KÉK HÍREK
A Rovatból

Felkavaró részletek derültek ki a bicskei gyermekotthonról: már 2012-ben nyilvánvaló volt, hogy nagy a baj

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterként már 2012-ben kapott jelzést Szabó Máté ombudsmantól a bicskei gyermekotthonban történtekről, a gyerekek is jelezték, mi történik velük. A rendőrség azonban az akkor indított nyomozást megszüntette.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. február 29.


Link másolása

A bicskei gyermekotthonban történtekről, pontosabban az azok ügyében indult első vizsgálat megdöbbentő elsüllyesztéséről is írt a 24.hu csütörtök reggel. Az, hogy baj van az intézmény vezetőjével, évek óta köztudott volt a falakon belül, a gyermekek többször próbáltak jelezni. Végül azonban csak 2011 őszén került sor bejelentésre Szabó Máté akkori ombudsmanhoz, hogy a gyermekotthon néhány dolgozójának 2011 szeptemberében több gyermek is panaszkodott, az igazgató szexuálisan molesztálta őket. Ekkor

három videófelvétel is készült, melyben a gyerekek vallottak az őket ért bántalmazásról,

arról, hogyan zaklatta őket a bicskei gyermekotthon vezetője, V. János.

Akkor az ombudsman a bicskei gyermekotthon fenntartójától és a rendőrségtől is iratokat, információkat kért jelentése elkészítéséhez.

A főváros, azaz a fenntartó által az ombudsmannak átadott iratokból kiderül, hogy a gyermekotthon két munkatársa 2011. szeptember 16-án szóban, majd szeptember 22-én írásban az intézmény igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentést tett. Eszerint közel négy éve, azaz már 2007-ben a gyermekotthon egyik gyógypedagógusa arról beszélt, hogy az egyik, akkor 7. osztályos növendéke elmondta: a gyermekotthon szolgálati lakásában lakó igazgatóhoz többször ment sakkozni. V. János a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú célzásokat tett, és egy alkalommal megérintette a fiú heréjét.

Mivel a fiú a nevelőinek is elmondta az esetet, így arról az ombudsman jelentésében leírtak szerint „nyolc–kilenc kolléga tudott, a problémára közösen próbáltak megoldást találni”. A jelentés szerint úgy gondolták megoldani a helyzetet, hogy

a gyermeknek a gyógypedagógus azt javasolta, csak akkor sakkozzon az igazgatóval, ha másik felnőtt is jelen van.

Szabó Máté szerint nincs arra vonatkozó adat, hogy ezen túlmenően a gyermekekkel foglalkozó szakemberek a gondjaikra bízott gyermek védelmében mást is tettek volna.

2010 novemberében, tehát még a bejelentés előtt egy évvel egy másik gyermek is elmesélte a vele történteket az otthonban dolgozó szabadidő-szervezőnek. Az ombudsman így idézi fel az esetet:

A gyermek nagyon zaklatott volt. A fenntartónak írt beadványban a dolgozók a következőket írták: A történet nem tartalmazott olyan elemeket, amiket a gyermekek egymásra vagy a felnőttekre vonatkozó vádjaikban emlegetni szoktak. A szabadidő-szervező úgy ítélte meg, hogy történhetett valami a gyermekkel, aminek következtében ilyen zaklatott és ilyen történettel kereste fel. Megkérdezte, hogy szólt-e a nevelőnek? (…) Azt mondta, hogy beszélt azzal a nevelővel, aki épp velük volt, de ő azt kérte tőle, hogy ne mondjon ilyeneket.

A szabadidő-szervező a gyermek által elmondottakat tudomására hozta azoknak a munkatársainak, akiknek a korábbi eseményről is tudomásuk volt. A növendékügyi előadó és a pszichológus elmondták az igazgatónak, hogy több jelzés érkezett a gyermekektől az igazgató viselkedésére vonatkozóan, és vezetői intézkedést tartanak szükségesnek.

Az igazgató a tájékoztatást megköszönte, de ezután semmi sem történt.

2011 tavaszán, azaz a bejelentés előtt fél évvel ismét arról számolt be egy gyermek, hogy az igazgató többször megérintette a nemi szervét.

A 2012-es ombudsmani vizsgálat szerint a gyermekotthonban dolgozók rendszeresen foglalkoztak a témával, de csak akkor, ha a gyermekek hozták azt szóba. Végül három gyermek vállalkozott arra, hogy videókamerába mondja a történetét. A gyermekek többször jelezték, szeretnék, ha a jövőben nem inzultálná őket az igazgató, ehhez felnőtt segítséget kértek.

Az eseményekről tudomással bíró dolgozók elhatározták, hogy ismét közvetlenül az igazgatóhoz fordulnak. 2011. augusztus 25-én a növendékügyi előadó elmondta az igazgatónak, hogy egyre több gyermek panaszkodik arról, hogy általuk elfogadhatatlan helyen vagy módon érinti meg őket, és gyakran tesz nekik szexuális tartalmú megjegyzéseket. Ekkor elmondta azt is az igazgatónak, ha a helyzetet nem oldja meg, szélesebb körben is nyilvánosságra hozza a történteket.

Bár az igazgató nem érdeklődött a panaszt tevő gyermekek kilétéről, de az érintett gyermekek később elmondták, hogy V. János még augusztus 25-e előtt elbeszélgetett velük a videófelvételen való részvételükről, és kilátásba helyezte, hogy elveszíthetik korábbi kedvezményeiket, például a hétvégi hazautazásukat.

A bejelentés után az addig a gyermekotthonban lakó igazgató Bicskén lakó édesanyjához költözött, majd ezután három hétig nem tartózkodott a településen.

Ráadásul a rendőrségi eljárás megindítása után a gyermekotthon több dolgozójának beosztását módosította az igazgató. A bejelentést tevő dolgozótól megvonta a korábban megítélt pótlékot, továbbá egy másik szobában jelölte ki a munkavégzése helyét.

Az ombudsmani jelentés megdöbbentő megállapításokkal zárul:

„A gyermekotthonban lehetőség van pszichológiai segítségre. Ezzel a lehetőséggel azonban egyik gyermek sem élt. Az ügyben a fenntartó és a szakszolgálat igazgatója az eddigieken túlmenő intézkedést nem tartott indokoltnak.”

„Az elmúlt években több gyermek utalt arra, hogy az igazgató szexuális tartalmú célzásokat tesz, időnként intim helyen érinti meg őket. A gyermekek valós segítséget nem kaptak, a bántalmazás gyanújáról tudomással bíró felnőttek csupán egymás között tettek kísérletet a probléma megoldására, illetve szóltak az igazgatónak, de csak az elmúlt év őszén (tehát 2011-ben – a szerk.) fordultak az intézmény fenntartójához. Az alapvető jogok biztosa szerint sérti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát, hogy nem teljesült a gyermekvédelmi törvényben előírt jelzési és együttműködési kötelezettség, késedelmesen jelezték a bántalmazás gyanúját. A biztos álláspontja szerint már a gyermektől érkező első jelzést követően lehetőség lett volna arra, hogy az ügyben szakember (pszichológus, gyermekjogi képviselő, gyámi tanácsadó) járjon el.”

„A gyermekek gyámja – az intézmény igazgatója – a nyomozás megindításakor lemondott a gyámi tisztségéről, a gyámhivatal pedig gyámul az igazgatóhelyettest rendelte. Az igazgatóhelyettes hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Így az alárendeltség miatt nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között – ami közvetlenül is veszélyeztette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát. A biztos álláspontja szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a gyermekotthon igazgatójától független eseti gondnok kirendelése volt indokolt.”

Mindezen dokumentumok azt világosan bizonyítják, hogy lett volna elég alap ahhoz, hogy jóval korábban feltárják a gyermekotthonban történteket, ezzel megmentsenek az abúzustól jó pár gyermeket.

Egy konkrét dolog azonban történt: az

egyik bejelentőt kirúgták a gyermekotthonból,

aki persze később megnyerte az intézmény elleni munkaügyi pert.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben” – Egy testvérpár is meghalt a verőcei hajóbalesetben
Egy fiatal lány holttestét már megtalálták, a nagynéni azonban még reménykedik: szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs - mondta.

Link másolása

Szombaton, késő este tragikus hajóbaleset történt Verőcénél, ami két család életét változtatta meg örökre.

"Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben"

- mondta el egy édesanya. A lányát eltűntként keresik még. Fiáról, a 39 éves Adriánról pedig már biztosan tudni, hogy nem élte túl az ütközést.

A balesetben a motoros kishajó és az MS Heidelberg nevű szállodahajó ütközött a Duna verőcei szakaszán. Az egyetlen túlélő egy olasz férfi, ő sérülésekkel úszott partra, ahol egy autós talált rá, és értesítette a hatóságokat.

Nem sokkal később megtalálták a kishajó roncsait a Megyeri hídnál, valamint két utas holttestét, egy férfit és egy nőt.

A baleset áldozatai között volt Olivér is, akit főnöke szinte fiaként szeretett. "Nagyon jó barátom volt, szinte a fiamként szerettem" – mondta a férfi, aki nem érti, hogyan történhetett a baleset, hiszen Olivér tapasztalt hajós volt. A kis csapat tagjai jól ismerték egymást, mindannyian a hajózás szerelmesei voltak. A férfi szintén ott volt a keresők között.

Adrián, a motoros hajó tulajdonosa komolyan vette a hajóvezetést. "Többször is nekifutott az engedély megszerzésének, így nem kockáztatta volna" – mondta egy barátja, Sándor, aki aznap este szintén hivatalos volt a buliba, de egy családi rendezvény miatt végül nem ment el. Talán ez mentette meg az életét. "Többen közülük jó hajósok voltak, nem tudom elképzelni, hogy miért nem vették észre a szállodahajót. Lehet, hogy megpróbáltak átvágni előtte, de már nem sikerült... lehet, hogy ez soha nem fog már kiderülni" - mondta.

A másik, már megtalált áldozat egy fiatal lány, a 20 éves Boglárka. A nagynéni még reménykedik: "szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs" – mondta.

A rendőrség őrizetbe vette a Heidelberg kapitányát, aki továbbra is állítja, hogy nem vette észre az ütközést. Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója szerint ez kizárt: "A képek alapján látszik, hogy hatalmas volt az ütközés ereje. A motoros valószínűleg szinte teljes sebességgel haladhatott, amikor nekicsapódott a szállodahajónak. Az áldozatok valószínűleg azonnal meghaltak". Szalma szerint a kapitány mindenképpen hibázott, amikor nem kezdte el azonnal a mentést.

A kutatás azóta is tart zajlik Verőce és a Megyeri híd közötti szakaszon, de a teljes kutatás kiterjed a Duna szigetszentmiklósi szakaszáig is, ahol a tűzoltók speciális eszközökkel folytatják a keresést.

Bence, egy szlovákiai magyar, aki gyakran kajakozik a Dunán, azt mondta: "Nagyon gyakori, hogy a szórakozó emberek nem mérik fel a Duna veszélyeit, sok a gondatlan baleset, több, mint ami a hírekbe kerül".

A baleset okai továbbra is tisztázatlanok, de a hatóságok mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi történt azon a tragikus estén - írja a Blikk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Boldogságból tragédia: a verőcei hajóbaleset előtt fél órával jegyezték el a 20 éves Boglárkát
A fiatal lány egyik jó barátja a Tényeknek elmondta, hogy a baleset napján, a tragédia előtt fél órával kérték meg a lány kezét. Öt eltűnt utast még mindig nem találtak meg.

Link másolása

Továbbra sincs hír arról az öt eltűnt utasról, akik szombat éjjel szenvedtek balesetet Verőcénél, amikor motoros kishajó összeütközött az MS Heidelberg szállodahajóval. Az áldozatok között van a 20 éves Boglárka is, akinek kezét épp a tragédia előtt fél órával kérték meg.

A Blikk információi szerint a kishajón utazók egy Dunakanyarban tartott fesztiválról tartottak hazafelé, amikor a baleset bekövetkezett. A fedélzeten tartózkodó nyolc utas közül csak egyikük, egy olasz férfi élte túl az ütközést. Ő a partra tudott evickélni, ahol egy autós talált rá és riasztotta a hatóságokat.

Később a Megyeri hídnál megtalálták a kishajó roncsait, valamint egy férfi és egy nő holttestét. Az eltűnt öt utas keresése továbbra is nagy erőkkel folyik.

A szállodahajó az ütközés után folytatta útját, a kapitány állítása szerint nem vette észre a balesetet. A hajót Komáromnál állították meg, majd kapitány nélkül folytathatták útjukat Ausztria felé. A kapitányt a rendőrség őrizetbe vette.

A kishajó áldozatai közül többen Sülysápon éltek, köztük egy püspökladányi testvérpár. Az eddig megtalált holttestek közül a hajó tulajdonosáé, a 39 éves Adriáné és a fiatal szomszédjáé, Boglárkáé.

A 20 éves Boglárka egyik jó barátja a Tényeknek elmondta, hogy a baleset napján, a tragédia előtt fél órával kérték meg a lány kezét.

„Nem sokkal a baleset előtt beszéltünk, és azt mondta a telefonban, hogy még soha nem volt ilyen boldog”

– mondta a közeli barát.

A kishajó Nagymarosról indult, és az utasok Dunakeszin aludtak volna. Elméletileg Vác is az úti céljaik között szerepelt, de odáig már nem jutottak el, az indulás után szinte azonnal bekövetkezett a baleset.

„Próbáltuk őket elérni, de a helymeghatározásuk 10:17-kor mutatta őket utoljára”

– nyilatkozta a társaság egyik közeli ismerőse az RTL Híradónak.

Az öt eltűnt utas keresése jelenleg is folyik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Ezért tette közzé a rendőrség a verőcei hajóbalesetben eltűntek fotóját
13 hajó kutat kedden is a verőcei hajóbalesetben eltűnt öt ember után. Szinte bárhol lehetnek: a balesettől délre a teljes magyarországi Duna-szakaszon végzik a keresést.

Link másolása

Közzétette a rendőrség a verőcei hajóbaleset öt, jelenleg eltűntként keresett áldozatának adatait, a két nő és három férfi neve, fényképe és más, az azonosításukat segítő információ a police.hu oldalon olvasható. Őket keresik jelenleg:

Balogh Daniella;

Erdei Diána;

Varga László;

Varga Márton és

Villányi Olivér.

Mint az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) megtudtuk, abból, hogy miként, illetve mennyi információt osztottak meg a szerencsétlenségben érintettekről, nem lehet következtetni a túlélési esélyeikre, sem másra. Ha a rendőrségen eltűntként keres valakit, akkor jogszabály alapján közzé kell tenniük az illető adatait, ez pedig minden eltűntként keresett személnyél ugyanúgy történik.

„Nagy erőkkel keressük őket, például csak a mai napon 13 hajó végez kutatást a Dunán”

– mondta el lapunknak Csécsi Soma alezredes, a BRFK szóvivője. Rámutatott, a hajók nem kizárólag a rendőrséghez tartoznak, a BRFK ugyanis a katasztrófavédelemmel és a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálattal közösen végzi a kutatást. Csécsi hozzátette:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társszervekkel közösen – ebbe beleértjük a katasztrófavédelmet és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot – gyakorlatilag a balesettől délre eső teljes magyarországi Duna-szakaszon keresi az eltűnt személyeket.”

Az eddigi adatok alapján egy férfi és egy nő meghalt, öten pedig eltűntek szombat este, amikor egy szállodahajó letarolt egy motorcsónakot. A tragédiát egy férfi élte csak túl, akinek súlyos sérülésekkel sikerült a partra úsznia. A tragédia körülményeivel kapcsolatos nyomozás jelenleg folyamatban van – erősítette meg Csécsi. A két hajó szemléjét már befejezték a hétvégén, a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Elhagyta Magyarországot a szállodahajó, amely összeütközött egy motorcsónakkal Verőcénél
A hajó már Ausztriában jár, de a cseh kapitány nélkül, akit letartóztattak. A BRFK szerint minden szükséges vizsgálat megtörtént, ezért engedték tovább a hajót.

Link másolása

Elhagyta Magyarországot a verőcei hajóbalesetben érintett MS Heidelberg - írja a Blikk. Egy nappal a tragédia után hajózhattak el a cseh kapitány nélkül, akit hétfőn vettek őrizetbe.

A szakértők szerint a hajó távozása nem okoz gondot, ha a vizsgálatot és a szemlét megfelelően dokumentálják.

A lap szerint a Schiffsradar oldala azt mutatta, hogy vasárnap este 22 óra után indult tovább Komáromból a hajó, és már osztrák vizeken hajózik.

A portál emlékeztet rá, hogy az öt éve történt Hableány-tragédiánál is elengedték a hatóságok a balesetet okozó hajót a budapesti kikötőből.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Blikk kérdésére annyit közölt:

"a szállodahajón a szemlét és a szükséges nyomozási cselekményeket a BRFK munkatársai elvégezték, a tanúkat kihallgatták, így a hajó folytathatta útját".

A nyomozás során a szakértők vizsgálják a szállodahajót, a sérülést, a technikai eszközöket. Ha a kapitány szerint nem volt műszaki probléma, akkor nem foglalják le a hajót. Ha utólag mégis hivatkozna erre, akkor egy újabb szemle ezt ellenőrizni tudja - mondta el egy szakjogász.


Link másolása
KÖVESS MINKET: