is lenne párhuzamot vonni. Nem az intézményvezető ellen volt vizsgálat vagy jogerős ítélet, hanem az egyik ott dolgozó ellen, ami végül bűncselekmény hiányában le is zárult 2011-ben.”

A kérdés előzménye, hogy a Népszava megszerezte a nevelőotthonban történt visszaélések nyomán történt vizsgálatok jegyzőkönyveit. Az intézményt már akkor is H. Krisztián vezette, amikor 2010. novemberében

egy felügyelet nélkül maradt, néhány hónappal korábban gondozásba vett három éves kisfiúra ráborult egy szekrény. Súlyos sérüléseket szenvedett, néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről. Ugyanebben a hónapban az otthon egyik 13 éves lakójának holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt.

Néhány hónappal később, 2011. január első hetében kiderült, hogy egy nevelő

rendszeresen hazavisz két, akkor 7 és 8 éves kislányt az otthonból.

Herczegről leírták, hogy a vizsgálatok során nem volt együttműködő. Más helyen azt írták róla, hogy „az igazgató nagyon ritkán keresi fel a csoportokat, ellenőrzési terve és naplója sincs, a csoportnaplók is rendkívül hiányosak, így követhetetlen egy-egy gyermek fejlődése, a dolgozói fluktuáció nagyon-nagy, a korábbi ellenőrzésen feltárt rossz szokások nem változtak számottevően, a haláleset ellenére is többször találkoztak felügyelet nélküli gyerekkel.” 2016-ban az OPCAT (kínzás elleni ENSZ-egyezmény) nemzeti megelőző mechanizmusa keretében ismét vizsgálódott az ombudsman az akkor már állami kezelésben lévő intézményben, ahol abban az időben 111 állami gondozott élt.

H. Krisztián a jelentés készítői szerint akkor sem volt együttműködő, a gyerekeket például „játszóterezni” vitték, hogy a szakemberek ne beszélhessenek velük. Azt is kifogásolták a vizsgálatot végzők, hogy a problémás gyerekeknek „büntető céllal” hoztak létre csoportot, gond volt a nagy dolgozói fluktuáció, a sok iskolai hiányzás is. A jelentés szerint 1-2 lánynövendék gyerekprostitúció áldozata lehetett, amit a nevelők nem jelentettek.

Azt írták a jelentésben, hogy „aggodalomra ad okot, hogy a munkatársak nem tudták megvédeni a gyermekeket az önmaguktól vagy kortársaiktól feléjük irányuló agressziótól”. Előfordult, hogy a verekedések vagy rongálások olyan mértéket öltöttek, hogy a rendőrség beavatkozására volt szükség. Az igazgató kifogásolta a jelentés megállapításait és az intézmény jó hírnevének megsértése miatt beperelte az ombudsmani hivatalt 3 millió forint sérelemdíjat és 1,5 millió forint kártérítést követelve. A Fővárosi Törvényszék első fokon azzal az indoklással utasította el a keresetet, hogy a „felperes a neki megfelelő tartalmú jelentés kikényszerítésére bírósági utat nem vehet igénybe”. Herczeg Krisztián fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla a Népszavának adott tájékoztatás szerint 2018-ban helyben hagyta az ítéletet.

Mindezek után a fideszes Láng Zsolt 2021-ben Herczeget Bárczy István díjra terjesztette fel, amit az akkor már ellenzéki vezetésű főváros meg is szavazott.

A tragédiákban érintett dolgozók elleni fegyelmi eljárást felfüggesztették a nyomozás elindítása miatt. „A kisfiú halála miatt négy dolgozó ellen emeltek vádat, első és másodfokon is felmentették őket, majd az ismételt ügyészi fellebbezésre tekintettel a nevelőtanárt 2015-ben 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, de ezt 2016-ban 1 év próbára bocsátásra enyhítették” – írta a Népszavának a Fővárosi Főügyészség.

A kislányokat zaklató nevelő esetében nem is indult fegyelmi, közös megegyezéssel távozhatott. A rendőrség végül „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást.

Ugyanezt a Bárczy István-díjat kapta meg a bicskei gyermekotthon pedofil vezetője is, is egy fideszes politikus, Bagdy Gábor, Tarlós István helyettese javasolta a díjra. A Népszava szerint Herczeg Krisztián is jó kapcsolatokat ápolhat a kormánypárttal, mivel jelenleg is elnökségi tagja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, amelynek elnöke az a Kardosné Gyurkó Katalin, aki a köztársasági elnök lemondása előtti utolsó napokban is kiállt ki a kegyelmi döntés mellett, persze azóta törölte ezt a bejegyzést a Facebook-oldaláról. Jelenleg Kardosné a Fidesz érdi polgármester-jelöltje.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Így úszta meg az aktus közben összeszurkált prostituált, hogy a nyárlőrinci focibíró őt is megölje
A vádlottat 2016 januárjában a Szegedi Ítélőtábla tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Az ítélőtábla szerint a társadalom védelme érdekében volt szükséges a legsúlyosabb büntetés kiszabása.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2024. június 22.Az rtl.hu idézte fel azt a bűnügyet, ami a 2000-es évek végén Nyárlőrincen történt. Az amatőr focibíró, É. József egyik áldozata, T. Krisztina halottnak tettette magát, majd amikor a támadó elhajtott, csuromvéresen besétált egy tanyára, és mindent elmesélt.

Hétköznapi rém

É. József adatlapja a mai napig megtalálható egy nyilvános játékvezetői adatbankban. Ez a tény hétköznapivá, hús-vér emberré teszi őt, annak ellenére, hogy jelenleg tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti.

A sorozatgyilkosok és szexuális motiváció

A lap emlékeztet rá, hogy sorozatgyilkosról akkor beszélhetünk, ha valaki három vagy több embert öl meg, és a gyilkosságok között érzelmi lenyugvási időszakok vannak. A szexuális motivációjú esetek külön kategóriát képeznek. Az ilyen elkövetők csak akkor hagyják abba, ha lebuknak, meghalnak, vagy megöregszenek. É. József esetében egy félresikerült támadás akadályozta meg, hogy sorozatgyilkossá váljon.

Krisztina életben maradt

Az Alföldet átszelő 44-es főút, illetve a Debrecen-Karcag útvonal térségében több prostituált is eltűnt vagy gyilkosság áldozata lett a kétezres évek végén. Ezekkel kapcsolatban felmerült, hogy esetleg egy sorozatgyilkos lehet a háttérben. T. Krisztina, az egyik áldozat, életben maradt, és kulcsszereplővé vált a nyomozás során.

Támadás a 44-es főúton

Augusztus 29-én délután Nyárlőrinc külterületén egy vérrel borított, összeszurkált nő jelent meg egy tanyán, és elmondta, hogy megtámadták. T. Krisztina életveszélyes sérülésekkel került kórházba. A rendőrségnek részletesen elmesélte, mi történt, és személyleírást adott az elkövetőről és annak autójáról. Ez vezetett É. József gyors elfogásához.

Anyakomplexus és gyilkosságok

É. József az élettársával és közös gyerekükkel élt Nyárlőrincen. Tápkeverőként és sofőrként dolgozott, de szabadidejében futball-játékvezetőként tevékenykedett. Gyermekkorában súlyos anyakomplexusa alakult ki, ami későbbi pszichoszexuális fejlődési zavaraiban is megmutatkozott. Letartóztatása után beismerte egy másik, addig felderítetlen gyilkosság elkövetését is, melynek áldozata Amália nevű prostituált volt.

Az emelővel agyonvert Amália

október 2-án délután Amália, egy 18 éves prostituált tűnt el a 44-es főút közelében. Holttestét hat nappal később találták meg, fejét szétverték. Két évig tartott a nyomozás, míg É. József beismerő vallomása segített a gyilkosság felderítésében. Amáliát a vádlott kocsija emelőjével verte agyon, ami döntő bizonyíték lett a bíróság előtt.

Tímea tragikus sorsa

T. Tímea, egy másik prostituált, a nyomozás során többször is tanúskodott, de 2012. november 3-án holtan találták. Bár halála előtt összeveszett a futtatójával, kiderült, hogy őt egy O. Frigyes nevű férfi ölte meg. É. József neve ebben az ügyben nem merült fel, mivel ekkor már letartóztatásban volt.

Megcáfolhatatlan bizonyítékok

É. József szexuális indítékból támadott meg nőket, de a Krisztina elleni támadásnál a nyereségvágy is szerepet játszott. Az ítélet szerint É. József elfogását megkönnyítette, hogy T. Krisztina életben maradt, és a nyomozás gyorsan megindulhatott. A DNS-vizsgálatok és a térfigyelő kamerák felvételei döntő bizonyítékként szolgáltak.

Életfogytig tartó szabadságvesztés

A vádlottat 2016 januárjában a Szegedi Ítélőtábla tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Az ítélőtábla szerint a társadalom védelme érdekében volt szükséges a legsúlyosabb büntetés kiszabása. Az ítélet tükrözi a pszichológus-szakvéleményt, amely szerint É. József hajlamos lehetett volna a sorozatelkövetői magatartásra.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Újabb megdöbbentő hangfelvételek kerültek elő a 9 éves Emmát terrorizáló tanárról
A 9 éves Emma hónapokon keresztül volt kitéve verbális bántalmazásnak az egyik pedagógus részéről. Az anya, miután látta lánya megváltozott viselkedését és depresszióját, titokban hangfelvételeket kezdett készíteni.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 22.Brutális esetről számolt be az RTL: Fejér megyében egy helyi tanár hónapokon át verbálisan bántalmazott egy kislányt, akinek emiatt súlyos depressziója alakult ki, és öngyilkosságot fontolgatott.

A tanár nemcsak a szülőket vezette félre, de az osztálytársakat is manipulálta, hogy forduljanak szembe a lánnyal. Az egész osztályközösség megszenvedte az ügyet egy szakértő szerint.

A 9 éves Emma hónapokon keresztül volt kitéve verbális bántalmazásnak az egyik pedagógus részéről. Az anya, miután látta lánya megváltozott viselkedését és depresszióját, titokban hangfelvételeket kezdett készíteni, hogy kiderítse, mi zajlik az iskolában. Az újabb felvételeken egyértelműen hallható, ahogy a tanár manipulálja az osztálytársakat, és arra biztatja őket, hogy ne barátkozzanak Emmával.

„Remélem, azt tudjátok, hogy úgy foglalkozzatok vele, hogy amit ti csúnyákat mondotok neki, márpedig mondotok neki, azt ő mind az apjának elmondja. Az apja meg jön be, és az igazgatónak mondja, és ki jár pórul? Én. Én! Jó? Inkább ne szóljatok hozzá, kérlek szépen. Nem normális, nem veszitek észre?”

– hallható a tanár a felvételeken.

Szakértői vélemény

Stáhly Katalin, a Hintalovon Alapítvány pszichológusa szerint az érzelmi bántalmazást nem csak Emma, hanem az egész osztálya elszenvedte. Stáhly szerint minél korábban tapasztalja meg valaki ezeket a negatív élményeket, annál nagyobb hatással lehet a későbbi életére. „Az érzelmi bántalmazás traumatikus lehet, nem lehet rangsort felállítani. Nagyon fontos, hogy a bántalmazás minden formája, az erőszak egyetlen formája sem megengedhető, és minden formája megelőzhető” – hangsúlyozta a pszichológus.

Tankerület: aki ilyet csinál, nincs helye a pedagógus pályán

Az ügy kapcsán Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is megszólalt:

„Egy pedagógusnak, aki ilyet csinál, nincs helye a pedagógus pályán. Az intézményvezetőknek pedig tudomásul kell venni, hogy ilyen esetben lépni kell, komolyan ki kell vizsgálni, hiszen nem feltétlenül csak egy oldalról lehet látni egy helyzetet.”

Horváth Péter azt sem érti, miért nem segített a tankerület a családnak. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ még nem nyilatkozott, de később azt közölte az RTL Híradóval, hogy az iskola igazgatója fogadta a szülőket, és megkezdte a probléma feltárását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Színészbaleset a Vígszínházban: közleményt adtak ki a súlyosan megsérült Jegercsik Csabáról
A szerencsétlen eset körülményeit az előadást színpadra állító PS Produkció és a rendőrség is kivizsgálja. A magasból lezuhant színészt kórházba kellett szállítani.


Közleményt adott ki a PS Produkció a Vígszínházban pénteken előadás közben történt balesetről, azt írták, kivizsgálják az eset körülményeit.

Ahogyan beszámoltunk róla, baleset történt a Vígszínházban a Vámpírok bálja pénteki előadásán: a külsős produkció által színre vitt musical második felvonásának elején a Professzort alakító Jegercsik Csaba leesett egy 3-5 méter magas díszletelemről. A színészt mentővel kellett kórházba szállítani. A baleset után az előadást félbeszakították, de a társulat döntése nyomán később folytatták, Jegercsik szerepét helyettesítették.

A Vámpírok bálját a PS Produkció állította színpadra a Vígszínháztól bérelt helyszínen, a díszlet is az ő tulajdonuk. Az RTL megkeresésére közleményükben azt írták, a rendőrség bevonásával vizsgálják a balesetet.

„A 348. előadáson a színpadon történt baleset körülményeit és okát vizsgálják, a rendőrség felvette a jegyzőkönyvet. Jegercsik Csaba színművészt, aki több mint 300 alkalommal játszotta a szerepet, kórházba szállították, megfelelő orvosi ellátást kap”írták a közleményben.

Hozzátették, hogy az előadást a társulat döntése alapján megtartották. A hétvégén a tervek szerint még négyszer adják elő a Vámpírok bálját a Vígszínházban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Meghalt egy 9 éves kisfiú, amikor felrobbant egy gránát a kezében Horvátországban
A detonációban a kisfiú apja és két nő is megsérült. Az édesapa és fia a tiltó táblák ellenére ment be a területre Knin település közelében, ott találtak egy gránátot, amit elvittek a tiltott területről, majd a gránát a kocsijukban felrobbant.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. június 22.Egy kilencéves cseh kisfiú halt meg Horvátországban, miután az apjával egy katonai gyakorlótéren talált gránát felrobbant a kezében.

Az RTL beszámolója szerint a detonációban a kisfiú apja és két nő is megsérült. Az édesapa és fia a tiltó táblák ellenére ment be a területre Knin település közelében, ott találtak egy gránátot, amit elvittek a tiltott területről, majd a gránát a kocsijukban felrobbant.

Az apa ellen vádat emeltek.


Link másolása
KÖVESS MINKET: