News here
hirdetés

KÉK HÍREK

Kiszivárgott a magyar-amerikai egyezmény: „Szabadon ki- és beléphetnek, valamint közlekedhetnek Magyarország területén” az USA katonái

A Direkt36 megszerezte a magyar-amerikai védelmi megállapodás szövegtervezetét, több részlet is kiderült.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2019. február 25.


Link másolása

hirdetés

Szabadon mozoghatnak a Magyarországon állomásozó amerikai katonák, ha pedig törvénysértést követnek el, legtöbb esetben az amerikai jog vonatkozik rájuk, számol be a Direkt36 a 444-en. A cikk a magyar-amerikai védelmi megállapodás szövegtervezetére hivatkozik. Azt is írják, hogy a megállapodás szövegében több helyen szerepel a magyar szuverenitás fontossága.

A két ország katonai együttműködését szabályozó Védelmi Együttműködési Megállapodásról másfél éve tárgyal a magyar és az amerikai kormány, emlékeztet a cikk. Nem kevés vita, sőt diplomáciai konfliktus árán sikerült végül megegyezniük. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február eleji budapesti látogatásával kerülhetett pont a végére, amikor a felek bejelentették, hogy Budapest és Washington megújítja a katonai együttműködést. Erről hivatalosan még nem közöltek részleteket, de a Direkt36 megszerezte a tervezetet, ami még ezen a héten a parlament honvédelmi bizottsága elé kerül.

Az amerikai magyarázat szerint a NATO-n belüli szövetségesei nem költenek eleget a közös védelemre. Ezért azt próbálják elérni, hogy legalább saját csapatait a megfelelő helyekre tudja küldeni, ennek pontos szabályairól azonban előbb meg kell állapodnia a befogadó országokkal.

A Direkt36 egy diplomáciai táviratot is megszerzett, ami szerint a magyar kormány azt próbálta elérni, hogy az Egyesült Államok csak úgy mozgathassa csapatait Magyarországon, hogy minden műveletet szavazással hagy jóvá a magyar országgyűlés. A tervezet szerint végül abban maradtak, hogy a magyar parlamentnek nem kell majd jóváhagyni az amerikai csapatmozgásokat, sőt, az Egyesült Államok fegyveres erőinek repülői, hajói és járművei „szabadon ki- és beléphetnek, valamint közlekedhetnek Magyarország területén” a vonatkozó szabályokat betartva. Az amerikai katonáknak be- és kiutazáskor nem kell útlevelet bemutatniuk, nem vonatkoznak rájuk vízumkötelezettségek sem.

A bevezető részbe ugyanakkor belefoglalták a magyar szuverenitást és az alkotmány tiszteletét, ennek kiemelése szokatlan több más térségbeli országgal kötött amerikai megállapodáshoz képest. 2017-ben Lettországgal és Litvániával kötöttek ilyet, ezekben nem hivatkoznak az országok önrendelkezésére. A felek területi szuverenitásának és a helyi törvények maradéktalan tiszteletben tartása is csak magyar megállapodásban található meg.

hirdetés

Az amerikai katonák büntethetőségével kapcsolatban szinte minden esetben az amerikai jog szerint járnak el velük szemben, kivételt a közlekedési szabálysértések és balesetek képeznek - ezek az ügyek a magyar rendőrségre tartoznak majd.

A megállapodás az 1997-ben kötött kétoldalú megállapodás helyébe lép, egy kezdeti tíz éves időtartamra szól, tíz év elteltével bármelyik fél felmondhatja.

Magyarország a megállapodással párhuzamosan egy új légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről és más katonai fejlesztésekről is tárgyal az Egyesült Államokkal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Apa, nem akarok meghalni” – cápák marcangoltak egy 8 éves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahamákon
Az apa az utazási irodát hibáztatja, amiért szerinte azt mondták nekik, a dajkacápák nem veszélyesek.

Link másolása

hirdetés

Legalább három dajkacápa támadt meg egy nyolcéves brit kisfiút a családi nyaraláson a Bahama-szigeteken – írja a Sun.

A fiú apja, a 44 éves Michael Downer a lapnak elmondta, hogy már a nyaralás utolsó napjaiban voltak július végén, amikor észrevették, hogy egy öbölben cápák úszkálnak emberek között. A gyerekek pedig csatlakoztak hozzájuk.

Egyszer csak az apa rémült sikolyokat hallott, és látta, ahogy a cápák a fia, Finley körül köröznek. Finley-t a nővére, Lilly vonszolta ki a vízből a karjainál fogva.

„Nagyon sok vér volt. A lábaiból húscafatok lógtak. Egyfolytában azt hajtogatta, hogy apa, nem akarok meghalni, nem akarok a mennybe menni” – mondta az apa.

A fiút egy golfkocsival vitték a legközelebbi kórházba. Később repülővel Nassauba szállították, ahol egy háromórás műtéten esett át.

A család már visszatért Angliába. A fiú a sérülései miatt egyelőre kénytelen kerekesszéket használni.

hirdetés
Az apa azt nyilatkozta, a nyaralást szervező utazási irodát tartja felelősnek, mert azt mondták nekik, hogy a dajkacápák nem veszélyesek. A programok között is szerepelt a köztük való úszás – tette hozzá.

Az Exuma Escapes utazási iroda azt közölte a lappal, hogy a család idegenvezető nélkül ment a cápák közé, egy olyan öbölben, ami nem szerepelt a kirándulás tervezett helyszínei között.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Belefulladt a Balatonba egy két és fél éves kislány
Rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is a keresésére indultak, de mikor megtalálták, már nem tudták megmenteni az életét. Csehországból érkezett nyaralni a családjával.

Link másolása

hirdetés

A Balatonba fulladt a badacsonylábdihegyi kemping strandjánál augusztus 6-án szombaton egy két és fél éves kislány, aki Csehországból érkezett nyaralni a családjával – írja a Sümegi Szó.

A lap hatósági forrásból úgy értesült, hogy a gyermek 16 óra 30 perc körül merült el a Balatonban, egy matracról esett a vízbe.

A helyszínen rendőrök, mentők, helyi dolgozók és strandolók is keresni kezdték a kislányt, akit délután 6-kor találtak meg. Már nem tudták megmenteni az életét.

A lap kiemeli, hogy vízügyi szakemberek rendszeresen felhívják rá a figyelmet, hogy kiskorú gyermeket kizárólag szigorú felügyelet és az időjárás figyelembe vétele mellett engedjünk a vízbe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Tragédiába fulladt a sportverseny, egy tízkilós kalapács ütött agyon egy férfit Hollandiában
Az áldozat nem néző volt, nem is láthatta, ahogy repül felé az elhajított vasgolyó.

Link másolása

hirdetés

Egy elhajított vasgolyó ölt meg egy 65 éves férfit vasárnap a Highland Games nevű sportversenyen a hollandiai Geldropban - írja a Sun.

A Highland Games, vagyis a Felföldi Játékok Skóciából ered, és több mint ezer éves múltra tekint vissza. A versenyszámok között van például, hogy egy póznát kell minél messzebbre elhajítani, vagy hogy a versenyzőknek egy 150 kilós sziklát kell odébb cipelniük. Szintén a játékok része a kalapácsvetés is, de ebben az esetben

egy 22 font súlyú, vagyis közel tízkilós, fa nyélre rögzített golyót kell elhajítani.

A hétvégi versenyt a holland város kastélyának parkjában rendezték meg. Az egyik szemtanú egy helyi lapnak azt mondta, furcsálták, hogy bár a dobó térbe nem engedték be a nézőket, a pálya végén lévő sövény mögött mégis sétálhattak az emberek.

Az egyik versenyző azonban túldobta a sövényen a kalapácsot, amely eltalált egy ott sétáló férfit.

A szervezők az eset után azonnal leállították a versenyt és megkezdték a férfi újraélesztését, amit a kiérkező mentők folytattak. Az áldozat életét azonban már nem tudták megmenteni.

Az egyik szervező a lapnak azt mondta, hogy a kalapácsot eldobó versenyző teljesen összetört az eset után. A szemtanúk azt is elmondták, hogy az áldozat nem néző volt, így nem is láthatta, ahogy repül felé a tízkilós vasgolyó.

hirdetés

A hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Megmentették egy férfi életét a felesége és a lányai – egy budapesti benzinkúton lett rosszul
Egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat, amíg kiért a mentő.

Link másolása

hirdetés

Vasárnap délután kérték a mentők segítségét ahhoz az 50 év körüli férfihez, aki egy fővárosi benzinkúton lett rosszul a kasszánál - írja Facebook-oldalán az országos Mentőszolgálat (OMSZ). A férfi hirtelen mellkasához kapott, majd felesége és két gyermeke szeme láttára összeesett.

Miután mindannyian egészségügyi dolgozók, az asszony megvizsgálta férjét, aki már nem lélegzett. A mentésirányító riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben

a család megkezdte az újraélesztést, és egymást váltva végezték a mellkasi nyomásokat.

„Perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten küzdöttek tovább a családfő életéért, amíg az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek, és a férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők” - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: