News here

KÉK HÍREK

Nem csillapul a feszültség Iránban, már „halált kiáltanak” a rezsimre

Hatodik napja tartanak a kormányellenes zavargások Iránban. Immár 23 halottja van az összecsapásoknak, amelyekhez az ország gazdasági válsága, a benzinár brutális emelése és különböző háborús finanszírozások elleni tiltakozások vezettek.

Link másolása

A legújabb halálos áldozatok egyike egy 11 éves kisfiú. Eddig hiábavalónak bizonyult Haszán Ruhani elnök nyugalomra való felhívása. Több mint 450 embert tartóztattak le, többségüket Teheránban, bár a tüntetések már 50 városra kiterjedtek. Az iráni belügyminisztérium szerint a „zavarkeltők” többsége fiatal, átlag életkoruk 25 év körül van.   A rezsim továbbra is a tűzzel-vassal folytatja az elnyomást. A Teherán tartományi forradalmi bíróság vezetője bejelentette, hogy egyes letartóztatottak ellen „Isten elleni háború” lehet a vád, amelyért halálbüntetés jár. Ali Hamedani, a BBC újságírója szerint az elmúlt napokban sok iráni kapott mobiltelefonjára fenyegető üzenetet egy ismeretlen számról.

A tiltakozások december 28-án kezdődtek. Az iráni kormány, lebecsülve a lappangó elégedetlenséget, amelyet egyrészt a 12%-os munkanélküliség, másrészt pedig egyes miniszterek hihetetlen gazdagságáról szóló riportok tápláltak, egy hónappal ezelőtt terjesztette elő a 2018-as költségvetést, amelyben a benzin árát 70%, a villanyáram és a gáz árát 40%-kal tervezték növelni, miközben eltörölték azokat a közvetlen állami támogatásokat, amelyekből eddig 20 millióan, vagyis az ország lakosságának egynegyede részesült.

A feszültség már korábban érezhető volt, amikor különböző spekulációk révén megduplázódott a hús és a tojás ára, egyharmadával nőtt a kenyér ára is. Az elmúlt két évben mintegy 20 bank és hitelintézet ment csődbe, több százezren látták megtakarításaikat füstbe menni. Mindezek már novemberben is sokakat kivittek az utcára.

A tüntetések azonban egyre inkább politikai színezetűekké váltak. Múlt szombaton a teheráni Forradalom Terén a tüntetők fő jelszava „halál a rendszerre” volt, és  tiltakoztak a szíriai Aszad-rendszer, a gázai dzsihádisták, a libanoni Hezbollah iráni támogatása ellen is. (Az ENSZ különmegbizottja, Staffan de Mistura szerint Teherán évi 29 milliárd eurót elkölt a szíriai háborúra. A megmozdulásban sok lány is részt vett, aki letépték magukról csadorjukat. Felkerült a netre olyan videó is, amelyen a tüntetőkkel rokonszenvező rendőrök láthatók.

Az elmúlt napokban a rezsim blokkolta a tüntetők által használt közösségi portálokat, amelyeken a megmozdulásokat szervezték. De az internet cenzúráját is sokan megkerülik, különleges szoftverekkel. Például Adam Fisk, a Lantern alapítója egy peer to peer programmal segít az irániaknak a kormányellenes kommunikációban.

Megszólalt a zavargások kitörése óta először Ali Hamenei ajatolla, legfőbb iszlám vezető, aki Irán ellenségeit vádolta „az iszlám intézmények elleni szövetség megerősítésével.” Bár nem említett név szerint egyetlen országot sem, az iráni vezetők meggyőződése, hogy a tüntetések mögött az örök Öböl-menti rivális, Szaúd-Arábia áll.

Az események újra felizzították a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között. Donald Trump amerikai elnök így írt twitter-üzenetében: „Irán népe végre felkelt a brutális korrupt iráni rendszer ellen. Mindaz a pénz, amit Obama elnök bolond módon nekik adott, a terroristákhoz és a zsebükbe vándorolt. Az embereknek nincs mit ennie, nagy az infláció, nincsenek emberi jogok.” Az iráni külügyminisztérium szóvivője keményen válaszolt: „Trump, ahelyett, hogy felesleges, ellenséges tweetekkel vesztegetné az időt, inkább foglalkozhatna saját belső problémáival, a mindennapos lövöldözésekkel és a több millió szegénnyel”.

A Wall Street Journal, amerikai vezető politikusokra hivatkozva arról írt, hogy a Trump által beígért szankciók mindenekelőtt Irán legfőbb iszlám erőit, a Forradalmi Gárdistákat sújtaná, és nem okozna károkat a tüntetőknek. Ugyanakkor Washington megpróbál nyomást gyakorolni más országokra, hogy azok békés tüntetésekre ösztönözzék az irániakat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hogy kóborolt el, és mit csinált éjjel a hidegben az a hatéves kislány, akit vasárnap óta kerestek Pérnél
Zóra 10 kilométert gyalogolt, éjjel pedig az erdőben aludt. Végül egy siklóernyős bukkant rá hétfőn.

Link másolása

A kutyáját követte játék közben, de aztán a sűrű ködben már nem talált haza az a hatéves kislány, akire végül hétfőn egy siklóernyős talált rá - írja a Blikk.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Zóra vasárnap délután, nagyjából négy órakor tűnt el Pérről, a Kánvási dűlőben lévő tanyáról. A kislányt ezután nagy erőkkel kezdték keresni, és végül egy a kutatásban résztvevő siklóernyős szúrta ki fentről, ahogy a gyerek a péri reptér közelében ácsorgott.

Mehringer Szabolcs később azt mondta, hogy neki is van egy hatéves gyereke, így átérezte, min mennek keresztül a szülők.

„Éppen csak felemelkedtem, és megláttam a kislányt. Amikor leszálltam hozzá, nem volt megijedve, nem is sírt. Békésen ücsörgött. Elmesélte, hogy egy fa tövében töltötte az éjszakát, most pedig napozik”

- mondta a hős siklóernyős.

"Nagyon aranyos volt, gyorsan megvizsgáltam, nincs-e baja, de szerencsére nem volt. Mondta még, hogy ma az anyukája dolgozik, mire azt válaszoltam: biztos nem, téged keres minden erejével. Megöleltem és nagyon megkönnyebbültem" - tette hozzá.

Azóta az is kiderült, hogy Zóra tegnap délután a kutyájával ment ki játszani, majd az állatot követte egy darabig, de a nagy ködben eltévedt.

A gyerek összesen 10 kilométert gyalogolt, éjjel pedig az erdőben aludt, mivel nem talált haza.

A testhőmérséklete alig 36 fok volt, amikor hétfő délelőtt megtalálták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
Megtalálták a Győr mellett eltűnt kislányt
A gyermek épen és egészségesen került elő.

Link másolása

Mi is megírtuk, hogy vasárnap 16 óra körül egy Péri tanyáról eltűnt egy kislány.

A gyerek felkutatása sikeresen záródott november 14-én a délelőtti órákban - írta a police.hu.

A gyermekre Pér községben lévő repülőtér környezetében találtak rá a keresők a nagy erőkkel végrehajtott összehangolt művelet eredményeként.

Túróczi Zóra vasárnap délután, nagyjából négy órakor tűnt el Pérről, a Kánvási dűlőben lévő tanyáról. A kislányt nagy erőkkel kezdték el kutatni, a kereséshez a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szakemberei is csatlakoztak. Állítólag egy kutya után indult el otthonról, szerencsére az időjárásnak megfelelően felöltözve az rtl.hu szerint.

A kislány egészséges, azonban a körülményekre tekintettel a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

A keresésben résztvevőknek köszönetünket fejezzük ki a kitartó és eredményes munkájukhoz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Lövöldözés volt reggel a Nagykőrösi úton, egy furgonból lőtték a rendőröket
A rendőrök egy fehér furgont üldöztek, amiből tüzet nyitottak rájuk, az Ecseri piacnál állították meg a járművet végül.

Link másolása

Lövöldözés volt hétfő reggel az M5-ös autópálya budapesti bevezető szakaszán: a rendőrök egy fehér furgont üldöztek, amiből tüzet nyitottak rájuk.

A Blikk azt írja, hogy a Rádió 1 reggeli műsorába telefonált be több hallgató, jelezve a történéseket. Elmondásuk szerint egy fehér furgon menekült a rendőrök elől az M5-ös bevezető szakaszán.

A hatóságok végül a Nagykőrösi úton, az Ecseri piacnál állították meg a járművet.

A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) reggel nyolc óra körül azt írta, hogy az M5-ös bevezető szakaszán az autópiacnál sávlezárásra kell számítani hatósági intézkedés miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Videón, ahogy a kommandósok elfogják a Budapesten lövöldöző embercsempészeket
Az M5-ösön akarták ellenőrizni az autójukat, de ők továbbhajtottak és tüzet nyitottak a rendőrökre. Végül Kispesten fogták el őket.

Link másolása

A TEK kommandósai fogták el hétfő reggel azt a két embercsempészt, akiknek az autóját az M5-ösön akarták megállítani a rendőrök, de ők elhajtottak és tüzet nyitottak rájuk – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményéből. Több lövés is dördült, de az akcióban senki nem sérült meg.

Ahogy arról mi is beszámoltunk,

lövöldözés és autósüldözés volt hétfő reggel az M5-ös budapesti bevezető szakaszán.

A rendőrök egy fehér furgont vettek üldözőbe, amit végül az Ecseri piac közelében sikerült megállatni.

A BRFK most azt írja, hogy a magyar rendszámú Ford Transitot reggel 7 óra 22 perc körül az M5-ös autópályán, Inárcs közelében akarták ellenőrizni a járőrök a Nemzeti Nyomozó Iroda információi alapján.

A kisteherautó sofőrje azonban figyelmen kívül hagyta a felszólítást és tovább hajtott, a kocsiból pedig több lövést is leadtak a rendőrautó felé.

A rendőrök üldözőbe vették a Transitot, amit végül Budapest határában sikerült megállítani. Ezután a sofőr és a mellette ülő férfi bemenekült egy közeli erdőbe. Eközben további lövéseket adtak le a rendőrök felé, az egyik rendőr pedig figyelmeztető lövést követően viszonozta is a tüzet.

A BRFK ezután lezárta a területet, a helyszínre pedig csapaterőt, kutyás egységeket, nyomozókat és helyszínelőket irányítottak. A hajszába bekapcsolódott a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége is, akik

végül 8 óra 21 perckor a XIX. kerületben elfogták a két, magát iraki állampolgárnak valló férfit.

Ellenük embercsempészés és hivatalos személy elleni erőszak miatt indult eljárás.

A kisteherautóban 21 illegális migráns utazott. A BRFK közleménye szerint a lövések következtében sem ők, sem az embercsempészek, sem a rendőrök nem sérültek meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: