News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Nem csillapul a feszültség Iránban, már „halált kiáltanak” a rezsimre

Hatodik napja tartanak a kormányellenes zavargások Iránban. Immár 23 halottja van az összecsapásoknak, amelyekhez az ország gazdasági válsága, a benzinár brutális emelése és különböző háborús finanszírozások elleni tiltakozások vezettek.

Link másolása

hirdetés

A legújabb halálos áldozatok egyike egy 11 éves kisfiú. Eddig hiábavalónak bizonyult Haszán Ruhani elnök nyugalomra való felhívása. Több mint 450 embert tartóztattak le, többségüket Teheránban, bár a tüntetések már 50 városra kiterjedtek. Az iráni belügyminisztérium szerint a „zavarkeltők” többsége fiatal, átlag életkoruk 25 év körül van.   A rezsim továbbra is a tűzzel-vassal folytatja az elnyomást. A Teherán tartományi forradalmi bíróság vezetője bejelentette, hogy egyes letartóztatottak ellen „Isten elleni háború” lehet a vád, amelyért halálbüntetés jár. Ali Hamedani, a BBC újságírója szerint az elmúlt napokban sok iráni kapott mobiltelefonjára fenyegető üzenetet egy ismeretlen számról.

A tiltakozások december 28-án kezdődtek. Az iráni kormány, lebecsülve a lappangó elégedetlenséget, amelyet egyrészt a 12%-os munkanélküliség, másrészt pedig egyes miniszterek hihetetlen gazdagságáról szóló riportok tápláltak, egy hónappal ezelőtt terjesztette elő a 2018-as költségvetést, amelyben a benzin árát 70%, a villanyáram és a gáz árát 40%-kal tervezték növelni, miközben eltörölték azokat a közvetlen állami támogatásokat, amelyekből eddig 20 millióan, vagyis az ország lakosságának egynegyede részesült.

A feszültség már korábban érezhető volt, amikor különböző spekulációk révén megduplázódott a hús és a tojás ára, egyharmadával nőtt a kenyér ára is. Az elmúlt két évben mintegy 20 bank és hitelintézet ment csődbe, több százezren látták megtakarításaikat füstbe menni. Mindezek már novemberben is sokakat kivittek az utcára.

A tüntetések azonban egyre inkább politikai színezetűekké váltak. Múlt szombaton a teheráni Forradalom Terén a tüntetők fő jelszava „halál a rendszerre” volt, és  tiltakoztak a szíriai Aszad-rendszer, a gázai dzsihádisták, a libanoni Hezbollah iráni támogatása ellen is. (Az ENSZ különmegbizottja, Staffan de Mistura szerint Teherán évi 29 milliárd eurót elkölt a szíriai háborúra. A megmozdulásban sok lány is részt vett, aki letépték magukról csadorjukat. Felkerült a netre olyan videó is, amelyen a tüntetőkkel rokonszenvező rendőrök láthatók.

Az elmúlt napokban a rezsim blokkolta a tüntetők által használt közösségi portálokat, amelyeken a megmozdulásokat szervezték. De az internet cenzúráját is sokan megkerülik, különleges szoftverekkel. Például Adam Fisk, a Lantern alapítója egy peer to peer programmal segít az irániaknak a kormányellenes kommunikációban.

hirdetés

Megszólalt a zavargások kitörése óta először Ali Hamenei ajatolla, legfőbb iszlám vezető, aki Irán ellenségeit vádolta „az iszlám intézmények elleni szövetség megerősítésével.” Bár nem említett név szerint egyetlen országot sem, az iráni vezetők meggyőződése, hogy a tüntetések mögött az örök Öböl-menti rivális, Szaúd-Arábia áll.

Az események újra felizzították a feszültséget Irán és az Egyesült Államok között. Donald Trump amerikai elnök így írt twitter-üzenetében: „Irán népe végre felkelt a brutális korrupt iráni rendszer ellen. Mindaz a pénz, amit Obama elnök bolond módon nekik adott, a terroristákhoz és a zsebükbe vándorolt. Az embereknek nincs mit ennie, nagy az infláció, nincsenek emberi jogok.” Az iráni külügyminisztérium szóvivője keményen válaszolt: „Trump, ahelyett, hogy felesleges, ellenséges tweetekkel vesztegetné az időt, inkább foglalkozhatna saját belső problémáival, a mindennapos lövöldözésekkel és a több millió szegénnyel”.

A Wall Street Journal, amerikai vezető politikusokra hivatkozva arról írt, hogy a Trump által beígért szankciók mindenekelőtt Irán legfőbb iszlám erőit, a Forradalmi Gárdistákat sújtaná, és nem okozna károkat a tüntetőknek. Ugyanakkor Washington megpróbál nyomást gyakorolni más országokra, hogy azok békés tüntetésekre ösztönözzék az irániakat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ATUÁLIS
„Meghalt mellettem a szerelmem és a gyermekem” – ittas vezetéssel okozott életre szóló tragédiát
A 29 éves Konrád súlyos árat fizetett, amiért ittasan ült autóba.

Link másolása

hirdetés

Elvesztette az élete párját és a születendő gyermekét, miután Konrád ittasan autóba ült és így indultak útnak. Nem sokkal később balesetet szenvedtek.

A balesetben a váradós párja a születendő gyermekével együtt életét veszítette.

A baleset azután történt, hogy Konrád és párja együtt buliztak, ahol a férfi több felest is megivott. A baleset az utolsó 10 km-en történt, amikor egy enyhe bal kanyarban elvesztette az uralmát és az árokba csapódtak a Volkswagen Passattal.

Ráadásul 160 km/h-val száguldott a sötét, kivilágítatlan mellékúton.

"Nem szabadott volna autóba ülnöm, ez volt a legnagyobb hiba az életemben, amit elkövethettem”

- nyilatkozta a férfi.

Kondrádot azóta börtönbüntetésre ítélték, ahol 3 év 6 hónapot kell letöltenie.

hirdetés
„Az autóban meghalt mellettem a párom és a pici. Én itt maradtam, ezt nekem életem végéig cipelnem kell”

- nyilatkozta a férfi a PoliceHungary YouTube csatornáján közzétett videóban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ATUÁLIS
12 éves kislány tűnt el a Blaha Lujza térről
Kernya Kitti Aminát nagy erőkkel keresi a rendőrség.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. Kerületi Rendőrkapitányság eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó Kernya Kitti Amina ügyében – írja a Rendőrség honlapja. A 12 éves lányt a rendőrök jelenleg is nagy erőkkel keresik.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 12 éves lány 2022. október 2-án 11 óra 15 perc körül a VIII. kerületi Blaha Lujza térről ismeretlen helyre távozott.

Kernya Kitti Amina körülbelül 162 cm magas, átlagos testalkatú, haja festett vörös, hosszú, halántékánál két oldalon felnyírva. Szeme barna. Utolsó ismert ruházata fekete dzsekiből, fekete pólóból, terepmintás nadrágból és hosszú szárú fekete bakancsból állt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ATUÁLIS
Videó: A mélybe zuhantak az összekapaszkodva táncoló nők egy buliban
Egy szülinapi rendezvényen nyílt meg a föld a hét nő lába alatt.

Link másolása

hirdetés

Meglepő baleset történt szombaton a brazíliai Alagoinhas egyik otthonában.

Egy születésnapi ünnepségen hét nő összekapaszkodva táncolt, amikor a föld hirtelen megnyílt alattuk és a mélybe zuhantak.

A mulatozók állítólag a népszerű portugál „Tem Cabaré Essa Noite” dalra táncoltak, amikor a föld elkezdett mozogni a lábuk alatt. Mielőtt reagálni tudtak volna rá, megnyílt a föld és mindannyiukat elnyelte.

Az eset után a New York Postnak egy lezuhanó táncoló elmondta, hogy már sokszor tartottak itt rendezvényt, de sosem volt hasonló baleset. Szerencsére a lyukba került nők nem sérültek meg komolyabban, csak néhány karcolással, zúzódással megúszták a nem mindennapi kalandot. Az utat az illetékesek már javítják - írja a New York Post.

VIDEÓ: A zuhanásról


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ATUÁLIS
Magánúton, kutyás segítséggel próbálják megtalálni a ferencvárosi szórakozóhelyről eltűnt férfit
Mivel a férfi egy forgalmas helyszínről indulhatott haza, ezért a kutyák sem találtak nyomokat.
Fotó: police.hu - szmo.hu
2022. október 03.


Link másolása

hirdetés

Szeptember 28-án éjszaka egy ferencvárosi szórakozóhelyről nem sokkal éjfél előtt indult el a 32 éves férfi, akit a rendőrség közleménye szerint körözési eljárással, nagy erőkkel keresnek, de még azóta sem találták meg.

Szűcs Tamás körülbelül 190 cm magas, sportos testalkatú, haja szőkésbarna, borostás, szemüveget visel. Eltűnésekor fehér pulóver, fekete farmer, sötét sportcipő és piros, eldobható esőkabát lehetett rajta.

A férfi felesége az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség még nem indított nyomozást, mert beszámítható felnőtt eltűntről van szó.

Ráadásul az eljárás megindítását az is hátráltatja, hogy nem merült fel bűncselekmény gyanúja, ezért a családdal és a barátokkal magánjellegű kereséseket indítottak.

A keresést pedig nehezíti, hogy sem cellaadatokat, azaz a mobiltelefon mozgását rögzítő adatokat, sem biztonságikamera-felvételeket nem tudnak kikérni, mivel eddig nem merült fel bűncselekmény gyanúja.

A feleség a lapnak azt mondta, hogy az eltűnést követően megtalálta otthon a férje pénztárcáját amiben minden irat benne volt a bankkártyájával együtt. Ez azt is jelenti, hogy nem tud semmit sem venni és ezért bankkártyás vásárlásokról sincsenek adatok, amik segíthetnék a nyomozást.

hirdetés

A család a Mancs a Kézben Mentőkutyás Egyesület segítségét is kérte, de a keresést nehezítették az esőzések, ami miatt kevés nyom maradt, amin a kutyák elindulhattak volna.

Az is nehezítette a kutyák keresését, hogy az útvonal, amin a férfi hazafelé indulhatott, nagyon forgalmas.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: